Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Városnézés a Tatai Öreg-tó víztükréről

Vízitúrák · Komárom-Esztergomi-síkság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A starthelyen lapos, homokos, füves part vár bennünket
  A starthelyen lapos, homokos, füves part vár bennünket
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 132 130 128 126 124 6 5 4 3 2 1 km
A túra teljes hosszában a tatai Öreg-tó vizén fut. Technikai nehézségek nincsenek, különösen ajánlott kezdőknek és gyermekekkel túrázó családoknak.
könnyű
Hossz 6,9 km
3:00 óra
6 m
6 m
132 m
132 m

A pihenők és kikötések számától és időtartamától függően 2-4 órás elfoglaltságot tervezhetünk. A tó északi, keskenyebb szegletét a város öleli körbe, így autóval könnyen megközelíthető, és a parkolás sem probléma. Kényelmes vízreszálló helyek és számos étkezési lehetőség, illetve gazdag infrastruktúra szolgálja a túrázók igényeit, ezért elemózsiával sem kell készülni. Tata ikonikus építészeti emlékeit és a tó déli részének háborítatlan vízi világát túrázás közben, a vízről csodálhatjuk meg.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek kifejezetten ajánlott
 • Saját hajó nem szükséges, a helyszínen bérelhető
 • Kikötési lehetőségek: a tó körül számos lehetőség adódik
 • A tavat október folyamán leengedik, majd áprilisban töltik fel újra – utóbbi átnyúlhat május elejére is. Ha ezen időszakban szeretnénk evezni, előre tájékozódjunk a leengedési és feltöltési dátumokról és helyzetről. Május közepétől szeptember végéig a tó biztosan evezhető.

A szerző tippje

 • A túra kiinduló- és végpontjánál, az Új Kajakház és Ökoturisztikai Központban bérelhető kajak és kenu is.
 • Amennyiben saját vízi járművel rendelkezünk, úgy túránkat indíthatjuk a tó dél-keleti szegletében, a Fáklya utca legvégén található parkolóból is. Innen a hajót csupán kb. 50 métert kell vinni a vízig. Lapos, kavicsos-homokos, fűvel szegélyezett part, kényelmes vízreszállás.
 • Vízreszállás előtt tájékozódjunk az aktuális szélirányról és erősségéről. Az erős DK-i vagy ÉNY-i szél okozhat meglepetéseket. Az erős ÉNY-i szél elől a magas É-i part és a vár némi védelmet nyújt. Ugyanúgy a tó déli csücskében található védett nádas is.
 • A tó keleti oldalán több helyen van étkezési lehetőség, elemózsiát nem szükséges magunkkal vinnünk. Folyadékot viszont ajánlott.
 • A tó északi, magas partján található zsilipektől biztonságos távolságot tartani kötelező!
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-11-26
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
132 m
Legalacsonyabb pont
132 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdés

Tata, Új Kajakház és Ökoturisztikai Központ melletti föveny (131 m)
Koordináták:
DD
47.644388, 18.334249
DMS
47°38'39.8"N 18°20'03.3"E
UTM
34T 299790 5280219
w3w 
///sárvédő.megújít.vevő

Végpont

Tata, Új Kajakház és Ökoturisztikai Központ melletti föveny

Útleírás

A túra kiindulópontján a vízretétel kényelmes, hiszen az Új Kajakház és Ökoturisztikai Központ mellett lapos, homokos, füves part áll rendelkezésünkre, amelynek használata ingyenes. Innen körbetekintve balra, a tó déli szegletében a háborítatlan, fákkal ölelt és nádasokkal tarkított madárparadicsom látható. Előttünk, illetve tőlünk jobbra a város és annak történelmi emlékei szegélyezik az Öreg-tó víztükrét. Vízitúránkat jobbra indítva, a tó partja mentén evezve, a parti sétányt követve haladunk északnyugati irányban.

Rövidesen, kb. 200 m megtétele után feltűnnek a hajdani polgári villák, nyaralók, valamint a tó környékére jellemző forrásmészkő-sziklák és -üregek. Ezután valódi különlegesség: az úgynevezett vízivágóhíd ipari műemléke tűnik fel a vízben. A part itt már kőfallal rakott, kikötési és partraszállási lehetőség csak néhány helyen lehetséges. Ilyen hely például a vízi vágóhídtól 100 méterre található Pötörke-malom előtti kiszögellés, bár a sziklás-füves partszakasz kikötéskor körültekintést igényel. A város számos vízimalma közül néhány közvetlenül a tó partjára épült, kihasználva a tóba érkező patakok és források vizét, illetve a tóból zsilipek által szabályozottan kiáramló víz erejét. A malom előtt partra szállva megnézhetjük a Pötörke-malom épületét. Az itt található, mészkőbe vésett térkép alapján pedig tájékozódhatunk a tó körül található műemlékek elhelyezkedéséről.

Továbbhaladva a magaspart vonalát követve rövidesen az Öreg-tó észak-nyugati csücskébe jutunk. Itt magas csak igazán a kőből épített part, vagyis gát, amely a tó vizét hivatott felduzzasztani. A 250 hektáros tó Magyarország legidősebb mesterséges tava. A nyílt vízfelület mai arcát az Esterházy család megbízásából Mikovinyi Sámuel híres vízrendészeti mérnök tervei alapján a környék mocsarainak lecsapolásával és gátak építésével alakították ki a 18. században.

A Cifra-malom előtt elevezve érkezünk a tópart és a város jelképének számító tatai Zsigmond-várhoz. Különleges élmény a reneszánsz vár magas falainak tövében elhaladni. A vár után máris az Esterházy család birtokközpontjának szánt kastély közelében visz az utunk; itt szintén magas a kővel támasztott part. Kikötésre csak az épülettől néhány száz méterre déli irányba, a kőfal egy szegletében nyíló kicsiny lépcsősor ad lehetőséget. Innen továbbevezve a tó nyugati partvonala mentén elhaladunk a hajdani Esterházy lovarda és a háttérben a dombtetőn álló Eötvös József Gimnázium impozáns épülete előtt.

A magas, mesterséges part lassan átadja helyét a tó déli részére jellemző természetes környezetnek. Fákkal szegélyezett, nádasokkal borított partvonalon visz utunk, majd az egyik hajdani szabadstrand fövenyén tartunk egy rövid pihenőt. Túránkat folytatva a tó egy rejtett öblének nádasrejtekébe tehetünk egy rövid kitérőt. Itt számos madárfajt megfigyelhetünk: kormoránt, szürke gémet, bakcsót. Amint a „rejtett öblöt” elhagyjuk, a part mentén csupán 100 métert kell eveznünk északkeleti irányba, és már meg is érkeztünk az Által-ér torkolatához: a tavat tápláló legnagyobb felszíni vízfolyás újabb kitérőt kínál. Az itt már a tó által felduzzasztott, álló vizű folyón ugyanis fel tudunk evezni 2-300 métert. Ha szerencsénk van, és csendben is haladunk, a fatörzseken napozó mocsári teknősöket is megleshetjük.

Túránk utolsó szakaszában a part mentén már északi irányban haladva szinte bárhol ki tudunk kötni. A madármegfigyelő-torony előtt elhaladva kb. 500 méter evezés után büfésorhoz érkezünk, ahol csillapíthatjuk éhségünket. Innen már csak 3-400 méter kényelmes evezés, és visszaérkezünk túránk kiindulópontjához.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Tata Budapestről és Győrből is könnyen megközelíthető úgy vasúton, mint közúton.

 • A tatai buszállomásról a 8406-os járattal 8 perc a menetidő, a Tata (Tóvároskert), baji elágazás megállónál kell leszállni.
 • Vonattal érkezve a Tata, Tóvároskert vasúti megállónál érdemes leszállni, a beszállóhely innen a Gesztenye-fasor-Bacsó Béla út-Almási út-Ady Endre utca útvonalon 2,4 km, 30 perc séta.

Megközelítés

 • A vízreszállóhely a Tata (Tóvároskert), baji elágazás buszmegállótól kb. 200 m séta.

Parkolás

 • Az Új Kajakház és Ökoturisztikai Centrumnál ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésünkre.

Koordináták

DD
47.644388, 18.334249
DMS
47°38'39.8"N 18°20'03.3"E
UTM
34T 299790 5280219
w3w 
///sárvédő.megújít.vevő
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
6,9 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
6 m
Szintcsökkenés
6 m
Legmagasabb pont
132 m
Legalacsonyabb pont
132 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp