Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kilátások a zergék ösvényéről a Magas-Tátra északi őrbástyáján

Gyalogtúra · Magas-Tátra
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Késmárki-csúcs északi fala uralja a Zöld-tó katlanját
  A Késmárki-csúcs északi fala uralja a Zöld-tó katlanját
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 2200 2000 1800 1600 1400 4 3 2 1 km

A Magas-Tátra egyik legszebb kilátópontjára vezet e csúcsok közé merészkedő túra. A Kárpátok egyik legtechnikásabb turistaútja kapaszkodik a gleccser vájta völgyteknőből a jég és viharok szaggatta hegygerincre, a nehézségekért cserébe azonban egy ritka vad, zabolátlan sziklavilágot ismerhetünk meg a hegység leglátványosabb, legdrámaibb helyszínén. A Fehér-tavi-csúcs szélső helyzete ugyanis egyedi perspektívát nyújt a Magas-Tátra ormaira és az alant húzódó, erdős, füves hegyhátakra, a Kárpátok messzire nyújtózó vonulataira.

nehéz
Hossz 4,9 km
3:45 óra
740 m
740 m
2 230 m
1 550 m

Utunk a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) észak felé kanyarodó főgerincének utolsó csúcsára, a 2230 méter magasra emelkedő, így pompás kilátást kínáló Fehér-tavi-csúcsra (Jahňací štít) kalauzol. A gránitpiramis tetejéről belátjuk a hegység legvadabb részét, a Késmárki-, a Lomnici- és a Zöld-tavi-csúcsok (Kežmarský štít, Lomnický štít, Baranie rohy) által koszorúzott katlant, amelynek alján egy meseszerű hegyi tóban gyűlnek össze az alpesi környezetből alázúduló olvadékvizek. E vad környezetben, a Lomnici-csúcs északi lábánál találták meg a gyakori sziklaomlások miatt törmelék alatt rejtőző, utolsó tátrai gleccsert. A nyugat felé kibontakozó Magas-Tátra látványos északi gerinceire ugyanúgy rálátunk, ahogy a legnépszerűbb Tengerszem-csúcs (Rysy) és a hegységről elnevezett kettős piramis, a Tátra-csúcs (Vysoká) is kirajzolódik a főgerinc vonulatában. Északon a Magas-Tátrától felépítésében és hangulatában is különböző, sziklaszalagokkal díszített füves kiemelkedések, a Bélai-Tátra (Belianske Tatry) csúcsai sorakoznak, az erdőktől, kaszálórétektől tarka határvidék pedig mélyen alattunk nyújtózik el a láthatárig.

A Fehér-tavi-csúcsra (Jahňací štít) vezető útvonal az egyik legtechnikásabb a Kárpátokban az igazi magashegységi turistautak minden nehézségével és szépségével. Az egykori gleccserek útját követjük, amik  megszaggatták a magasba törő gránithegységet. Eleinte meredek tófalon kapaszkodunk, amit a Zöld-tó (Zelené pleso) katlanjából alábukó hajdani gleccser faragott meredekre, míg a csúcsok közé érkezve egy kisebb jégár vájta, kellemesebb emelkedésű oldalvölgyet követünk. Az utolsó szakaszon, a hágóba és a csúcsra vezető trükkös ösvényen gránittornyokkal csipkézett gerinceket keresztezve, sziklás felszökések között hágunk a magasba.

Az időjárás szinte mindig megtréfálja a csúcsok közé merészkedő kalandorokat, így nem ritka, hogy havas, jeges közegben kell közlekednünk, de a váratlanul lecsapó szél és a felhőzet is gyakori vendég a csúcsrégióban. Legyünk felkészülve a hegyvidéki időjárásra és viszonyokra! Cserébe a mesés panoráma, a felhők játéka, a gránittornyok és égbe szökő csúcsok hangulata és egyedi formái életre szóló élménnyel ajándékoznak meg minket, így testközelből tapasztaljuk, miért a Magas-Tátra a Kárpátok ékkövekkel díszített koronája.

Ajánlott időszak a túrához: a Fehér-tavi-csúcs a csúcsrégióba vezető útvonakkal együtt november 1. és június 15. között minden évben le van zárva. A túrát a hozzávetőleg július elejétől október közepéig tartó, hó- és jégmentes időszakban érdemes bevállalni. Esős és fagyos időben a sziklafelületek veszélyesen csúszósak lehetnek.

A szerző tippje

 • Érdemes a túrát jó látási viszonyok között teljesíteni. Erre legjobb eséllyel a kora reggeli órákban lesz esélyünk, így érdemes a túra kezdőpontjánál, a Zöld-tavi-házban (Chata pri Zelenom plese) éjszakázni, és pirkadatkor a elindulni.
 • Szállást általában minimum hetekkel előre kell foglalni, hiszen ez a Magas-Tátra egyik legnépszerűbb menedékháza. Amennyiben már nem maradt hely, érdemes megkérdezni a Gyopár házat (Chata Plesnivec), ahonnan egy-két óra sétával gyönyörű réteket, fenyőligeteket keresztezve érhetünk a kezdőpontra.
 • Életre szóló élményt jelenthet egy zergecsapat megfigyelése, és a Magas-Tátra környező sziklavilágának, csúcsainak pásztázása. Érdemes távcsövet vinni a túrára, amivel részleteiben kémlelhetjük a környező, megdöbbentően látványos hegyvidéket.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • Tematikus oldalunkon még több szlovákiai túra közül válogathatsz.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-02-23
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít), 2 230 m
Legalacsonyabb pont
Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese), 1 550 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 1,17%Nyom, csapás 98,82%
Murvás út
0,1 km
Nyom, csapás
4,8 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra felső harmada a csúcsrégió sziklavilágában navigál. Még tökéletes látási körülmények között is eltéveszthető az útvonal, ami végzetes következményekkel járhat. Ködben, esőben, hóban, viharos szélben pedig különösen veszélyes a gerincen mozogni, embert próbáló feladat a sziklák közt kanyargó ösvényen maradni. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább várjuk meg, amíg biztos támpontot lelünk környezetünkben, vagy forduljunk vissza, ha ez nem teljesíthető.
 • A Magas-Tátra csúcsrégiójában az emberéletre a legkomolyabb fenyegetést a lavina jelenti. Többek között ezért is van lezárva az egész útvonal november 1-től június 15-ig, így a túra ekkor nem teljesíthető. Vegyük komolyan a zárlatot, és ne mozogjunk a menedékház feletti szakaszon hóborítás idején!

Hasznos linkek és ötletek

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is ellenőrizni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Kezdőpont

Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese), Magas-Tátra (1 548 m)
Koordináták:
DD
49.210129, 20.221344
DMS
49°12'36.5"N 20°13'16.8"E
UTM
34U 443287 5451107
w3w 
///lángol.késői.találgat

Végpont

Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese), Magas-Tátra

Útleírás

Itiner 

 • A Fehér-tavi-csúcsra (Jahňací štít)S jelzés vezet fel a Zöld-tavi menedékháztól (Chata pri Zelenom plese), és ezen is ereszkedünk vissza. 

A túra részletes leírása 

A Zöld-tó alpesi hangulatú katlanjában

A Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese) drámai helyszínen emelt épületétől indulunk, az északon felettünk magasodó, sűrű törpefenyvessel takart lejtőn. A kiváló érzékkel megválasztott ponton álló menedék 1897-től üzemel, bár egy évtizeddel korábban már volt a tóparton menedékkunyhó, ami azonban többször megrongálódott és le is égett. Az elődje hibáiból okulva kőből felépített turistaházat a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) védnöke, Frigyes főherceg tiszteletére eredetileg Frigyes-menedékháznak nevezték, de később a tóról, illetve a 2. világháború utáni államosítás után Albert Brnčal szlovák hegymászóoktatóról nevezték el. (Róla kapta szlovák becenevét (Brnčalka) is.) A rendszerváltás után tértek vissza a két világháború közötti Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese) elnevezéshez, és az épület jelenleg egész évben szálláslehetőséget biztosít 56 ággyal a szobákban és 30 matraccal a tetőtérben, így kényelmes és rendkívül hangulatos éjszakázás után indulhatunk a környező csúcsok megmászására. A ház népszerűségére való tekintettel jóval előre kell szállást foglalnunk, hogy biztosan kapjunk helyet. Ha másért nem, legalább egy frissítőre, levesre, gőzgombócra érdemes betérni, és a védett, panorámás ebédlőből megcsodálni a szemközti, monumentális sziklavilágot.

A ház mögött kerülő, S jelzéssel ellátott ösvényen hamar a tettek mezejére lépük, azaz a meredek hegyoldalon rögtön kezdetét veszi a szintemelkedés. Monotonon tapossuk a csikorgó, morzsalékos gránitköveket, melyek lépcsőzetesen egymásra halmozva, gyökerekkel összefogva vezetnek egyre magasabbra. Már az első 100 méter szintemelkedés közben is megtapasztalunk pár függőlegesnek tűnő felszökést, amiken azonban mindig adódik támasz, lépés, kapaszkodó, akár a sziklafelszín sarkos törései, vagy a környező törpefenyők gallyai, törzsei segítenek leküzdeni az elsőre lehetetlennek tűnő próbatételt. A meredek tófal felkészít a nagyobb magasságokban tapasztalható helyzetekre, így már itt, a ház fölött felmérhetjük erőnlétünket, képességeinket, az adott időjárási- és terepviszonyokra adott reakciónkat, hogy a későbbiekben rutinból orvosolhassuk problémáinkat.

Érdemes néha pár lélegzetvétel, de akár néhány perc erejéig megszakítani a monoton taposást, és körbenézni környezetünkben. A látványt uralja a szemközt egyre teljesebben kibontakozó Wéber-csúcs (Malý Kežmarský štít) fala és a Késmárki-csúcs (Kežmarský štít) északi letörése, amely kisebb megszakításokkal közel 1000 méteres gránitfalat alkotLegendás sziklamászóutak vezetnek ezen a monumentális, napot szinte soha nem látott falrendszeren, és a lehetetlennek tűnő kihívás leküzdésén hegymászónemzedékek nőttek fel. A letörés közepén húzódik keresztül a Német-létra, az a függőleges falakat megtörő párkányrendszer, ami a Lomnici-csúcs északi oldalába vezet, és a 19. században szepesi bányászok járták réztartalmú telérek kitermelése végett.

Az eddig közel kétszáz méter szintet szerpentinnel áthidaló ösvény folyamatosan balra tartva vezet be a Vörös-tó (Červené pleso) völgyébe, ahol a gránittömbök között, a jég formálta teknőben valóban kis tavat találunk. Itt szusszanásnyi pihenőt tarthatunk a folyamatos kaptató után. A tóból kifolyó víz szinte egyből a hatalmas kövek közé szivárog, a vízfolyás a felszín alatt szalad tovább a Zöld-tó felé. Innen tárul elénk először a Fehér-tavi-csúcs tömege, és innen tudjuk végigpásztázni a gerincre felvezető utat. Viszont az eddig folyamatosan mögöttünk terpeszkedő Késmárki-csúcs (Kežmarský štít) innentől elbújik a Karbunkulus-torony (Jastrabia veža) mögött, így a Zöld-tó katlanjába zubogó megannyi vízfolyás hangjával együtt elmarad a tágas alpesi látvány. 

Harántolás kőmezőkön és hófoltokon a Vörös-tó völgyében

Innentől a sokkal szűkebb Vörös-tavi-völgyben (Červená dolinka), a Zerge-csúcs (Kozí šťít) lábánál haladunk füves foltokkal tarkított törmelékhalmok között. Szemközt értelmezhető közelségbe kerülnek a gránitfalak, rajtuk jó időben már kivehető méretű sziklamászókat is láthatunk. A Fehér-tavi-csúcsot (Jahňací štít) eredetileg Fecske-hegynek (Schwalbenberg) nevezték, mivel a sziklás környezetben sok hajnalmadár (szlovákul hegyi fecske) él. Később hívták Zerge-csúcsnak, ami idővel átragadt a délkelet felé kiágazó hegygerincé legmagasabbra kiemelkedő csúcsára, de a jelenlegi szlovák névből magyarosított Bárány-csúcs is szerepelt a listán.

Nagy ívben kerülünk meg egy füves oldalgerincet, amin túl gyakran az előző télről megmaradt, jegesedett hófoltokon kell átvágnunk. Egyébként innentől már szinte csak kőhalmok között lépegetünk. A vegyes méretű tömbök a legutolsó eljegesedés idejéről maradtak hátra, hiszen közel tíz ezer évvel ezelőtt olvadtak ki az itt húzódott gleccserből. Szembetűnő a sziklafalak alatt elterpeszkedő, tál alakú mélyedés, ahol a hó összegyűlve jéggé tömörödött, és elkezdte hosszú, mozgalmas, a hegység völgyeit mélyítő útját.

Nagy ívben kanyarodunk a szemközt legmagasabbra nyújtózó, sziklás csúcs irányába, a törmeléklejtő felső peremén azonban az ösvény élesen visszafordul balra, a füves-köves lejtőre. A gránitlépcsők meredek felszökéssé formálódnak,  és az ösvény alig 100 méter hosszú, de a legnagyobb izgalmakat tartogató szakaszán láncok segítenek át. A tereplépcső tetején érjük el a Káró-tavi-átjárót (Kolový priechod), ahol a legmélyebbre ereszkedik a gerinc. Ezen a ponton rögtön át is fordul az ösvény a túlsó, északi oldalra, ahonnan már igazi csipkézett gránitsziklavilágban folytatjuk.

Ez az első alkalom, hogy valóban körbetekinthetünk a környező tájon, amely itt észak felé drámaian kitárul. Tekintetünkkel a lengyel-szlovák határvidéket pásztázhatjuk a Bélai-Tátra legnyugatibb csúcsaitól a Magas-Tátra északi oldalgerincein át, a Zakopane körüli dombokig. Mélyen alattunk indul a Karó-tavi-völgy (Kolová dolina), ami a Hátsó Rézaknák völgyével (Zadné Meďodoly) egyesülve a Jávor-völgybe (Javorová dolina) fut, széles folyosót nyitva a Magas- és a Bélai-Tátra, a gránit- és a mészkőhegyek között. 

Csúcstámadás és diadalittas visszavonulás

Innentől szinte végig sziklalépcsőkön kapaszkodunk a csúcsig, de az ösvény vonalvezetése trükkös, ezért oda kell figyelni.  Az utat többnyire kirajzolják a kopottabb sziklák és a kitaposott fűcsomóka, néhol pedig a jelzések navigálnak többnyire a gerincen, máshol pár méterrel alatta, a védett és tagoltabb északi oldalon. Előbb egy sziklabordán mászunk át, ami után kissé alászállva folytatjuk az oldalazást immár a gerinctől messzebb, majd egy újabb gránitbordán túljutva mélyebbre ereszkedünk egy bevágásba, ami már közvetlenül a csúcsra vezet. Némi szerpentinezést kell csak letudnunk az utolsó, közel száz méteres emelkedőn, mire teljes körpanoráma koronázza fáradozásainkat.

Fölérve cseréljünk pólót, vagy/és öltsünk melegebb felsőruházatot, hogy a hőmérsékletkülönbség és leginkább az élénk szél mellett is zavartalanul élvezhessük a kilátást, a felemelő csúcsélményt. Északra és keletre tekintve láthatjuk az immár alattunk húzódó Bélai-Tátra teljes gerincét, fehér sziklahullámoktól tarajos csúcsait. Mindkét oldalon mélyen belátunk a Magas- és a Bélai-Tátra között húzódó völgyrendszerbe, és közel végig követhetjük a csúcsra megtett utunk nyomvonalát. A legmeghatározóbb látvány azonban a főként délies irányban kirajzolódó, megdöbbentően csipkézett és zord sziklakompozíció, amit a Magas-Tátra 2500 méter fölé kapaszkodó csúcsai alkotnak. Keletről pásztázva jellegzetes a Késmárki-csúcs (Kežmarský Štit) gránitpiramisa, amitől a sárkányhátszerű Villa-gerinc húzódik a csillagvizsgáló épületében tetőző Lomnici-csúcsig (Lomnický štít). Jobbra tőle a Fecske-torony különül el, ahonnan hosszú, csipkézett gerinccel ereszkedik a vonulat a Téry-horhosig - ezen a 20. század közepén még jelzett turistaút vezetett keresztül. Ha szerencsések vagyunk, és elég tiszta az idő, a környező csúcsokon kívül látszik még a Magas-Tátra nyugat felé ívelő folytatása, amiből látványosan emelkedik ki a Tátra-csúcs (Vysoká), mielőtt észak felé ereszkedve megszelídül a lengyel folytatásban. A Tátra körül pedig számos erdős hegység és medencerendszer alkotja a Kárpátok végtelenbe nyújtózó vonulatát.

A Fehér-tavi-csúcs első feljegyzett megmászása 1793 nyarán történt, egy angol utazó, Robert Townson a Grosser Hans nevű zergevadásszal együtt ért a hegy tetejére. Ennek ellenére hamarabb is járhattak itt helyi pásztorok, bányászok, kincskeresők. Az első téli megmászás azonban szinte biztosan magyar hegymászók érdeme, ugyanis 1911. december 3-án Hefty Gyula Andor és Rokfalusy Lajos hódította meg a hóba burkolózott orom tetejét.

A visszaút pontosan megegyezik a felfelé vezetővel, viszont arra nagyon figyeljünk oda, hogy a gerinc mentén ereszkedve ne szaladjunk túl a Karó-tavi-átjárón, amit egy szalagokkal jelzett fakaró is mutat. A hegymászó etika szerint a láncos szakaszokon és az ösvényen is engedjük el a felfelé haladókat, akiknek sokkal nagyobb erőbefektetés a kapaszkodás, mint számunkra az ereszkedés. A láncoknál érdemes szembefordulni a sziklafelülettel, és hátrafelé araszolva ereszkedni, míg a meredekebb ösvényen mindig támaszkodjunk és kapaszkodjunk a kezünkkel is.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • Autóbusszal utazva a Vysoké Tatry, Tatranská Lomnica, Biela Voda buszmegállótól érjük el legkönnyebben a bemutatott túra kezdőpontjához vezető turistautat.

Megközelítés

 • A Vysoké Tatry, Tatranská Lomnica, Biela Voda buszmegállótól a S jelzés vezet fel a Zöld-tavi menedékházhoz (7,7 km, 627 m szint).

Parkolás

 • Parkolni a Kežmarská Biela voda (Késmárki-Fehérvíz-völgy) buszmegálló melletti fizetős parkolóban tudunk.

Koordináták

DD
49.210129, 20.221344
DMS
49°12'36.5"N 20°13'16.8"E
UTM
34U 443287 5451107
w3w 
///lángol.késői.találgat
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 2. és 113. számú térképe (Vysoké Tatry, 1:25000 és 1:50000 felbontásban) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A hágóba vezető rövid, lánccal biztosított szakaszon jól jöhet a ferratakesztyű a kapaszkodáshoz, különösen, ha nedves a kapaszkodó. A navigáláshoz ajánlott a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
4,9 km
Időtartam
3:45 óra
Szintemelkedés
740 m
Szintcsökkenés
740 m
Legmagasabb pont
2 230 m
Legalacsonyabb pont
1 550 m
Tömegközlekedéssel elérhető Oda és vissza Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp