Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Szurdok

Cuha-völgy

Szurdok · Bakonyvidék · 319 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kövezett úttal keresztezzük a Cuha-patakot a szurdokban
  Kövezett úttal keresztezzük a Cuha-patakot a szurdokban
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

A Bakony árnyas völgyében meredek sziklafalak között kanyarog a rapszodikusan változó vízhozamú Cuha-patak. A völgy felfedezését a gázlók és a műemléki védettségű vasút különleges alagútjai és viaduktjai teszik felejthetetlenné.

A szurdokot fűrészelő patak

Az északon Vinye határától délen Porva-Csesznek vasútállomásig húzódó szurdokban a P jelzés lesz a kalauzunk. A festői környezetben párhuzamosan fut, időnként játékosan kerülgeti egymást a patak, a turistaút és a vasút. A sziklafalak közé szorított árokba ritkán süt be a nap, így a nyári, rekkenő melegben is kellemesen árnyas, hűvös terep hívogatja a túrázókat. A szurdok zárt jellege és az alján tekergőző patak miatt a levegő párás és hűs.

A szurdok bejárása során többször át kell kelnünk a medren, ebben időnként nagyobb kövek vagy fatörzsek lehetnek segítségünkre. Néhány gázlóban „tipegőköveket" rögzítettek, de akad olyan is, ahol egyszerűen keresztül kell sétálnunk a patakon. Emiatt érdemes olyan cipőt húzni, aminek nem árt, ha vizes lesz, hidegebb időszakban pedig vízálló, zárt lábbeliben érdemes nekivágni az útnak.

A téli hóolvadás és nagy esőzések után a patak hozama jelentősen megemelkedik. A magas vízállás és az erős sodrás időnként lehetetlenné teszik az átkelést, így a szurdok bejárása előtt érdemes előre tájékozódni a terepviszonyokról.

Ennek a pataknak az életét is megnehezítette a közeli mélyművelésű bányák víztelenítése, ami Bakonyszerte elapasztotta a forrásokat, és szélsőségessé tette a a vízjárást – szerencsére napjainkra már nagyjából visszaállt az eredeti helyzet. A Cuha (a szláv sucha, vagyis száraz szóból származó) elnevezés arra utal, hogy a patakot hordozó mészkőhegység elnyeli a vizet, így a meder egyes helyeken időnként akár teljesen kiszáradhat.

Ezerarcú völgy – a szurdok látnivalói

Vinye parkolójában először is érdemes szemügyre venni a körbekerített, több mint 500 éves tölgyfát. A szurdok északi végében egy híd ível át a patakon; a közelében fakadó Kőpince-kút kiváló szomjoltó. A P jelzésen elindulva hamarosan egy hasadékot fedezhetünk fel a sziklafalban, amit a híres bakonyi betyárról, Savanyó Jóskáról neveztek el. Az úton továbbhaladva még jó pár barlangot találhatunk a mészkősziklákban; ilyen a beszédes nevű Betyárpamlag és a Kőfülke is.

Egy padokkal és asztalokkal ellátott pihenőhely után a Gubányi Károlyról elnevezett viadukt alatt bújunk át, és ha jókor érkezünk, láthatjuk a fejünk felett átrobogó vonatot is. Az út jobb oldalán, északkeleti irányba letérve a jelzésről egy kőobeliszket találunk, amit a vasútvonal építésének millenniumi évében állítottak. Érdemes átpillantani szemben a lombok közé, ahol szokatlan műszaki megoldáson, egy omlásvédő boltozaton bújik át a vonat. Az építmény olyan, mint egy cső, amit a lejtő felőli oldalon boltívekkel lyuggattak ki. A fölötte fehérlő sziklákon vezetnek a cuha-völgyi via ferrata útvonalak.

Ezen a ponton a szurdok összeszűkül; a mohapárnával borított, óriási sziklafalak fölénk tornyosulnak. A mederben heverő gigászi kőtömbökből sejthető, hogy csapadékos időszakban milyen irdatlan erővel száguld a mélyületét formáló, íves kanyarokat leíró patak. Oldalt, a magasban mellénk szegődnek a sínek, és keresztezik a kacskaringózó, tájba fűrészelő vízfolyást. A viaduktokon és alagutakon bújócskázó vasútvonalon időnként elzakatol felettünk egy-egy szerelvény.

Ahogy ismét kinyílik a völgy, a patak lelassul, szélesen szétterül, saját hordalékát kerülgeti. A túrázót a padokkal, asztalokkal és tűzrakóval ellátott tisztás csábítja pihenésre. A medret követve, a S jelzésre váltva hamarosan átkelhetünk egy hídon, hogy a Porva-Csesznek vasútállomásra érkezzünk, ahol turistaszezönban büfé és a Cuha-vasútról szóló kiállítás várja a kirándulókat. A továbbutazást megoldhatjuk vonattal – így egy másik perspektívából is megismerhetjük a szurdokot, de a P jelzésen tovább követve a patakot, akár Zircre is elsétálhatunk.

A Cuha-völgyön tanösvény táblái kísérik utunkat, még színesebbé és informatívabbá téve a szurdok felfedezését.

Bravúros vasúti megoldások

A nemzeti vagyon részévé tett, műemléki védettségű, 1896-ban átadott vasútvonal sínpárja szinte végig a patak mellett vezet. Érdemes felülni a menetrend szerint Győr és Veszprém között járó vonatra, ami a Porva-Csesznek és Vinye közötti szakaszon „nézelődős tempóra” vált, vagyis maximum 40 km/h sebességgel halad, így a vonatról egy egészen más perspektívából is megcsodálhatjuk a szurdokot.

A roppant mészkőfalakat kitartóan átfűrészelő, kanyargós patakon nem volt egyszerű átvezetni a síneket. Völgyhidak kapaszkodnak a vízfolyás felett, alagutakon bújik át a vonat a sziklák gyomrában, a meredek lejtőkön pedig támfalakkal erősített pályán közlekedik a szerelvény. Hazánk egyik legtechnikásabb és legszebb vonalvezetésű vasúti pályája tekereg itt az erdő mélyén.

A vasúti építmények többsége bravúros technikai megoldásokat képvisel. A meredek lejtőn biztonságos haladást nyújtó támfalak óriási kőtömbjeit precíz faragással illesztették egymáshoz. Az omlásvédő alagút kuriózum hazánkban. Az igen látványos, Gubányi Károlyról elnevezett viadukt közel 30 méternyi távot ível át kecsesen. A vasútvonal építési munkálataiban részt vett, fiatal mérnök később a Csendes-óceánhoz vezető transzbajkáli vasútvonal építését vezette. A viadukt mellett egy obeliszk állít emléket a Bakonyvasút építésének.

A vonalon április harmadik szombatján minden évben megrendezik a Cuha-völgyi vasút napját, amikor különvonatokkal, vezetett túrákkal és számtalan ide kapcsolódó izgalmas programmal várják az érdeklődőket.

Via ferrata és sziklamászás

A fehér mészkő- és dolomitszirteken nemcsak a túrázás és a vonatok rajongói, de a mászók is remek kikapcsolódási lehetőséget találnak. A ferratázókat közel 1 km-nyi vasalt út várja, amelyek között akadnak könnyebb, látványos, akár családdal végigjárható pályák, valamint kifejezetten jó erőnlétet és mozgáskoordinációt, jó állóképességet igénylő útvonalak is (a Bucsek Henrik-emlékút a legszebb).

A sziklamászás szerelmeseit 3 sziklaformáción több mint 70 út várja, így a kezdőtől a vérprofi szintig lehet válogatni a lehetőségek közül. A Fekete mamba-torony meghódítása különleges felkészültséget követel, és rajta az alpinizmus egyik extrém ága (a drytooling) is gyakorolható hágóvassal és jégcsákánnyal. A ferraták és mászóhelyek falai végig árnyékosak, így a rekkenő nyári melegben is ideális körülményeket biztosítanak a sportoláshoz egy varázslatosan szép környezetben.

Via ferraták: Cuha-völgyi via ferraták

Sziklamászás: Cuha-völgyi sziklamászó hely

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható. Hóolvadás után és csapadékos időben a patak áradása miatt az ösvény nehezen járható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-07-19

Tömegközlekedéssel

 • A Győr és Veszprém között közlekedő vonatról a Vinye vagy a Porva-Csesznek vasútállomáson érdemes leszállni.
 • A Vinye, vasútállomás buszmegállóba kevés busz jár, de Bakonyszentlászló és Fenyőfő között választhatjuk ezt az opciót is.

Megközelítés

 • Vinye vasútállomásáról keleti irányba indulunk a P jelzésen, ami 500 méternyi sétával a szurdok északi bejáratához vezet.
 • A Porva-Csesznek vasútállomásról keleti irányba indulunk a S jelzésen, és a híd túloldalán csatlakozhatunk a P jelzésre, ami végigvezet a völgyön.

Parkolás

 • A Vinye vasútállomásától keleti irányba induló utcában óriási füves parkolót alakítottak ki az autóval érkező túrázóknak.

Koordináták

DD
47.350773, 17.833164
DMS
47°21'02.8"N 17°49'59.4"E
UTM
33T 713972 5248038
w3w 
///hétfő.fészek.tipegő
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Kerékpártúra · Északi-Bakony
Erdőmélyi bringatúra az Öreg-Bakonyban
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 55,3 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 563 m
Szintcsökkenés 563 m

A zömében csendes erdei kerékpárutakon haladó, veszélyes emelkedőket meglepő módon alig tartalmazó körtúra az országszerte erdőiről híres, legendás ...

1
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Cuha-kör Csesznekről
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,6 km
Időtartam 4:05 óra
Szintemelkedés 426 m
Szintcsökkenés 426 m

A hírneves Cuha-völgy legszebb szakaszára látogat körtúránk, mely Csesznekről kínál sportos, egész napos kikapcsolódást. Végigjárásával ...

20
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Szurdoktriplázás Csesznek körül
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 13,9 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 474 m
Szintcsökkenés 474 m

Elnézve a szelíd-lankás bakonyi tájat nem is gondolnánk, milyen vad szurdokvölgyeket rejtenek a szerény magasságok. Csesznek környékén két ...

37
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,2 km
Időtartam 1:45 óra
Szintemelkedés 455 m
Szintcsökkenés 455 m

Kis szurdok után nagy kanyon: látványos és hangulatos útvonal a Cseszneki vár alatti Kőmosó-szurdokból az Ördög-árokba. Egyik sem a gyors, ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Északi-Bakony
Hajlított nyolcas a Bakony közepén
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 21,1 km
Időtartam 6:25 óra
Szintemelkedés 677 m
Szintcsökkenés 677 m

A Bakony elsősorban erdőségei és szurdokai miatt megfelelő turistacélpont, nyolcasként fonódó útvonalunkon pedig kijut mindkettőből.

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,4 km
Időtartam 2:40 óra
Szintemelkedés 179 m
Szintcsökkenés 179 m

Bakonyszentlászlóról a szelíd hegyalja vad patakáttörésébe, az Alsó-Cuha-szurdokba látogatunk, és egy jégkorszak utáni maradványerdő, a Fenyőfői ...

19
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 21,6 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 663 m
Szintcsökkenés 663 m

Fenyőfőről a Kőris-hegyre gyalogolva páratlanul változatos túrát tehetünk, és belekóstolhatunk abba, milyen lehetett az egykori Bakony-erdő ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Pápai-Bakonyalja
Pápalátó séta az ősfenyvesben
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,7 km
Időtartam 2:30 óra
Szintemelkedés 197 m
Szintcsökkenés 197 m

Fenyőfőt különös hangulatú erdő, síkvidéki erdeifenyves övezi. Kezdetben felkapaszkodunk a Bakony peremén található Pápalátó-kő teraszára, ahonnan ...

1
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp