Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrákajánlott túra

Szőnytől Süttőig a Neszmélyi szigetcsoport mentén

Vízitúrák · Komárom-Esztergomi-síkság
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A starthely kényelmes vízreszállást biztosít
  / A starthely kényelmes vízreszállást biztosít
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A MOL almásfüzitői finomítójának kikötőjét biztonságos távolságban kerüljük ki
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szőny-Füzitői-csatorna torkolata pár perc hangulatos, árnyas pihenő
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Féltávnál a dunaalmási Kikötő büfét nehéz nem észrevenni
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő a dunaalmási kikötőben
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Macskalyukon keresztül a főágról átjutunk a Belső-Dunára
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Zoltán gőzös a neszmélyi Hajóskanzenben
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vadregényes részekben sincs hiány
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szigetek közötti kőszórások átvágásainál vízállástól függően áramlik a víz a belső ágba
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Radványi-sziget fölső csúcsa, a túlparton Dunaradvány
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Eden kemping az Alsó-sziget keleti csúcsánál
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Belső-Duna az Alsó-sziget keleti végénél szélesebb, mint ugyanott a főág
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Süttőn a kiszállóhelyhez elég a templomtornyot figyelni
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 110 108 106 104 102 100 98 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Kiváló kikapcsolódást nyújtó vízi útvonal azoknak, akik nem dunakanyari nyüzsgésre, hanem még hétvégén is nyugodt, csendes Duna-szakaszra vágynak. Bónuszként hajóskanzent, holtágat és szigeteket is útba ejtünk.
könnyű
Hossz 20,2 km
4:00 óra
0 m
0 m
105 m
105 m

Az útvonal szűk kétharmada a Duna főágán, bő harmada pedig álló- vagy alig áramló vizű mellékágban vezet. Komolyabb technikai nehézségek nincsenek, így kezdők számára is ajánlható. A 20 kilométeres távra a kikötések számától és időtartamától, illetve a beiktatott programoktól függően intenzívebb félnapos vagy lazább egésznapos programot is tervezhetünk. Dunaalmás pontosan a táv felére esik, itt kikötve és a kikötőhelytől pár perc sétára változatos infrastruktúra áll rendelkezésünkre, így nem szükséges szendvicshegyekkel felszerelkezni. Ugyanitt, illetve valamivel később, a Neszmélyi Hajóskanzenben kultúrprogramokat is beilleszthetünk. Autóval úgy a vízrerakó-, mint a kiszállóhely könnyen és kényelmesen megközelíthető. A starthelyen bérlési lehetőség nincsen, így ez az útvonal saját hajóval rendelkező vízitúrázóknak ajánlott.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Dunaalmás
  • Neszmélyi Hajóskanzen

 

 

A szerző tippje

 • A Neszmélyi Hajóskanzenben ki is köthetünk, és a belépődíj fejében a hajókon található kiállításokat is megtekinthetjük. Ugyanitt játszótér, büfé és mosdók is a rendelkezésünkre állnak.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-11-25
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
105 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdés

Szőny, Stadion út végi Kavicsos sólyázó vízreszállóhely (1762 fkm) (105 m)
Koordináták:
DD
47.737702, 18.197328
DMS
47°44'15.7"N 18°11'50.4"E
UTM
34T 289883 5290952
w3w 

Végpont

Süttő, Templom tér alatti vízreszállóhely (1743 fkm)

Útleírás

A vízretételi helyen kényelmesen széles, lapos, kavicsos partszakasz, rajta betonozott sólyázó és mellette úszóstég is található, használatuk ingyenes. Balra, fölfelé nézve a távolban látszik az új komáromi Monostori híd, szemben, a szlovák oldalon pedig az 1762 fkm tábla. Vízreszállás után csupán 250 méterre meg is érkezünk a MOL almásfüzitői finomítójának kikötőjéhez, ezt biztonságos távolságban kerüljük ki. Az első 4 km-en még többé-kevésbé látjuk az árvédelmi töltést, alatta a parton hol dúsabb, hol ritkásabb vegetációval. Almásfüzitőhöz közeledve ez megváltozik: innentől egybefüggő, sűrű növényzet mentén evezünk. Elhaladunk a hajdani timföldgyár ipari rakodókikötője mellett, majd a Prépost-sziget következik – bár ezt a vízen nem érzékeljük, ugyanis már csak a nevében sziget. Itt a fák sűrűje alatt számos hangulatos kikötési lehetőség adódik.

A Prépost-sziget után a sűrű zöldben kis befolyást találunk: ez a Szőny-Füzitői-csatorna torkolata, ahová érdemes pár percre beevezni: csupán nagyjából 50 m-t lehet megtenni, de jól tud esni akár az árnyék, akár pár perc hangulatos pihenő. Utána elhaladunk a kavicsbánya öblének bejárata mellett, megpillantjuk a 1753 fkm táblát, fölötte pedig a dunaalmási dombokat. Hamarosan szemügyre vehetjük a part fölött álló, szépen felújított, török kori Öregmalmot, mellette pedig az Által-ér torkolatát. Innen még 250 m, és megérkezünk a dunaalmási Kikötő Büféhez, amely mellett keskeny, de azért számos hajónak kényelmes, kavicsos kikötőhelyet találunk. A büfétől csupán egy perc séta a vasút alatti átjáró, amelynek tövében a kénes vízű Lilla-forrás fakad. A református templom környékén kisboltot, pékséget, éttermet is találunk. Aki hosszabb szárazföldi időzésre vágyik, az a 10-es főúton nyugati irányban 300 m-t visszasétálva fölmehet a katolikus templom fölötti temetőbe, ahol Csokonai Vitéz Mihály Lillájának, Vajda Juliannának a sírja található.

Továbbindulva hasonlóan dús és sűrű növényzettel szegélyezett part mellett evezünk 2 km-t, majd megérkezünk a neszmélyi Felső-szigethez, illetve a szigetet a parttal összekötő, és így a Szent Ilona-öblöt a Duna főágától elválasztó kőszóráshoz. Innen csupán 300 m-t kell továbbeveznünk, hogy jobbra egy újabb, rövidebb kőszórást pillantsunk meg. Ez azonban már át van vágva, a népszerű helyi neve Macskalyuk, és ezen keresztül átjuthatunk a Belső-Dunára, azaz a Neszmélyi-szigetek részben holt ágára. Az átjutás vizállástól függően különböző lehet: alacsony vízállásnál át kell emelnünk a hajókat, közepesnél erre már nincsen szükség, és többé-kevésbé erős sodrásban evezve is átjutunk, magas vízállásnál pedig szinte észre sem vesszük, hogy egy átvágáson haladunk át. 250 m megtétele után jobbra, nyugatnak fordulunk, és megpillantjuk a Szent Ilona-öbölbeli neszmélyi Hajóskanzent, ahol immár állóvízben körbeevezve megtekinthetjük a Zoltán és Neszmély névre keresztelt gőzösöket és különböző állapotban és felújítási fázisokban lévő társaikat. Ha van időnk, itt partra is szállhatunk.

A Hajóskanzentől kelet felé továbbindulva megérkezünk a Szent Ilona-öblöt a mellékágtól leválasztó keresztgáthoz, amelyen a rajta lévő átvágáson keresztül átkelünk, és immár a Belső-Dunán evezünk tovább az Alsó-sziget spiccéig. Maradunk egyenesen a főágban, ugyanis az Alsó-szigetet a parttól elválasztó, tőlünk jobbra nyíló mellékágat mindkét végén lezárták, így azon végigevezni nem lehet. Jobbra hamarosan feltűnik a Felső-szigetet a Radványi-szigettel összekötő hosszú kőszórás, amelynek közepén szintén találunk egy átvágást, ami a mellékág vízutánpótlását hivatott biztosítani. A hangulat és magasabb vízállás esetén a kalandosabb evezés kedvéért érdemes a kőszóráshoz közel haladnunk. A szlovák oldalon Dunaradványt látjuk.

A Radványi-sziget és a Mocsi-sziget mentén az Öreg-Dunát idézően kiszélesedő ágban, buja növényzetű partok mentén haladunk tovább. Jobbra, az Alsó-sziget keleti csúcsánál az Eden kemping mellett evezünk el, majd az 1744 fkm táblánál érkezünk ki a főágra. Innen már látjuk a Duna közepén távolabb zöldellő Süttői-szigetet, amely nevével ellentétben Szlovákiához tartozik (ahogy a szlovák oldali Dunaradvány és Dunamocs települések neveit viselő Radványi- és a Mocsi szigetek pedig Magyarországhoz). A kiszállóhelyhez elég a süttői Szent Lipót katolikus templom tornyát figyelni. Itt betonsólya és kényelmes, kavicsos partrész is található, a vasút alatti átjárónak köszönhetően pedig autóval egészen a part mellé lehet állni a kényelmes pakoláshoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A vízitúra starthelye az Esztergom és Komárom között, illetve a Budapestről Dorogon át Komáromig közlekedő autóbuszokkal közelíthető meg, a Komárom, Tűzoltóság megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A Komárom, Tűzoltóság megállótól a Kavicsos sólyázó vízreszállóhely csupán 600 m, 7 perc séta.

Parkolás

 • A túra mindkét végpontjánál könnyen, kényelmesen és ingyenesen lehet parkolni.

Koordináták

DD
47.737702, 18.197328
DMS
47°44'15.7"N 18°11'50.4"E
UTM
34T 289883 5290952
w3w 
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
20,2 km
Időtartam
4:00 óra
Legmagasabb pont
105 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp