Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Geotúra a béri andezitömlés körül

· 14 értékelés · Gyalogtúra · Keleti-Cserhát · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Panoráma a Szandára
  Panoráma a Szandára
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 5 4 3 2 1 km
Nógrád lankái nem tartoznak az ország sűrűn látogatott hegyvidéki turistacélpontjai közé. Pedig nem véletlenül alakítottak ki geoparkot ezen az eldugott helyen: a Bér melletti erdőben geológiai szenzációk sora koncentrálódik igen kis területre, és még igazán látványos panorámában is gyönyörködhetünk a szerény tengerszint feletti magasság ellenére.
nyitva
könnyű
Hossz 5,3 km
2:00 óra
201 m
201 m
376 m
176 m

A Cserhát érdekes geológiai mix. Egyrészt a Börzsöny és a Mátra hatalmas tömbjei között elterülő vidék arculata is változatos képet mutat: a dombsági tájat itt-ott magasabb hegytömbök, hegycsoportok színesítik. Másfelől a legkülönfélébb képződésű kőzetek alkotják: a nagy kiterjedésű üledékes kőzetekre heves tűzhányótevékenységek során néhol andezit, máshol bazalt rakódott le különböző formákban, de a felszín alatti hasadékokat kitöltő telérek is létrehoztak felboltozódásokat. Túránk során egy ilyen hasadékvulkán feltárt maradványát járjuk körül, és a rövid táv ellenére meglepően látványos és sokrétű formakincset csodálhatunk meg.

Bérről indulva lehetőségünk nyílik rövid, amolyan délutáni túrát tenni a Novohrad-Nógrád Geopark egyik legizgalmasabb területén. Kellemes réteken haladva bekanyarodunk az erdőbe, ahol megtekintünk egy szabadtéri kőtárat, megismerkedünk a világviszonylatban is különleges, hajlott formájú oszlopos andezittel, átvergődünk egy darabjaira töredezett lávaszőnyegen, végül megcsodáljuk a nógrádi táj semmihez sem hasonlítható szépségét, hogy végül visszatérjünk kiindulópontunkra.

A túra bárkinek ajánlható, legyen szó egyedüli túrázóról, kisebb vagy nagyobb társaságról, de kisgyermekes családok is bátran nekiindulhatnak.

A szerző tippje

 • Ha autóval érkezünk, Bérről a túra után érdemes felkeresni Virágospusztát (erre táblák is felhívják a figyelmünket már a faluba érkezés előtt). Az étteremként is működő Andezit Hotel mellett hatalmas karámban láthatók az őshonos hazai állatok, s azon felül még tevék és struccok is, így gyermekes családoknak izgalmas kiegészítő program lehet.
 • A túra körtúrává is alakítható, ha a csúcsról lefelé indulunk egy jelzetlen ösvényen, majd egy dózerúton térünk vissza a faluba. Ehhez térkép vagy GPS mindenképp legyen kéznél, vagy használjunk Természetjáró appot!
 • A túra végén koncentrálódnak a látnivalók: a kőtár, a kőtenger és az andezitcsúszda közvetlenül egymás mellett találhatók, ezért itt nem szükséges a jelzésekre vagy a túraleírásra hagyatkoznunk, hiszen könnyű őket megtalálni egymás mellett.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2019-08-13
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
376 m
Legalacsonyabb pont
Bér, 176 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Bér központja, buszmegálló (175 m)
Koordináták:
DD
47.864739, 19.502668
DMS
47°51'53.1"N 19°30'09.6"E
UTM
34T 388015 5302352
w3w 
///lapos.újabb.általában

Végpont

Bér közponjta, buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Bért a Z+ jelzésen hagyjuk el.
 • Az elágazásnál, a legelőn balra kanyarodunk a hegynek nekivágó Z jelzésre.
 • A Z▲ jelzésen teszünk rövid kitérőt az andezitfalhoz, majd a Z↺ jelzésen a kőtengerhez.
 • Letérünk balra a jelzett útról, és kisétálunk a Nagy-hegy panorámás csúcsára.
 • A korábban megtett úton térünk vissza Bérre.

A túráról részletesen

Bérről a dombok alá

Bér központjában egykor kocsma és bolt is működött, a lepusztult épület most a falu csendes hanyatlásáról árulkodik. A főtéri buszmegálló mellett átkelünk a patakon, majd szűk utcában indulunk az erdő felé a Z+ jelzésen. A patakot követve emelkedünk, míg végül elérünk egy tágas tisztásra. A rét alján futó földutat követve lassacskán egyre magasabbra jutunk, a lankás dombvidékből is egyre több kerül a látóterünkbe.

A környező, erdős dombok mögött feltűnik a Berceli-hegy erdős oldala, de az elbányászott másik félre nem látunk rá. Hamarosan felbukkan a Szanda kettős csúcsa is. Egy tágasabb részen elágazáshoz érünk; itt balra térünk, s nekivágunk a domboldalra kanyarodó földútnak, melyet a Z jelzés mutat. Beérünk a sűrű, sötét erdőbe, és az egyre meredekebbé váló hegyoldalra kapaszkodva hirtelen élesen jobbra fordulunk.

Egy világszenzáció az erdő mélyén

Hamarosan elérjük a Kőtár modern formájú betonépületét. A két egységből álló bemutatóhely 12 környékbeli kőzetet mutat be, illetve a kőzetekhez és a környező hegyekhez köthető vulkanikus folyamatokról számolnak be a falakra függesztett táblák. Az egyre kövesebbé váló hegyoldalban már a Kőtártól láthatóvá válik a sűrű növényzet mögött a hajlott andezitfal szürkés árnyalata. Közelebb lépdelve egy sziklás-törmelékes lejtőről csodálhatjuk meg e geológiai ritkaságot: a hajlott formájú, oszlopos elválású andezitcsúszda egy 15 millió éves telér-, azaz hasadékvulkán ember által feltárt maradványa. A felszín közelébe jutott kőzetolvadék a fedő üledékes kőzetek repedéseibe, hasadékaiba folyt, ott kőzetté szilárdult, majd a külső erők pusztító munkájának és a bányászatnak köszönhetően a felszínre került. Az oszlopos elválás nem jellemző az andezitre: vele általában bazaltos területeken, például a közeli Somoskő várának oldalában vagy a Balaton-felvidéken találkozhatunk. Hajlott formája Európában egyedülálló, és a világon is mindössze néhány hasonló megjelenését tárták fel. A kihűlő magma szilárdulása közben összezsugorodott, megrepedezett, végül a repedések mentén a ma is látható formában kötegekre vált.

A kőtengeren át a panorámához

Kelet felé folytatjuk utunkat, a fák mögötti világos, napsütötte területet kell megcéloznunk, nem muszáj a jelzésekre hagyatkoznunk. Néhány lépéssel később megérkezünk egy igazi kőtenger szélére. A lávaár a felszínen kihűlt, megszilárdult, majd a hőingadozás folyamatosan gyakorolt térfogat-változtató hatásának következtében, lassan megrepedezve darabokra töredezett - a folyamatot a repedésekben megfagyó víz is gyorsította. Hogy napjainkban is mozgásban van, arról tanúskodik, hogy nem fedi növényzet a felszínét, mivel aprózódik tovább, és lassan kúszik lefelé a lejtőn.

A Z▲ jelzésre térve a kőtenger szélénél, sűrű bozótban kaptatunk fel a hegycsúcs oldalába. Rövid távokat teszünk meg az egyes helyszínek közt, ezért perceken belül elérjük az éppencsak 400 métert meghaladó béri Nagy-hegy oldalában található andezitoszlopok tetejét. A feltáruló panoráma a nógrádi táj minden szépségével elkényeztet: a szélein feltűnik a két környező, szintén vulkanikus eredetű hegyvidék, a Börzsöny és a Mátra vonulata. Utóbbiból közelsége révén különösen jól szemügyre vehető a Muzsla gerince, de a háttérben adótornyával ott nyújtózik a Kékes is. Baloldalt a Szanda kettős csúcsa magasodik a környező medencék fölé, jobb oldali magaslatán kiszúrhatjuk a várfal maradványát. Szemben láthatók Buják dombjai, köztük a kilátójáról nevezetes Sas-bérc. Kiszúrhatjuk Bér és Virágospuszta épületeit, tiszta időben a távolban, észak felé feltűnik a Karancs elefántszerű tömbje is. Jól szemügyre vehető a Cserhát viszonylag meredek oldalú dombokkal tagolt, medencékben gazdag, falvakban szegényebb lankavidéke, ahol iparosításnak nem is látjuk nyomát.

Vissza a hegy alá

A faluba visszatérhetünk a már bejárt, geológiai látványosságokban dúskáló útvonalon is, de be is zárhatjuk a kört, ha a sűrű bozótosba fúródó ösvényen követjük a kopott jelzést. Sajnos a turistaút-hálózat jelenleg nem támogatja a körtúrát, de Bér olyan közel van, hogy nyugodtan letérhetünk a jelzésről, hogy az egyik dózerúton visszatérjünk a faluba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A Bér, italbolt megállóba kell érkeznünk busszal.

Megközelítés

 • A turistaút a megállóból indul.

Parkolás

 • A falu szélén bárhol parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.864739, 19.502668
DMS
47°51'53.1"N 19°30'09.6"E
UTM
34T 388015 5302352
w3w 
///lapos.újabb.általában
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • A Cartographia térképe mellett megtalálhatjuk a Cserháti Falvak Szövetsége a Vidékért Közhasznú egyesület jóval részletesebb, 1:30000-es léptékű turistatérképét is (zöld borító), mely szintén lefedi a területet.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(14)
Sándor Nikolett
2022-02-12 · Közösség
Télen, eső utáni időszakban elég saras, megfelelő bakancs ajánlott!
Mutass többet!
Kiss Evelin
2021-11-05 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-02-13
Fénykép: Kiss Evelin, Közösség
Fénykép: Kiss Evelin, Közösség
Fénykép: Kiss Evelin, Közösség
Fénykép: Kiss Evelin, Közösség
Fénykép: Kiss Evelin, Közösség
Kovács Mara
2021-08-21 · Közösség
Körtúra lett belőle. Gyerekekkel mentünk, a meredekebb részek sem vészesek.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-08-21
Fénykép: Kovács Mara, Közösség
Fénykép: Kovács Mara, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 43

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
5,3 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
201 m
Szintcsökkenés
201 m
Legmagasabb pont
376 m
Legalacsonyabb pont
176 m
Oda és vissza Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp