Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Görbeország kapujában: séta Szanda várához

· 25 értékelés · Gyalogtúra · Cserhátvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  Úton Szandavár felé a falu feletti réteken
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Hazánk egyik legeldugottabb szegletében járunk a Palócföld kapujában, a Cserhát központi, girbegurba vidékén. A hullámzó dombok lábánál megbújó piciny településekkel, szántókkal, kaszálókkal szaggatott tájon indulunk felfedezőútra, amint a sűrű tölgyerdőből kiemelkedő andezitszikla ormára épült középkori várhoz látogatunk.
nyitva
könnyű
Hossz 6,7 km
2:15 óra
326 m
326 m
501 m
242 m

A Galga-patak folyásának felső szakaszán sűrű tölgyesekkel borított lankás dombokat találunk. A melegkedvelő csertölgyről elnevezett vidék őrzi a hagyományos életvitelt, kultúrát, faluképet. Palócföld déli határán, minden főúttól és ipartól messze a földművelés és állattartás az egyedüli megélhetési forrás, ami megőrizte a hagyományos életformát, a vidék eredeti jellegét.

A dombok legmélyén, a környező városoktól legmesszebb fekvő kicsi faluból, Szandaváraljáraljáról kirándulunk a falu feletti réteken, a hegyoldal sűrű erdejében a környék legmagasabb pontjára, a szandai Várhegy tetejére. Az útvonal kényelmes sétát ígér, bár a vár bevételekor izgalmas, köves ösvényen közelítjük meg a csúcsot. A vulkanikus sziklák a hegy tetején egy nagy tömbben egyesülnek, és a sötét oromból még magasabbra mutat egy utolsóként megmaradt kőfal. A szandai Várhegy egyértelműen uralja a vidéket, így talán az egész Cserhát legjobb természetes kilátópontjáról fedezhetjük fel madártávlatból a nógrádi tájat, jó időben a Tátrától az Alföldig elnyújtózó girbegurba vidéket.

Bár a terület megközelítése nem egyszerű, ha igazán nyugodt vidéken szeretnénk túrázni, a hagyományos életmódot a hétköznapokban átélni, érdemes ezt a hátrahagyott világot felkeresnünk, értékeit felfedeznünk.

A szerző tippje

 • A vidék jobb megismerése végett érdemes némi időt szentelni a hagyományos életvitelt bemutató tájházban, mely Szandaváralján a Dózsa György utca és a Madách Imre utca sarkán, a várhoz vezető útvonal mellett található.
 • Ha tömegközlekedéssel érkezünk, érdemes lesétálni az Országos Kéktúra útvonalán Becskére, amivel nagyobb szeletét ismerjük meg a Cserhátnak, és a csatlakozás is kedvezőbb a hazautazáshoz.
 • A Szandavár kiváló kilátópont, de ehhez tiszta időben kell érkeznünk. Mivel viszonylag távol vagyunk minden nevezetességtől, érdemes távcsővel felszerelkezni.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-04-27
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
501 m
Legalacsonyabb pont
242 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 56,42%Ösvény 28,94%Utca 13,66%Ismeretlen 0,96%
Földút
3,8 km
Ösvény
1,9 km
Utca
0,9 km
Ismeretlen
0,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A vár tetején a zuzmós szikla minden előjel nélkül szakad a mélybe. Körültekintően mozogjunk a szikla széleinek elkerülésével! Amennyiben gyerekkel kirándulunk, fokozott figyelemmel legyünk a vár tetején, merre mozognak a kicsik.

Kezdőpont

Szandaváralja, buszforduló (242 m)
Koordináták:
DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///beindul.fakutya.csapong

Végpont

Szandaváralja, buszforduló

Útleírás

Itiner:

 • Szandaváraljáról a K jelzésen jutunk a vár alatti nyeregbe.
 • A KL jelzés visz fel a várba, majd onnan a ZL jelzésen ereszkedünk a hegy délkeleti lábához.
 • A Z jelzésen kerüljük meg a várhegyet délről.
 • A K jelzésen jutunk vissza a nyeregbe, majd Szandaváraljára.

A túráról részletesen:

A Szandához tartozó Szandaváralja széléről, a buszfordulótól indulunk a K jelzésen a Madách úton délkelet felé, majd a Dózsa György úton jobbra, azaz délnek fordulunk a Várhegy irányába. A szinte kihalt település végén a kertek alatt érünk a falu feletti kaszálórétekhez, ahol lankás úton haladunk a Mária-forrás-felirattal jelzett úton, a szabadon álló gyümölcsfák között, a legelőkön át. A legfelső, Gyurinka-rétnél balra lekanyarodik az út az erdőszélre, ahol az öreg fák között megtaláljuk a Szandaváraljai-patak eredetét, a Gyurinka forrást. Az egykor itt tanyázó betyár nevét őrző víznyerő helyet újabban Mária-forrásként emlegetik, mivel a felettünk álló hegyen hajdanán elhelyezett fogadalmi keresztet és gyógyulást hirdető Mária-képet ide helyezték át.

A világháború előtt búcsújáró hely volt a Szanda feletti Péter-hegyen, ahol csodatévő kút és templom is állt egykor. Szandáról Péter-Pál napján fehér ruhás hajadonok vitték fel Szűz Mária szobrát a hegy tetejére, ahol keresztutat jártak; ekkor a betegek a helyi csodatévő kút vizével megtisztálkodtak. A Péter-hegy nagy részét a csodatévő kúttal együtt lebányászták a háború után, de a tetején álló keresztet a Mária-forráshoz menekítették. A kétezres évek végétől a helyiek felélesztették a búcsújárás hagyományát, de már csak félútig, az átkeresztelt Gyurinka-forrásig zarándokolnak fel. A búcsúk kézzelfogható eredményeként a forrás körüli padoknál tudunk az árnyas völgyfőben pihenni, és a forrás is kitisztítva, állandó hozammal oltja az erre járók szomját.

A víznyerő hely felett rácsatlakozunk a széles erdőgazdasági útra, és árnyas öreg erdőben kapaszkodunk az egyre meredekebb hegyoldalban. Az eddigi lankákat ugyanis a hegylábat felépítő puha üledékek, az egykori tengeri környezetben lerakódott homokkövek, agyagkövek építik fel, míg magát a Várhegyet az üledékbe benyomuló andezittömb alkotja. A nyereghez közeledve egyre több vulkanikus tömb jelzi ezt a geológiai múltat.

A vár alatti nyeregből egy kisebb körrel járjuk be a szűken vett várhegyet. Először a KL jelzést követve kapaszkodunk fel az egyre sziklásabb, cserjékkel sűrűn behatárolt úton a Várhegy tetejére. Amint kiérünk a sűrű erdőből, jobb kézre régi vaskorlát mögött találunk egy érdekes földtani feltárást, mely a vulkanikus múltba enged bepillantást. A kihűlő lávafolyás itt lassan dermedt meg, így látványos, hatszög keresztmetszetű orgonák formálódtak a hűlési síkok mentén. Sajnos a feltárás elég elhanyagolt, de a hatszögletű andezit orgonák geometriai pontossággal lekövetett éleit jól megfigyelhetjük egymás mellett a sziklafelszínen.

A hegy tetején végül feltűnik a Szandavár utolsó megmaradt részlete, az öregtorony 7 méter magas falmaradványa. A toronycsonkhoz sziklás oldalban kapaszkodunk fel, míg végül az észak felé függőleges falakkal letörő, andezittaréj tetején találjuk magunkat, ahol egykor a vár is állt. Keletkezésének pontos idejét nem tudni, első említése 1301-ből való. Számos gazdája volt a várnak és a hozzá tartozó falvaknak, míg 1546-ban török kézre került. A "pogányfészekből" induló fosztogatásokat megelégelve gyarmati vitézek törtek az erősségre - a legenda szerint egy titkos alagúton keresztül -, és mind egy szálig levágták a török védőket. A további bitorlás megakadályozására berobbantották a falakat, így innentől már csak az enyészet tenyészett a romok között.

Pazar a rálátásunk a környékre: körülöttünk szántókkal, tanyákkal, falvakkal pettyezett, erdős hátakban tetőző hegyes-völgyes vidék hullámzik. A Budai-hegységtől a Pilis, Visegrádi-hegység és Börzsöny tömbjén át a felvidéki hegyekig töretlen a kilátás. Kivételesen tiszta időben a Tátrát is látni, míg kelet felé a Karancs–Medves-vidék és a Mátra zárják a horizontot.

A várból a déli oldalon a sziklák alatt szerpentinező ösvény vezet le a hegy rendkívül meredek, délkeleti gerince mentén a ZL jelzésen. A göcsörtös tölgyerdőben megenyhülő lejtő rövidesen kifut a hegylábi réthez, ahol élesen visszakanyarodunk a lankás oldalban harántoló erdőgazdasági úton, csatlakozva a Z jelzéshez. Évszázados tölgyek csoportjával büszkélkedő erdőben haladunk. A közelben található Cservölgypuszta felett áll a terebélyes Jankó-fa, ami alatt az egykori betyár tanyázott rendszeresen, mígnem egyszer fellógatva találták rajta.

A dózerút elágazásánál beérkezik a K jelzés, amin mi is visszakapaszkodunk a vár alatti nyeregbe, végül a már megtett úton visszafelé, a forrás és a falu feletti réteken keresztül visszaérünk a faluba.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A többségében Balassagyarmatról induló buszról a Szandaváralja, Madách út 29. elnevezésű megállónál kell leszállnunk.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda tér vissza.

Parkolás

 • Közvetlenül a buszfordulónál is tudunk parkolni, de jobban járunk, ha kihasználva az autó adta szabadságot Szandaváralja hegy felőli szélén, a Dózsa György út végében tesszük le a járművet, ahol túránk elhagyja a falut.

Koordináták

DD
47.927496, 19.411295
DMS
47°55'39.0"N 19°24'40.7"E
UTM
34T 381325 5309463
w3w 
///beindul.fakutya.csapong
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A Cserhát turistatérképe

Felszerelés

Az évszaknak és időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Zseni Ferenc kérdése · 2022-11-10 · Közösség
Tudok új "könyvtárat" létrehozni? Pl. Régebbi túrák
Mutass többet!
Kedves Ferenc! A legegyszerűbb új könyvtárat létrehozni, ha a számítógépes felületen belépve a saját profiljába (https://www.termeszetjaro.hu/hu/mypage/) rákattint a Válogatásaim menüre, és ott az Új válogatás zöld gombjával máris létrehozhat és elnevezhet egy új könyvtárat. A Természetjáró appban az adott túránál az egyéb lehetőségeknél (általában a három ponttal jelölt menü) a Könyvjelzőre kell kattintani, és ott kiválasztani, hogy hova mentse, pl. Teljesített túráim – vagy akár a korábban a számítógépes felületen létrehozott új könyvtár. Az appban az összes saját tartalmat Az én oldalam menüpontban találja. Ajánljuk figyelmébe a Gyakran ismételt kérdések oldalunkat az app használatával kapcsolatban: https://www.termeszetjaro.hu/hu/p/gyakran-ismetelt-kerdesek/41050512/.
Még 1 hozzászólás

Értékelések

5,0
(25)
Kovács-Gere Andrea
2023-05-01 · Közösség
Nagyon szép túra,bár én se könnyűnek,se igazán gyerekbarátnak nem mondanám.A táv valóban nem hosszú,de végig kaptatós,lefelé a vártól pedig pár száz méteren kifejezetten meredek és csúszós a kövek miatt még száraz időben is.Fent a várnál gyönyörű a panoráma.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-04-30
Fénykép: Kovács-Gere Andrea, Közösség
Fénykép: Kovács-Gere Andrea, Közösség
Fénykép: Kovács-Gere Andrea, Közösség
Fénykép: Kovács-Gere Andrea, Közösség
Fénykép: Kovács-Gere Andrea, Közösség
Fénykép: Kovács-Gere Andrea, Közösség
Fénykép: Kovács-Gere Andrea, Közösség
Kovács Anikó 
2023-03-26 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2023-03-26
Fénykép: Kovács Anikó, Közösség
Fénykép: Kovács Anikó, Közösség
Siegl Gábor
2022-12-29 · Közösség
Itt mindenki mindig azt írja milyen könnyű túra ez is az is...hát nekem ez sem volt annyira könnyű ahogy itt leírták többen, a várrom hegy tetőn van odáig pedig fel kell menni és ha kmeken át megy az ember felfelé az olyan könnyű már nem lehet...én megizzadtam, maga a túra szép, kilátás gyönyörű, hangulat szuper
Mutass többet!
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 69

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
6,7 km
Időtartam
2:15 óra
Szintemelkedés
326 m
Szintcsökkenés
326 m
Legmagasabb pont
501 m
Legalacsonyabb pont
242 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp