Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 6

Badacsonytördemic - Nagyvázsony (OKT-06)

· 9 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Bakonyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 40 30 20 10 km Vár-kút (Csobánc) Eötvös Károly-kilátó Kisfaludy-kilátó Velétei palotarom Tálodi kolostorrom Öreg-hegyi-kút Gulács csúcs

Hangulatában egységes, mégis különösen változatos túraterep az Országos Kéktúra 6. szakasza. Balatonra nyíló panorámák láncolatát keressük fel, és közben teljesen eltérő tájképek tárulnak fel előttünk, ahogy a tanúhegyeket meglátogatva távolodunk a tóparttól. Nyáron a Balatonon nyaralók csoportjai lepik el a Kéktúra által is felkeresett Káli-medencét, hogy a parti zsongástól elszakadva az apró falvak elszigeteltségében, csendjében élvezhessék az ízeket, illatokat, italokat. Csatlakozzunk hozzájuk!

nyitva
közepes
Hossz 47,4 km
14:30 óra
1 540 m
1 400 m
438 m
111 m

Igazi balatoni forgatagból emelkedik ki a Badacsony, amiről páratlan panoráma nyílik a zöld víztükörre. Utunk első fele kiváló lehetőség az egykori bazaltvulkanizmus emlékei, a tanúhegyek tanulmányozására, amikor átkelünk a Badacsony fennsíkján, majd meglátogatjuk két féltestvérét, a Gulácsot és a Csobáncot. Maradandó csúcsélményeket viszünk magunkkal erről a fárasztó útszakaszról.

A bazalt gazdaságilag is hasznosítható: útépítések és a kőzetgyapot alapanyaga, de a Balaton-felvidéken számos épület falában is ráismerhetünk sötétszürke színére. Sokfelé bányászták, többek közt a Hajagoson, melynek kiterjedt bányasebeit megkerülve érkezünk a pompázatos Káli-medencébe, „a magyar Toszkánába". Megismerhetjük a medence jellegzetes képződményeit, furcsa sziklaalakzatait, a „kőtengereket", miközben páratlanul hangulatos aprófalvak közt cikázunk. Felmászunk még egy hegyre, meglátogatjuk az Eötvös Károly-kilátót, és végigpásztázzuk föntről is a Káli-medencét.

A vulkáni képződmények formálta tájat magunk mögött hagyva hűvősebb, erdős szakaszra váltunk, és hamarosan a Déli-Bakony sziluettjét is megpillanthatjuk: előttünk adótornyával púposodik a Kab-hegy.

A szerző tippje

 • A Káli-medence tanösvényein (Theodora-Kékkő Tanösvény, Kopasz-hegyi Tanösvény) többet is megtudhatunk erről a különleges tájról.
 • Meglátogathatjuk a kissé szénsavas vízű forrást Kékkúton .
 • Ha hétvégén járunk arra, érdemes betérnünk az egyedi hangulatú Káptalantóti piacra, a Liliomkertbe , ahol kedvünkre válogathatunk a helyi termelők portékái között.
 • Nagyvázsonyban található a Kinizsi-vár , és ha jókor érkezünk, belekóstolhatunk a Csirke-csülök fesztiválba.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Badacsonytördemic  11,5  Káptalantóti  4  Csobánc  9,9  Szentbékkálla  8,7  Balatonhenye  6,2  Csicsói erdészház  7,9  Nagyvázsony

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Káptalantóti (OKTPH_31): Káptalantóti, kultúrház buszmegálló
 • Szentbékkálla (OKTPH_32): Szentbékkálla, Petőfi utca buszmegálló
 • Balatonhenye (OKTPH_33): Balatonhenye, autóbusz-váróterem buszmegálló
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
438 m
Legalacsonyabb pont
111 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Vár-kút (Csobánc)

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Badacsonytördemic - Szigliget, vasútállomás (111 m)
Koordináták:
DD
46.808472, 17.469138
DMS
46°48'30.5"N 17°28'08.9"E
UTM
33T 688383 5186841
w3w 
///tenyészt.beszél.megszámol

Végpont

Nagyvázsony, Kinizsi-vár

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A Badacsonytördemic-Szigliget állomásról indulva átvágunk a Badacsony fennsíkján, majd leereszkedünk a hegy északi lejtőjén.
 • Átkelünk a badacsonytomaji országúton, aztán felkaptatunk a Gulács oldalában. A K jelzés nem érinti a csúcsot.
 • Ráfordulunk a Káptalantótiba tartó országútra, pecsételés után keresztülgyaloglunk a falun.
 • Elérjük a tapolcai aszfaltutat, melyet kelet felé követünk kb. 200 méteren, végül balra térünk, a szőlők közé.
 • Az Országos Kéktúra erős kanyargással felkaptat a Csobánc tetejére, ahol bélyegzőt is találunk.
 • A Csobáncot egy déli hajlású hurokkal hagyjuk el észak felé. Elérjük a diszeli bekötőutat, melyen csak pár métert teszünk meg, hogy aztán bal felé letérjünk róla.
 • Erdészei utakon, északról kerüljük a Hajagos bazaltbányáját. Mindszentkálla felé tartunk, de még a falu érintése előtt balra fordulunk, és a Theodora-Kékkő Tanösvényen jutunk el a szentbékkállai kőtengerhez, majd a névadó faluba (pecsételőhely).
 • Szentbékkálla kelet felé kanyarodó főutcáját követi a K jelzés, hogy aztán nekiveselkedjen a Fekete-hegy oldalának. A fennsíkot elérve az Eötvös Károly-kilátóba jutunk.
 • A jelzés dél felé ereszkedik le a hegyről, majd a szőlők közt, a hegy szoknyáján keletre fordul, így érkezünk meg Balatonhenyére (pecsételőhely).
 • Dél felé kell tartanunk Balatonhenye főutcáján, hogy aztán a templomnál elhagyjuk azt keleti irányban. A jelzés hamarosan északnak, később, a domboldalban keletnek fordul. Réteken haladunk, végül hosszú erdei vándorlás veszi kezdetét. Egy fenyvesnél aszfaltozott erdészeti útra jutunk, ezt bal felé hosszan követjük.
 • Megérkezünk a Balaton-felvidéki Erdei Iskolához (Csicsói erdészház, pecsételőhely), majd folytatjuk erdei utunkat az aszfalton. 2,5 km után rátérünk a nagyvázsonyi országútra, hogy néhány perccel később beforduljunk az észak felé mélyülő Viszont-völgybe.
 • A völgy végén a K jelzés jobbra fordul, és némi kanyargással, az erdőalji legelőkön futva megérkezik Nagyvázsonyba.
 • Nagyvázsonyban a Klastrom (volt Temető) utcán jutunk el a vár alá.

A túráról részletesen

Badacsonytördemic - Káptalantóti

A Badacsonytördemic–Szigliget vasútállomás melletti átjárótól a Zöldfa utcán indulunk tovább. A bazaltszirtek tövében álló Rodostó turistaháztól indul a 464 fokot számláló, 1936-ban épített Bujdosók lépcsője a Badacsony fennsíkjára. A K jelzés a plató peremén haladva fut körbe a hegytetőn. Balra, a K▲ jelzésen néhány perc alatt elérhető a tördemici kilátópont, mely a Tapolcai-medence panorámájával vár.

Néhány száz méter után megérkezünk a Ranolder-kereszt tisztására, ezzel a Balatonra nyíló panorámák sorozatának első elemét érjük el. Talán itt szembesülhetünk leginkább a Badacsony bástyajellegével: döbbenetes magasságban állunk a szélesen terpeszkedő víztömeg fölött. Következő állomásunk az Egry József-kilátóhely. A bazaltkockákból emelt kis kőépület tetejéről ismét nagyszerű, zavartalan a kilátás a tóra, míg alsó részén elhanyagolt, leromlott állapotú bivakhelyet lelhetünk. E ponttól nekiindulunk a fennsíkot átszelő nyiladéknak. Pár száz méter után jobbra térve elhagyjuk az erdőátvágást, és leereszkedünk a balatoni hajózás úttörőjéről elnevezett Hertelendy-emlékkőig, ahonnan kilátunk a Tomaji-öbölre. Innen egy újabb lépcsősoron kapaszkodunk vissza a hegytetőre. Hamarosan a K▲ jelzésen tehetünk rövid kitérőt a Badacsony legmagasabb pontján álló, új Kisfaludy-kilátóhoz. Lépcsőin felkapaszkodva a csodálatos Balaton-part hosszú részletében gyönyörködhetünk.

Eddig vezető utunk tapasztalatainak birtokában, illetve föntről végigmérve a Badacsonyt, megállapíthatjuk, hogy az a Balaton-melléki tanúhegyek tankönyvi példája. A badacsonyi tájban nagyszerű harmóniában forr össze a tájhasználat és a földtörténet öröksége: a hegylábi strandokon és a szűk parti sávban nyaraló emberek tömegei élvezik a víz közelségét. Eggyel feljebb a vulkáni talajon kiváló minőségű szőlő terem - hála a déli kitettségű, napsütötte hegyoldalnak és a Balaton napsugarakat a hegyoldalra vetítő víztükrének. Itt főként pincék, présházak és nyaralók alkotják az épített környezet elemeit. Ennél feljebb elérjük az erdő szintjét: a bazaltplató peremén óriási sziklakéményeket, a láva kihűlése során formálódott bazaltorgonákat találunk. A napnak kitett kőtornyok lábánál hosszú sávban ma is hízó kőzettörmelék-szoknya gyűrűje húzódik - a terméketlen, instabil talajon már nem vetette meg lábát az ember. A Badacsony keleti oldalán jókora területen évtizedekig folyt a bazalt fejtése, a kiszolgáló épületeket a hegylábon húzták fel. A hegy „kősisakját" fedő hűvös bükkösben, a nehezen megközelíthető és vízben szegény fennsíkon pedig már csak pontszerűen találjuk meg az emberi jelenlét nyomait: az épített emlék- és kilátóhelyeket sűrű turistaútfonat köti össze.

Ereszkedni kezdünk a Badacsony északi oldalában a Köböl-kút melletti pihenőpadokhoz, aztán a szőlők között átvágva érkezünk a Badacsony és a Gulács közti nyeregbe. Egy rövid lépcsősoron lejutunk a Badacsonytomaj és Nemesgulács közötti országútra, majd a Gulács oldalában folytatjuk a túrát. Rövid oldalazás után ösvényünk lejteni kezd. Ha vállaljuk a bal felé kiágazó K▲ jelet, fárasztó kaptató végén megcsodálhatjuk a Gulács csúcsáról nyíló, korlátozott látószögű kilátást. A szép, szabályos gúla alakú hegy bazaltsapkája ellenére - szemben pl. a Badacsonnyal - pontszerű csúcsot hordoz: bazaltja nem lávaömlés, hanem a vulkáni kürtőben megrekedt magma maradványa. Ennélfogva igen meredek lejtőkkel rendelkezik, mely számunkra izzasztó emelkedőket jelent. Erdőben haladunk, majd rátérünk a Káptalantótiba futó aszfaltútra. A falu kocsmájában, a Horváth kert büfében bélyegzünk.

Káptalantóti - Szentbékkálla

A tapolcai országútig haladunk tovább, amin először jobbra, utána rögtön balra, egy mezőgazdasági útra térünk. A pincék között egészen a Csobánc tövéig kanyargunk, majd egy igen meredek ösvényen érjük el a csúcson lévő vár romjait. A hegy tetejére 2017 őszén az MTSZ új bélyegzőt telepített. A várrom izgalmai háttérbe szorulnak a pazar kilátás mögött: tanúhegyek magaslatai szabdalják a két környező mélyedés, a Káli- és a Tapolcai-medence felszínét. Bár a parti sávot már elhagytuk, természetesen továbbra is látványelem a Balaton.

A lejtmenet jól kiépített útvonala leérkezik a Diszelbe vezető műútra. Innen a Hajagos oldalában, azt észak felé megkerülve szőlősorok, pincék között vezet tovább az ösvény. Egy fiatal erdőn keresztülvágva, ahol a Hajagos régi, felhagyott bányaterületét is érintjük, egy köves-földes erdészeti útra fordulunk, ami szintben kanyarog velünk. Eleinte erdőben sétálunk, majd abból kiérve egy legelőn át a Mindszentkállára vezető útra kanyarodunk. A szőlősorokat elérve hamarosan élesen balra fordulunk, és a bokrokkal övezett földúton megyünk az erdősáv felé. Pár száz méteren át egy árokban halad ösvényünk, majd a jelzések egy széles földúton vezetnek tovább.

A szőlők közötti utacska a Káli-medence leghíresebb földtani képződményéhez, a kőtengerhez visz bennünket. Felkapaszkodunk a furcsa formájú kvarchomokkő anyagú kőalakzatok közé, melyek a Pannon-tenger partra vetett emlékeiként hevernek a fűben. Végighaladunk a dombgerincen, aztán a túlsó oldalán leereszkedünk Szentbékkálla határába. A jelzés elkanyarodik a velétei palotaromhoz. A helyi mondák szerint egykor vadászkastély állt itt, valószínűbb azonban, hogy püspöki palota volt. A faluban a Kossuth utcában lévő OKK információs táblán találjuk a bélyegződobozt.

Szentbékkálla - Balatonhenye

A faluból kiérve, szőlők között kanyarogva jutunk el az Öreg-hegyi-kúthoz. A keskeny aszfaltúton indulunk tovább északnyugat felé, aztán jobbra fordulva meredeken kapaszkodunk újra. Ismét szintezni kezdünk a hegyoldalban, de most már visszafelé haladva kaptatunk fel a Fekete-hegy platójára, hogy elérjük a hegy leszakadó déli peremén álló Eötvös-kilátót. Már jelentősen eltávolodtunk a Balatontól: ez az utolsó szélesebb panoráma a tóra, mielőtt elhagyjuk a Balaton-felvidéket. 

A gerincet követve egy kisebb nyeregbe jutunk, ahonnan keskeny földúton kanyargunk a különös látványt nyújtó tavacskák mentén. A hegy bazaltsapkája nem engedi a mélybe folyni a csapadékvizet, ezért apró mélyedéseiben pici tavak alakulnak ki. Hosszan élvezhetjük a bazaltplató egyedi hangulatát, majd a fennsík legnagyobb mélyedését, a Monostori-tavat elérve jobbra, kelet felé fordulunk. A Pátrácos ligetesén keresztül ereszkedünk a Botos-hegy felhagyott kőbányájához, ahonnan a Káli-medence fátlan síkjára látunk rá, a háttérben a Balaton-partot övező alacsonyabb hegyekkel. Dolomit sziklafüves lejtőn, a Burnót-patakkal együtt érkezünk meg Balatonhenyére. A bélyegződobozt a buszforduló melletti információs táblán találjuk meg.

Balatonhenye - Nagyvázsony

A községből kiérve a falu határában egy régi, felhagyott gazdasági épületegyüttesnél jobbra, a rétekre, mezőkre térünk. A mandulafákkal, borókabokrokkal tarkított nyílt területen átvágva egy köves úton haladunk egyre feljebb. Feledhetetlen szakaszon járunk: a hegység klímája, növényzete, a teljes tájkép mintha egy vonal mentén csapna át a Balaton-felvidék mediterrán, cserjés-füves jellegéből a Bakony hűvösebb, erdős sűrűjére. Bár még odébb van a hegység határa,  érzékelhetően megváltozik körülöttünk a táj. A Balaton látványának is itt intünk végső búcsút.

Több erdős részt átszelve egy kanyargós, murvás úton érkezünk a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolához (a volt Csicsói erdészházhoz), ami egyben a Kéktúra bélyegzőhelye is. A murvás úton fél óra múlva jutunk ki a Nagyvázsony és Vigántpetend közötti országútra. 300-400 métert ballagunk rajta, aztán balra letérünk az erdőbe.

A Kinizsi-forrás után hamarosan magunk mögött hagyjuk az erdőt – egy bájos, tölcsér alakú nyiladékba kiérve pont az előttünk fekvő Kab-hegyre nyílik kilátás. A fák között egy keskeny erdei folyosó ösvényén indulunk tovább, és megpillantjuk a Szent Mihály-kolostor kútját. Innen ösvény indul jobbra a fák közötti tisztáson álló impozáns romokhoz, Kinizsi Pál sírhelyéhez - igaz, a sírt korábban föltárták, a sírkövet a nagyvázsonyi vár kápolnájába szállították. A K jelzésre visszatérve már gyorsan elérjük Nagyvázsony határát a temetőnél. A település völgybe húzódó látványát nagyban meghatározza a 15. században emelt Kinizsi-vár lakótornya. Az egyik bélyegződobozt a várral szemközti Mátyás Udvar Bisztróhoz vezető lépcső melletti falon találjuk meg, de útvonalunktól pár száz méter kitérővel, a hangulatos Kinizsi sörözőben is beszerezhetjük a nagyvázsonyi bélyegzőlenyomatunkat.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra a Tapolca - Székesfehérvár (-Budapest) vasútvonal egyes vonataival érkezhetünk.
 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra autóbuszok is közlekednek elsősorban Tapolcáról.
 • Nagyvázsonynak buszos összeköttetése van Veszprémmel. A Nagyvázsony, autóbusz-váróterem megálló található a falu központjában.

Megközelítés

 • A Badacsonytördemic-Szigliget állomásnál az épület előtt jobbra fordulunk, és 1 perc sétával elérjük a főutat, amin az Országos Kéktúra fut.
 • Nagyvázsonyban a Kinizsi utcán kell nyugat felé indulnunk, majd a végén jobbra térnünk. Ez, a Tüzér utca a várhoz vezet, ahol csatlakozunk az Országos Kéktúrába.

Parkolás

 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomás előtt ingyenes parkolót találunk.
 • Nagyvázsonyban a vár mellett parkolhatunk.

Koordináták

DD
46.808472, 17.469138
DMS
46°48'30.5"N 17°28'08.9"E
UTM
33T 688383 5186841
w3w 
///tenyészt.beszél.megszámol
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(9)
Nyúl Ildikó
2022-09-16 · Közösség
Gyönyörű szakasz, de elég fárasztó volt a három hegy megmászása.Persze a csodás panoráma mindenért kárpótolt.A Badacsonytördemic-Szentbékkálla szakaszt tettem meg. Káptalantótiban bezárt a Horváth-kert büfé,a pecsételő a minibolt ablakában található.Sajnos a Csobáncra menet a Várkút nem működik,elszakadt a vezeték.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-09-10
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Fénykép: Nyúl Ildikó, Közösség
Antalics Arnold
2022-09-03 · Közösség
o 6nkkokok6b6l
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 45

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
47,4 km
Időtartam
14:30 óra
Szintemelkedés
1 540 m
Szintcsökkenés
1 400 m
Legmagasabb pont
438 m
Legalacsonyabb pont
111 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 41 Útpontok
 • 41 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp