Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lake

A Fekete-hegy tavai

Lake · Balaton-felvidék · 363 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Fekete-hegyi panoráma
  Fekete-hegyi panoráma
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A Káli-medencét északról lezáró Fekete-hegy platója több meglepetést is tartogat: amellett, hogy a déli peremén álló kilátóból az egyik legteljesebb panoráma nyílik a Balaton-felvidék kedvelt kistájára, különleges, apró hegyi tavak sorakoznak rajta.

Az egykori vulkán bazaltplatójára felsétálva rögtön tapasztalhatjuk, hogy felszíne a látszat ellenére egyáltalán nem sík, mivel valójában néhány tíz méter magas kiemelkedések és köztük apró medencék tarkítják. Ahol a „bazaltbélés” nem eresztette át a vizet, ott lefolyástalan mélyedések keletkeztek, amelyekben a csapadékvíz kisebb-nagyobb tavakat formált.

A platón hat ilyen, változó vízállású tó található, amelyek átlagosan 50–100 m átmérőjűek. Elsősorban a hegy délkeleti, keleti szélén, egy szűkebb sávban szétszórva találhatók. Vízállásuk nagyban függ az időjárástól, és mivel mélységük csak néhol haladja meg a pár métert, a párolgás gyorsan eltüntetheti őket. Kellő csapadék (legyen az eső vagy hosszabb ideig fennmaradó hótakaró) hiányában, jellemzően a nyár végére olyan alacsonyra apadhat a tavak vízszintje, hogy a kisebbek ki is száradhatnak.

Valószínű, hogy korábban tíznél több, akár kétszer annyi tó is létezhetett, mint napjainkban. Egy részük kiszáradt, a többiek vize pedig a fennsík szélét átvágó eróziós árkokon – mint például a Vaskapu-árok – távozott. Ez a jelenség ma is megfigyelhető a Balatonhenye felőli oldalon, a Jégfarkú-kút fölötti mélyedés és a Monostori-tó viszonylatában, igaz, időbeni lefutása több ezer év is lehet.

A 15–18. századi „kis jégkorszakkal” érkező csapadékbőség növelte a vízmennyiséget és a vízmélységet, elősegítve úszólápok kialakulását a nagyobb kiterjedésű tavakon. Ezek egészen a 20. század közepéig fennmaradtak, lehetővé téve az errefelé ritka és védett tőzegmohák kialakulását is. Ez utóbbiakat ma már csak a Monostori-tóban láthatjuk, mivel másik egykori lelőhelyük, a Barkás-tó lápja 1992-ben tűzvészben elpusztult, és csak részben regenerálódott. A fekete-hegyi tavak mindegyikéről elmondható sajnos, hogy egykor igen fajgazdag növényzetük az egyre hosszabb nyári szárazságok miatt fokozatosan elszegényedik.

Tavasszal viszont, amikor a tavak megtelnek vízzel, a közelben élő kétéltűek tökéletes szaporodóhelyet látnak a nedves környezetben. Ekkor sűrűn fordulnak elő különböző varangyok és unkák, míg a kecskebékák csaknem teljes életüket a Monostori- és a Bika-tóban töltik. Tavasszal gyakran kerülhet szemünk elé pettyes gőte is, vízimadarakat pedig főként átutazóban, a vonulás idején látni.

A tavak peremét sűrű, magas sásos vagy nádas szegélyezi, ezért sokszor nem is látjuk a turistautakról a zsombékos vagy nyílt vizet. A Boros Ádám botanikusról (1957-ben ő fedezte fel az itteni tőzegmohás úszólápi vegetációt) elnevezett tanösvény több állóvizet (a Bonta-, Bikás- és Monostori-tavat) is érintve kalauzol végig a fennsíkon, ezért érdemes megállni a tábláknál, és elolvasni a tájról szóló, érdekes információkat. (A tanösvény ismertetőfüzetét innen lehet letölteni).

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: February 01, 2022

Public transport

A Fekete-hegy platójának az a része, ahol a tavakat láthatjuk, a legkönnyebben Szentbékkálláról vagy Köveskálról érhető el.

 • Szentbékkállán a helyközi buszról a Szentbékkálla, Petőfi utca megállónál szálljunk le.
 • Köveskálon a Köveskál, városkút megállóba érkezünk.

Getting there

 • A Szentbékkálla Petőfi utca megállótól indulva a K jelzést kövessük egészen az Eötvös-kilátóig, ahol rá tudunk kapcsolódni a tanösvény T jelzésére, és egy szép kört tenni a fennsíkon a tavak mentén (2,8 km).
 • Köveskálról a Tűz útja tanösvény PT és a K+ párhuzamos jelzésén induljunk észak felé, majd a Nagy-Csere-kút után a K▲ jelzés vezet el a kilátóig. Onnan a Boros Ádám tanösvényen sétálva útba ejthetjük a tavakat.

Parking

 • Szentbékkállán és Köveskálon is az utcán, a buszmegállók közelében tudunk parkolni a KRESZ szabályainak a betartásával.

Coordinates

DD
46.897739, 17.588907
DMS
46°53'51.9"N 17°35'20.1"E
UTM
33T 697194 5197054
w3w 
///eyedrops.estimated.means
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Trail Running · Lake Balaton
Fennsíkfutás hegyi tavak közt
recommended route Difficulty easy
Distance 12.4 km
Duration 1:25 h
Ascent 310 m
Descent 310 m

Ebben a futókörben minden benne van, amiért a Balaton-felvidéket szeretjük: hangulatos falu, szőlők, középkori rom, vulkáni geológia, kilátótorony, ...

1
from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 3.4 km
Duration 1:00 h
Ascent 69 m
Descent 69 m

Rövid, könnyű körtúrán fedezzük fel a Káli-medence leglátványosabb geológiai formációját, a szentbékkállai kőtengert, miközben érintjük a középkori ...

1
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.6 km
Duration 3:00 h
Ascent 352 m
Descent 352 m

Ez a kellemes körtúra a Fekete-hegy délnyugati részét mutatja be az Eötvös Károly-kilátó, a Vaskapu-árok és több belvizes tó érintésével.

21
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 4. nap, rövid táv
recommended route Difficulty moderate Stage 4
Distance 13.9 km
Duration 4:00 h
Ascent 273 m
Descent 314 m

A vándortúra negyedik napján, mielőtt áttérnénk az egykori tűzhányók földjére, még végiglátogatjuk a Káli-medence észak-nyugati csücskét - benne a ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019 - 4. nap, hosszú táv
recommended route Difficulty moderate
Distance 24.4 km
Duration 7:00 h
Ascent 579 m
Descent 620 m

A vándortúra negyedik napján, mielőtt áttérnénk az egykori tűzhányók földjére, még végiglátogatjuk a Káli-medence észak-nyugati csücskét - benne a ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Balaton-felvidék
Monoszlói kör
recommended route Difficulty easy
Distance 11.3 km
Duration 1:10 h
Ascent 260 m
Descent 260 m

Lendületesen futható, nagyrészt árnyékos kör, kényelmes talajon. Kezdőknek vagy társas, beszélgetős futásra kifejezetten ajánlott.

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra, 2019 - 1. nap
recommended route Difficulty moderate Stage 1
Distance 19.7 km
Duration 6:00 h
Ascent 655 m
Descent 464 m

A nomád vándortúra első napján az indulók Zánkától Mencshelyig jutnak el, kisebb-nagyobb hegyek megmászásán keresztül, de fantasztikus panorámák ...

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Balaton-felvidék
Fjällräven Vándortúra 2019
recommended route Difficulty moderate Multistage route
Distance 75.2 km
Duration 20:31 h
Ascent 1,314 m
Descent 1,352 m

Öt nap élménytúrázás a Balaton-felvidék legszebb tájain – ez az idei Fjällräven Vándortúra lényege, ha néhány szóban akarnánk összefoglalni.

from Zsuzsa Lévai,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


A Fekete-hegy tavai

Fekete-hegy
 Szentbékkálla, Köveskál

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp