Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Határmenti evezés az Ipolyon

Vízitúrák · Börzsönyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A beszálló nem kiépített, hanem természetes partrész
  A beszálló nem kiépített, hanem természetes partrész
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 110 105 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Tökéletes választás olyan vízitúrázóknak, akik kedvelik a keskenyebb, kanyargós, néhol mozgalmas, néhol pedig nyugodt és lassú folyókat. A csendes szemlélődés és a helyenként izgalmasabb, technikásabb evezés jól megkomponált elegye ez a túra.
közepes
Hossz 19,4 km
4:00 óra
0 m
8 m
108 m
100 m

Az útvonal túlnyomó része a szlovák-magyar határfolyón, az Ipolyon, az utolsó egy kilométer pedig a Dunán vezet. A pihenők számától és időtartamától függően félnapos vagy kényelmesebb egész napos vízi kirándulást is tervezhetünk. Pihenőre és egy kis lábnyújtogató sétára Letkésen és Ipolydamásdon nyílik lehetőségünk. Ezekben a csendes kis falvakban lesz alkalmunk enni- és innivalót vásárolni: mindkét településen találunk élelmiszerboltot és presszót, melyeket a folyóparttól 10-20 perces sétával érhetünk el. Ha saját elemózsiával készültünk, akkor azt valamelyik csendes partszakaszon, telepített úszóstégen vagy vadregényes kavicsszigeten, piknik keretében fogyaszthatjuk el. A vízrerakó- és a kiszállóhely is könnyen megközelíthető autóval.

Általános tudnivalók:

 • Kezdőknek csak csapatban, tapasztaltabb vízitúrázókkal együtt ajánlott
 • Saját hajó szükséges
 • Kikötési lehetőségek:
  • Letkés
  • Ipolydamásd
  • kavicsszigetek

 

A szerző tippje

 • Előre tájékozódjunk az Ipoly vízállásáról, mert magas vízállásnál vagy árvíznél a túrázás tilos.
 • Alacsony vízállásnál gondosan válasszuk meg a nyomvonalunkat, mert könnyen fennakadhatunk a kavicszátonyokon. Alaposan figyeljük meg, hogy a szigetek melyik oldalán alkalmasabb a továbbhaladás, nehogy fennakadjunk egy bedőlt fán, vagy túl sekély legyen a víz.
 • Kis víznél, ami nyáron gyakori, az épített kőpadkáknál figyeljük meg, hogy hol jelenik meg a „V” alakú sodorvonal, mert ott a legmélyebb a víz. Így a nagy és szögletes köveken nem sérül meg a kenunk vagy a kajakunk.
 • Gyakorlott, vízitúrázásban jártas evezősöknek ajánlott túra. Ha többen, több hajóval túrázunk, akkor elég lehet, ha van a csapatban egy tapasztalt evezős. Az ő felelős irányításával biztonságosan le lehet evezni az Ipolyon.
 • Érdemes a piknik-pihenőnket egy erre alkalmas kavics szigeten tölteni, ebédhez hangulatos helyszín.
 • A túra tervezésekor tájékozódjunk előre a Hajózási Szabályzat evezősökre vonatkozó részeiről, különösen a túrahajókban kötelező felszerelésekről, a mentőmellény viseléséről és a vízen való közlekedés főbb szabályairól.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a túrát a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-12-02
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
108 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Általános biztonsági tanácsok

 • Mindig tájékozódj a várható időjárásról és szélviszonyokról – ezt a Természetjáró honlapján és az applikációban is könnyen megteheted.
 • Ha egyedül mész, legyen valaki, aki tudja, honnan indulsz, és milyen útvonalat tervezel bejárni.
 • Legyen megfelelő öltözeted és biztonsági felszerelésed.
 • Figyelj a vízi közlekedés szabályainak betartására. Ezekről például ezen az oldalon tájékozódhatsz.

Kezdőpont

Ipolytölgyestől kb. 1 km-re, Szobtól 16,5 km-re, a torkolattól mintegy 20 km-re, az Ipolyon épült duzzasztógátnál és hallépcsőnél (108 m)
Koordináták:
DD
47.931132, 18.771311
DMS
47°55'52.1"N 18°46'16.7"E
UTM
34T 333532 5311049
w3w 
///lelóg.forróbb.kevés

Végpont

Szobi rév, a kompkikötő alatt kb. 50 m-re, a sólya melletti partszakasz

Útleírás

A túra kezdőpontján, a vízretételnél kellően óvatosnak kell lennünk, mert a partoldal meredek, és vizesen csúszóssá válhat. A közelben lehetnek horgászok, ezért csendesen, kevés lármával illendő vízre menni. Mielőtt azonban ezt megtennénk, érdemes gyalogosan felfedezni a néhány méterrel feljebb található gátat és a megkerülő hallépcsőnek szánt patakot. Vízreszállás után a folyó kellemes, váltakozó tempójú futószalagja azonnal a hátára veszi a túrázót. Néhány száz méter után Ipolytölgyes falu kikötőhelye mellett haladunk el. Az Ipoly kanyarogva szeli a tájat, ezért szélessége is változó. Átlagosan 8-10 méter, de a szigetek mellett lehet csupán néhány méteres is, viszont ahol sekély és elterül a folyó, ott akár 20 méter szélessé is terebélyesedhet. Az Ipoly jobb partján Szalka faluja előtt egy balos kanyarban váratlanul magas löszfal tornyosul fölénk. A lösz puha anyagát parti fecskék és gyurgyalagok lyuggatták szitává. Kis szerencsével a félénk jégmadarat is megpillanthatjuk.

Vízállástól függően a folyó által felhalmozott, nehezen észrevehető kavicszátonyok és szigetek teszik változatossá, izgalmassá utunkat. Ezért a túra elsősorban gyakorlott, evezős tapasztalatokkal rendelkező vízi túrázóknak ajánlott. Körültekintve balra a Börzsöny bérceit láthatjuk, az Ipoly jobb partján túl pedig a szlovák oldal gondosan művelt táblái kísérnek utunkon. Kicsivel több, mint a túra egyharmadánál érjük el a letkési közúti hidat, amely a szlovák oldali Ipolyszalkát köti össze a magyar Letkéssel. A híd után néhány méterre a bal parton találjuk a telepített úszó kikötőhelyet. Itt kikötünk, és partra lépve a Diófa utcán 800 méteres sétával érjük el Letkés központjában a Diófa és a Dózsa György u. sarkán található élelmiszer boltot. Itt enni- és innivalóhoz juthatunk, de balra, Szob irányába sétálva 300 méterre presszót és az út jobb oldalán éttermet is találunk.

Folytatva túránkat a folyó egyre közelebb kanyarog a Börzsöny tömbjéhez. Rövidesen a jobb parton, a szlovák oldalon is megjelennek a Helembai-hegység szelíd lankái, így egyszeriben két hegyvidék között találjuk magunkat. A folyón ezen a szakaszon helyenként mesterséges kőből rakott padkák teszik izgalmassá az evezést. Lépten-nyomon hódok rágta fatörzseket láthatunk, mert e termetes vízi rágcsálók kiválóan érzik magukat az Ipoly mentén. Utunkat helyenként őrködő szürke gémek vigyázzák. Vegetációval gazdagon benőtt szigeteket kerülgetve közeledünk túránk második pihenőhelyéhez: Ipolydamásdhoz. A falu mellett elhaladva egy kőpadka kis zúgóján át érkezünk a település alsó végénél, a bal parton található telepített úszó kikötőhelyhez. Amennyiben nem sikerül itt partot érni, netán „telt ház” van rajta, úgy 100 méterrel lejjebb, szintén a bal parton, a fák árnyékában találunk alkalmas kikötőhelyet - apadó víz esetén kissé saras, de a célnak megfelel. Szemben, a jobb oldali magasparton a szlovákiai Helemba szélső házai látszanak. Innen kb. 500 méteres sétával jutunk be a faluba, a Fő utcán található presszóba.

Pihenőnk után túránk utolsó szakaszát kezdjük. Mintegy másfél kilométer evezés után egy jobbkanyarból kiérve pillantjuk meg a Sávoly vasúti hidat, amely a magyar és szlovák oldalt köti össze. Innen mindössze 500 métert haladunk a már szinte állóvízzé szelídült Ipolyon. A torkolathoz érkezve elbúcsúzunk a csendes, vadregényes Ipolytól, és balra fordulva kikanyarodunk a tágas, szellős és forgalmas Dunára. Itt, a bal parton, közvetlenül a torkolatnál, a kellemesen széles kavicsos partszakaszon tarthatunk egy rövid pihenőt, majd a Duna bal partjához közel maradva az utolsó egy kilométeren levitetjük magunkat Szob révkikötőjéhez. A kompkikötő sólyáját és az ott veszteglő kompot biztonságos távolságban elkerülve, a kompkikötő után 50 méterrel a kavicsos fövenyen érünk partot.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Szob Budapestről vasúton a Nyugati pályaudvarról, 48-58 perces menetidővel érhető el. A szobi vasútállomáson tudunk az Ipolytölgyes felé induló autóbuszra felszállni, amelyről az Ipolytölgyes, Ipolygyöngye TSZ megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • Az Ipolytölgyes, Ipolygyöngye TSZ buszmegállótól a műúton 200 m-t visszafelé sétálva a Cserge-patak hídjánál találjuk találjuk azt a bekötőutat, amelyen a hajdani Ipolygyöngye TSZ., ma egyéb ipari telephely mentén előbb egy tágas parkolóig, majd tovább a dülőúton az Ipoly partjára jutunk. Táv: 700 m, 12 perc séta.

 

Parkolás

 • A túra kezdő- és végpontjánál is könnyen és ingyenesen lehet parkolni.

Koordináták

DD
47.931132, 18.771311
DMS
47°55'52.1"N 18°46'16.7"E
UTM
34T 333532 5311049
w3w 
///lelóg.forróbb.kevés
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Mentőmellény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Napvédelem, sapka
 • Élelem és innivaló a kikötések számának függvényében
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
19,4 km
Időtartam
4:00 óra
Szintcsökkenés
8 m
Legmagasabb pont
108 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Evés-ivás lehetőség

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp