Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Vízitúra a Dunakanyarban

Vízitúrák · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szűkül a Duna, érkezünk a legszebb szakaszhoz
  Szűkül a Duna, érkezünk a legszebb szakaszhoz
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 110 105 100 20 15 10 5 km
Kedvcsinálónak vajon kell-e, lehet-e többet mondanunk annál, mint hogy ez Magyarország egyértelműen legszebb Duna-szakasza?
könnyű
Hossz 23,8 km
5:00 óra
0 m
0 m
105 m
105 m

Az ország legnagyobb folyójának ikonikus kanyarulata kihagyhatatlan evezőstúra mindazoknak, akik szeretik az igazán látványos és vadregényes helyszíneket. A mozgalmas, nyüzsgő víziforgalom és a varázslatos táj élményekkel teli napot garantál. Az Esztergom és Visegrád közötti útvonal szinte teljes egésze a Duna főágán vezet, a vízszint magasságától függően csak néhol térünk be egy-egy sziget kínálta csendesebb, rövid mellékágba. Kezdő túrázóknak is ajánlható, mert komoly technikai felkészültséget, tapasztalatot nem igényel.

Erre a túrára érdemes egy egész napot szánni, mert a kikötési, pihenési helyek, strandok és kavicszátonyok megannyi kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. Elemózsiával nem feltétlenül szükséges készülni, hiszen a kikötési helyeken szinte mindenhol be tudjuk szerezni a szükséges ennivalót. Folyadék ellenben mindig legyen nálunk.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek is ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Helembai-zátony
  • Szob, révkikötő alatti strand
  • Pilismaróti strand
  • Zebegényi strand
  • Dömös

 

A szerző tippje

 • Mindig vegyük figyelembe az aktuális vízállást, és annak megfelelően válasszuk meg a pontos útvonalat (szigetek megkerülésénél a mellékágak vízszintje, sarkantyúk feletti vízmennyiség stb.).

 • Ezen az útvonalon nyári időszakban több olyan népszerű partszakaszt is érintünk, ahol strand is működik. Itt kellő körültekintéssel, a fürdőzőket az előírt minimum 10 méteres távolságban elkerülve közelítsük meg a partot és hagyjuk el azt.

 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2022-06-22
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
105 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok 

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdőpont

Esztergom, Prímás-sziget csúcsa, Nagy Duna sétány, a Mária Valéria híd északi oldalán található betonsólya melletti partszakasz (101 m)
Koordináták:
DD
47.795300, 18.732774
DMS
47°47'43.1"N 18°43'58.0"E
UTM
34T 330211 5296038
w3w 
///lencsék.újság.hógolyó

Végpont

Visegrád, a Royal Club Hotel parkolója alatt az Apát-kúti patak beömléséhez közeli védett öböl a 1695 fkm közelében

Útleírás

A beszállóhely széles, nem túl meredek, kavicsos partrésze kényelmes vízreszállást biztosít. Rögtön 50 méterre alatta megfelelő távolságban kerüljük a pontont, amelyen hajó is állhat. A sodrás itt viszonylag erős, ezért gyorsan és határozottan hajtsuk végre a manővert. Utána rögtön a Kis-Duna torkolata, majd még egy ponton következik. A parton a Várhegy lába mentén húzódó Erzsébet-parkot látjuk, rajta Özicseli Hadzsi Ibrahim hajdani dzsámijának rekonstrukciójával. Érdemes kissé beljebb eveznünk, hogy fönt a Bazilikát is jobban lássuk, de a legszebb látványt majd a park végén, visszanézve kapjuk. róla. Innentől tömött, sűrű növényzettől buja zöld part mentén haladunk, és a kezdeti dél-északi irányból észrevétlenül nyugat-keletire fordulunk. A folyó jobbra ívelő kanyarulatát követve 2,5 km megtétele után, a 1716 fkm-nél pillantjuk meg a bal oldalon a Dunába ömlő Garam folyó torkolatát.

A meder közepén fekvő Helemba-sziget előtt két sarkantyúhoz (sodorgyorsító kőgáthoz) érkezünk. Alacsony vízállásnál befelé, a Helemba-sziget felső csúcsa felé tartva kerüljük ki őket, közepes vízállásnál könnyedén átsiklunk felettük, magas víznél pedig szinte észre sem vesszük az áthaladást. Utána a Helemba-sziget és a parthoz közeli Dédai-sziget között haladunk el, vagy közepes és magas vízállásnál a Dédai sziget jobb oldali, keskeny mellékága is evezhető, ilyenkor érdemes ebben a dús növényzettel benőtt rejtekzugban végighaladni.

A két sziget alsó csúcsa után a jobb parton a Törpe-sziget következik, itt az alacsony vízállásnál is evezhető mellékágban haladunk el a sziget mellett. Az alsó spicc után a főágba visszatérve már látjuk is a három fűzfájáról felismerhető Helembai-zátonyt, amelynek kavicsos fövenyén vízállástól függően (közepes és alacsony vízállásnál) ki is köthetünk egy kis pihenőre. Utána - szintén a folyó közepén - a Szobi-zátony következik, de ennek már a bal oldalára térve evezünk. A bal parton, a zátony közepével szemben megpillantjuk az Ipoly torkolatát. Partot váltunk, azaz a hajóforgalomra figyelve, minél meredekebben átevezünk a bal partra, és hamarosan megérkezünk a szobi révhez (1707 fkm). Körültekintően, kellő távolságot tartva elkerüljük a kompsólyánál várakozó kompot, majd utána 50 méterrel egy kitűnő, kavicsos, lapos parton tudunk kikötni. Itt büfé, fagylaltozó, lángosozó szolgálják kényelmünket, a fákkal árnyékolt, füves park és a napsütötte dunaparti föveny pedig ideális pihenőhely.

Indulás után érdemes újra átkelni a Duna jobb partjára, majd mintegy 4 km evezést követően, az 1704 és 1703 fkm között a folyó jobbos kanyarulatában feltűnik Pilismarót strandja. Itt szintén kellemes környezet vár minket, lapos, homokos part, könnyű partszállási lehetőség. A parton enni- és innivalót a helyi büfékben találhatunk. Amennyiben úgy döntünk, hogy maradunk a folyó bal partján, úgy Pilismaróttal szemben Zebegénynél a Parti fecske strand ad lehetőséget a kikötésre. Lapos, homokos part, de infrastruktúra, büfé nem található.

Újabb 4 km megtétele után érkezünk a Dunakanyar bejáratához, ahol a folyó sodrása kissé felgyorsul. A hatalmas Duna itt „beszorul” a hegyek közé: jobbról a Pilis, balról a Börzsöny tömbje kényszeríti a folyót egyre szűkebb mederbe. Evezés közben körbetekintve csodás panoráma tárul elénk. Balra a Dobozi-orom őrködik a Dunakanyar bejárata felett, jobbra a távolban feltűnik a Prédikálószék csúcsa, a fák közül kikandikáló kilátóval. Az útvonalunk, és egyben a Duna magyarországi szakaszának egyik legkeskenyebb szakasza itt, Dömösnél található, mindössze 300 méter. A Duna meg is lódul egy kicsit, ám a hajóállomás után egy rövid pihenőre érdemes partraszállni. A jótékonyan visszaáramló, örvénylő víz ezt megkönnyíti, így kényelmes kikötési lehetőség adódik. A kikötő épületében presszó működik. Szemben velünk a hegyoldalban a Remete-barlang hatalmas szája ásítozik.

Innen újabb 4 km evezés választ el túránk végcéljától: Visegrádtól. Rövidesen meg is pillantjuk a fellegvárat a távoli hegytetőn: a gyönyörű panoráma méltó befejezése a túrának. Elhaladunk a visegrádi Felső-öböl kőből rakott mesterséges gátja mentén. Ez a partszakasz kikötésre nem alkalmas, de a víz jó tempóban visz bennünket az ideális partraszállási hely felé. Túránk vége a folyó jobb partján, egy öbölben található, az 1695 fkm előtt 100 méterre egy lapos, kavicsos partszakaszon, amelyet ligetes ártéri erdő és füves területek vesznek körbe. 

 

 

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A starthelyhez legközelebb eső vasúti megálló az Esztergom vasútállomás.
 • Távolsági busszal érkezve az Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca buszmegállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A starthely az Esztergom vasútállomástól a Bem tér-Baross Gábor út-Árok utca-Nagy Duna sétány útvonalon 2,6 km, 33 perc séta. 
 • A starthelyhez legközelebb eső buszmegálló az Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca buszmegálló, innen a Pázmány Péter utca-Kossuth Lajos híd útvonalon csupán 500 m, 6 perc séta.

Parkolás

 • A starthelyen ingyenes parkoló található. 
 • A végállomás autóval száraz időben 30 méterre megközelíthető, de esős időben kellő óvatossággal vezessünk, mert a felázott talajon és a vizes füvön az autónk elakadhat.

Koordináták

DD
47.795300, 18.732774
DMS
47°47'43.1"N 18°43'58.0"E
UTM
34T 330211 5296038
w3w 
///lencsék.újság.hógolyó
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
23,8 km
Időtartam
5:00 óra
Legmagasabb pont
105 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 11 Útpontok
 • 11 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp