Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Mediterrán futóhangulat a Budai-hegységben

Terepfutás · Dunazug-hegyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km
Változatos domborzaton, főleg erdőben vezető, helyenként kifejezetten a Földközi-tenger partvidékének hangulatát és illatát idéző terepfutó kör, melynek szépségét néhány látványos kilátópont és panoráma is emeli. Karakterisztikájából adódóan kihívás is: a vége a legnehezebb!
közepes
Hossz 12,5 km
1:25 óra
331 m
331 m
436 m
219 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A futás „U” karakterisztikájú: egy 2 km-es ereszkedéssel indul, majd 7 km-en szintben vezet tovább, végül az utolsó 3 km foglalja magába az útvonal legalacsonyabb és legmagasabb pontja közötti, 220 m-es emelkedést, így erre tartalékolni kell.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Nagyrészt árnyékos, de a legnyíltabb szakasz egyben meredek emelkedő is, ez meleg időben kifejezetten izzasztó lehet.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • A Csillebérc, KFKI buszmegállónál van egy kék nyomóskút, amely induláskor és érkezéskor is hasznos lehet. Gondoljunk azonban arra, hogy csak késő tavasztól őszig működik.
 • Ne feledjük, hogy az útvonal nagy része fokozottan védett területen halad, így a jelzett utat semmiképpen ne hagyjuk el!
Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-12
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
436 m
Legalacsonyabb pont
219 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A Huszonnégyökrös-hegyre felvezető S▲ jelzés egy kb. 50 méteres szakasza meredek hegyoldalban vezető egynyomos ösvény. Esőben, nedves talaj esetén fokozott óvatossággal fussunk rajta, nehogy kicsússzunk.

Kezdés

Csillebérc, KFKI buszmegálló (412 m)
Koordináták:
DD
47.486837, 18.954409
DMS
47°29'12.6"N 18°57'15.9"E
UTM
34T 345903 5261295
w3w 
///dúdolás.elsöprő.alázat

Végpont

Csillebérc, KFKI buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszvégállomástól az aszfaltúton indulunk, majd a KFKI-t elhagyva jobbra a S+ jelzésen betérünk az erdőbe.
 •  Kb. 200 m után a S+ belecsatlakozik a S jelzésbe, innentől ezen futunk több mint 5 km-en keresztül.
 •  A Huszonnégyökrös-hegy alatti elágazásban jobbra a S▲ jelzésen futunk fel a hegyre.
 •  A Huszonnégyökrös-hegyről ugyanezen az útvonalon futunk visszafelé, egészen a Felsőszállás utcai kereszteződésig, itt ezen az utcán futunk tovább.
 •  A Felsőszállás utca végén a Meggy utcába fordulunk, ezzel egyben a S+ jelzésen futunk tovább az utca közepéig, ahol balra a P+ jelzésen folytatjuk.
 • A P+ jelzésen fölfutunk a Farkas-hegyre, és a Vitorlázórepülő-emlékmű alatt elhaladva, majd az erdőbe betérve ezen a jelzésen maradunk egészen a buszvégállomásig.

A futás részletes leírása

A buszvégállomástól az erdőbe vezető aszfaltúton indulunk el, erről a KFKI kerítését kb. 50 méterre elhagyva, jobbra rátérünk a S+ jelzés egynyomos ösvényére, amely kb. 200 m után a S jelzésbe csatlakozik. Innentől ezen futunk tovább, továbbra is ösvényen, néha normál földutas betétekkel. Kb. 1,5 km-en végig ereszkedünk, majd egy rövid, de meredek emelkedő következik gyökeres, részben köves talajjal, mielőtt megérkezünk a Sorrento-sziklákhoz. Ezek hangulatos fenyőligetben álló, csipkés dolomittömbök, az innen nyíló kilátásból pedig tényleg csak az alattunk kéken csillogó Földközi-tenger hiányzik.

A Sorrentótól mintegy 4 km-en kényelmes talajú erdei ösvényen futunk tovább a S jelzésen, amelyről a Huszonnégyökrös-hegyre fölvezető S▲ jelzésre térünk át.

A Huszonnégyökrös-hegy futásunk fordítópontja, ahonnan szép kilátás nyílik úgy északra, a Farkashegyi repülőtér és Budakeszi, mint délre, Törökbálint és az M7-es autópálya felé. Innen a már megismert útvonalon indulunk visszafelé a Felsőszállás utcai kereszteződésig, ahonnan új nyomvonalon futunk tovább. A Felsőszállás utcán némi aszfalt vár ránk, majd a végén a Meggy utcára és egyben a S+ jelzésre rátérve murvás út következik. Ez egyben futásunk útvonalának legalacsonyabb pontja is, innentől 3 km-en keresztül 220 m-t fogunk folyamatosan, intenzíven emelkedni.

A Meggy utca felsőbb szakaszán balra áttérünk a P+ jelzésre, amely egy rövid, egynyomos ösvényes erdei szakasz után murvás úttá válik. Ez fölvezet a Farkas-hegyre. A Vitorlázórepülő-emlékművet elhagyva a murvát talpat próbáló köves szakasz váltja, ez az erdő bejáratánál található sorompóig tart.

A sorompótól már az erdőbe térünk, továbbra is emelkedve a P+ jelzés egynyomos ösvényén haladunk és elfutunk néhány, a környéken több helyen is megmaradt piktortégla-üreg mellett, amelyekből hajdanán festékalapanyagot bányásztak. Az ösvény a felsőbb szakaszon erdei úttá szélesedik. Futásunk legmagasabb pontját a csillebérci lovarda mellett érjük el, ahonnan a közeli buszvégállomásig már lejt az út.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Széll Kálmán térről induló 21-es autóbusszal érhetjük el a kezdő- és egyben végpontot, melyről a Csillebérc, KFKI végállomáson kell leszállni.

Megközelítés

 • Az útvonal közvetlenül a buszmegállótól indul.

Parkolás

 • A 21-es busz végállomásánál ingyenes autóparkoló található.

Koordináták

DD
47.486837, 18.954409
DMS
47°29'12.6"N 18°57'15.9"E
UTM
34T 345903 5261295
w3w 
///dúdolás.elsöprő.alázat
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum egy liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
12,5 km
Időtartam
1:25 óra
Szintemelkedés
331 m
Szintcsökkenés
331 m
Legmagasabb pont
436 m
Legalacsonyabb pont
219 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp