Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

Fővárosi kalandozás a Normafától a Hármashatár-hegyig

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Budapest és Környéke · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tündér-szikla
  / Tündér-szikla
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Gyermekvasút a Tündér-szikláról
  / A Gyermekvasút a Tündér-szikláról
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Apáthy-szikla
  / Apáthy-szikla
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kőkapu
  / Kőkapu
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Guckler Károly-kilátó
  / Guckler Károly-kilátó
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Árpád-kilátó
  / Árpád-kilátó
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Hármashatár-hegyről
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12 Tündér-szikla

Főleg a fővárosban és annak környékén élők számára lehet jó ötlet ez az inkább könnyűnek mondható túra szép panorámákkal, kilátókkal, érdekes természeti képződményekkel.

nyitva
könnyű
12,9 km
4:06 óra
471 m
700 m

A zömével a Budai Zöld útvonalán vezető túra a Normafától a Hármashatár-hegyig tart, nagyobbrészt az erdőben, néhány aszfaltos szakasszal és építészeti érdekességgel fűszerezve. Az út során persze természeti látnivalókban sincs hiány: a Tündér-szikla környékéről és az Apáthy-szikláról fantasztikus panoráma tárul elénk, kísérteties látványban lehet részünk a vöröses talajú Kőkapu-barlangnál, de egy régi és egy új épített kilátót is útba ejtünk.

A szerző tippje

A kirándulás akár egy hétvégi családi túra is lehet, nagyobb gyerekekkel.

outdooractive.com User
Szerző
Hidvégi Brigitta
Frissítés: 2019-01-12

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
484 m
Legalacsonyabb pont
162 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Bármilyen évszakban biztonságosan járható.

Felszerelés

Térkép ajánlott.

Javaslatok és linkek

A túráról szubjektív beszámolót is olvashatsz ide kattintva.

Kezdőpont

Normafa (470 m)
Koordináták:
Geographic
47.503208, 18.967014
UTM
34T 346900 5263089

Végpont

Hármashatár-hegy, Guckler-kilátó

Útleírás

A kiindulási ponttól nem messze a sűrű erdőben egy kisebb, nem olyan régen felújított, lelakatolt épület áll, amiről sajnos nem lehet tudni, pontosan mi célt szolgálhatott. Tippre talán valamiféle zarándokszállás lehetett, mindenesetre a fa ablaktáblára firkált Pedomaci + Hajni felirat nem teremt kimondottan vallásos miliőt.

A túra első igazi látványosságának a Tündér-szikla bizonyul, ami a 383 méter magas, nem meglepő módon az ugyanezt a nevet viselő hegyen található. Kiépített úton lehet felkapaszkodni rá, pontosabban mellé (mivel konkrétan rá egyébként tilos felmászni, állítólag több súlyos baleset is történt itt), egy másik nagy sziklára.

Ez egy kiváló hely a nézelődésre, relaxálásra, és innen több kilátót is ki lehet szúrni, például az Erzsébetről és a Kaán Károlyról elnevezett építményeket a János-, illetve a Nagy-Hárs-hegyen. Ha van egy kis időd, a szemben zakatoló Gyermekvasút szerelvényét is elkaphatod, vagy akár le is fotózhatod ebből a szokványosnak nem mondható szögből.

Kiérve az erdőből átevickélünk a libegő alatt, rövid ideig koptatjuk az aszfaltot, aztán ha benézünk kicsit a Napraforgó utcába, érdekes látványban lesz részünk. Annak idején, 1931-ben a modern kor építészeti törekvéseinek bemutatása céljából emelték az itteni házakat, és még ma is van mit csodálni rajtuk.

A Szabó Lőrincről elnevezett iskola mellett egy jó hosszú lépcsősor következik, aztán meg se álljunk a terület hajdani tulajdonosáról elnevezett, 242 méter magas Apáthy-szikláig. Útközben találkozhatunk lábatlan gyíkkal, ami a védett terület egyik prominens lakója, vagy éppen imádkozó sáskával és halálfejes lepkével.

Az Apáthy-szikla egy dolomitrög, ahol általában ellentmondásos érzések kerítik hatalmába a túrázót, a panoráma ugyanis nagyon szép, az eldobált cigarettacsikk- és söröskupakhalmok viszont inkább lehangolóak. Úgy mondják, az Apáthy-sziklát körülvevő erdőkben még ma is felfedezhetőek Mátyás király egykori Vadaskertjének romjai; a négy kilométer átmérőjű terület magában foglalta a XII. kerület néhány részét, Zugligetet és a Budakeszierdőt is.

Néhány lépés után elérkezünk a Kőkapuhoz, ami valójában egy barlang, ahol a talajt vasoxidok festik kísértetiesen vöröses színűre. A közeli, kis barlangszerű bemélyedésért pedig a hajléktalanok vívnak élet-halál harcot az önkormányzattal.

A Látó-hegyen megfelelő évszakban hangos avar- és bozótcsörgésre számíthatunk, de ne ijedjünk meg, a lármát nem termetes ragadozó állatok, hanem csupán madarak okozzák. Rövidesen elérjük a 376 méter magasan trónoló Árpád-kilátót. A népies stílusú, néhány részletében műromra hajazó épületet néhány éve újították fel; a Budai-hegységet és a Dunát csodálhatjuk meg róla.

Ezután egy kis erdőmenet következik, majd a Szépvölgyi út nagy villákkal, aztán újabb hegymenet. Itt elhagyjuk a zöld sáv jelzést, és irány a Hármashatár-hegy! 2016 tavaszától látogatható az érdekes formájú Guckler Károly-kilátó, melynek 4 méter magas kilátószintje – 499 méter magasból – gyönyörű körpanorámát biztosít Budapestre és a Dunára.

Végezetül a városba a Hedvig utcán érdemes lesétálni.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A kiinduló pontot, a Normafát Gyermekvasúttal, fogaskerekűvel, 21-es és 90-es busszal lehet megközelíteni.

Megközelítés

Autós útvonaltervezéshez kattints ide

Autóval

A Normafánál hétvégén elég sok a turista, így nehéz parkolni. Érdemesebb a Széll Kálmán térnél vagy Hűvösvölgyben hagyni az autót, és onnan tömegközlekedéssel menni tovább.

Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

5,0
(3)
Zel. Petya
2019-02-28 · Közösség
Teljesítve 2019.02.28
Mutass többet!
Csak a szöveges értékelések jelennek meg.

A többiek fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
12,9 km
Időtartam
4:06 óra
Szint +
471 m
Szint -
700 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Tipp Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!