Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Teljesítménytúra ajánlott túra

Helka Kör 36

Teljesítménytúra · Bakonyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tihanyi-félsziget Aszófő felől
  Tihanyi-félsziget Aszófő felől
  Fénykép: Marosi Bence, Groove Trails
m 200 150 100 30 25 20 15 10 5 km
A leghíresebb balatoni monda emblematikus alakja, a mesebeli szépségű Helka ihlette a Tihanyi-félszigetet keresztbe-kasul behálózó instant teljesítménytúrát. A 36 km-es táv a földnyelv páratlan látnivalóin túl elvezet minket az Aszófő, Pécsely és Örvényes által bezárt háromszögbe is, ahol a Balaton-felvidék talán kevésbé ismert szépségeit fedezhetjük fel. A félszigeten természetesen érintjük a legfőbb látnivalókat, mint a Tihanyi apátság, a Belső-tó, az Aranyház gejzírkúp, a Barátlakások és az Őrtorony-kilátó.
közepes
Hossz 34,9 km
14:00 óra
937 m
937 m
210 m
101 m

Szervező: Groove Trails

Szintidő:  

 • túrázóknak 14 óra
 • terepfutóknak 6 óra

Nevezési díj

 • éremmel 2700 Ft
 • érem nélkül 1250 Ft

Nevezés: A túrára a Groove Trails oldalán lehet nevezni.

A nevezési díjból 11% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide! Az online nevezésnél a TEKA-kártyaszám, mint kuponkód működik, tehát a kosárban tudjátok érvényesíteni a kedvezményt.

Érintőpontok igazolása

 • A túra teljesítésének igazolása mobiltelefonnal a GeoGo alkalmazás használatával lehetséges (tehát nem az útvonalon elhelyezett QR-kódok beolvasásával).
 • Az ellenőrzőpontok érintésének igazolása GPS pozíció alapján történik. Az első “éles” használat előtt mindenképp fontos leellenőrizni, hogy a helymeghatározás megfelelően működik-e a telefonodon, hiszen ez nélkülözhetetlen az igazoláshoz. Erről bővebben itt olvashatsz.
 • Indulás előtt olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot!

Díjazás:

 • Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző Groove Trails-es túrákról gyűjtött érmek egy később megvásárolható fatáblába illesztve térképpé és dicsőségfallá állíthatók össze.

Kedvezmények:

 • A túra céljában lévő "Kotyogós Kávéterasz Tihany"ban: 10% kedvezmény minden étel és ital árából. Nyitvatartási időben a befutóérem is átvehető itt.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa 
frissítve: 2021-07-29
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
210 m
Legalacsonyabb pont
101 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Kotyogós Kávéterasz Tihany (131 m)
Koordináták:
DD
46.907360, 17.888530
DMS
46°54'26.5"N 17°53'18.7"E
UTM
33T 719975 5198920
w3w 
///világkép.kabinok.behűt

Végpont

Kotyogós Kávéterasz Tihany

Útleírás

Itiner :

 • A rajttól az Aranyház-gejzírkúpig a S+ jelzésen megyünk
 • A gejzírkúp-elágazás utáni teszünk egy hurkot a ZΩ jelzést követve
 • Egy nyúlfarknyi szakaszon, a ZT elágazásig a Z+-t követjük, majd a tanösvényen megyünk tovább egészen az Őrtorony-kilátó alatti rétig
 • Sajkod felé ereszkedünk a Szent Jakab zarándokút jelzésein (sárga kagyló jelzés) Aszófőig
 • A település előtt teszünk egy kitérőt a Kövesdi templomrom felé a SL jelzésen
 • Aszófőtől Pécselyig a S sávot követjük
 • A templomnál a KL jelzésre váltunk egészen az örvényesi templomig
 • A főúttal párhuzamos, jelzetlen úton érünk át Aszófőre
 • A kerékpárúton érjük el az Apáti templomot
 • A S sáv vezet fel az Őrtorony-kilátóhoz
 • A kilátótól a S▲ majd Z▲ vezet át a Kis-erdő-tetőre
 • Keresztezzük a Kossuth Lajos utcát,  majd a Z sávot és a ZT jelzést követve érjük el a kikötőt az Óváron keresztül
 • A kikötőtől a Z▲ jelzés vezet fel a Visszhang-dombig, onnan a Pisky sétány az apátságig
 • Visszatérünk a Kossuth Lajos utcára, ahonnan a S+ jelzés vezet vissza indulópontunkhoz, a Belső-tó partján lévő Kotyogós Kávéteraszhoz.

A túra részletes leírása :

A Helka Kör a Belső-tó partjáról, a későbbi célként is szolgáló Kotyogós Kávéterasz Tihanytól indul a S+ jelzésen délnyugat irányába. Mielőtt elindulnánk, igazoljuk a Start pontot! A focipálya mellet elhaladva hamar Natura 2000-es területen találjuk magunkat, ahogy a partközeli útról balra felkanyarodunk a gejzírmezők irányába. Pár száz méter mászás után először a Hármashegyi-kúpot érjük el, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a tóra és az apátságra egyaránt. Ezután következik a befutóérmet díszítő Aranyház gejzírkúp, ahol az útelágazásnál balra indulunk tovább, majd alig pár méter után ismét balra, egy kis ösvényen a ZΩ jelen teszünk egy hurkot, ami elvezet bennünket az Átjáró-kúphoz, a Kalapos-kúphoz, illetve a Borsóköves-kúphoz.

A hurok végeztével a Z+ jelzésbe torkollunk, ám arról rövidesen jobbra letérünk, és visszacsatlakozunk a S+ és ZT jelzésekbe. A Gejzírmezőt elérve a ZT jelzésen teszünk egy félkört, és körbejárjuk a mezőt. Itt először a Sajmeggyes-kúp, majd a Kis-kúp mellett haladunk el, később pedig a Borzvár és a Félbevágott-kúp felfedezésére nyílik lehetőség. A tanösvény végül egy jobb kanyarral északnyugat felé veszi az irányt, a Hálóeresztő csúcs felé, majd innen a félsziget nyugati oldalán halad végig. (1. ellenőrzőpont a S jelzés betorkollásánál!) A S jelzéssel együtt futó úton több helyütt pazar panoráma tárul a szemünk elé a Balaton elnyúló nyugati medencéjére.

A Tihanyi Levendula Erdei Iskolánál egy aszfaltutat keresztezve továbbra is a sárgán járunk, ami itt már a ZT-vel egy nyomvonalon halad a Gurbicza-tető irányába. A kaptatós útszakasz legmagasabb pontja a Sobri Jóska-barlang fölé tornyosuló Csúcs-hegy a maga 232 m-es tengerszint feletti magasságával. Innen nem csak a nyugati medencére, de a Bázsai-öbölre is csodás kilátás nyílik. A korábbi S sáv és ZT jelzéseket követve végig a domboldalban haladva érjük el az útelágazást, ahonnan a szemközt elhelyezkedő Őrtorony-kilátó (Apáti-hegyi kilátó) előtt balra fordulunk, továbbra is a sárga jelzést követve (visszafelé érintjük a kilátót, nem kell aggódni!). A 2. ellenőrzőpontot a kilátó alatti tisztáson érvényesíthetjük.

A kilátó tövében lévő rétről ereszkedésbe kezdünk Sajkod felé a Szent Jakab zarándokút jelzésein (sárga kagyló jelzés). Mielőtt beérnénk Aszófőre, teszünk egy rövid kitérőt a Kövesdi templomrom felé, itt találjuk a 3. ellenőrzőpontot. Aszófőnél, ahol a főút balra kanyarodik, jobbra térünk le róla a Balaton utcára, itt jobb kéz felé megcsodálhatjuk a Szent László-templomot, majd az Öreghegy utcán keresztül indulunk neki a Balaton-felvidéknek. Az Öreg-hegy oldalában haladva kisvártatva elérjük a 7307-es út kereszteződését, ahol bő 100 m-t kell jobbra haladnunk azon, hogy a Rigótanya mellett megtaláljuk a S jelzés folytatását. Innen erős jobb és balkanyarok után az út szőlőbirtokok és szántók között vezet északnyugatnak. Jobbra a Csengő-hegy, balra először a Meggy-hegy, majd a Nyáló-hegy övezi az ösvényt, ami végül egyenesen beletorkollik Pécsely keleti részébe, a Vásártér utcába.

Itt balra fordulunk, elhaladunk Pécsely Község Önkormányzata mellett, majd az Iskola utcán a Krisztus Király Iskolakápolna mellett, végül betorkollunk a Fő utcába, ahol a református templomnál csekkoljunk be a 4. ellenőrzőponton.  Itt balra, a KL jelzésen, az Örvényesi-séd mentén indulunk vissza panorámás ereszkedésünknek a Tihanyi-félsziget felé. A Pécselyi temetőnél vízvételi lehetőség vár minket, illetve a balra elterülő Dobogó magaslat lankáinak látványa kísér utunkon. Továbbra is a KL jelzést és a sédet követve sorra hagyjuk el a Temető alját, Ó-kutat, valamint jobbról a Csikós Lovasudvart. A jelzés egy helyütt élesen balra kanyarodik, majd rátér a 7307-es útra és azon halad kb. 700 m-t, mire jobbra élesen letér róla. Rétek, kilátás és szőlőtőkék jellemzik az utat lefelé, ami végül Örvényesre érkezik meg, a temető és a Malommúzeum között. Itt újabb vízvételi lehetőség adódik. A Szent Imre utcán egy kőhajításnyival feljebb találjuk a Szent Imre-templomot (5. ellenőrzőpont), annak tövében pedig a Pán Forrást, ami egyben fordítópontként is szolgál.

Innen egy rövid szakaszon visszaindulunk a KL irányába (ahonnét érkeztünk), de elhagyva Örvényest, jobbra fordulunk észak-keleti irányba, Aszófő felé. Ezen a főúttal párhuzamos, ámde annál magasabban fekvő, jelöletlen úton csodálatos kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre és az egyedülálló nádasra, amit körbeölel. Aszófőre a Köbölkúti utcán érkezünk meg, ahol a már ismert S jelzésen haladunk a vasúti kereszteződésig. Elhagyva a síneket, szemközt a kerékpárúton indulunk tovább a félsziget belseje felé. Az Apáti templomnál a jelzéssel együtt jobbra fordulunk, és nekiveselkedünk az Őrtorony-kilátóhoz vezető emelkedőnek.  

Miután becsekkoltunk a 6. ellenőrzőponton, és a kilátóból megcsodáltuk a nádasokban gazdag Külső-tavat, utunk a S▲, majd a Z▲ jelzéseken fordul ismét kelet felé, és halad el a két tó között. A levendulaföldek után balra felkanyarodunk, itt pincés nyaralók között visz az ösvény, immáron a ZT jelzéssel kiegészülve. Ezt követve a Szélmarta-szikláknál (Kis-erdő-tető a 7. ellenőrzőpont) az alsó úton érjük el a Kossuth Lajos utcát, amin átkelve ismét felfelé kapaszkodunk, ezúttal a félsziget keleti oldalán. 

A Vársánctól ismét ereszkedés következik több kilátóponttal, egészen a visszakanyarodó út jobb oldalán megbújó egykori szerzetesek keze által épített Barátlakásokig, majd a Ciprián-forrásig. A ZT mellé a parti úton a Z sáv is betársul, majd Tihany hajóállomásnál (8. ellenőrzőpont) előbbi jelzést a Z▲ váltja fel. Az út felkanyarog a Parasztgazda tájházig, majd onnan a Tihanyi Bencés Apátságot veszi célba. Az apátságtól a Kossuth Lajos utcán lefelé indulva váltunk ismét jelzést, visszatérve ezzel a S+-ra, amin elindultunk. A hangulatos kis utcák hamar levezetnek a Belső-tó partján álló Kotyogós Kávéterasz Tihanyhoz, ahol a jól megérdemelt teljesítői érmet tudjuk átvenni, miután beolvastuk a CÉL ellenőrzőpontját is.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi autóbuszról a Tihany, alsó megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A buszmegállóból az Aranyház utcán sétáljunk le a Belső-tó partján lévő kávézóig. 

Parkolás

 • A Belső-tó partján parkolhatunk (vigyázat, 2020 óta fizetős övezet!).

Koordináták

DD
46.907360, 17.888530
DMS
46°54'26.5"N 17°53'18.7"E
UTM
33T 719975 5198920
w3w 
///világkép.kabinok.behűt
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
34,9 km
Időtartam
14:00 óra
Szintemelkedés
937 m
Szintcsökkenés
937 m
Legmagasabb pont
210 m
Legalacsonyabb pont
101 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 14 Útpontok
 • 14 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp