Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Endurance Hike recommended route

Helka Kör 36

Endurance Hike · Bakonyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Tihanyi-félsziget Aszófő felől
  / Tihanyi-félsziget Aszófő felől
  Photo: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Jól futható dózerút a S jelzésen
  Photo: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Kövesdi templomrom Aszófőn
  Photo: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Örvényesi Malommúzeum
  Photo: Marosi Bence, Groove Trails
 • / A Füredi-öböl
  Photo: Marosi Bence
 • / Aranyház-gejzírkúp
  Photo: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Kilátás az Őrtorony-kilátóból a Külső-tóra
  Photo: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Sajkodi-öböl madártávlatból
  Photo: Marosi Bence, Groove Trails
m 200 150 100 30 25 20 15 10 5 km
A leghíresebb balatoni monda emblematikus alakja, a mesebeli szépségű Helka ihlette a Tihanyi-félszigetet keresztbe-kasul behálózó instant teljesítménytúrát. A 36 km-es táv a földnyelv páratlan látnivalóin túl elvezet minket az Aszófő, Pécsely és Örvényes által bezárt háromszögbe is, ahol a Balaton-felvidék talán kevésbé ismert szépségeit fedezhetjük fel. A félszigeten természetesen érintjük a legfőbb látnivalókat, mint a Tihanyi apátság, a Belső-tó, az Aranyház gejzírkúp, a Barátlakások és az Őrtorony-kilátó.
moderate
Distance 34.9 km
14:00 h
937 m
937 m
210 m
101 m

Szervező: Groove Trails

Szintidő:  

 • túrázóknak 14 óra
 • terepfutóknak 6 óra

Nevezési díj

 • éremmel 2700 Ft
 • érem nélkül 1250 Ft

Nevezés: A túrára a Groove Trails oldalán lehet nevezni.

A nevezési díjból 11% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide! Az online nevezésnél a TEKA-kártyaszám, mint kuponkód működik, tehát a kosárban tudjátok érvényesíteni a kedvezményt.

Érintőpontok igazolása

 • A túra teljesítésének igazolása mobiltelefonnal a GeoGo alkalmazás használatával lehetséges (tehát nem az útvonalon elhelyezett QR-kódok beolvasásával).
 • Az ellenőrzőpontok érintésének igazolása GPS pozíció alapján történik. Az első “éles” használat előtt mindenképp fontos leellenőrizni, hogy a helymeghatározás megfelelően működik-e a telefonodon, hiszen ez nélkülözhetetlen az igazoláshoz. Erről bővebben itt olvashatsz.
 • Indulás előtt olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot!

Díjazás:

 • Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző Groove Trails-es túrákról gyűjtött érmek egy később megvásárolható fatáblába illesztve térképpé és dicsőségfallá állíthatók össze.

Kedvezmények:

 • A túra céljában lévő "Kotyogós Kávéterasz Tihany"ban: 10% kedvezmény minden étel és ital árából. Nyitvatartási időben a befutóérem is átvehető itt.
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: July 29, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
210 m
Lowest point
101 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Kotyogós Kávéterasz Tihany (131 m)
Coordinates:
DD
46.907360, 17.888530
DMS
46°54'26.5"N 17°53'18.7"E
UTM
33T 719975 5198920
w3w 
///remembrance.rewrap.dreadful

Destination

Kotyogós Kávéterasz Tihany

Turn-by-turn directions

Itiner :

 • A rajttól az Aranyház-gejzírkúpig a S+ jelzésen megyünk
 • A gejzírkúp-elágazás utáni teszünk egy hurkot a ZΩ jelzést követve
 • Egy nyúlfarknyi szakaszon, a ZT elágazásig a Z+-t követjük, majd a tanösvényen megyünk tovább egészen az Őrtorony-kilátó alatti rétig
 • Sajkod felé ereszkedünk a Szent Jakab zarándokút jelzésein (sárga kagyló jelzés) Aszófőig
 • A település előtt teszünk egy kitérőt a Kövesdi templomrom felé a SL jelzésen
 • Aszófőtől Pécselyig a S sávot követjük
 • A templomnál a KL jelzésre váltunk egészen az örvényesi templomig
 • A főúttal párhuzamos, jelzetlen úton érünk át Aszófőre
 • A kerékpárúton érjük el az Apáti templomot
 • A S sáv vezet fel az Őrtorony-kilátóhoz
 • A kilátótól a S▲ majd Z▲ vezet át a Kis-erdő-tetőre
 • Keresztezzük a Kossuth Lajos utcát,  majd a Z sávot és a ZT jelzést követve érjük el a kikötőt az Óváron keresztül
 • A kikötőtől a Z▲ jelzés vezet fel a Visszhang-dombig, onnan a Pisky sétány az apátságig
 • Visszatérünk a Kossuth Lajos utcára, ahonnan a S+ jelzés vezet vissza indulópontunkhoz, a Belső-tó partján lévő Kotyogós Kávéteraszhoz.

A túra részletes leírása :

A Helka Kör a Belső-tó partjáról, a későbbi célként is szolgáló Kotyogós Kávéterasz Tihanytól indul a S+ jelzésen délnyugat irányába. Mielőtt elindulnánk, igazoljuk a Start pontot! A focipálya mellet elhaladva hamar Natura 2000-es területen találjuk magunkat, ahogy a partközeli útról balra felkanyarodunk a gejzírmezők irányába. Pár száz méter mászás után először a Hármashegyi-kúpot érjük el, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a tóra és az apátságra egyaránt. Ezután következik a befutóérmet díszítő Aranyház gejzírkúp, ahol az útelágazásnál balra indulunk tovább, majd alig pár méter után ismét balra, egy kis ösvényen a ZΩ jelen teszünk egy hurkot, ami elvezet bennünket az Átjáró-kúphoz, a Kalapos-kúphoz, illetve a Borsóköves-kúphoz.

A hurok végeztével a Z+ jelzésbe torkollunk, ám arról rövidesen jobbra letérünk, és visszacsatlakozunk a S+ és ZT jelzésekbe. A Gejzírmezőt elérve a ZT jelzésen teszünk egy félkört, és körbejárjuk a mezőt. Itt először a Sajmeggyes-kúp, majd a Kis-kúp mellett haladunk el, később pedig a Borzvár és a Félbevágott-kúp felfedezésére nyílik lehetőség. A tanösvény végül egy jobb kanyarral északnyugat felé veszi az irányt, a Hálóeresztő csúcs felé, majd innen a félsziget nyugati oldalán halad végig. (1. ellenőrzőpont a S jelzés betorkollásánál!) A S jelzéssel együtt futó úton több helyütt pazar panoráma tárul a szemünk elé a Balaton elnyúló nyugati medencéjére.

A Tihanyi Levendula Erdei Iskolánál egy aszfaltutat keresztezve továbbra is a sárgán járunk, ami itt már a ZT-vel egy nyomvonalon halad a Gurbicza-tető irányába. A kaptatós útszakasz legmagasabb pontja a Sobri Jóska-barlang fölé tornyosuló Csúcs-hegy a maga 232 m-es tengerszint feletti magasságával. Innen nem csak a nyugati medencére, de a Bázsai-öbölre is csodás kilátás nyílik. A korábbi S sáv és ZT jelzéseket követve végig a domboldalban haladva érjük el az útelágazást, ahonnan a szemközt elhelyezkedő Őrtorony-kilátó (Apáti-hegyi kilátó) előtt balra fordulunk, továbbra is a sárga jelzést követve (visszafelé érintjük a kilátót, nem kell aggódni!). A 2. ellenőrzőpontot a kilátó alatti tisztáson érvényesíthetjük.

A kilátó tövében lévő rétről ereszkedésbe kezdünk Sajkod felé a Szent Jakab zarándokút jelzésein (sárga kagyló jelzés). Mielőtt beérnénk Aszófőre, teszünk egy rövid kitérőt a Kövesdi templomrom felé, itt találjuk a 3. ellenőrzőpontot. Aszófőnél, ahol a főút balra kanyarodik, jobbra térünk le róla a Balaton utcára, itt jobb kéz felé megcsodálhatjuk a Szent László-templomot, majd az Öreghegy utcán keresztül indulunk neki a Balaton-felvidéknek. Az Öreg-hegy oldalában haladva kisvártatva elérjük a 7307-es út kereszteződését, ahol bő 100 m-t kell jobbra haladnunk azon, hogy a Rigótanya mellett megtaláljuk a S jelzés folytatását. Innen erős jobb és balkanyarok után az út szőlőbirtokok és szántók között vezet északnyugatnak. Jobbra a Csengő-hegy, balra először a Meggy-hegy, majd a Nyáló-hegy övezi az ösvényt, ami végül egyenesen beletorkollik Pécsely keleti részébe, a Vásártér utcába.

Itt balra fordulunk, elhaladunk Pécsely Község Önkormányzata mellett, majd az Iskola utcán a Krisztus Király Iskolakápolna mellett, végül betorkollunk a Fő utcába, ahol a református templomnál csekkoljunk be a 4. ellenőrzőponton.  Itt balra, a KL jelzésen, az Örvényesi-séd mentén indulunk vissza panorámás ereszkedésünknek a Tihanyi-félsziget felé. A Pécselyi temetőnél vízvételi lehetőség vár minket, illetve a balra elterülő Dobogó magaslat lankáinak látványa kísér utunkon. Továbbra is a KL jelzést és a sédet követve sorra hagyjuk el a Temető alját, Ó-kutat, valamint jobbról a Csikós Lovasudvart. A jelzés egy helyütt élesen balra kanyarodik, majd rátér a 7307-es útra és azon halad kb. 700 m-t, mire jobbra élesen letér róla. Rétek, kilátás és szőlőtőkék jellemzik az utat lefelé, ami végül Örvényesre érkezik meg, a temető és a Malommúzeum között. Itt újabb vízvételi lehetőség adódik. A Szent Imre utcán egy kőhajításnyival feljebb találjuk a Szent Imre-templomot (5. ellenőrzőpont), annak tövében pedig a Pán Forrást, ami egyben fordítópontként is szolgál.

Innen egy rövid szakaszon visszaindulunk a KL irányába (ahonnét érkeztünk), de elhagyva Örvényest, jobbra fordulunk észak-keleti irányba, Aszófő felé. Ezen a főúttal párhuzamos, ámde annál magasabban fekvő, jelöletlen úton csodálatos kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre és az egyedülálló nádasra, amit körbeölel. Aszófőre a Köbölkúti utcán érkezünk meg, ahol a már ismert S jelzésen haladunk a vasúti kereszteződésig. Elhagyva a síneket, szemközt a kerékpárúton indulunk tovább a félsziget belseje felé. Az Apáti templomnál a jelzéssel együtt jobbra fordulunk, és nekiveselkedünk az Őrtorony-kilátóhoz vezető emelkedőnek.  

Miután becsekkoltunk a 6. ellenőrzőponton, és a kilátóból megcsodáltuk a nádasokban gazdag Külső-tavat, utunk a S▲, majd a Z▲ jelzéseken fordul ismét kelet felé, és halad el a két tó között. A levendulaföldek után balra felkanyarodunk, itt pincés nyaralók között visz az ösvény, immáron a ZT jelzéssel kiegészülve. Ezt követve a Szélmarta-szikláknál (Kis-erdő-tető a 7. ellenőrzőpont) az alsó úton érjük el a Kossuth Lajos utcát, amin átkelve ismét felfelé kapaszkodunk, ezúttal a félsziget keleti oldalán. 

A Vársánctól ismét ereszkedés következik több kilátóponttal, egészen a visszakanyarodó út jobb oldalán megbújó egykori szerzetesek keze által épített Barátlakásokig, majd a Ciprián-forrásig. A ZT mellé a parti úton a Z sáv is betársul, majd Tihany hajóállomásnál (8. ellenőrzőpont) előbbi jelzést a Z▲ váltja fel. Az út felkanyarog a Parasztgazda tájházig, majd onnan a Tihanyi Bencés Apátságot veszi célba. Az apátságtól a Kossuth Lajos utcán lefelé indulva váltunk ismét jelzést, visszatérve ezzel a S+-ra, amin elindultunk. A hangulatos kis utcák hamar levezetnek a Belső-tó partján álló Kotyogós Kávéterasz Tihanyhoz, ahol a jól megérdemelt teljesítői érmet tudjuk átvenni, miután beolvastuk a CÉL ellenőrzőpontját is.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A helyközi autóbuszról a Tihany, alsó megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállóból az Aranyház utcán sétáljunk le a Belső-tó partján lévő kávézóig. 

Parking

 • A Belső-tó partján parkolhatunk (vigyázat, 2020 óta fizetős övezet!).

Coordinates

DD
46.907360, 17.888530
DMS
46°54'26.5"N 17°53'18.7"E
UTM
33T 719975 5198920
w3w 
///remembrance.rewrap.dreadful
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
34.9 km
Duration
14:00 h
Ascent
937 m
Descent
937 m
Highest point
210 m
Lowest point
101 m
Circular route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp