Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Tó

A Fekete-hegy tavai

Tó · Balaton-felvidék · 363 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fekete-hegyi panoráma
  Fekete-hegyi panoráma
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A Káli-medencét északról lezáró Fekete-hegy platója több meglepetést is tartogat: amellett, hogy a déli peremén álló kilátóból az egyik legteljesebb panoráma nyílik a Balaton-felvidék kedvelt kistájára, különleges, apró hegyi tavak sorakoznak rajta.

Az egykori vulkán bazaltplatójára felsétálva rögtön tapasztalhatjuk, hogy felszíne a látszat ellenére egyáltalán nem sík, mivel valójában néhány tíz méter magas kiemelkedések és köztük apró medencék tarkítják. Ahol a „bazaltbélés” nem eresztette át a vizet, ott lefolyástalan mélyedések keletkeztek, amelyekben a csapadékvíz kisebb-nagyobb tavakat formált.

A platón hat ilyen, változó vízállású tó található, amelyek átlagosan 50–100 m átmérőjűek. Elsősorban a hegy délkeleti, keleti szélén, egy szűkebb sávban szétszórva találhatók. Vízállásuk nagyban függ az időjárástól, és mivel mélységük csak néhol haladja meg a pár métert, a párolgás gyorsan eltüntetheti őket. Kellő csapadék (legyen az eső vagy hosszabb ideig fennmaradó hótakaró) hiányában, jellemzően a nyár végére olyan alacsonyra apadhat a tavak vízszintje, hogy a kisebbek ki is száradhatnak.

Valószínű, hogy korábban tíznél több, akár kétszer annyi tó is létezhetett, mint napjainkban. Egy részük kiszáradt, a többiek vize pedig a fennsík szélét átvágó eróziós árkokon – mint például a Vaskapu-árok – távozott. Ez a jelenség ma is megfigyelhető a Balatonhenye felőli oldalon, a Jégfarkú-kút fölötti mélyedés és a Monostori-tó viszonylatában, igaz, időbeni lefutása több ezer év is lehet.

A 15–18. századi „kis jégkorszakkal” érkező csapadékbőség növelte a vízmennyiséget és a vízmélységet, elősegítve úszólápok kialakulását a nagyobb kiterjedésű tavakon. Ezek egészen a 20. század közepéig fennmaradtak, lehetővé téve az errefelé ritka és védett tőzegmohák kialakulását is. Ez utóbbiakat ma már csak a Monostori-tóban láthatjuk, mivel másik egykori lelőhelyük, a Barkás-tó lápja 1992-ben tűzvészben elpusztult, és csak részben regenerálódott. A fekete-hegyi tavak mindegyikéről elmondható sajnos, hogy egykor igen fajgazdag növényzetük az egyre hosszabb nyári szárazságok miatt fokozatosan elszegényedik.

Tavasszal viszont, amikor a tavak megtelnek vízzel, a közelben élő kétéltűek tökéletes szaporodóhelyet látnak a nedves környezetben. Ekkor sűrűn fordulnak elő különböző varangyok és unkák, míg a kecskebékák csaknem teljes életüket a Monostori- és a Bika-tóban töltik. Tavasszal gyakran kerülhet szemünk elé pettyes gőte is, vízimadarakat pedig főként átutazóban, a vonulás idején látni.

A tavak peremét sűrű, magas sásos vagy nádas szegélyezi, ezért sokszor nem is látjuk a turistautakról a zsombékos vagy nyílt vizet. A Boros Ádám botanikusról (1957-ben ő fedezte fel az itteni tőzegmohás úszólápi vegetációt) elnevezett tanösvény több állóvizet (a Bonta-, Bikás- és Monostori-tavat) is érintve kalauzol végig a fennsíkon, ezért érdemes megállni a tábláknál, és elolvasni a tájról szóló, érdekes információkat. (A tanösvény ismertetőfüzetét innen lehet letölteni).

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-02-01

Tömegközlekedéssel

A Fekete-hegy platójának az a része, ahol a tavakat láthatjuk, a legkönnyebben Szentbékkálláról vagy Köveskálról érhető el.

 • Szentbékkállán a helyközi buszról a Szentbékkálla, Petőfi utca megállónál szálljunk le.
 • Köveskálon a Köveskál, városkút megállóba érkezünk.

Megközelítés

 • A Szentbékkálla Petőfi utca megállótól indulva a K jelzést kövessük egészen az Eötvös-kilátóig, ahol rá tudunk kapcsolódni a tanösvény T jelzésére, és egy szép kört tenni a fennsíkon a tavak mentén (2,8 km).
 • Köveskálról a Tűz útja tanösvény PT és a K+ párhuzamos jelzésén induljunk észak felé, majd a Nagy-Csere-kút után a K▲ jelzés vezet el a kilátóig. Onnan a Boros Ádám tanösvényen sétálva útba ejthetjük a tavakat.

Parkolás

 • Szentbékkállán és Köveskálon is az utcán, a buszmegállók közelében tudunk parkolni a KRESZ szabályainak a betartásával.

Koordináták

DD
46.897739, 17.588907
DMS
46°53'51.9"N 17°35'20.1"E
UTM
33T 697194 5197054
w3w 
///kacsa.kiváló.motorosok
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Terepfutás · Balaton-medence
Fennsíkfutás hegyi tavak közt
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 12,4 km
Időtartam 1:25 óra
Szintemelkedés 310 m
Szintcsökkenés 310 m

Ebben a futókörben minden benne van, amiért a Balaton-felvidéket szeretjük: hangulatos falu, szőlők, középkori rom, vulkáni geológia, kilátótorony, ...

1
Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 3,4 km
Időtartam 1:00 óra
Szintemelkedés 69 m
Szintcsökkenés 69 m

Rövid, könnyű körtúrán fedezzük fel a Káli-medence leglátványosabb geológiai formációját, a Szentbékkállai-kőtengert, miközben érintjük a ...

2
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,6 km
Időtartam 3:00 óra
Szintemelkedés 352 m
Szintcsökkenés 352 m

Ez a kellemes körtúra a Fekete-hegy délnyugati részét mutatja be az Eötvös Károly-kilátó, a Vaskapu-árok és több belvizes tó érintésével.

24
Szerző: Dr. Szentes Szilárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 4. nap, rövid táv
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 4
Hossz 13,9 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 273 m
Szintcsökkenés 314 m

A vándortúra negyedik napján, mielőtt áttérnénk az egykori tűzhányók földjére, még végiglátogatjuk a Káli-medence észak-nyugati csücskét - benne a ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 4. nap, hosszú táv
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 24,4 km
Időtartam 7:00 óra
Szintemelkedés 579 m
Szintcsökkenés 620 m

A vándortúra negyedik napján, mielőtt áttérnénk az egykori tűzhányók földjére, még végiglátogatjuk a Káli-medence észak-nyugati csücskét - benne a ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Terepfutás · Balaton-felvidék
Monoszlói kör
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 11,3 km
Időtartam 1:10 óra
Szintemelkedés 260 m
Szintcsökkenés 260 m

Lendületesen futható, nagyrészt árnyékos kör, kényelmes talajon. Kezdőknek vagy társas, beszélgetős futásra kifejezetten ajánlott.

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019
ajánlott túra Nehézség közepes Szakaszolt túra
Hossz 75,2 km
Időtartam 20:30 óra
Szintemelkedés 1 314 m
Szintcsökkenés 1 352 m

Öt nap élménytúrázás a Balaton-felvidék legszebb tájain – ez az idei Fjällräven Vándortúra lényege, ha néhány szóban akarnánk összefoglalni.

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra, 2019 - 1. nap
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 1
Hossz 19,7 km
Időtartam 6:00 óra
Szintemelkedés 655 m
Szintcsökkenés 464 m

A nomád vándortúra első napján az indulók Zánkától Mencshelyig jutnak el, kisebb-nagyobb hegyek megmászásán keresztül, de fantasztikus panorámák ...

Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


A Fekete-hegy tavai

Fekete-hegy
 Szentbékkálla, Köveskál

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp