Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Templom

Tihanyi bencés apátság

Templom · Bakony-vidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A tihanyi apátság
  / A tihanyi apátság
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / Tihanyi bencés apátság
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tihanyi apátság templomának belső tere
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / A tihanyi apátság fogadóépülete
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ.hu
 • / Varga Imre I. Andrást, a tihanyi bencés apátság alapítóját ábrázoló szobra
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, funiQ
 • / Tihany
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tihanyi apátság
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Őrtorony-kilátóból Tihany és a Balaton felé
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A tihanyi bencés apátságot 1055-ben alapította I. András, akinek sírja ma is megtekinthető a 11. századi altemplomban. A ma látható, Tihany jelképének számító kéttornyos, barokk templom és rendház 1754-ben készült el.

A Tihanyi-félsziget látnivalója a messze földön híres, távolról is csodás látványt nyújtó, műemléki védelem alatt álló tihanyi bencés apátság. I. András király 1055-ben alapította a Szent Mária és Szent Ányos tiszteletére felszentelt templomot. A Pannonhalmi Főapátság levéltárában féltve őrzik a monostor alapító oklevelét, amely a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék. Az oklevél alapvetően latin szövegében a következő magyar mondattöredéket olvashatjuk: "feheruuaru rea meneh hodu utu rea" (Fehérvár felé vezető hadi út). 

Az apátság a 13. századtól kezdve oklevelek kiállítására jogosult hiteleshely volt. Amikor I. András király 1060-ban meghalt, kívánsága szerint testét a monostor altemplomában helyezték örök nyugalomra, sírja ma is az eredeti helyén áll. Az altemplom több átalakításon is átesett, felújították, padlózatát felszedték, falairól leverték a vakolatot. A 18. században falképekkel díszítették, majd 1889-ben Lotz Károly irányításával a korábbiak helyére új falképeket festettek. 1955-ben eltávolították a falfestményeket, így azóta ismét régi formájában láthatjuk az altemplomot. I. András király mindössze egy kereszttel díszített sírlapja az altemplom közepén található.

A 11. században épült egyenes szentélyzáródású, keletelt templomhoz dél felől szabályos kolostornégyszög csatlakozott, a középkori épületrészekből azonban mára néhány kőfaragványon és az épen maradt altemplomon kívül semmi sem maradt. A tatárjárás nem tett kárt az apátságban. A monostor életébe a törökök megjelenése hozta az első nagy fordulatot, ekkor épült meg a kolostort körülölelő erődítmény. A szerzetesek 1534-ben elhagyták a kolostort, az erődített építmény a balatoni végvárrendszer fontos láncszemévé vált. A következő másfél évszázadban a törökök hiába próbálták elfoglalni a tihanyi erődítményt, sorra kudarcot vallottak, ám a szerzetesi élet minden nyoma eltűnt Tihanyban az idők során.

Az apátság 1674-ben nyerte csak vissza eredeti rendeltetését, ám 9 évvel később az egész épület leégett egy tűzvész során. A 17-18. század fordulóján a Habsburgok parancsba adták a magyarországi várak lerombolását. Amikor 1702-ben a várat felrobbantották, a templomot is súlyos károk érték. A templom és a kolostor újjáépítéséhez 1719-ben kezdtek neki, az építkezéshez felhasználták a lerombolt vár köveit is. A Wittwer Márton karmelita építész tervei szerint épült apátság 1735-re készült el, de a következő évben ismét leégett. Az 1740-ben kinevezett Lécs Ágoston apát építtette ismét újjá a bencés kolostort és templomot, amelyek mai megjelenésüket 1754-ben érték el.

A templom fából faragott, aranyozott szobrait és teljes belső berendezését Stulhoff Sebestyén faszobrász és műbútorasztalos készítette 1754-1779 között. A nagy barokk templom és két, 35 méter magas tornya mára Tihany jelképévé vált.

Amikor 1786-ban II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a bencést is, így a szerzeteseknek el kellett hagyniuk a kolostort, csak egy maradhatott közülük, aki a plébániai feladatokat elvégezte. A szerzetesek csak 1802-ben tértek vissza az apátságba.

A templomot 1889-ben felújították, ekkor készültek a belső teret díszítő festmények is; Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan festette meg a boltozat egy-egy egységét. 1950-ben ismét feloszlatták a szerzetesrendet, a monostorban eleinte szociális otthon, később múzeum kapott helyet. A könyvtár 18. századi berendezését a rend 1786-os feloszlatásakor eladták, a könyvek az 1950-es feloszlatáskor eltűntek.

A bencés szerzetesek 1990-ben tértek vissza Tihanyba, a kolostort 1994-ben kapták vissza az államtól. 1992 és 1996 között restaurálták a templom oltárát, festményeit. A kolostor teljes körű felújítása 1996-ban kezdődött. Az apátság 2012 tavaszán vált önálló perjelséggé, akkor mindössze kilenc szerzetes lakott a monostorban, akik Tihany és több környéki település lelkipásztori szolgálatát végezték, emellett lelkigyakorlatokat és kulturális programokat szerveztek. Az apátságban az elmúlt években kiállításokat, koncerteket, különféle rendezvényeket is tartottak. A templom két tornyában 3 harang van, az északnyugatiban az 1670 kg-os nagyharang, amely a Balatonfüredi járás legnagyobb harangja. A délkeleti toronyban a 431 kg-os középső- és a 227 kg-os kisharangot találjuk. Ez utóbbi villamosítva van, mégsem használják rendszeresen.

Az apátság múzeuma a ma is rendházként működő épületben kapott helyet. Ebben a kolostorban töltötte 5 napos fogságát 1921-ben Magyarország utolsó uralkodója, Habsburg IV. Károly király és Zita királyné, mielőtt hajóra szálltak volna, hogy megkezdjék száműzetésüket Madeira szigetén. Az uralkodó iránti tiszteletből hozták létre a IV. Károly emlékszobát. A templomon keresztül juthatunk el a múzeumba, ahol időszaki kiállításokat is tartanak. Az állandó kiállítás a "Tihanyi Bencés Apátság és népei" címet viseli, ezt bejárva képet kaphatunk a szerzetesi és népi életről 1055-től egészen napjainkig. A Belső-tótól északra találjuk az egykori apátsági pince és présház együttesét. Az apátságtól nem messze, a Csokonai ligetben építették fel a tihanyi apátság fogadóépületét, amit Porta Pacis (Béke kapuja) névre kereszteltek 2011-es átadásakor. A dombba vájt épület legnagyobb része a föld alatt található, a felszínen csak egy letisztult formájú betonépületet látunk. A föld alatt konferenciateremként is használható mozitermet, információs pultot és illemhelyet is találunk, és itt lehet jegyet venni az apátsági múzeumba is. Az épület 2015-ben építőipari nívódíjat kapott középület kategóriában.

Az apátsághoz vezető lépcsősor mellett láthatjuk Varga Imre I. Andrást ábrázoló Az alapító szobra című alkotását.

Nyitvatartás

Az Apátsági Múzeum nyitvatartása:

május 1. és szeptember 30. között:

 • hétfő-szombat: 9:00-18:00
 • vasárnap és ünnepnap: 11:15-18:00
  • A pénztár minden nap 17:30-kor zár.

október 1. - 31.: 

 • hétfő-szombat: 10:00-17:00
 • vasárnap és ünnepnap: 11:15-17:00
  • A pénztár minden nap 16:30-kor zár.

november 1. - december 31.:

 • hétfő-szombat: 10:00-16:00
 • vasárnap és ünnepnap: 11:15-16:00

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Árak:

 • Látogatási és kóstolójegy (minden apátsági látnivaló, apátsági termékek kóstolója az Apátsági Rege Cukrászdában a hely nyitvatartási idejében: András és Anasztázia likőrök, Gellért atya teája vagy levendulaszörp, a pultból választható bármelyik sütemény) 
 • Látogatási és kóstolójegy – alkohol nélkül: minden apátsági látnivaló, apátsági termékek kóstolója az Apátsági Rege Cukrászdában a hely nyitvatartási idejében: Gellért atya teája vagy levendulaszörp, 5 darab apátsági ropogtatnivaló,a pultból választható bármelyik sütemény 

Az árak szezonálisan eltérőek, ezekért kattints az apátság honlapjára!

funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2020-10-30

Tömegközlekedéssel

 • Mivel vonat nem jár a Tihanyi-félszigten, ezért tömegközlekedéssel Budapest, Lenti és Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Veszprém, valamint Balatonfüred felől is busszal tudjuk megközelíteni az apátságot. A buszról, bárhonnan is érkezünk, a Tihany, Posta állomásnál szálljunk le.

Megközelítés

 • A busz az apátság alatti kis terecskénél tesz le, nincs más dolgunk, mint felsétálni a lépcsőkőn az épületig.

Parkolás

 • Az apátsághoz legközelebbi parkoló a Kossuth utcai kis parkoló a Polgármesteri Hivatalnál, de ha itt nincs hely, érdemes kicsit feljebb, a temető mellett lévő nagyobb parkolóban helyet keresni. Mindkettő fizetős parkoló.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.913927, 17.889358
DMS
46°54'50.1"N 17°53'21.7"E
UTM
33T 720011 5199652
w3w (what3words) 
///kandallók.másként.pincsi
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
14,2 km
6:00 óra
530 m
530 m
34,9 km
14:00 óra
937 m
937 m
8,6 km
2:45 óra
319 m
319 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tihanyi bencés apátság

I. András tér 1.
8237 Tihany
Telefon +36 87 538 200

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
 • 3 Közeli túrák
Gyalogtúra
Helka Kör 15
Top közepes
14,2 km
6:00 óra
530 m
530 m

A leghíresebb balatoni monda emblematikus alakja, a mesebeli szépségű Helka ihlette a Tihanyi-félszigetet keresztbe-kasul behálózó instant túrát.

1
szerző Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Teljesítménytúra
Helka Kör 36
Top közepes
34,9 km
14:00 óra
937 m
937 m

A leghíresebb balatoni monda emblematikus alakja, a mesebeli szépségű Helka ihlette a Tihanyi-félszigetet keresztbe-kasul behálózó instant ...

szerző Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra
Tihanyi kis kör
Top könnyű nyitva
8,6 km
2:45 óra
319 m
319 m

A könnyű túra a Tihanyi-félsziget faluhoz közeli, keleti felét járja be. Fő látványosságai a barátlakások, a Szélmarta-sziklák, a Külső- és Belső ...

5
szerző Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 3 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp