Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Odvaskői-barlang

· 1 értékelés · Barlang · Bakonyvidék · 337 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Odvaskői-barlang
  Odvaskői-barlang
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
Az Odvaskői-barlang a Bakony egyik legismertebb és leglátogatottabb barlangja, amit egy rövidebb, alig félórás sétával is felfedezhetünk. Ha Bakonybél környékén járunk, érdemes egy kis kitérőt tenni érte.

A triász kori dolomitban keveredési korrózióval kialakult barlangban nem kell kúszni, mászni, ugyanis a 8-10 méter széles, 2-3 méter magas, háromszög alakú bejáratán kényelmesen besétálhatunk. A mintegy 20 méter hosszú belső ürege is 10 méter széles és 3-4 méter magas. Barlangász felszerelésre ugyan nincs szükségünk, de érdemes egy fej- vagy zseblámpával készülni, mert ezek segítségével sokkal több részletet figyelhetünk meg a járat sötétebb részein is.

Régóta ismert és látogatott helyről van szó, nem véletlen, hogy több neve is van a barlangnak (Betyárbarlang, Gerence-barlang, Bakonybél-zsiványbarlang) de napjainkban a fölötte magasodó szikla után leginkább Odvaskői-barlangnak nevezik.

Érdekesség, hogy hazánk írásos emlékei között ez büszkélkedhet az első barlangra utaló földrajzi névvel, ugyanis az Odvaskő (Oduaskw) elnevezés első említése a Szent István király által a bakonybéli apátság részére 1037-ben kiadott adománylevélben is szerepel.

Természetesen a régészek is kíváncsiak voltak a barlangra, ezért már az 1910-es évektől zajlottak itt kutatások, ezeknek köszönhetően meglehetősen gazdag későjégkori gerincesfauna nyomai kerültek felszínre, sok barlangi medvecsonttal. A hosszú idő során lerakódott rétegekből cseréptöredékek, csontszilánkok és tüzelésnyomok is előkerültek, ami az ember egykori jelenlétére utal.

Az Odvas-kő sziklája még utolsó áldozati helyül szolgált a kereszténység elől menekülő, a Bakony erdeiben megbúvó pogányoknak is. A barlang legutolsó lakói bakonyi betyárok voltak, akik ide bújtak el a törvény elől. Állítólag a híres bakonyi haramia, Savanyó Jóska is gyakran itt rejtőzött a bandájával.

Figyeljünk a barlang élővilágára! 

Az 1982 óta fokozottan védett barlangot bárki szabadon látogathatja, viszont tüzet rakni, egyéb káros tevékenységet végezni még a bejárata előtt is tilos. Ennek fő oka az itt telelő és nászukat töltő védett denevérfajok (pl: törpe és barna hosszúfülű denevér) védelme.

A barlang menedéket nyújt továbbá pókoknak és lepkéknek, illetve egyéb rovaroknak, melyek közül mi is megfigyelhetünk néhány példányt, de kisebb emlősök is behúzódnak ide, mint például a mogyorós pele.

A szerző tippje :

 • Ha kibámészkodtuk magunkat a barlangban, érdemes felkapaszkodhatunk a fölötte magasodó sziklabércre, innen ugyanis szép kilátás tárul elénk a környező erdőségre és magaslatokra. 
 • A barlang felfedezését összeköthetjük egy kisebb vagy nagyobb körsétával a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet természeti értékeit bemutató Boroszlán tanösvényen. Mindkét távja érinti a barlangot. A tanösvény onnan indul, ahonnan a barlanghoz is indulunk (lásd a Megközelítés fülön).

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Nógrádi Attila profilképe
Szerző
Nógrádi Attila
frissítve: 2020-08-12

Tömegközlekedéssel

 • A legegyszerűbben és legkényelmesebben távolsági busszal juthatunk a barlanghoz: a Pápa és Bakonybél között közekedő buszokról az Odvaskői barlang megállóig utazzunk.

Megközelítés

 • Akár autóval, akár busszal érkezünk, az innen induló turistautakat könnyen megtaláljuk: a parkolóval szemben keressük, ahogy az út kanyarodik.
 • Ha a lehető leggyorsabban szeretnénk odajutni, akkor a Szarvad-árok alján haladó széles, jó minőségű erdészeti földutat válasszuk a Z+ és PΩ jelzéseket követve. Erről bő fél kilométer után ágazik le balra felfelé a PΩ jelzés, és innen készüljünk fel egy meredek kaptatóra, helyenként lépcsőkkel, amin kb. tíz perc alatt jutunk a barlanghoz (870 m).
 • Ha kicsit hosszabb sétára vágyunk, akkor az autóúttól a Kőris-hegy felé vezető P jelzésen induljunk el. Ezen vezet a Boroszlán tanösvény is (1,1 km).

 

 

Parkolás

 • A Bakonybélből északra induló 8301-es út mentén az Odvaskői étterem melletti parkolóban hagyhatjuk az autónkat.
 • Kicsit északabbra, a Gerence-völgyi autós pihenőnél is lehet parkolni.

Koordináták

DD
47.288123, 17.716033
DMS
47°17'17.2"N 17°42'57.7"E
UTM
33T 705369 5240760
w3w 
///gulyás.massza.keksz
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Terepfutás · Bakonyvidék
A Bakony királya
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 17,7 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 663 m
Szintcsökkenés 663 m

A kör nevéből már sejthető, hogy nem pehelysúlyú futásra nevezünk: majdnem 18 km-en több mint 600 m szint nem is jöhet ingyen. Cserébe kapunk erdőt ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 10,2 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 444 m
Szintcsökkenés 444 m

Az elején kissé megerőltető,  de utána kellemes Bakonybél körüli körtúra a Likas-kő, az Odvas-kői-barlang és Gerencepuszta érintésével.

8
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 17,3 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 694 m
Szintcsökkenés 694 m

A Márvány-völgy meredek, törmelékes ösvényén és barlangok szomszédságában haladó, sírhalmok titkait kutató, tanösvényekkel összefonódó, jól ...

7
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Odvaskői-barlang

Kőris-hegy
8572 Bakonyszücs

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp