Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Variáció Balboára

· 1 értékelés · Terepfutás · Budai-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Erzsébet-kilátó (János-hegy) Árpád-kilátó Kaán Károly-kilátó Kőkapu Oroszlán-szikla Apáthy-szikla
Az útvonal a legkomolyabb budapesti terepfutásnak, a Balboának egy variánsa. Az eredeti oda-vissza megy, ez azonban visszafelé nem ugyanazon az úton vezet, hanem az Apáthy-sziklán, a Vaskapu- és a Látó-hegyen keresztül, az Árpád-kilátó érintésével jut vissza a Fenyőgyöngyéhez. 18 km, 800 m szint – finom falat, jó étvágyat hozzá!
nehéz
Hossz 17,7 km
2:10 óra
782 m
782 m
517 m
162 m

Úttípusok  

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Ha megvizsgáljuk a szintgörbét, rögtön látszik, hogy három nem egyenlő hosszú, de azonos intenzitású emelkedés jellemzi. A Hárs-hegy 2,6 km/231 m, a János-hegy 1,6 km/165 m, a vége előtt az Árpád-kilátó pedig 2,5 km/207 m elé állít bennünket. Azaz nem is annyira az erő stratégiai beosztása a fontos, hanem inkább az, hogy legyen mit beosztani.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal több, mint fele árnyékos. A Balboa-futás hangulatát azzal tudjuk kimaxolni, ha úgy teszünk, mint Rocky a filmben: napfelkeltekor futunk!

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • Az útvonalon több helyen is van kék nyomóskút: a Fenyőgyöngye buszmegállónál, Hűvösvölgyben a lángososnál és a Gyermekvasút állomásánál, a János-hegyen pedig a Libegő felső állomásával szembeni játszótéren. Így ha nem akarsz palackot vagy ivótasakot vinni, egy zsebbe tehető, összenyomható pohárral vagy anélkül is tudsz út közben hidratálni. Ne felejtsd el, hogy a kutak csak tavasztól őszig működnek!
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2023-01-27
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
517 m
Legalacsonyabb pont
162 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenőpontok

Fenyőgyöngye vendéglő

Biztonsági előírások

Az útvonalon több nagyon köves szakasz is vár ránk, ilyenkor ne legyünk türelmetlenek, ne siessünk: a bokánk fontosabb!

Kezdőpont

Fenyőgyöngye buszmegálló (292 m)
Koordináták:
DD
47.540205, 19.006244
DMS
47°32'24.7"N 19°00'22.5"E
UTM
34T 349960 5267124
w3w 
///elutazik.kapualj.dobban

Végpont

Fenyőgyöngye buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Fenyőgyöngyétől jelzetlen úton fölfutunk a K jelzésre, amelyen a Határ-nyeregig maradunk.
 • A Határ-nyeregnél a S jelzésre váltunk és Hűvösvölgyön, a Nagy-Hárs-hegyen és Szépjuhásznén keresztül, 6 km-en át ezen futunk.
 • Szépjuhászné után, már a János-hegy tövében a P jelzésre térünk, és ezen futunk föl a kilátóhoz, azután onnan le a Libegő felső állomásához.
 • A Libegőtől a Z▲ jelzésen indulunk tovább, arról a Z↺ jelzésre váltva ereszkedünk tovább majd végül a Z+ jelzésen jutunk vissza a Szépjuhásznéhoz.
 • Szépjuhásznétól a Z↺ jelzésen indulunk tovább, de a Gyermekvasút állomása után a P♥ jelzésre térünk, és ezen futunk le a Széher útig.
 • A Széher útról a Szerb Antal utcán futó Z jelzésre fordulunk, és az Apáthy-sziklán és a Látó-hegyen keresztül e jelzésen futunk vissza a Fenyőgyöngyéhez.

Az útvonal részletes leírása

Oda Balboa

Fenyőgyöngyétől a Szépvölgyi úttal párhuzamos földúton indulunk el. 500 m után ott, ahol jobbra a kis Tiszafa utca indul fölfelé, és egy piros postaláda is van, balra fordulunk, és erdei úton, már meredekebben futunk fölfelé. Balra fenyves, jobbra tölgyes között haladunk teljesen egyenesen, majd a harmadik kereszteződésnél, ahol már lejteni kezd az út, jobbra a K jelzésre, a Glück Frigyes sétaútra fordulunk. Lefelé a fahíd előtt és után nagyon köves a talaj, óvatosabban fussunk. Balra több helyen – például az Oroszlán-sziklánál – nyílik szép kilátás útvonalunk jövendő két hegycsúcsára: a Nagy-Hárs-hegyre és a János-hegyre. Megérkezünk a Határ-nyereg összetett útkereszteződéséhez, itt balra tartva a S jelzésre térünk – és jó időre megfeledkezhetünk a navigációról, mert ezen a jelzésen egészen a János-hegy lábáig, 6 km-en keresztül futunk majd.

Hamarosan egy katonasírhoz érünk, ahol balra fordulva folyamatos emelkedésbe kezdünk. Fönt átérünk a hegy túloldalára, ahol a Vadaskerti-hegy csúcsa alatti, legmagasabb szakasz kifejezetten köves lesz, de a hosszú lejtőn, majdnem Hűvösvölgyig köves is marad. A hajdani Balázs vendéglő romjai mellett érkezünk ki az erdőből a kis kőhídon keresztül, a lángosos mellett (ahol kék nyomóskút is van) átkelünk a zebrán, szemben áthaladunk a villamossínek alatt, majd a lépcsőn fölérve balra fordulunk, és futunk tovább a S jelzésen. (Szükség esetén kissé följebb, a Gyermekvasút állomásánál is van ivóvíz-kút.) Nemsokára a Nagykovácsi úthoz érkezünk, amelyen átkelve az út emelkedni kezd.

A Gyermekvasúttal párhuzamosan haladva vízszintes szakaszon futunk, majd a síneken átkelve enyhén tovább emelkedik és kövesebbé válik az út. Följebb több útkereszteződés is lesz, a harmadikban jobbra fordulunk és nekivágunk a Nagy-Hárs-hegy csúcsára vezető szakasznak. Ezen egy jó 500 m-es, küzdelmesen köves szakasz vár ránk, figyelmesen haladjunk. Egy széles, murvás tisztáshoz érve ennek szerencsére vége, innen jobbra tartva már kényelmes talajú szakasz következik. Elhaladunk a Bátori-barlang és pihenőhely mellett, néhány lépcső és egy fahíd, majd egy rövid, de meredek, köves mászás után megérkezünk a Kaán Károly-kilátóhoz. A körpanoráma színes palettáján a János-hegy, Budakeszi, a Nagy-Kopasz, Hidegkút, Hűvösvölgy, a vitorlázó-repülőtér fölött a Kálvária-hegy vonulata, távolabb a Kevélyek és a Pilis, jobbra a Hármashatár-hegy, Buda és Pest a Duna Gellért-hegy alatti szakaszával szerepel.

A kilátótól a S jelzés folytatásán indulunk lefelé. Áthaladunk a szintén remek panorámát kínáló Csanádi-pihenőn, kényelmes úton ereszkedünk, amit lejjebb egy köves szakasz tör meg. Hamarosan megérkezünk a Szépjuhásznéhoz, a faiskola után előbb a Gyermekvasút sínein, majd a gyalogátkelőnél a Budakeszi úton kelünk át, és szemben elindulunk az erdőbe. Rögtön egy elágazáshoz érünk, ahol balra a S jelzésen maradunk, amelyen egy kifejezetten köves szakaszt kezdünk meg. A következő elágazásnál elbúcsúzunk a S jelzéstől, és balra, a P jelzésen nekivágunk a János-hegy csúcsára vezető szakasznak.

A köves talajú út folyamatosan emelkedik, útközben balra szép kilátás nyílik a Hárs-hegyre. Háromszor is átkelünk a János-hegyi út kanyargó aszfaltján, az utolsó után egy már tényleg nagyon meredek és nagyon köves részen érkezünk föl az Erzsébet-kilátóhoz. Itt a talapzathoz fölvezető lépcsőfokok után a Balboa-hagyományoknak megfelelően – mint Rocky a filmben – lökjük büszkén magasba a kezünket!

Vissza jobb boka

A kilátót megkerülve, a P jelzésen maradva a kis gerincen, részben lépcsős ösvényen futunk le a Libegő felső állomásáig, ahol ha szükséges, a játszótéren tudunk inni a nyomós kút vizéből (ugyanitt ingyenes mosdó is van). A büfé mögötti kilátóteraszon keresztül a Z▲ jelzésen indulunk el lefelé. Eleinte jól futható, kényelmes, murvás terepen haladunk, majd leérünk az aszfaltútra, ahol nem pont szemben, hanem 30 m-re balra találjuk a nyílást a szalagkorláton. Innen már köves, egynyomos szakasz következik, óvatosabban fussunk. Még egy ugyanilyen aszfalt-keresztezés jön egy nehéz lelépővel, de utána már kevesebb kővel. Ezen a több hajtűkanyaros ösvényszakaszon arra figyeljünk, főleg hétvégén, hogy kedvelt bringás downhill-útvonalak keresztezik a turistautat merőlegesen, így itt semmiképp se zenével a fülünkben fussunk, hogy időben meghallhassuk őket. Egy alsóbb elágazásnál a Z▲ jelzés jobbra tér, mi pedig balra, a Z↺ jelzésen ereszkedünk tovább. A harmadik aszfalt-keresztezésünk is meglesz, utána ezúttal a Z↺ jelzés távozik jobbra, és mi a Z+ jelzésen jutunk vissza a Szépjuhásznéhoz.

A Budakeszi úton újra átkelve a Z↺ jelzésen indulunk el, de a Gyermekvasút állomása utáni elágazásban jobbra el is hagyjuk azt, és a „Hárshegyi tanösvény az egészséges szív- és érrendszerért” P♥ jelzésén futunk tovább. Akadálymentes, kényelmes talajú, széles erdei úton tudunk gondtalanul, lendületesen futni, méghozzá hosszan ereszkedve, egészen a Széher út aszfaltjáig. Erről az első bal oldali leágazásnál a Szerb Antal utcába, és ezzel a Z jelzésre fordulunk, ahol a bal oldalon járda helyett jó darabon a füvön futhatunk. Átkelünk a Hűvösvölgyi úton, majd jobbra az Alsóvölgy utcán érkezünk a villamosmegálló alatti kis aluljáróhoz, amelyen átkelve egy jobb- majd egy balkanyar után az Ördög-árok fölötti hídhoz érkezünk. Szemben, a Szabó Lőrinc Gimnázium melletti Battai lépcsőn indulunk fölfelé, majd a tetején lévő jobbkanyarból a Battai útra térünk. Meredeken feljutunk a Csalán útra, balra fordulunk, azután a következő lehetőségnél jobbra térünk, és a Nagybányai lépcsőn fölkaptatva megérkezünk az Apáthy-szikla felé induló úthoz.

Itt egy alacsony kőfallal kerített kis kilátópont fogad minket, szemben a János-hegyet látjuk. Egynyomos peremösvényen érünk ki az Apáthy-szikla dolomittömbjeihez, ahonnan széles kilátás nyílik úgy a János-, mint a Hárs-hegy felé. Innen egy fehér fémkorlátokkal biztosított szakaszon át jutunk az erdőbe, ahol a völgy magas oldalában futunk sziklák mellett, majd egy vízszintes szakasz után jobbra meredekebben emelkedni kezdünk, ahogy fölérkezünk a Görgényi utcához. Átkelünk rajta, és szemben a Z jelzésen maradva, a házak kerítései melletti köves, gyökeres, lépcsős ösvényen tovább emelkedünk. Kitartás, innen pontosan 2 km a cél. Följebb a dőlésszög enyhül, és jobbra többször is szép kilátást kapunk, így érkezünk föl az Árpád-kilátóhoz, ahonnan a Duna belvárosi szakaszára és annak két partjára nyílik szép panoráma. A kilátótól a K jelzésen végig lejtve, jól futható erdei úton érkezünk vissza a Fenyőgyöngyéhez.

 

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Kolosy térről a 65 vagy a 65A busszal indulva a Fenyőgyöngye megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A futás közvetlenül a Fenyőgyöngye buszmegállóból indul.

Parkolás

 • A Fenyőgyöngye buszmegállónál ingyenes, de csak 10 férőhelyes autóparkoló található. Ha itt nincs hely, a Szépvölgyi út folytatásában a jobb oldalon lehet parkolni, szintén nem fizetős.

Koordináták

DD
47.540205, 19.006244
DMS
47°32'24.7"N 19°00'22.5"E
UTM
34T 349960 5267124
w3w 
///elutazik.kapualj.dobban
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Bácsi-Rácsai Tímea
2023-03-13 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2023-03-12

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
nehéz
Hossz
17,7 km
Időtartam
2:10 óra
Szintemelkedés
782 m
Szintcsökkenés
782 m
Legmagasabb pont
517 m
Legalacsonyabb pont
162 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Csúcstúra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 10 Útpontok
 • 10 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp