Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Ágasvár ostroma

· 11 értékelés · Gyalogtúra · Mátravidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Ágasvár turistaház a csúcs alatti réten
  Az Ágasvár turistaház a csúcs alatti réten
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 8 6 4 2 km Newton-szikla Ágasvár turistaház Ágasvár turistaház Ágasvár Foton-rét Foton-rét
A népszerű Ágasvárt keressük fel Mátrakeresztesről a Csörgő-patak völgyén át az Ágasvár turistaház érintésével. Kimerészkedünk a Newton-sziklára, hogy kiegészítsük a panoráma eddig hiányzó részleteit, majd a turistaháztól kis kitérővel az Óvár bronzkori sáncai felé ereszkedünk vissza kiindulópontunkhoz. Tömény, látványos túra, a Nyugati-Mátra klasszikusa.
nyitva
könnyű
Hossz 9 km
3:05 óra
479 m
479 m
789 m
389 m

Rendkívül tagolt felszínen járjuk be a Nyugati-Mátra legérdekesebb, központi helyszíneit. A zegzugos táj a vulkáni folyamatoknak és az utólagos tektonikai mozgásoknak köszönhető. A földtörténeti újkor derekán, geológiai léptékkel nem is olyan régen, kb. húszmillió évvel ezelőtt az Alpok és Kárpátok felgyűrődése közben kiterjedt hasadékvulkanizmus jellemezte hazánk területét. A Visegrádi-hegységtől a Zemplénig párhuzamosan több vulkáni központ szakaszosan hol a feltöltődő tengerparton, hol a szárazulaton produkálta hamu, tajtékkő és lávaárak sorozatát. Az így felépülő rétegvulkánok gyengébb és ellenállóbb rétegei alkotják a Mátra vonulatait, amit aztán a további lemezmozgások összetörtek és kibillentettek. A Mátrára jellemző egy Alföld felé süllyedő, dőlt helyzet, amit az északi oldalban elhasadt és a mélybe zuhanó meredek felszín kísér. A túra a tektonikus hasadék mentén keletkezett Csörgő-völgyben hatol a hegység mélyébe, hogy aztán az Ágasvár bércét és az Óvár tömbjét megkerülve a Csóka-kő kipreparálódott andezitszirtjei felett ereszkedjen vissza a Kövicses- és Csörgő-patak találkozásához.

A drámai felszín azonban jelentős védelmi előnyöket jelent, amit már a bronzkor embere is nagyra értékelt. Az Óvár sziklákkal és meredek hegyoldalakkal szegélyezett dupla teraszos keleti oldala az őskortól menedéket jelentett a Mátrában élő embereknek. Az erődített falu hatalmas földsáncait ma is megtaláljuk, ám a középkorban épült kőfalak mind az Óváron, mind az Ágasváron leomlottak, helyüket csak a terepviszonyok jelzik. Azonban így is erőt próbáló a régi erődök bevétele, melyben azért segítségünkre lesz az ország egyik legjobban kiépített turistaút-hálózata és az egyik utolsó, valódi "menedékházunk" is.

A szerző tippje

 • Az Ágasvár turistaháznál mindenképpen érdemes megállni pihenni, akár fogyasztani is a kínálatból. A túra meredek szintemelkedését kettéosztja a ház, így némi szusszanással, hosszabb szünettel erőt gyűjthetünk a csúcstámadásra.
 • Legjobban akkor járunk, ha a menedékházban éjszakázunk, így lehetőségünk van jobban átélni a természet közelségét, kényelmesebben túrázhatunk - sőt akár kibővíthetjük útvonalunkat az északi oldalak felé leereszkedve Mátraszentisvánra, Mátraszentimrére, esetleg Galyatetőre. Ha itt aludnánk, érdemes előre bejelentkezni telefonon, hogy érkezésünk ne érje meglepetésként a szállásadónkat.
 • A felfelé vezető úton a P+ jelzés a legpraktikusabb, ám a legszebb, ha a Csörgő-szurdok felé továbbmegyünk a P jelzésen, és némi kerülővel érkezünk a menedékházhoz, enyhítve a meredekséget.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-03-23
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Ágasvár, 789 m
Legalacsonyabb pont
389 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 10,69%Földút 3,45%Ösvény 69,08%Ismeretlen 16,76%
Aszfalt
1 km
Földút
0,3 km
Ösvény
6,2 km
Ismeretlen
1,5 km
Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Ágasvár turistaház

Biztonsági előírások

 • Az Ágasvár csúcsára vezető út a Csörgő-patak szurdokától kezdve, de különösen a menedékház felett igen meredek, görgeteges - téli időben előszeretettel fagy le a napsütötte hegyoldal. Mozogjunk óvatosan, lehetőleg a tagoltabb felszínen, túrabot vagy a környező fatörzsek segítségével!
 • Az Ágasvár gerincén több kilátópontot is érintünk, melyek főként a meredek gerincélből kiálló sziklák. Az andezitre jellemző lekerekedett széleknél óvatosan közelítsük meg a peremet!

Kezdés

Pásztó, Ágasvári menedékház buszmegálló (Mátrakeresztes) (388 m)
Koordináták:
DD
47.904446, 19.808142
DMS
47°54'16.0"N 19°48'29.3"E
UTM
34T 410929 5306367
w3w 
///leragad.mulatós.fültanú

Végpont

Pásztó, Ágasvári menedékház buszmegálló (Mátrakeresztes)

Útleírás

Itiner:

 • A P jelzésen indulunk a Békástói-üdülőtelepen keresztül a Csörgő-patak völgyébe. A Békás-tó mellett egy rövid szakaszt jelzetlen úton teszünk meg.
 • A Kétvár-közti-patakon átkelve felkanyarodunk a P+ jelzésen, majd ismét a P jelzésen az Ágasvár turistaházhoz.
 • A háztól a K▲ jelzésen kapaszkodunk az Ágasvárra és haladunk a gerincén keletnek.
 • A Newton-szikla alól a K jelzésen érünk vissza a turistaházhoz.
 • Az Ágasvári turistaháztól a Z jelzésen haladunk a Kétvár-közti-völgyön át az Óvár oldalába.
 • Az Óváron a Z● jelzésen haladunk át és érkezünk vissza Mátrakeresztesre.
 • A falu határától a már ismert P jeleken jutunk a kiindulópontra.

A túráról részletesen:

A Csörgő-patak mentén

Az erdőkkel borított vulkáni kúpok közé szorított egyutcás faluból, Mátrakeresztes alsó végéből indulunk a P jelzésen. A turistaút hamar kiér a településről, azaz a Békástói-üdülőtelepről; gyakorlatilag az utolsó házakat már az erdőből látjuk, ahogy a helynek nevet adó Békás-tavat keletről megkerüljük - itt egy rövid szakaszon jelzetlen ösvényen haladunk a tó keleti oldalán. Igazából már csak egy apró vizes foltot övező nádas maradt a tóból, ahogy az elrothadó szerves anyag lassan feltölti a medrét. A mocsaras mélyedés a kétéltűek kedvelt tanyája, ahogy azt neve is mutatja. A kis kitérő után visszacsatlakozunk a P jelzésre.

Drasztikusan megváltozik a környezet, ahogy az üdülő utcáit magunk mögött hagyjuk. A Csörgő-patak mélyre vágódott völgye sűrű, zárt lomberdő otthona. A völgy alján a szeszélyes vízjárású patak bujkál a lekerekedett andezittömbök között. Nyári szárazságban alig csörgedezik a meder alján, csak a nagyobb öblökben vészelik át a patak élőlényei a vízhiányt, míg tavaszi hóolvadáskor vagy nyári felhőszakadások idején szilaj tajtékkal robog lefelé a zabolátlan vízözön. A 2005-ös évi hóolvadás utáni magas vízállást egy heves zivatar tetézte, melynek következtében a Csörgő-patak dübörgő árrá duzzadt, és a Kövicses-patakkal egyesülve hatalmas pusztítást okozott Mátrakeresztesen. Házakat, fészereket bontott el, vitt utat, közművet, átrendezte a faluképet. Életek munkáját mosta el pár óra alatt. A Hasznosi-tározó mentette meg Pásztó többi részét, bár az ár már a töltés tetejét nyaldosta. Ha átszakad a gát, az a kolontári katasztrófánál is nagyobb pusztítást eredményezhetett volna.

Az egyébként szelíd és vidám patakot követi a turistajelzés a völgy szélén futó dózerúton, ahol kényelmesen kapaszkodunk az enyhe, de folyamatosan emelkedő völgyben. A falutól pár száz méterre először a szemközti oldalon, majd felettünk is szürke andezittornyok bukkannak fel a sűrű erdőben. A Bárány- és Csóka-kő a hegységet felépítő vulkáni rétegsor egy szilárdabb képviselője. A Mátra kialakulása során a vulkáni működés felváltva pakolta a hamu-, tajtékkő- és lávarétegeket egymásra, amiből a megszilárdult lávaár tömör andezitje a legkeményebb, fedő kőzet. Amikor a vulkáni hegység a szerkezetmozgások következtében hatalmas vetődések mentén elmozdult, a leszakadó hegyoldalból a legkeményebb andezitsziklák kerültek a felszínre, melyet az erózió tovább csinosított. Jelenleg több száz méter hosszúságban sorakoznak a lekerekedett andezittornyok a hegyoldalban a hazai sziklamászók legnagyobb örömére, mivel ez a régió legnagyobb és legszebb mászóhelye.

Ágasvár bevétele

A sziklás szűkület után a völgy kiszélesedik. Az Óvár és az Ágasvár közötti vizeket közvetítő Kétvár-közti-patakot keresztezve elhagyjuk a Csörgő-patakot, és a hegyoldalban kapaszkodó P+ jelzést követjük, mint az Ágasvárra vezető legrövidebb és legpraktikusabb turistautat. Ha időnk és felfedező kedvünk engedi, érdemes azonban egy kis kitérőt tenni a Csörgő-patak szurdoka felé, mely rövid, de látványos szakaszon kíséri tovább a függőleges andezitfalak között bukdácsoló patakot. A P+ jelzés az árnyas patakvölgy után világos, fiatalos erdőben kapaszkodik az Ágasvár lábánál. Meredek, de hatékony útja ez az ostromnak. A P jelzésre visszatérve hamarosan megérkezünk a felüdülést jelentő lankán épült Ágasvár turistaházhoz, hazánk egyik utolsó igazi hegyi menedékházához.

A kisebbik erdőszéli ház még vadászházként kezdte pályafutását a 19. században, majd tulajdonosa, báró Hatvany Endre a budapesti Pannónia Turista Egyesületnek adományozta azzal a feltétellel, hogy turistaházként fogják üzemeltetni. A mecénás támogatásával később étkező is épült a házhoz. A világháború után államosították, a Turistaellátó Vállalat üzemeltette. A hatvanas évek legelején épült a nagyobbik kőház, mely a kor igényeinek megfelelő színvonalon, nyolc szobában harminckét ember szállását biztosította. A hetvenes években a parádi ÁFÉSZ, a rendszerváltással pedig a Magyar Természetjáró Szövetség tulajdonába került; 2005-től magántulajdonban üzemeltetik. A ház mögötti rét a csillagászok kedvelt észlelőhelye kitűnő elhelyezkedése és fényszennyezésmentes fekvése miatt. A Foton-rétnek hívott tisztásról valóban magyarországi viszonylatban az egyik legszebb éjszakai égboltot csodálhatjuk. Jó időben nagy eséllyel találkozhatunk csillagászokkal, asztrofotósokkal, akik általában segítőkészen mutatják be számunkra a csillagok világát. Ha időnk engedi, érdemes egy éjszakát a hegyi turistaházban tölteni.

Ha aludni nem is, de felfrissülni, fogyasztani mindenképp kézenfekvő a háznál, ugyanis túránk legmeredekebb, sziklás része következik a természetes védettséget élvező csúcshoz. A ház mögött csatlakozunk a K▲ jelzéshez, ami szinte azonnal nekivág a meredek hegyoldalnak. A dőlésszög valahol a 45 fokot közelíti; könnyen megeshet, hogy kézzel-lábbal kapaszkodunk a görgeteges hegyoldalon. Szerencsére a legmeredekebb részen a fák gyökerei kiállnak a lepusztult felszínből, így lépésként használva, a fák törzsébe kapaszkodva leküzdhető a védelmi vonal. A szellős erdőben mind több sziklafelszín fogad, mire a gerinchez kiérve remek panorámát nyújtó szirthez érünk. Belátni a Mátra nyugati végeit, a Zagyva völgyének egy jelentős szeletét és a cserháti dombokat, sőt kis szerencsével a Mátra vulkanikus testvéreit, a Börzsönyt és a Visegrádi-hegységet is.

A vár nem véletlenül épült pont erre a magaslatra: a hegy önmagában is egy erődítmény, és bár pozíciója félreeső, de nagy területet lehet ellenőrzés alatt tartani a magaslatról. A hajdani erődítményre már csak a hegycsúcs neve emlékeztet, falakat nem találunk sehol. Az egykori várat feltehetően a tatárjárás után építették, első okleveles említése 1265-ből való. A kettős csúcsú Ágasvár tetejét elfoglaló középkori várat két nagyobb, bronzkori sánc is övezi, így feltételezhetően már az őskorban erődítésként funkcionált a hely. Számos ura közül a Tari család birtokolta érdemben utoljára, akik a Tar mellett épült Cserteri (Hasznosi) várat látogatták szívesebben kedvezőbb pozíciója miatt. Az elhanyagolt vár lepusztult, így a Mátyás király által hűtlenség okán elkobzott birtokok között már csupán várhelyként szerepel.

Ereszkedés a gerincen

Az Ágasvárról a rendkívül kitett nyugati gerincen érdemes leereszkedni. A látványos csúcsrégió a Mátra tömbjének kibillenése és az északi oldal vetők mentén bekövetkezett leszakadása során alakult ki. Észak felé falakkal és igen meredek hegyoldallal szakad a mélybe a Mátra-bérc. A hangulatos szakaszt pár kiálló szikla is gazdagítja, például a Szamár-kő tövében elkeskenyedő tufa és agglomerátum alkotta tömbje és a Newton-szikla remek kilátópontja. Bár utóbbinál a panorámát adó helyszín némiképp rejtve, az ösvényt övező bokrok túloldalán található, mindenképp érdemes kimennünk az északkeletnek meredeken leszakadó sziklához. Nem véletlen a felirat sem, melyről a szikla a nevét kapta. A "Newton hitétől mentsen meg minket az Isten" felirat a gravitáció végzetes következményeire hívja fel a figyelmet. A kitettség viszont kiváló panorámával párosul: amit az Ágasvár csúcsáról nem láttunk, azt itt, a Newton-sziklánál pótolhatjuk. Rápillanthatunk a Magas-Mátra csúcsaira, a hegyek északi előterére, Nógrád-Heves-Borsod északi rengetegeire és a felvidéki hegyekre.

A Newton-sziklától rövid ereszkedéssel csatlakozunk az Országos Kéktúra K jelzéséhez, ami a hegyoldal lankás ösvényén kényelmesen visszavezet a turistaházhoz. Útközben pár helyen megritkul az erdő, és az ágasvári körpanoráma maradék részletét is láthatjuk déli és délkeleti irányba a Magas-Mátra belső vidéke felé. Pár száz méterre a háztól különös félkör alakú bemélyedést érint a turistaút. A nem karsztos területeken ritka üregképződés beszakadását a népnyelv a sárkány leheletének nevezte el, mivel a repedésből feltörő meleg, párás levegő télen misztikusan gomolyog elő a hegy belsejéből.

A turistaháztól most a Z jelzést követve lankásan oldalazunk az Ágasvár nyugati vállán és öreg tölgyfák között, a talajba mélyen bevágódó szekérúton érkezünk a két vár közötti nyeregbe. Számos turistaút kereszteződése a hely. A Z jelzésen tovább Hasznosra érkezhetünk a Gombási reptéren keresztül, vagy érdekes túra a Mária-utat és a K+ jelzést követve a Kodály Zoltán turistaúton Tar felé lemenni, ahol egy arborétumot és két csevicekutat is találunk útközben. Mi most a legkézenfekvőbb alternatívát választjuk, és a Z● jelzéssel az Óvár tömbjét keresztezve ereszkedünk vissza Mátrakeresztesre.

Az Óvár oldalában

Az elágazástól az Óvár öreg, sötét bükkösén keresztül haladunk dél felé enyhe emelkedővel. Egy különös, taréjszerű vonulat keresztezi utunkat, melyen egy nyílás vezet keresztül. Az Óvár 5 méter magas sáncán haladunk át, belépve a vár belsejébe. A sánc egy hatalmas területet, 28 hektárt vesz körbe a vulkán keleti teraszos oldalán. A megtalált cseréptörmelék alapján a Kyatice kultúra népe lakott az erődített településen. Egy magasabb szinten egy második, kisebb sáncot is találunk, melyet a 13. században kőfallal is megerősítettek. Méreteit tekintve, és mivel a vezető réteg számára az Ágasvár erődje is rendelkezésre állt, az Óvár megfelelő menedéket adhatott a környező lakosság és jószágaik számára is. Jelenleg is ligetek és kisebb rétek találhatók a sáncokon belül, amik feltehetőleg a Magas-Mátrában még a 20. század elején is jelen lévő legeltetésből maradhattak meg.

A liget közepén egy vadcseresznyefásban a jelzés élesen balra kanyarodik, és kivezet a várból, vissza a hegyoldal sűrű erdejébe. A sáncon kívül a hegyoldal egyre meredekebbé válik, ahogy a Csóka-kő felett oldalazunk. Szemben feltűnnek a Bárány-kő andezittornyai; közben határozottan ereszkedünk vissza a völgybe. Túránk szintjének nagy részét itt hagyjuk magunk mögött, ahogy a feltehetően a lakosság és állataik által évszázadokon át használt ösvényen ereszkedünk vissza a faluba. Az üdülőtelep határán jutunk vissza a völgybe, ahol jó szolgálatot tehet a patak vize felfrissülni. A P● jelzéssel érinthetjük a közeli Böske-forrást, ahol szomjunkat olthatjuk a túra végeztével. Körtúránk itt bezárult: a Békás-tói menedékház mellett újra a P jelzésre lépve, az üdülőtelep utcáin lefelé visszaérünk a faluba, megérkezünk a megállóhoz. Amíg a buszt várjuk, vagy összekészülünk a hazútra, betérhetünk a hétvégén nyitva tartó Óvár vendéglőbe egy bambira.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Busszal jutunk Pásztón keresztül a Mátrakeresztes alatti üdülőtelepnél lévő kiindulópontunkra, ahova a Pásztó, Ágasvári menedékház megállóhelynél kell leszállnunk.

Megközelítés

 • A turistaút rögtön a Pásztó, Ágasvári menedékház megállóhelyről indul észak felé az üdülőtelepen át.

Parkolás

 • A buszmegálló mögött, az Óvár vendéglő mellett található parkolóban, közvetlenül a turistaút mellett tudjuk letenni az autónkat a túra kezdő- és végpontján.

Koordináták

DD
47.904446, 19.808142
DMS
47°54'16.0"N 19°48'29.3"E
UTM
34T 410929 5306367
w3w 
///leragad.mulatós.fültanú
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(11)
Kovács Anikó profilképe
Kovács Anikó
2022-06-09 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-06-05
D Val
2021-04-17 · Közösség
Nice one!
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 9

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
9 km
Időtartam
3:05 óra
Szintemelkedés
479 m
Szintcsökkenés
479 m
Legmagasabb pont
789 m
Legalacsonyabb pont
389 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 10 Útpontok
 • 10 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp