Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kerekesszékkel a Nőtincsi-tó körül

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Nógrádi-medence
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Először délről kerüljük a Nőtincsi-tavat
  Először délről kerüljük a Nőtincsi-tavat
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 205 200 195 5 4 3 2 1 km
A Börzsöny és a Cserhát határán, békés, turisták által kevésbé látogatott lankák közt megbújva terül el a festői szépségű Nőtincsi-tó, amelyet kerekesszékkel fedezünk föl.
közepes
Hossz 5,5 km
4:00 óra
57 m
57 m
209 m
195 m

A természetes hatású, de mesterségesen kialakított tavat a millennium idején hozták létre a Lókos-patak felduzzasztásával Nőtincs mellett. A több mint 40 hektáros vízfelület és dús vegetációjú partja nem csak a horgászok paradicsoma, hanem megannyi vízi madárnak, kétéltű élőlénynek biztosít természetes élőhelyet. A friss levegő és a hely viszonylagos elszigeteltsége az urbánus hatásoktól, a szegmentált, de jól használható partja élménydús miliővel várja a kerekesszékes túrázókat.

A tóparti kirándulás a könnyebb terepet keresőknek ideális, de a nehezebb viszonyokkal is bátran megküzdőknek is természetközeli élményt és kikapcsolódást biztosít a Cserhát e gyöngyszeme. A tágas víztükör, a buja növényzet, a folyamatosan zajló vízi élet, a néhány méteres szintkülönbség, a menedékes parti lejtés, a tiszta, karbantartott tópart bájos tűzrakó helyeivel gyógyszer az élet sűrűjéből menekülőknek.

A tópart felülete és a túra nyomvonala is erősen változó, mind anyagában, mind felületi minőségében. A kisebb, könnyebb túrákra vágyóknak a parkolóból a halőr irodája mellett jobbra induló északkeleti tópart szakaszán ajánlatos gurulni. Kisebb szoborparkot, filagóriát és egy kajak-központot követően hosszan, majdnem két kilométeren keresztül burkolt, térköves, majd bitumenes útszakaszon követhetjük a tópart nagy ívű öbleit. Az út utolsó harmada átvált előbb murvás-köves utacskává, majd fűcsomóval sűrűn benőtt agyagos-zúzalékos széles ösvénnyé.

A merészebb és természet-közelibb élményre vágyóknak érdemes a parkolóból balra elindulni. A gáton murvás, kőzúzalékos úton haladunk, majd elfordulva a tó délnyugati oldalánál, szelíd, füves, murvás ösvényen, ligetes, fűvel teljesen benőtt, de karbantartott tóparti úton jutunk a hosszanti irányban elnyúló tó felső végéhez.

Fontos tudnivaló, hogy a tó teljes megkerülése kerekesszékkel sajnos egyik irányból sem megoldott, a két partot összekötő, egyébként hívogató pontonhídra való fel- és lejutás, valamint a hídtesten való kerekesszékes közlekedés kimondottan balesetveszélyes. Azonban a teljes tókör megtétele nélkül, „csak” oda-vissza való közlekedéssel is nagyszerű élmény e túra. Az igazán elkötelezett túrázó a tó mindkét hosszanti oldalán megtalálja a személyre szabott kikapcsolódást és élményt, és itt esős időben sem kerül olyan extrém útviszonyok közé, amelyek ellehetetlenítenék a túrázást. Leírásunkban mindkét partszakaszt bejárjuk; a vállalt túra, hossztól függően, 2–4,5 óra alatt teljesíthető kényelmesen.

A szerző tippje

 • A túra megtétele kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy motoros hajtánnyal szerelt kerekesszékkel ajánlott.
 • A túra kórházi kerekesszékkel/elektromos kerekesszékkel nem ajánlott.
 • A nyomvonal rendkívül változó felszíne miatt fontos a körültekintő, lassú haladás: az északkeleti oldalon nagyon sok helyen a bitumenburkolat alá bújt fagyökerek kitüremkedései bordázzák az utat, ezek az alattomos akadályok borulásveszélyesek. A délnyugati oldalán a tónak az agyagos talajból csapadék által kimosott fűcsomók nehezítik a közlekedést, érdemes a kísérő biztosításával haladni.
 • A túraútvonal környékén nem találtunk éttermi kiszolgáló egységet, érdemes otthonról hozott élelmiszerre hagyatkozni, vagy a falubeli kisboltban beszerezni azt Nőtincsen. A tömegközlekedéssel érkezőknek Vác is opció e téren.
 • Ivóvíz legyen nálunk!
 • A túraútvonal nyomvonalán, a tó környékén mozgássérült WC nincs. Nőtincsen a főútról való lekanyarodásunk előtt, baloldalt találjuk a falu egészségházát, itt elvileg van mozgássérült mosdó, de ott jártunkkor az intézmény nem volt nyitva, érdemes előre telefonon tájékozódni.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott)
 • Bár a túraútvonal nagy része árnyas, érdemes vinni fejfedőt, naptejet erős napsütés esetére, főszezonban és szezon végén szúnyogriasztó ajánlott!
 • A kerekesszékes vasúti utazást 2 nappal az utazást megelőzően be kell jelenteni a szolgáltatónál.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa 
frissítve: 2021-09-10
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
209 m
Legalacsonyabb pont
195 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 99,99%
Földút
5,5 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Nőtincsi víztározó parkoló (199 m)
Koordináták:
DD
47.890682, 19.125853
DMS
47°53'26.5"N 19°07'33.1"E
UTM
34T 359904 5305850
w3w 
///indulás.színes.előzetes

Végpont

Nőtincsi víztározó parkoló

Útleírás

Itiner:

 • Az indulóponttól először a tó déli (dél-nyugati) oldalát járjuk végig.
 • Ugyanazon az útvonalon visszatérünk, majd a tó északi (észak-keleti) oldalán megyünk tovább.
 • Visszatérünk a megtett úton a kiindulópontra.

A túra részletes leírása:

A gyönyörű környezetben fekvő, mesterséges tavat útleírásunkban mindkét irányban bejárjuk, mindkétszer oda-vissza megtéve a pontonhíd előtti szakaszokat. A leírást kettészedtük, így mindenki eldöntheti erőnléte, ideje vagy kedve szerint, hogy csak egy kisebb, az egyik oldalt bejáró útvonalat választja, vagy mindkettőt végigjárja.

A tó déli oldala

A parkolóból induljunk a természetesebb, kevésbé kiépített, délnyugati tópart felé, azaz balra. Ezen az egyenes szakaszon található a tó zsiliprendszere is. Murvás, kőzúzalékos, árnyékmentes terepen érkezünk a fordulóhoz, amely kecsegtetően árnyas ösvénnyel, a víztől pár tíz méterre követi a part enyhe kanyarulatait. Balra gyönyörű, természetes vadvirágos mező terül el, amelyet később felvált a Nógrádi-medencére annyira jellemző, változatos flóra: égerfák, fűzfák, mogyoró- és berkenyebokrok, foltokban nád és egyéb bokrocskák. A táj egészére jellemző ez a szemnek kedves, mindig változó ruhája a természetnek.

Lassan, immár baloldalt meredek domboldal bontakozik ki, sűrű, fás növényzettel, jobbról a tó fenséges, nyugodt víztükre kandikál ki egyre nagyobb foltokban, ahogy a parti fák lombjainak ritmusa engedi. Mindenhol menedékesen lejt a part, sok helyen nagyobb megerőltetés nélkül megközelíthető kerekesszékkel is. A kőzúzalékos, agyagos talajt szép fokozatosan természetesebb talajú, füves ösvény, enyhén a tó felé dőlő utacska váltja fel. Bár karbantartott és kaszált területen haladunk, a fűcsomókkal tűzdelt út nem feltétlenül kerekesszék-barát, érdemes a kísérőnk segítségét igénybe venni a haladáshoz ebben a pazar miliőben. Az évszakokra jellemző, intenzív, buja színek jellemzik a tájat, amely vadkacsák, gémek, ragadozó madarak otthona is egyben.

Szemben, a tó túlpartján impozánsan nyújtóznak a Cserhát néhány száz méter magas dombjai: feketefenyők, a bükkfák és a Cserhát vizet kedvelő fafajtáinak torlódó zöldje tükröződik vissza a nagy, nyitott vízfelületen. Jobbra nagyobb tűzrakó helyet találunk paddal és szép kilátással. Enyhén szűkül a völgy, ezt az érzetet csalja el a természetes ívű öblöcskék, tagozódások kanyarulata, horgászbeállónak ideális nádasos beugrók. Dúsul a növényzet, majd enyhén sáros balkanyart követően - ez lehet a tómeder partjának legalacsonyabb része - eljutunk egy, a tavat tápláló csermelyen átvezető „gömbfás” hidacskához.

Ezen a 3 méteres, sűrűn lefektetett fatörzsekből ácsolt áthidalón érződik először, hogy az akadálymentesítés nem volt első számú szempont az útvonal kialakításánál. Kerekesszékes csapda; a jól rehabilitált emberek ugyan önállóan is átvergődhetnek rajta, de erősen ajánlott a kísérőnk segítségét kérni, és háttal, a nagy kerék irányából haladva megküzdenünk vele.

Amilyen rövid, olyan nehéz (és bosszantó) akadályunkat kompenzálja a még dúsabb táj. Kicsit nehezebbé válik a terep, nagyon enyhén emelkedik is, de a tóparti útvonal legbékésebb szakasza következik, balról sűrű „dzsumbuj” erdősávval, a tó legnagyobb öblét követve. Innen már szemből a pontonhíd csíkja is kivehető, a kinyílt tájban a Börzsöny kékes-zöldes karéja zárja a látóhatárt.  Érezhetően szűkül a völgy, alagútszerűen borulnak fölénk a part menti fák, és árnyas célegyenesbe érünk egy S kanyart követően. Balról hatalmas repcés terül el, majd pár száz méteren gurulva elérünk a szakasz végéhez. A „körtúránk” itt véget ér: az egyébként masszív, keményfa pallókból keresztbe ácsolt, „úszó” hídszerkezeten éppen csak elférnénk, de oldalbiztosítása pusztán egy drótkötél, tehát alapból labilis. A hídpályára vezető, OSB-lapokból és raklapokból buherált rámpa az előtte trehányul heverő betonlapokkal a legextrémebb kerekesszékest is meggyőzi: itt nem szabad kockáztatni! Ami kárpótlást nyújt e hiátusban, hogy olyan kedves, vadregényes az eddigi túránk, hogy megéri visszafordulni, és átélni újra.

A tó északról

A könnyebben teljesíthető, kiépítettebb, akadályokkal kevésbé nehezített „féltókerülő” szakaszhoz a parkolóból jobbra indulunk el. Kedves, enyhén anakronisztikus parkból indul a tókerülés: itt áll Szent István szobra is, akiről hivatalosan a tó, a park és a tér is a nevét kapta. Elhagyunk jobbra egy panziót (akadálymentes mosdó nélkül), majd enyhe, nagy ívben kanyarodik a tópart. Elgurulunk a kajak-kölcsönző és két telepített mobil WC mellett (járóknak), később teljesen akadálymentesített horgászhely és a tó hosszanti panorámája nyűgöz le. A térkő aszfaltburkolatba vált át, de a lassú, figyelmes haladás így is tanácsolt: a nagyjából 20 éve épült sétány karbantartást azóta nem láthatott, vastag, sűrű gyűrődések jelzik, hogy a fák is teszik a dolgukat.

Fenséges érzés bandukolni a szép, árnyas úton a szelíd víztükör mellett. A tiszta levegő és a túlpart hívogató dzsungele, a fűzfák koszorúja megállásra, szemlélődésre hívogat. A hatalmas part ívében kiépített horgászhelyek mellett halad a könnyű sétával kecsegtető nyomvonal. Hosszan haladunk, mellettünk erdei- és feketefenyők sötétje keveredik egy-egy tölgy hatalmas koronájával, napszaktól függően árnyékos vagy napos idővel kínálva a túrázót.

Hosszan haladva enyhén sűrűsödik a part menti föveny, itt a nádas és a tükröződő égbolt az úr, amint az aszfaltot felváltja előbb a murvás-köves, majd az agyagos-füves felszín. Pár száz métert követően elérjük a pontonhíd lábát. A híd erről az oldalról sem akadálymentes, így visszafordulás előtt tehetünk egy hosszabb pihenőt, mielőtt visszaérkeznénk az origóba. E nagyszerű, part menti túraszakasz feltehetően ősszel-télen is jól járható.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Tömegközlekedéssle érkezve először Vácra utazzunk vonattal, majd menetrend szerinti buszjárattal Nőtincs Templom tér megállóig utazzunk. 

Megközelítés

 • Nőtincs faluközponttól a Templom térre merőlegesen a túloldalról indul a falusi mellékút (Diófa utca), amely változatos, de akadálymentes felülettel vezet a tóig, érdemes a haladási irány baloldalát választani az autóúton - a járda szokás szerint sokkal töredezettebb és akadályokkal teli. A Nőtincsi-tó az érkezési oldaltól jó pár méterrel alacsonyabban simul a tájba, a parkolóhoz érdemes háttal leereszkedni.

Parkolás

 • A tó partján találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.890682, 19.125853
DMS
47°53'26.5"N 19°07'33.1"E
UTM
34T 359904 5305850
w3w 
///indulás.színes.előzetes
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • A túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy motoros hajtánnyal szerelt kerekesszékkel ajánlott.
 • A túra kórházi kerekesszékkel/elektromos kerekesszékkel nem ajánlott.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott)
 • Bár a túraútvonal nagy része árnyas, érdemes vinni fejfedőt, naptejet erős napsütés esetére, főszezonban és szezon végén szúnyogriasztó ajánlott!

 

 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Csizmadia György
2022-10-16 · Közösség
A leírás pontos, részletes, jól fedi a valóságot. A gyökerek feltörték az aszfaltot egy-két helyen, így kerekes székkel csak mellette lehet kerülni a füves, földes részen.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
5,5 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
57 m
Szintcsökkenés
57 m
Legmagasabb pont
209 m
Legalacsonyabb pont
195 m
Egyirányú túra Család- és gyerekbarát Kerekesszékkel megközelíthető

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp