Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: A Szakadás-árok, a Mátra Rám-szakadékának felfedezése

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Mátra-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Szakadás-árok télen
  A Szakadás-árok télen
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A Szakadás-árok minimum olyan izgalmas, mint a Rám-szakadék, csak épp egy egyáltalán nem kiépített, kb. 1 kilométer hosszú szurdok, néhol 20 méter magas falakkal és szűk átjárókkal.

közepes
Hossz 15 km
4:15 óra
286 m
286 m
409 m
175 m

Hosszú, sokszor beszűkülő, magas falú szurdok a Szakadás-árok. Mint a szivacsból, úgy csöpög a víz a mohos, zöld sziklafalakról, az alján pedig patak csobog. Bejárása nem egyszerű, inkább kalandos, sokszor köveken kell ugrálni, farudakon kell egyensúlyozni a víz felett.

Aki részletesebben szeretne olvasni a túraútról, a leírást teljes egészében a Telex.hu-n érheti el.

A szerző tippje

 • Fenyvespusztánál érdemes az ingyenes Tuzson-arborétumban is tenni egy kört.
Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2023-04-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
409 m
Legalacsonyabb pont
175 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 7,32%Murvás út 5,64%Földút 60,63%Ösvény 21,32%Utca 5,07%
Aszfalt
1,1 km
Murvás út
0,8 km
Földút
9,1 km
Ösvény
3,2 km
Utca
0,8 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Tavasszal a szurdok elég vizes, csúsznak benne a kövek és a természetes hídként szolgáló faágak.  Télen pedig az árok akár tiszta jég is lehet.  Óvatosságot követel, és kisgyerekekkel nem ajánlott a végigjárása, hacsak fürdetni nem akarjuk őket. Nagyobbakkal is csak akkor, ha jó a lépésbiztonságuk. 

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Tar, községháza buszmegálló (177 m)
Koordináták:
DD
47.949345, 19.740668
DMS
47°56'57.6"N 19°44'26.4"E
UTM
34T 405968 5311437
w3w 
///elvégez.segítő.szaggat

Végpont

Tar, községháza buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A Tar, községháza buszmegállóból, vagy, ha kocsival érkezünk, kicsit feljebb, a Szent Mihály főangyal-templom parkolójából indulunk el, a K+ jelzést követve kifelé a faluból.
 • A Felső-Csevice forrásnál egy jelöletlen ösvényen felkaptatunk a közeli kilátópontra, majd vissza.
 • Kb. 300 méternyit megyünk tovább, és egy pataktorkolat után balra fordulunk az erdei úton. Akkor járunk jó helyen, ha hamarosan kétszer is létrát kell másznunk a vadkerítés fölött.
 • Néhány száz méter után balkéz felé megpillantjuk a szurdokot, amibe beleereszkedünk egy ösvényen, és kb. 1 kilométeren át megyünk benne.
 • A szurdok végétől egy jelöletlen erdei ösvényen, majd egy szintén jelöletlen erdei úton folytatjuk az Agyagos-tetőig.
 • A tetőn ráfordulunk az erdei kerékpárútra, amelyen Fenyvespusztánál átkötünk az út elején megismert K+ túraútra, hogy azon csorogjunk lefelé a Szakadás-árok leágazásig, majd egészen vissza Tarig.

A túra részletes leírása:

Startpontnak a legjobb a Tar, községháza buszmegálló, vagy kocsival kicsit feljebb, a Szent Mihály főangyal-templom parkolója. Az impozáns, műemlék erődtemplomtól indulva az Attila utcán hagyjuk el a községet. 

A kifelé K+ túrajelzést kell követnünk, ez visz fel a Csevice-völgyben addig a letérőig, ahol rákanyarodunk a Szakadás-árok völgyére. Eleinte tipikus faluszéli környezetben lépkedünk, aztán egy kisebb ösvény válik le az erdei útról, és kanyarog a Csevice-patak mentén.

Fél órányi menet után érkezünk a Felső-Csevice forráshoz és a mellette kiépített kis pihenőhelyhez. A térkép egy rövid ösvényt mutat, amely felkúszik innen egy szép panorámájú sziklatetőre, és valóban: rövid kaptatás után ott is vagyunk a kilátóponton. A tetőről a Mátra belseje felé jól látszik az Ágasvár és az Óvár csúcskettőse; valahol a kettő közötti nyeregben van Magyarország egyik legautentikusabb menedékháza, az Ágasvári turistaház. Visszafelé eredszkedve, a völgytorkolat mögött pont rálátunk a Tepke távoli vonulatára.

A jelzésre visszatérve folytatjuk utunkat a völgyben, de már csak 300 métert kell menni, hogy egy kisebb pataktorkolaton átszökellve oda is érjünk a Szakadás-árokhoz vezető, jelöletlen erdei úthoz.

Akkor lehetünk bizonyosak abban, hogy jó úton járunk, ha hamarosan kétszer is létrát kell másznunk a vadkerítés fölött. Az útvonal, attól hogy jelöletlen, legálisan járható, az árok ugyanis nem fokozottan védett természeti területen fekszik. Még egy kicsit kapaszkodunk felfelé a keskeny ösvényen, majd beérünk az árok fölé. Már első pillantásra látszik, hogy ez nem csak egy kicsike árkocska.

Hatalmas, függőleges, sötét sziklafala magas, mint egy kifejlett fa, alján óriási, mohos sziklák hevernek szétszórva, köztük patak csorog. Természetesen besasszézunk a mélyére, ahol hűvös, kissé dohos levegő fogad. A zavaros vizű patak szélessége néhol eléri az 1-2 métert, mélysége 10-50 centi között lehet, tehát nem ajánlott belelépni.

A víz mellett rész iszapos-avaros, az is süllyed több helyen, ezért a legjobban tesszük, ha a kiálló köveken, vagy a vízbe fektetett vékonyabb fatörzseken lépkedünk. A sziklák közt el-eltűnő patakparton gyengén kitaposott ösvény mutatja az utat felfelé. Egy kilométeren keresztül ugrálunk, egyensúlyozunk, kapaszkodunk a néhol egy méter szélességűre szűkülő szurdokban, majd, miután árokká szélesedik, kimászunk belőle a jobb parton.

Kint az ösvényen folytatjuk tovább, amely hamarosan egy faszállító traktorok által meggyúrt, sáros erdei útba torkollik. Ezen továbbhaladva futunk bele az Országos Kéktúra Ágasvárra tartó, K jelzésű nyomvonalába. Az Agyagos-tetőnél (394 m) ráfordulunk az erdei kerékpárútra, amelyen Fenyvespusztánál elérjük a túra elején megismert K+ jelzésű utat, hogy azon csorogjunk lefelé a Szakadás-árok leágazásig, ahol leváltunk róla.

Fenyvespuszta egyébként egy meglepően takaros erdei pihenőhely, kulcsosházzal, pavilonnal, tűzrakóhelyekkel, sőt itt van mellette rögtön a Tuzson arborétum is. Nem kell tőle megijedni, nem egy agyongondozott virágoskert fekszik az erdő közepén, hanem különleges fákból álló, elkerített, örökzöld minierdő.

Fenyvespusztáról lefelé már ismerősként köszöntjük a Csevice-forrást (még mindig nem folyik), és szép lassan visszaérünk Tarra, a templomerőd mellé.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Hatvan felől megközelíthető Tar vasútállomása, amely 900 méterre fekszik a startponttól a Szondy György utcán.
 • Busszal akár közvetlenül Budapestről is utazhatunk Szurdokpüspökin és Pásztón keresztül a Tar, községháza állomásig.

Megközelítés

 • A vasútállomásnál közvetlenül elindulhatunk dél felé a K+ jelzésen, amelyet a túra elején követnünk kell.
 • A túra a Tar, községháza buszmegállótól indul.

Parkolás

 • A buszmegálló körüli mellékutcák valamelyikében könnyen találhatunk parkolóhelyet.

Koordináták

DD
47.949345, 19.740668
DMS
47°56'57.6"N 19°44'26.4"E
UTM
34T 405968 5311437
w3w 
///elvégez.segítő.szaggat
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Vízálló bakancs, túrabot jól jön. Kifejezetten ajánlott a Természetjáró app, és azon is a GPS-es navigáció, mert a túra több szakaszon jelöletlen úton vezet.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Vadászi Julianna❤️Lajos
2023-04-23 · Közösség
Felnőtt játszótér! Szuper hely!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-04-23
Fénykép: Vadászi Julianna❤️Lajos, Közösség
Fénykép: Vadászi Julianna❤️Lajos, Közösség
Fénykép: Vadászi Julianna❤️Lajos, Közösség

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
15 km
Időtartam
4:15 óra
Szintemelkedés
286 m
Szintcsökkenés
286 m
Legmagasabb pont
409 m
Legalacsonyabb pont
175 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp