Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Hármashatár-hegyi futókör a siklóernyők és az oroszlán árnyékában

· 3 értékelés · Terepfutás · Dunazug-hegyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 8 7 6 5 4 3 2 1 km Kecske-sziklák Árpád-kilátó Oroszlán-szikla Mátyás király vadaskertje
Jellemzően puha, végig jól futható talajviszonyok mentén, belátható terepen vezető terepfutó kör. A változatos növényzet mellett a hangulatot a klasszikus „ajtódból a terepre” stílus adja, de a szép panorámát adó kilátópontok tovább fokozzák.
könnyű
Hossz 8,6 km
1:30 óra
226 m
226 m
371 m
259 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út

Az erő beosztása

Az útvonal közepén le kell küzdeni egy 450 m hosszú, egyenletes emelkedőt 75 m szintemelkedéssel, majd a végén, az Árpád-kilátó előtt vár ránk egy egyenletesen emelkedő szakasz, 500 méter hosszan 30 m szintemelkedéssel.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Erős szélben a reptér környéke is szeles, ugyanakkor nagy melegben, erős napsugárzásnál kifejezetten forró lehet az útvonal nyílt, füves-bokros szakasza.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • Ha a futás elején szeretnéd megtölteni a kulacsodat, gondolj arra, hogy a nyomókút csak késő tavasztól őszig működik.
 • A Hangár után az Újlaki-hegy tövében egy darabig egymástól pár méter távolságra két ösvény is vezet párhuzamosan. Érdemes a felsőn futni, mert az alsó nagyon keskeny, belógó csipkebokrokkal, ráadásul gyakran nedves-sáros is.
 • Aki nem a buszvégállomástól, hanem az erdei autóparkolóból indul, annak a végén még el kell futnia az autójáig, de a teljes táv ugyanaz lesz.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-12
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
371 m
Legalacsonyabb pont
259 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A vitorlázóreptéren és körülötte gyakori az akár lábfej méretű lyuk, ezért itt érdemes figyelmesen futni, különösen, ha hó takarja a mezőt. Akkor is legyünk óvatosak, ha a repteret épp használják, azaz föl- vagy leszállnak a vitorlázógépek, ezért kint van a csörlőkábel vagy a vontatógép. Ilyenkor a repteret keresztezni tilos.
 • A Vörös-kővár és a Hangár közé gyakran települnek ki siklóernyőzést oktató iskolák, ami színes látvány, de tartsunk a gyakorlóktól illő és biztonságos távolságot.

Kezdés

Nagybányai út buszmegálló (277 m)
Koordináták:
DD
47.533808, 18.993326
DMS
47°32'01.7"N 18°59'36.0"E
UTM
34T 348970 5266438
w3w 

Végpont

Nagybányai út buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszvégállomástól egyenesen be az erdőbe és a Z↺ jelzést követve, az erdei játszóteret érintve a Határnyereg elágazásig jutunk.
 • A Határnyeregnél balra tartva röviden a K és az S jelzést követjük, majd kb. 100 m után a jobbra nyíló, jelzetlen egynyomos ösvényen futunk fel a Homok-hegyre.
 • A Homok-hegyről balra tartva leereszkedve végigfutunk a vitorlázó-repülőtér nyugati oldalán, majd a legvégén a túlsó oldalára átfutva visszafelé indulunk.
 • A keleti oldal közepén balra a merőleges, széles és egyenes földúton futunk föl a Vörös-kővárhoz.
 • A Vörös-kővártól átfutunk a Hangár épületéhez, onnan tovább a Határ-nyeregig.
 • A Határ-nyeregtől a K jelzésen egyenesen az Árpád-kilátóig futunk.
 • Az Árpád-kilátótól a Látó-hegyi úton a Z↺ körút jelzésen futunk vissza a buszvégállomásra.

A futás részletes leírása

A buszvégállomás után az erdőben enyhén, egyenletesen emelkedő, kellemes erdei talajú szakasz jön a parkoló-játszótér-piknikezőhely együttesig (km 1). A bal oldalon van egy kék nyomókút, az útvonalon az egyetlen. Innen továbbra is enyhén, egyenletesen emelkedve, széles erdei úton jutunk el a Határ-nyereghez. Ez egy sok utas kereszteződés, de balra fölfelé könnyen megtalálható a KS és P↺ jelzésű út.

Kb. 100 m után a jobbra nyíló jelöletlen, meredek, domborúan emelkedő, rövid ösvényen följutunk a Homok-hegy csúcsán lévő tisztásra. Itt egy időre búcsúzzunk el a fák árnyékától: a következő néhány kilométeren nyílt terepen futunk majd. A Homok-hegyről széles kilátás nyílik a vitorlázó-repülőtérre és a Hármashatárhegyre.

A bal oldali ösvényen meredeken leereszkedünk a reptérig (km 2) és ugyanezen az oldalon, immár síkon elfutunk a végéig (km 3), azt megkerüljük, és a túloldalon elindulunk visszafelé. Nagyjából a hossz felénél széles, jól látható út indul merőlegesen fölfelé a Vörös-kővárhoz. Ez egy 4-500 méter hosszú, egyenletes emelkedő, amely ezen a szakaszon 70-80 métert emelkedik – főleg melegben és napsütésben ez futásunk egyik nehezebb szakasza. Maga a csúcs egy kicsit beljebb, balra a bokrok szélén van, tőle nem messze egy rúdon mindig ott a szélzsák. Innen szépen látszik következő célpontunk, az Újlaki-hegy tövében lévő, kőből épült Hangár, fölötte a hegyen a sárkányrepülők és siklóernyősök használta indítórámpa, de a reptér túloldalán a korábban érintett Homok-hegy is látványos.

A Hangár mellett (km 5) jobbra elhaladva és jobbra fordulva könnyen megtaláljuk azt a jelöletlen, de széles földutat, amely az Újlaki-hegy tövében visszavezet bennünket a Határnyereghez. Itt balra (km 6) a Glück Frigyes sétaúton az Országos Kéktúra K jelzését és részben murvás útvonalát követjük egészen az Árpád-kilátóig. Útközben elfutunk az Oroszlán-szikla mellett, a jobb oldalon pedig számos alkalommal nyílik szép kilátás a János-hegyre.

E panorámaút végén (km 7) az erdőben az út egyenletesen emelkedni kezd, kövesebbé válik, és ez így is marad majdnem az Árpád-kilátóig. Innen az Országház, a Várhegy, a Gellérthegy és a belvárosi Duna-hidak díszítette kép lesz a jutalmunk. Közvetlenül a kilátó mellett a Közvetlenül a kilátó a Z↺ jelzésű úton futunk tovább, amely visszavisz bennünket a buszvégállomáshoz (km 9). 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Batthyány térről induló 11-es autóbusszal érhetjük el a kezdő- és egyben végpontot, melyről a Nagybányai út végállomáson kell leszállni.

Megközelítés

 • Az útvonal közvetlenül a buszmegállótól indul.

Parkolás

 • A Nagybányai út végénél nem nehéz parkolni, de bent az erdőben is van egy parkoló (hétvégén zsúfolt lehet, illetve ha nem muszáj, ne a zöldben parkoljunk).

Koordináták

DD
47.533808, 18.993326
DMS
47°32'01.7"N 18°59'36.0"E
UTM
34T 348970 5266438
w3w 
///oldalas.őrzés.felvált
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk

 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum fél liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(3)
Bódizs Anikó
2021-08-31 · Közösség
Köszönöm, nagyon tetszett az útvonal! Ha van rá mód, még ilyen könnyű budapesti terepfutó körök megosztására, nagy örömmel venném.
Mutass többet!
Fénykép: Bódizs Anikó, Közösség
Vakhal Péter
2021-07-18 · Közösség
Valóban nem nehéz terep, de a megadott 1,5 óra az a futókörre értendő, vagyis futva lehet ennyi idő alatt teljesíteni. nekünk majdnem kétszer annyi ideig tartott. Megérte...
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-07-18
Fénykép: Vakhal Péter, Közösség
Fénykép: Vakhal Péter, Közösség
Fénykép: Vakhal Péter, Közösség
Fénykép: Vakhal Péter, Közösség
Fénykép: Vakhal Péter, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 7

Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
8,6 km
Időtartam
1:30 óra
Szintemelkedés
226 m
Szintcsökkenés
226 m
Legmagasabb pont
371 m
Legalacsonyabb pont
259 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp