Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Dunai csavargás Süttő és Esztergom között

Vízitúrák · Komárom-Esztergomi-síkság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A süttői beszállóhely majdnem minden vízállásnál kényelmes
  A süttői beszállóhely majdnem minden vízállásnál kényelmes
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 110 108 106 104 102 100 98 25 20 15 10 5 km
A túra remek alkalmat nyújt arra, hogy felfedezzük a Duna ezen szakaszának háborítatlan szigetvilágát: megleshetjük a Táti-szigetek védett, buja zöld vegetációjában otthonra lelt madárvilágot. Utána átevezünk egy mára ikonikussá vált, hajdani ipari monstrum lábai alatt, majd zárásnak beúszunk Esztergom lélegzetelállító dunai panorámájába.
közepes
Hossz 26,2 km
5:15 óra
0 m
0 m
105 m
105 m

A túra túlnyomó része a Duna főágán és szűk egyharmada a Táti-szigetcsoport által védett, alig mozduló vízű mellékágán vezet. Amennyiben tempósan haladunk, és csak szusszanásnyi pihenőket iktatunk be, 4-5 óra alatt teljesíthető. A kikötési pontokon kényelmesen elidőzve, meleg nyári napi mártózásokkal tarkítva, hosszabb ebédidőt tartva és a környező tájat csendesen szemlélve egész napos túrára számítsunk. Kezdő vízitúrázóknak is ajánlott, mert nehezebb technikai részeket nem tartalmaz. Infrastruktúrával rendelkező kikötési pontot Lábatlanon, Nyergesújfalun és Táton találunk, tehát ha nem hozunk magunkkal elemózsiát, meg tudjuk oldani az étkezésünket. Autóval a vízrerakó- és a kiszállóhely is könnyen megközelíthető.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Lábatlan
  • Nyergesújfalu
  • Tát

 

A szerző tippje

 • Amikor a táti Kis-Duna gátjához érkezünk és partot értünk, egy rövid, 800 méteres sétával elérhetünk egy frissen felújított, nádfedeles éttermet a 10-es főút mentén.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.
Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-11-29
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
105 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdés

Süttő, Templom tér alatti vízreszállóhely ( 1743 fkm ) (105 m)
Koordináták:
DD
47.758760, 18.440562
DMS
47°45'31.5"N 18°26'26.0"E
UTM
34T 308194 5292660
w3w 
///metrózik.erszény.szauna
Mutasd a térképen

Végpont

Esztergom, Prímás-sziget csúcsa, Nagy Duna sétány. A Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél található sólyázóhely melletti partszakasz (1718,5 fkm)

Útleírás

Süttőn a Szent Lipót-templomhoz közeli beszállóhely kiválóan megközelíthető, hála a vasút alatti átjárónak, amelyen keresztül egészen a partig gurulhatunk autóval. Itt árnyékos, kavicsos lapospart és betonsólya is található, használatuk ingyenes. Velünk szemben, a Duna bal partján már Szlovákia, illetve a szintén szomszédainkoz tartozó Süttői-sziget látható. Indulás után a folyó jobb kanyarulatát követve elhagyjuk Süttőt, és mintegy 3 kilométer evezés után érkezünk Lábatlan, pontosabban a hozzá tartozó Piszke településhez, ahol szépen karbantartott, rendezett kiszállóhelyet találunk. Fűvel borított, fás, árnyékos park, szabadtéri színpad, mellékhelységek és büfé várják a túrázókat, szemben, a Duna szlovák oldalán Karva faluja látható. Néhány száz métert sétálva a Piszke vasútállomás mellett a Vasút utcán keresztül érjük el a Rákóczi utca (10 számú főút) sarkán található élelmiszerboltot.

Továbbindulva 300 méter evezés után Lábatlan hajóállomása mellett visz utunk. A hajóállomás vízen úszó, telepített kikötőépületét nagy ívben és kellő körültekintéssel kerüljük el. A továbbiakban az 1738 és 1736,5 fkm között a település ipari létesítményekkel gazdagon teletűzdelt partszakasza mellett evezünk el. A hajdani cement- és vasbetongyár és az eternit üzem kevésbé látványos objektumait szerencsére gyorsan magunk mögött hagyjuk. Egy teherhajókikötő az utolsó ipari létesítmény, amelyet szintén biztonságos távolságot tartva kerülünk ki.

A jobb parton hamarosan megpillantjuk a Nyergesújfalu határát őrző Sánc-hegyet. A Duna fölé magasodó füves dombtetőről szép kilátás nyílik a folyóra és a környező tájra. A település mentén 2 km-t evezve érjük el a szintén Szlovákiához tartozó Nyergesi-szigetet. A sziget és a szlovák part között a Duna bal ágában a hajók elől az utat sarkantyú zárja el. Mi sem ezt az ágat választjuk, hanem a jobb oldalon maradva az 1733 fkm-nél érjük el Nyergesújfalu hangulatos, kavicsos partszakaszát. Kényelmes, napfényes partvonal, adott esetben érdemes is itt kikötni és pihenőt tartani. Innen lépcsősor vezet fel a Frankel Leó utcára, amelyen jobbra indulva érjük el a vasúti sínek és az út találkozásánál található éttermet. Kb. 300 m a parttól, ha nem készültünk szendvicsekkel, itt ehetünk és ihatunk.

Továbbindulva, a Duna jobb partján haladva mintegy 5 km megtétele után érkezünk a Táti-szigetcsoporthoz. Mielőtt elérnénk a Kis-Duna gátat, kellő távolságtartással elkerüljüka a gát előtt 350 méterrel kikötött uszályokat. A jobb oldalon, a Duna öblében az 1728 fkm-nél található gát választja el a folyót a Táti-mellékágtól. Kis- és közepes vízállásnál kénytelenek leszünk a hajókat a gáton átemelni. A kiszálló a gát jobb oldalánál kényelmes, lapos, kavicsos, a beszálló a gát mellékág felőli oldalán azonban kicsit szűkösebb, meredekebb, köves partoldal. A vízreszállás így némi figyelmet és óvatosságot igényel. Magas vízállásnál a gáton átbukó vízzel együtt átevezhetünk a mellékágba.

A Táti-szigetcsoport – mint neve is mutatja – több szigetből áll: a Táti, a Körtvélyes és a Nyáros szigetek alkotják. A Táti Duna-szigetek Természetvédelmi Terület 2020 májusában létesült, ezzel hazánk legfiatalabb természetvédelmi területe. Az országos jelentőséggel bíró, juharfás ligeterdőket és mocsárréteket magába foglaló, mintegy 300 hektáros terület számos madárfajnak, szitakötőnek, emlősnek ad otthont. Nyugodt, szinte alig mozgó vizén mintegy 6,5 km hosszan evezünk, közben megfigyelhetjük a környező növény- és madárvilágot.

Ha egész napos túrát tartunk, és kedvünk tartja, a Körtvélyes-sziget alsó csúcsánál balra nyíló, keskeny és vadregényes Körtvélyesi-mellékágba is beevezhetünk egy-két kilométernyit. A Csitri-szigetet kerülve pedig még sűrűbb és csendesebb vadont fedezhetünk fel – e fakultatív kitérőket a nyomvonalban nem jelöltük. A Táti-mellékágba visszaevezve, egy magán kishajókikötőt elhagyva még mintegy 700 métert evezünk, és újra a Duna főágához érkezünk. Itt a Duna vizében ácsorogva, a régi idők bányászati emlékét őrizve strázsál az öreg szénrakodó. Hajdan a Dorog felől érkező csillesor itt, a szénrakodónál rakta le terhét a rakodó lábánál várakozó uszályokba. Ma már csak egy jobb sorsra érdemes, rozsdás ipari csontváz, ám kiváló fotótéma, és különleges élmény az árnyékában elevezni. A szénrakodó után a jobb oldalon kompkikötő-sólya van, ez a kompforgalom folyamatos figyelembevételével, nagy körültekintéssel, távolról kerülendő.

Innen már jól látható az Esztergomi Bazilika impozáns épülettömbje, ami egyben túránk utolsó, 3 km-es szakaszát is jelzi. A Prímás-sziget mellett elhaladva, a hajóállomást és az ott veszteglő hajókat biztonságosan elkerülve érjük el a Mária Valéria hidat. A híd alatt átevezve 60 méter után érkezünk meg túránk céljához, az esztergomi hídfőhöz. Kényelmes kikötési helyszín: lapos, kavicsos partszakasz a betonsólya mellett. Autóval a kiszálló könnyen megközelíthető.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Süttő a Tatabányáról/Tatáról vagy Esztergomból induló autóbuszokkal közelíthető meg, a Süttő, Kultúrotthon megállónál kell leszállni.
 • Vonattal az Esztergom és Komárom között közlekedő járat Süttő felső vasúti megállójánál kell leszállni.

Megközelítés

 • A Süttő, Kultúrotthon megállótól a beszállóhely a Templom téren keresztül mindössze 250-300 m, 3-4 perc séta.
 • A Süttő felső vasúti megállótól a Rákóczi Ferenc utca-Templom tér útvonalon kb. 500 m, 7-8 perc séta a starthely.

Parkolás

 • A túra mindkét végpontján kényelmesen és ingyenesen lehet parkolni.

Koordináták

DD
47.758760, 18.440562
DMS
47°45'31.5"N 18°26'26.0"E
UTM
34T 308194 5292660
w3w 
///metrózik.erszény.szauna
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódáshoz és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
26,2 km
Időtartam
5:15 óra
Legmagasabb pont
105 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Evés-ivás lehetőség

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp