Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

A Bakony királya

Terepfutás · Bakonyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Terepfutók
  Terepfutók
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Vajda Péter-kilátó
A kör nevéből már sejthető, hogy nem pehelysúlyú futásra nevezünk: majdnem 18 km-en több mint 600 m szint nem is jöhet ingyen. Cserébe kapunk erdőt, patakot, völgyet és a Bakony legmagasabb hegyét.
közepes
Hossz 17,7 km
2:00 óra
663 m
663 m
707 m
250 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az egyszerű és átlátható szintgörbének köszönhetően könnyű tervezni: egy majdnem 4 km-es, ha nem is sík, de nagyon kis amplitúdóval hullámzó bemelegítő szakasz után 5 km-es, 450 m-nyi egyenletes, határozott emelkedés jön a csúcsig, ahonnan előbb egy 2 km-es meredek, majd egy bő 6 km-es enyhébb ereszkedés jön a célig.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal legnagyobb része erdős, árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • A starthelyen, a buszmegállónál kék nyomóskút található.
 • Ha kora tavasszal megyünk, Bakonybél fölött medvehagymát is szedhetünk: ez az ország medvehagymában egyik leggazdagabb területe.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-28
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
707 m
Legalacsonyabb pont
250 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A Kőris-hegy csúcsára fölvezető direkt ösvény nagyon meredek, köves és helyenként morzsalékosan csúszós, akinek érzékenyebb a bokája, nyugodtan maradhat az aszfaltúton is.

Kezdés

Bakonybél, Üdülő bejárati út buszmegálló (267 m)
Koordináták:
DD
47.257731, 17.721691
DMS
47°15'27.8"N 17°43'18.1"E
UTM
33T 705915 5237398
w3w 
///megszólít.lakkoz.sövény
Mutasd a térképen

Végpont

Bakonybél, Üdülő bejárati út buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállótól a K jelzésen indulunk a patak felé (Ady Endre u.).
 • A Gerence-völgy bejáratánál a K+ jelzésre térünk, és a patakot követve 3 km-t teszünk meg rajta a Gerence-völgyi autós pihenőig.
 • A pihenőnél az úton átkelve a P jelzésen indulunk el fölfelé, ezen maradunk a Kőris-hegy csúcsa alatti aszfaltútig.
 • Az egyik kanyarban átváltunk a K jelzésre, majd egy jelzetlen ösvényen érünk fel a hegycsúcsra.
 • A Kőris-hegyről a K jelzésen a Kisszépalmapusztai pihenőig ereszkedünk.
 • A pihenőtől a Z jelzésen futunk tovább, majd egy rövid K és egy hosszabb jelzetlen szakaszon keresztül a Z+ jelzésbe csatlakozunk.
 • A Z+ jelzés lejjebb a K jelzésbe torkollik, amelyen visszafutunk a starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A buszmegállótól indulva a K jelzésen, az Ady Endre utca aszfaltján kezdünk futni. A Fürdő utcára fordulunk jobbra, majd amikor véget ér az aszfalt, egy kis fahídon és a Gerence-patakon átkelve már egynyomos ösvényen haladunk tovább. Újabb fahíd után jobbra még némi aszfalt következik, azután a kanyarban balra a K+ jelzésre váltunk, és elindulunk a patak mentén, a bal parton, folyásirányban. A K+ jelzésen mintegy 3 km-en át maradunk, egészen a Gerence-völgyi autós pihenőig. Mivel a patak esése csekély, gyakorlatilag csupán a terepakadályok kiküszöbölése miatt emelkedik vagy lejt az út. Az egynyomos ösvény hol gyorsabban és kényelmesebben, hol lassabban és (pl. bedőlt fák miatt) figyelmesebben, de végig jól futható. Az Odvaskő Hotelhez közeledve a K+ jelzés opcionálisan balra meredeken fölkaptat a hegyoldalba, ez magas vízállás esetén szükséges, egyébként nyugodtan maradhatunk a parti szakaszon is, megspórolva ezzel egy csúszósan meredek visszaereszkedést. A parkoló előtti hídon átkelünk, balra elmegyünk a pihenő alsó végéig, fölmegyünk a műútra, és azon figyelmesen átkelve, kissé balra megtaláljuk a P jelzés meredeken emelkedő lépcsőjét.

Elindulunk tehát a lépcsőn a P jelzést követve, amelyen azután mintegy 5 km-en keresztül, egészen a Kőris-hegy csúcsáig maradunk. A lépcső tetején enyhén emelkedő, kanyargós egynyomos ösvényen futunk, ez majd erdei útra vált. Följebb egy ponton jobbra indul a PΩ jelzés az Odvas-kői-barlanghoz, a táv nem nagy ugyan, de jóval alattunk van, így az oda vezető roppant meredek és törmelékesen csúszós ereszkedés és visszamászás miatt jobb, ha kihagyjuk, 13 km vár még innen ránk. Az elágazás után pihenősebb, kevésbé meredek szakasz jön, néhol erdészeti útra térve. Följebb érve nagyon szép rész következik fakitermelés és erdészeti út nélkül: ős-bükkösben futunk, hatalmas bükkfák szürke elefántlábai között. Még följebb érve többször is rátérünk a murvás Rézbükki út rövidebb-hosszabb szakaszaira, majd kiérünk a Kőris-hegy infrastruktúrájához vezető aszfaltútra, amellyel a P jelzés is egyesül. Mi azonban a harmadik kanyarban a szalagkorláton átlépve (a K jelzést követve 100 m-en) egy direkt egynyomos ösvényen, meredeken támadunk a csúcs felé. Itt futásról nemigen lehet szó, aki inkább lendületben maradna, vagy a bokáját kímélné, nyugodtan válassza a hosszabban kanyargó, de kevésbé meredek műutat. Végül felérkezünk a légiirányító radarhoz, amelyet jobbról kerülve a Vajda Péter-kilátó alá érkezünk. Érdemes fölmenni a kilátóba, ahonnan körben a Bakony vonulataira láthatunk rá. A legkönnyebben persze a Kab-hegyet és annak rádiótornyát azonosíthatjuk, de a borbarátok a Somlót is örömmel vehetik észre, és tisztább időben a pannonhalmi apátságot is kivehetjük.

A Kőris-hegy majdnem pontosan az útvonal felét is jelenti. A kilátótól a K jelzésen kezdünk ereszkedni a szintvonalakra merőlegesen, tehát nagyon meredeken. A legfölső szakasz nagyon köves, később a kövek ritkulnak, és a meredekség is csillapodik. Beérünk egy hangulatos bükkösbe, majd újra meredekebb és keskenyebb rész következik. Leérve, mint egy kapun, két bükkfa közül kilépve hirtelen vége az erdőnek, és egy cserjésen átvágva megérkezünk az esőházzal ellátott Kisszépalmapusztai pihenőhöz.

Az aszfaltúton jobbra fordulunk, majd 50 m után balra, a Z jelzésen térünk be az erdőbe. A Z jelzésen hosszan, kb. 3 km-en át futunk, leginkább erdei és erdészeti úton. Ez már az útvonal enyhe lejtésű szakasza, hangulatos, lendületesen futható, kivéve olyan szakaszokon, ahol a fakitermelésnél lánctalpas gépek vájtak fél méter mély nyomvájút a földbe, ilyenkor figyelmesebben fussunk. Egy nagy tisztásra leérkezve jobbra, a K jelzésre térünk, de csak 50 méter erejéig, mert ekkor balra, egy jelzetlen, széles, murvás útra fordulunk, ami gyors futást enged. Az út lejjebb, a nagy balkanyarban egy még szélesebb murvás útba és egyben a Z+ jelzésbe csatlakozik. Valamivel lejjebb a Z+ jelzésről balra leválunk, és a kis völgyben a murvás Lipka úttal párhuzamosan, annak bal oldalán és attól 20-30 m-re kanyargunk – ezért az út végi állapotunktól függően választhatunk is: aki nagyon elfáradt, maradhat a murvás Z+ jelzésen. A szakasz legalján egy T elágazásban jobbra a K jelzésre fordulunk az aszfaltútra, amelyen 1 km hosszan futva visszaereszkedünk a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Bakonybélbe busszal érkezve a Bakonybél, üdülő bejárati út megállóban kell leszállni.

Megközelítés

 • A futás közvetlenül a Bakonybél, Üdülő bejárati út buszmegállóból indul.

Parkolás

 • A buszmegállótól fölfelé vezető Cseralja utcán közvetlenül a buszmegálló fölött, illetve az utcán még följebb hosszan lehet ingyenesen parkolni.

Koordináták

DD
47.257731, 17.721691
DMS
47°15'27.8"N 17°43'18.1"E
UTM
33T 705915 5237398
w3w 
///megszólít.lakkoz.sövény
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
17,7 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
663 m
Szintcsökkenés
663 m
Legmagasabb pont
707 m
Legalacsonyabb pont
250 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Csúcstúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp