Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Tanösvény

Guckler Károly út

Tanösvény · Budai-hegység · 373 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sziklás kanyar a Guckler úton
  Sziklás kanyar a Guckler úton
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A Hármashatár-hegy északkeleti oldalán futó, széles sétány könnyű sétára, kocogásra, családi kiruccanásra is kiváló útvonal, amelyet végigjárva a városon belül élvezhetjük a természet közelségét.

Interaktív sétány

Szintút, turistaút, sétány – akárhogy nevezzük is, a Hármashatár-hegy Óbudára tekintő oldalán húzódó, Budapest egykori főerdészéről elnevezett útvonal népszerűsége száz éve töretlen. A kényelmes erdei sétány a Fenyőgyöngyétől a Hármashatár-hegyre vezető aszfaltút és az onnan kiágazó Z+ jelzés találkozásánál kezdődik, amit ezen a szakaszon eleinte Feketesalak útként jelölnek a térképek. A Nagy-Farkastorok-völgytől kezdve egyenesen vezet tovább a Z jelzésen, és egészen a Virágos-nyeregig tart. Kevésbé felkapott szakasza pedig még a Csúcs-hegy oldalában is folytatódik (de már nem tanösvényként).

Kialakításának 100. évfordulójára újította fel a Pilisi Parkerdő a sétányt, és egy 14 állomásos, rendkívül informatív, interaktív tanösvényt alakított ki a 3,5 km-es útvonalon. Az állomásokat Szépvölgytől a Virágos-nyeregig, majd visszafelé, a kezdőpontig számozták, ezért ebben az irányban érdemes végigjárni a tanösvényt. A táblákról sok tényleg hasznos és érdekes történetet olvashatunk le: pl. Balczó András világbajnoki futását, a fejben történő lépésszámlálás praktikáit, Óbuda történelmét és látnivalóit vagy egy rövid nyomozást a magányosan álló bükkfa eredetéről. 

A lentről „láthatatlan”, fák takarásában húzódó út mentén 2018-ban kilátóteraszokat alakítottak ki, amelyekről széles városi panoráma tárul elénk. A Guckler útból több másik jelzett turistaút is kiágazik: a ZΩ jelzés a közeli Tábor-hegyi-barlanghoz vezet, míg a szintén lefelé tartó Z+ egy meredek ereszkedés a Hedvig utca irányába. Ugyaninnen tart felfelé a Z jelzés, ami a Hármashatár-hegy tetejére kalauzoló K jelzésbe csatlakozik. A Virágos-nyereg felé haladva egy kanyarban balra fölbukkan a Guckler-szikla; a dolomittömbök előtt pihenőhely fogadja a turistákat. A szikla falán tábla emlékeztet Guckler Károlyra, igaz, olyan magasan, hogy óriásira kell nőni, ha el akarjuk olvasni.

A főerdőmérnök és az erdősítés

Guckler Károly bő negyven éven át munkálkodott a budai erdőkért a főváros szolgálatában (1882-től haláláig, 1923-ig), és elsősorban a Hármashatár-hegy fásításában szerzett érdemeket. A letermelt erdők helyén kialakult kopárok, valamint a filoxérajárványban elpusztult szőlők területének újraerdősítésére Guckler feketefenyőket telepített, amelyek megkötötték és megerősítették a sekély talajt; de belefogott a rossz állapotú sarjerdők feljavításába is. Miután a feketefenyvesek elvégezték feladatukat, az erdészet megkezdhette a lecserélésüket őshonos lombos erdőkre. 

Guckler nem pusztán mérnökként tekintett az erdőre, lelkes természetjáróként tisztában volt rekreációs szerepének fontosságával is. Az itteni turistautak némelyikét is ő teremtette meg, a meredek hegyoldalakat szintutakkal tette hozzáférhetővé a turisták számára. Guckler elképzelése szerint alakították ki 1918-ban a Hármashatár-hegy meredek oldalának támfalakkal megtámasztott sétányát is, amelyet már a halála utáni évben róla kereszteltek el. Az utat úgy tervezte, hogy kényelmesen, emelkedők és lejtők nélkül végig lehessen sétálni rajta, azaz végig a kb. 370 méteres magasságban haladjon. A főváros vezetésének szánt indítvány beterjesztésétől számítva két éven belül el is készült az út, ami a nehéz terepet figyelembe véve bravúros kivitelezést jelentett.

Guckler Károly (1858–1923) családja a 17. században menekült el a Németalföldről a Magyar Királyság területére. Ő maga Debrecenben született, és Selmecbányán, a Bányászati és Erdészeti Akadémián végezte tanulmányait, majd nem sokkal később már Budapest erdőmérnökeként állt munkába. 1895-ben kinevezték erdőmesternek, néhány év múlva pedig az Erdészeti Hivatal vezetője lett, ahol fő feladatának a főváros körüli erdők megmentését tekintette.

A 19. század közepéig a Hármashatár-hegy erdőségét főként tűzifaként hasznosították, de a kivágott állományok helyére nem ültettek csemetéket, hanem hagyták a megmaradt tövekről újrasarjadni a fákat. Ugyanekkor virágzott Budán a szőlőkultúra; a budai vár oldalában, a Tabánban és Óbudán, így a Guckler-sétány alatti lejtőkön is hosszan sorakoztak a tőkék, amikhez a gazdák gyakran a megmaradt erdők talaját hordták át. Egészen 1882-ig, amikor is a filoxéravész elpusztította a teljes szőlőkultúrát, és a gazdáknak a fertőzés miatt ki kellett irtani az utolsó szál szőlőt is.

Silány minőségű, csenevész erdők és nagy területen terpeszkedő kopárok látványa jellemezte a Hármashatár-hegyet, amikor Guckler nekiállt az újrafásítási programnak. Már 1883-ban felmérte a fővárosi erdők helyzetét, és arra a következtetésre jutott, hogy a sarjerdők helyére makkvetéssel kell jobb állapotú, egészségesebb és hosszabb életű állományokat telepíteni minél hamarabb, így a folyamatot tarvágásokkal igyekezett felgyorsítani. Mivel a századfordulóra a budai erdők gazdasági hasznosítása helyett a rekreációs szerepük erősödött fel, a lakosok egyre erősebb ellenérzéssel nézték kirándulóhelyeik pusztulását. A határozott tiltakozások eredményeként Guckler lassított a tarvágások ütemén és nagyságán (még parlamenti interpelláció is született az ügyben).

A kezdeti nehézségek ellenére az új erdőtelepítések és a kopárok feketefenyőkkel való beültetése eredményre vezetett, a Hármashatár-hegyet néhány évtized múlva már összefüggő erdőtakaró borította, amelyben vitathatatlanul nagy szerepe volt Guckler Károlynak.

Túratipp:

 • A Hármashatár-hegyről indulva, az Országos Kéktúra K jelzését is „használva” kellemes körtúrává alakíthatjuk a sétány bejárását, amely során útba ejtjük a szintén Guckler nevét viselő kilátót is.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Tömegközlekedéssel

 • A Kolosy térről a 65 és 65A jelzésű buszokkal utazzunk a Fenyőgyöngye megállóig.
 • A Virágos-nyereg közelébe a 137-es busszal juthatunk el, amiről az Erdőalja út megállóban szálljunk le.
 • Ugyancsak a Virágos-nyereghez a 237-es busszal is érkezhetünk, ekkor a Jablonka út megállóig utazzunk.

 

Megközelítés

 • A Fenyőgyöngye buszmegállótól, illetve parkolótól induljunk el a Hármashatár-hegyre vezető K jelzésen. Bő 1 km után egy sorompónál keljünk át az aszfaltúton, a szemközti oldalon kezdődik a Guckler Károly út (Z+ jelzés), itt találjuk a tanösvény első tábláját is.
 • Az Erdőalja út buszmegállótól sétáljunk tovább az úton, majd a K+ jelzést követve elérünk a Virágos-nyeregig (1,5 km, 110 m szintemelkedés).
 • A 137-es buszról le lehet szállni a Viharhegyi út, illetve a Hedvig u. megállóknál is, ám mindkét útvonal, ami a sétányhoz vezet (ZΩ és Z+) rendkívül meredek, és sokszor nehezen járható. 
 • A Jablonka út megállótól sétáljunk tovább 200 m-t, majd forduljunk balra az Erdőalja közbe, amely végén jobbra az Erdőalja úton folytassuk utunkat. Innen a K+ jelzés vezet a Virágos-nyeregig (1,7 km, 146 m szintemelkedés).
 • A Hármashatár-hegy parkolójától úgy érjük el leggyorsabban a Guckler Károly utat, ha a K jelzésen indulunk el dél felé (azaz nem a kilátó felé), majd nagyjából 500 m múlva balra lekanyarodunk a Z jelzésen. Ez egyenesen a keresztben, szintben vezető sétaútra visz minket (800 m, 4 m szintemelkedés, 74 m lejtés).  

Parkolás

 • A Virágos-nyeregig autóval is mehetünk.
 • A Fenyőgyöngye étteremnél találunk parkolót.
 • Autóval a Hármashatár-hegy parkolójáig is fel tudunk menni.

Koordináták

DD
47.556082, 19.004889
DMS
47°33'21.9"N 19°00'17.6"E
UTM
34T 349903 5268891
w3w 
///receptek.kibont.meggyőz
Navigáció Google Térképpel

Ajánlatok a környéken

Gyalogtúra · Budai-hegység
Óbudáról a solymári Szarkavárhoz
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 118 m
Szintcsökkenés 217 m

Könnyed erdei séta a Csúcs-hegy és a Tök-hegy erdőiben, melynek végén a solymári vár falainak körpanorámája fogad.

24
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,3 km
Időtartam 4:04 óra
Szintemelkedés 519 m
Szintcsökkenés 379 m

A túra olyan látványosságokat érint, mint a Virágos-nyereg, egy szuper bányató holdbéli tájon, a solymári vár és a Zsíros-hegy a feketefenyőkkel.

8
Szerző: Hidvégi Brigitta,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,2 km
Időtartam 2:45 óra
Szintemelkedés 404 m
Szintcsökkenés 474 m

Buda északi határában a Hármashatár-hegy tágabb tömbjét járjuk be, ahol a barlangok mélyétől a hegytetők szikláinak kilátópontjáig érdekes és ...

4
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 4,1 km
Időtartam 1:45 óra
Szintemelkedés 265 m
Szintcsökkenés 144 m

Az Óbuda fölé erdős letörésével magasodó Hármashatár-hegy átszelésére invitál ez a rövid, de eleinte fárasztó túraútvonal, mely barlangot, ...

8
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 5,6 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 215 m
Szintcsökkenés 215 m

A Hármashatár-hegy csoportjának két jellegzetes és maradandó látványt nyújtó csúcsát keressük fel: az Újlaki-hegy sziklagyepes tetejéről pazar ...

53
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 6,1 km
Időtartam 2:00 óra
Szintemelkedés 104 m
Szintcsökkenés 148 m

A Hármashatár-hegy oldalában széles erdei sétány (egyben interaktív tanösvény) fut végig kb. 370 méteres magasságban. A meredek lejtőt keresztező ...

20
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
Szép kilátás: Éjszakai Guckler-kör
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 8,1 km
Időtartam 2:31 óra
Szintemelkedés 311 m
Szintcsökkenés 311 m

Körtúra a Hármashatár-hegy észak-keleti oldalában futó Guckler-tanösvényen (Z+ és Z jelzés), majd vissza a hegy tetején, a K jelzésen.

13
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 15,4 km
Időtartam 4:25 óra
Szintemelkedés 309 m
Szintcsökkenés 310 m

A Hármashatár-hegy tömbjét kerüljük egészen a pesthidegkúti kálváriáig, amely a környék legimpozánsabb körpanorámáját kínálja. A Budai-hegység ...

1
Szerző: Német-Bucsi Attila,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Guckler Károly út

Hármashatár-hegy
 Budapest

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp