Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Kilátó

Vajda Péter-kilátó

· 1 értékelés · Kilátó · Bakonyvidék · 707 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Vajda Péter-kilátó Kőris-hegyen
  A Vajda Péter-kilátó Kőris-hegyen
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

A Bakony központi részén a Kőris-hegyet és a Vajda Péter-kilátót mindenképp érdemes meglátogatni. Már csak azért is, mert a hegy tetejére kalandos út vezet gyönyörű, hatalmas bükkök árnyas erdőjén keresztül, és nem utolsósorban, mert ez a Bakony legmagasabb pontja.

A Kőris-hegy tetején, amely 709 méteres tengerszint feletti magasságával a Bakony legmagasabb pontja, áll az 1920-ban épített, majd 1962-ben és 2002-ben felújított, faszerkezetes Vajda Péter-kilátó.

A kilátószintről nagyjából északkeleti irányban látszik a hatalmas fenyőfői ősfenyves, és Fenyőfő templomtornya. Mögöttük a bakonyalji táj belesimul a Kisalföld síkjába. A távolban feltűnik a Somló jellegzetes, lapos tetejű tömbje, még keletebbre fordítva tekintetünket azonosíthatjuk a Pannonhalmi Apátság magasan trónoló épületét. Keleten Borzavár, Porva és Zirc épületei pöttyözik a szántókat és legelőket. Jól kivehető a Bakony fennsíkszerű, de tagolt mivolta: láthatjuk, hogy a közelben elterülő medencéket magasabb, erdős hegységkeret veszi körül, melyeken túl északi irányban jóval alacsonyabban terül el a Kisalföld. Némi tájékozódási képességgel a Tési-fennsík platója is felismerhető. Egyes irányokban a kilátó körül felnőtt erdő lombkoronája takar bele a panorámába, de délen így is felfedezhetjük a Kab-hegyet és rádiótornyát.

A kilátó mellett magasodó radarállomás gigantikus, fehér gömbkupolája felé egy védelmi céllal épített vasrács zavar bele a képbe. Nem véletlen ez a fokozott védelem, hiszen az 1976-ban épült objektum egyike azoknak a nagy hatótávolságú radaroknak Magyarországon, amelyek a polgári légi járművek helyzetének meghatározásáért, a magyar légtér irányításáért, ellenőrzéséért és biztonságáért felelnek.

A kilátót körbevevő hatalmas erdőség a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik. A hegy nevét állítólag az itt lévő kőriserdőről kapta. Megéri a csúcson elidőzni: egyik oldalról a környék hullámzó, zöld erdőségei, másik oldalon a radarállomás futurisztikus építménye egy hatalmas golflabdával a tetején, amely így együtt ad némi sci-fi hangulatot a hegycsúcsnak.

A kilátó az Országos Kéktúra bélyegzőhelye is. Az építmény lábán, a faoszlopon OKT-pecsételődobozt találunk a lenyomathordozóval.

Nyitvatartás

Ma nyitva
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • A Bakonybél, üdülő, bejárati út buszemgállóba Pápa, Zirc, Veszprém irányából érkeznek járatok.
 • A Borzavár, vegyesbolt buszmegállótól is feljuthatunk a hegyre.
 • Leszállhatunk a Zircről vagy Pápa (és ezzel Bakonykoppány) felől érkező buszokról az Odvaskői-barlang megállónál is, az erdő sűrűjében.
 • Pápáról a Bakonykoppány, autóbusz-váróteremig is utazhatunk.

Megközelítés

 • Bakonybélből az Országos Kéktúra K jelzésének nyomvonalán, a települést a Cseralja utcán át elhagyva jutunk fel a csúcsra.
 • Borzaváron a Fő úton indul nyugat felé a hegyre az Országos Kéktúra K jelzése. Szépalmapuszta érintésével, ez felvezet a hegycsúcsra. Közben helyenként gyönyörű a kilátás a hegyre.
 • Az erdős külterületen lévő Odvaskői-barlang megállótól a Z+ jelzésen vágunk neki a hegyoldalnak, hogy aztán PT jelre váltsunk. A két jelzés egy darabig együtt halad, majd a PT balra kanyarodva elkezd felkapaszkodni a hegyre. Mi pedig vele. Keresztezünk két tisztást, majd rövidesen csatlakozik balról a P jelzés. Ezt jobb felé kell követnünk. Hamarosan csatlakozik az aszfaltúton a K jelzés, bal felé jutunk fel a csúcsra.
 • Bakonykoppányból a Z jelzésen induljunk el, mely a Rózsa utcát követi, majd alról hirtelen barla fordul. Egy faluszéli jobbkanyar után a települést övező legelőkre térünk, majd hosszas erdei séta következik. Amikor a ZT kiágazik jobbra, arra kell fordulnunk. Szakadatlan emelkedésünk során csatlakozik a P jelzés, melyen jobb felé talpalva felkapaszkodunk a Kőris-hegy kilátójához.

Parkolás

 • Bakonybélben a főutcát képező Pápai utcán kell észak felé autóznunk, majd a falu szélénél, a buszfordulónál jobbra kanyarodnunk. Az utca végén, az erdőszélen ingyenes parkolót találunk.
 • Ha Zirc felől hajtunk be Borzavár községbe, a kezdeti szakaszon, a Fő utca mentén találjuk a postát. Előtte ingyenesen parkolhatunk.
 • Szépalmapusztán, a földút mellett is hagyhatjuk az autót (az itteni parkolót a hotel vendégeinek tartják fent).
 • Az odvaskői buszmegállónál erdei parkolót találunk.
 • Bakonykoppányban a falu közlekedési ütőerét jelentő Petőfi utcán, a polgármesteri hivatal mellett alakítottak ki ingyenes parkolót.

Koordináták

DD
47.294305, 17.754733
DMS
47°17'39.5"N 17°45'17.0"E
UTM
33T 708271 5241550
w3w 
///csukák.rizs.megismer
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Gyalogtúra · Északi-Bakony
Tekeres-kúti tekergés
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 10,3 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 400 m
Szintcsökkenés 400 m

Közepesen nehéz, csúcsmászós körtúra Szépalmapusztáról a Kőris-hegyre halomsírokkal, barlangokkal.

4
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,5 km
Időtartam 2:20 óra
Szintemelkedés 257 m
Szintcsökkenés 257 m

Rövid, látványos, kisebb gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető túra Hubertlakra, ahol a különleges látványt nyújtó tavacska mellett egy ...

24
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Északi-Bakony
Hajlított nyolcas a Bakony közepén
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 21,1 km
Időtartam 6:25 óra
Szintemelkedés 677 m
Szintcsökkenés 677 m

A Bakony elsősorban erdőségei és szurdokai miatt megfelelő turistacélpont, nyolcasként fonódó útvonalunkon pedig kijut mindkettőből.

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Bakonyvidék
A Bakony királya
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 17,7 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 663 m
Szintcsökkenés 663 m

A kör nevéből már sejthető, hogy nem pehelysúlyú futásra nevezünk: majdnem 18 km-en több mint 600 m szint nem is jöhet ingyen. Cserébe kapunk erdőt ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 10,2 km
Időtartam 3:15 óra
Szintemelkedés 444 m
Szintcsökkenés 444 m

Az elején kissé megerőltető,  de utána kellemes Bakonybél körüli körtúra a Likas-kő, az Odvas-kői-barlang és Gerencepuszta érintésével.

9
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 15,6 km
Időtartam 4:40 óra
Szintemelkedés 505 m
Szintcsökkenés 505 m

Kellemes körtúra Bakonybél vonzáskörzetében, Móricháza romjaival, több mint 3000 éves halomsírokkal és a Witt Lajos-kilátóponttal, ahonnan Kádár ...

6
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség nehéz nyitva
Hossz 17,3 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 694 m
Szintcsökkenés 694 m

A Márvány-völgy meredek, törmelékes ösvényén és barlangok szomszédságában haladó, sírhalmok titkait kutató, tanösvényekkel összefonódó, jól ...

9
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 9,8 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 346 m
Szintcsökkenés 346 m

Könnyű, több ponton lerövidíthető körtúra Bakonybélből, melynek két fő látnivalója a szépen kiépített Borostyán-kút és környezete, valamint a ...

15
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Bodó András
2020-01-04 · Közösség
2020. január 4., szombat 20:07
Fénykép: András Bodó, Közösség

A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp