Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Teljesítménytúra ajánlott túra

Cserhát-geotúra extrákkal (teljesítménytúra)

Teljesítménytúra · Cserhátvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Fénykép: Péter Lánczi, Magyar Természetjáró Szövetség

Geológiai látványosságok, várrom, sziklaszirtes panoráma, sztúpa, és az egész napot végigkísérő tarka tavaszi pompa: ez mind egyben az Andezit túra, ami az elejétől a végéig tartogat érdekes és izgalmas látnivalókat a Cserhát szívében.

nyitva
közepes
Hossz 29,5 km
8:06 óra
696 m
652 m
500 m
173 m

A Cserhát csodáit bemutató túrát egy hosszabb, 30 km-es, és egy rövidebb, 15-km-es gyalogtúrával lehetett bejárni az évről évre tavasszal, a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület által megrendezett Andezit elnevezésű teljesítménytúrán. Aki imádja a természetet és kevésbé ismeri a Cserhátot, az nem hagyhatja ki ezt a látványosságokban bővelkedő kirándulást! Ha a leghosszabb távot választjuk, akkor a vártnál is több élménnyel gazdagodhatunk.

A szerző tippje

Az éves aktuális túráról a szervező honlapján érdemes tájékozódni! (https://bthe.hu/)

Péter Lánczi profilképe
Szerző
Péter Lánczi
frissítve: 2019-02-07
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
500 m
Legalacsonyabb pont
173 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

  • Évszaknak megfelelő ruházat
  • Mindig legyen nálunk esőkabát!
  • Nem árt védekeznünk a kullancsok ellen!

Hasznos linkek és ötletek

Még több információt a szervező honlapán találhatunk: Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Kezdőpont

Galgaguta (177 m)
Koordináták:
DD
47.845688, 19.388522
DMS
47°50'44.5"N 19°23'18.7"E
UTM
34T 379434 5300406
w3w 
///lötyög.kiindul.adakozás

Végpont

Becske

Útleírás

A BTHE csapat által szervezett túrára sosem lehetett panaszunk: kiváló szervezéssel és a tematikával kalauzoltak el bennünket a Cserhátba. A túra egyetlen szépséghibája a logisztika: ugyanis a kezdő és végpont nem azonos, ezért a tömegközlekedést azoknak is igénybe kell venni, akik autóval érkeztek a rajtba. Ha valaki nem túl kényelmes, akkor még élvezni is fogja a „kis piroskával” való vonatozást a dimbes-dombos, terepasztalra emlékeztető vidéken.

Galgagutáról indulunk neki az ismeretlen táj felderítésének. Kezdetben a Cserhátra jellemző fiatal akácosban sétálunk, mely a tavasz beköszöntével és a lombosodás előrehaladtával kezdi az ösvényeket zöldellő alagúttá változtatni. Nem sokkal később mezőkön és szántókon haladva élvezzük a virágok illatát és a friss tavaszi szellőt. 

A természet ébredező színkavalkádját nemcsak az erdőben és a földeken, hanem Vanyarc utcáin is megcsodálhatjuk. Sőt, itt még harsányabb is a kikelet a kertek száz színben pompázó gyümölcsfáival és virágaival, pedig alig pár napja ezek a növények még csak szürkén aludták téli álmukat. Ebből a ragyogó tavaszi rengetegből csak a túránk első állomása zökkenthet ki minket egy kis időre. Ugyanis Vanyarcon, a Sziráki utca 12-es szám alatt nemcsak frissítővel kínálnak minket a szervezők, hanem egy kisebb magánkiállításba, kőzet- és ősmaradványok tárlatába is betekinthettünk, amely a környék sokmillió éves kincseit mutatja be.

A számunkra felfoghatatlan hosszúságú idő alatt létrejött ásványleletek mellett egykor élt állatok lenyomatait, ősemberek által használt eszközöket, és egy megkövült fát is megcsodálhatunk a kis bemutatóteremben, melyet a házigazda több éves lelkes kutatómunkája töltött meg szinte zsúfolásig. 

A falut elhagyva visszatérünk a zöldellő szántóföldekre, ahol már délelőtti napsütésben és ismét tavaszi hangulatban folytattuk az utat túránk egyik fő attrakciójához és a környék nevezetességéhez, a Nagy-hegy oldalában található andezitömléshez.

Az egyedülálló látványosságnál a túra minden résztvevője gyakran hosszabban is elidőzik, hiszen nemcsak az kőömléssel, hanem a hajlott orgonasípokra emlékeztető andezitoszlopokkal sem lehet egy pillantással betelni. Az Európában és világviszonylatban is kuriózumnak számító, kőcsúszdára is hasonlító oszlopsorok specialitása, hogy nemcsak hajlott, hanem egyenes kőformák is fellelhetők köztük. Ez a 15 millió éves földtörténeti ritkaság 2010-ben vált tagjává az Európai és a Globális Geopark Hálózatnak. Kicsivel később, 2014 tavaszán hozták létre itt a kőtárat, mely a környékre jellemző kőzettípusokat mutatja be egy jellegzetes betonépítmény alatt.

A Nagy-hegyről leereszkedve kiérünk az erdőből, és újból nyílt terepen haladtunk az eldugott kis majorság, Ordaspuszta felé. Széles földúton kanyarogtunk a környék 3-400 méteres „hegyei” között, ahol a tavasz ekkor tájt még csak foltokat fest a tájba. De a napsütés még a télben kifulladt erdők fakó színébe is életet tud lehelni, megmutatva, hogy a szürkének és a barnának hányféle árnyalata is van valójában.

Átkelünk a csörgedező Ordas-patakon, majd újból zöldellő mezők mentén érünk be ordaspusztai ellenőrzőpontunkra. A jóleső frissítés után az alig pár házból álló hangulatos kis majorságot Szandavár irányába hagyjuk el. A Várhegy és a Szanda-hegy jellegzetes andezitkúpjai már messziről uralják a tájat, jelezve utunk irányát és következő látványosságunk helyszínét.

Sűrű akácosokkal övezet erdészeti utakon és ösvényeken közelítetjük meg a Szandavárat, melynek 527 méteres magasságát kevés szintkülönbséggel, de meredek, sziklás terepen mászva gyűrünk le. Az egyébként anno nem nagy jelentőséggel bíró várat már 1551-ben felrobbantották, hogy falai közé többet be ne fészkelje magát a török vagy más ellenség. Napjainkra alig egy-két falmaradvány jelzi csak, hogy egykoron itt erősség állt, de ennek ellenére mindenféleképpen érdemes ide felkapaszkodnunk, mert a meredek sziklákról páratlan, a környéket uraló panorámát csodálhatunk meg. 

Itt a várhegyen is érdemes elidőzni, élvezve a végtelen kilátást, mielőtt a kék jelzésen a Mária-forrás érintésével leereszkedünk Szandaváraljára. Átgyalogolva a három utcás kis falut, az igazolópecsét begyűjtése után Becske felé vesszük az irányt. 

Jelzett és jelzetlen utak végén bukkan fel előttünk a fák között Becske nevezetessége, vagy mondhatnám úgy is, hogy a Csiga-hegy ékes dísze, a sztúpa. A buddhista szentély és a tetején meditáló Buddha-szobor 2008 óta hirdeti némán a megvilágosodás filozófiáját. Innen már csak pár száz méter van a célig.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Galgaguta:

Vonattal egy aszódi átszállással jutunk el célunkig - legszerencsésebb esetben 1 óra 20 perc alatt. Ha busszal utazunk, akár olyan járatot is kifoghatunk, amin nem kell átszállni, a menetedő is hasonló a vonatéhoz. 

Becske: 

Vonattal egy aszódi átszállással jutunk célunkig járattól függően másfél-két óra alatt. Busszal szintén másfél-két óra az út, de ebben az esetben Balassagyarmaton kell átszállnunk.

Galgaguta és Becske között vonattal utazhatunk.

Megközelítés

Galgaguta megközelítése: 

Leggyorsabb az M2 autópályán, majd a kis falvakon keresztül eljutni a célig. A fővárosból körülbelül 1 óra 10 perc az út.

Becske megközelítése: 

Leggyorsabb az M2 autópályán, majd a kis falvakon keresztül eljutni a célig. A fővárosból körülbelül 1 óra 15 perc az út.

Galgaguta és Becske között autóval Nógrádkövesden át 7,8 km, Bercelen át pedig 8,6 km a távolság. 

 

Parkolás

A két érintett településen bárhol ingyenesen parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.845688, 19.388522
DMS
47°50'44.5"N 19°23'18.7"E
UTM
34T 379434 5300406
w3w 
///lötyög.kiindul.adakozás
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Turista Magazin: CSERHÁT-GEOTÚRA EXTRÁKKAL

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

A terep alapvetően nem igényel különösebb felszerelést. Kényelmes túracipő és ruházat. Nem árt, ha van nálunk turistatérkép, némi folyadék, illetve egyébb frissítő.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
29,5 km
Időtartam
8:06 óra
Szintemelkedés
696 m
Szintcsökkenés
652 m
Legmagasabb pont
500 m
Legalacsonyabb pont
173 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

  • Saját térkép
  • Tartalmak
  • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp