Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kilátó

Jánosteleki-kilátó

Kilátó · Dél-Alföld · 135 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Löszös úton érkezünk a Jánosteleki kilátóhoz
  Löszös úton érkezünk a Jánosteleki kilátóhoz
  Fénykép: Györgyi-Ambró Gergő, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Alföldi Kéktúra útvonala közelében, a K▲ jelzésen találjuk a két eltolt panorámaszinttel kialakított, szokatlan formájú fatornyot, amelyről körbepásztázhatunk tekintetünkkel a Natura 2000-es területen.

Az építmény és a látnivalók

2019 tavasza óta kapaszkodhatunk fel a Jánosteleki-erdőben megbújó kémlelőtoronyba. Az épület egy 137 méteres kiemelkedésen kapott helyet, acélból és fenyőből készült, magassága 17 méter. Különleges formáját az oldalra erkélyszerűen kinyúló panorámaszintek adják. Az alsón 10, a felsőn 14 méternyi magasságból szemlélődhetünk; a tetejére összesen 79 fémlépcső vezet fel. Az épületre szerelt emléktábla őrzi a faszerkezetet kialakító mesterek (Rácz Róbert, Pigniczki Erhard, id. Pataki István, Pataki Sándor és Pataki Róbert) nevét.

A körpanoráma a tisztásokkal tarkított, sokszínű erdőket és telepített fenyveseket, az alföldi táj hosszan elnyúló, laposan hullámzó síkját tárja a szemlélő elé. Ha csendben időzünk, és szemfülesek vagyunk, akár a környéken lakó vadakra is vethetünk egy-egy pillantást - ehhez persze nem árt, ha elővesszük a hátizsák mélyén lapuló távcsövet is.

A területet kezelő KEFAG Zrt. jóvoltából az építmény különböző részeire erősített táblákról megismerkedhetünk a környék látnivalóival, az errefelé előforduló növényekkel és állatokkal, az erdőgazdálkodással a facsemete-telepítéstől a kitermelésig, valamint a vadászat világával. A színes fotókkal illusztrált szövegek a természet szépségére és törékeny voltára hívják fel a figyelmet.

A torony tövében, a dombon bóklászva tavasszal és nyáron számtalan szép vadvirágra bukkanhatunk. Ne felejtsük el, hogy a terület védett (a határait az Alföldi Kéktúra útvonalán elhelyezett Natura 2000 táblák jelölik), a növényeket csak fotókon „vigyük haza”!

Homok és lösz: a környék

A kilátó nevét is adó, Natura 2000 védelmet élvező Jánosteleki-erdő a Bácskai löszös síkság területén található – erre az Alföldi Kéktúra táblája is felhívja a figyelmet az 55-ös úthoz vezető K▲ jelzés mentén. Hogy miből is áll ez a hordalékkúpsíkság, azt a lábunk alatt süppedő talajra nézve azonnal láthatjuk: a félig kötött homokbuckákat löszköpeny borítja a felszínen. Ezen a talajon foltokban találkozhatunk a tájra jellemző, ritka fajokat őrző őshonos növénytársulásokkal, mint például az erdős sztyepprétek, a löszpusztarétek, vagy a sztyeppcserjések.

Ha meleg az idő, érdemes levenni a cipőt, és mezítláb sétálni a puha, süppedős homokon. Amennyiben autóval érkezünk, a járművet az 55-ös útról (a 47-es kilométerkő közelében) lekanyarodva, az aszfaltút végén érdemes letenni, ahonnan akár cipő nélkül is végigtalpalhatjuk a nagyjából két kilométernyi távot a kilátóig a löszös homokkal borított úton, a K▲ jelzésen.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2022-11-16

Tömegközlekedéssel

 • A többségében Szeged és Baja között közlekedő buszokról a Kisszállás, Négyestelep megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból délkeleti irányba indulunk a főút mentén kialakított kerékpárúton, majd 500 méter után az aszfaltcsíkot keresztezve balra térünk a földútra, ahonnan a K▲ jelzések a kilátóig kalauzolnak bennünket (összesen 2,9 km, szintemelkedés 13 m).
 • Az ajánlott parkolási helyről a K▲ jelzéseket követve jutunk a kilátóhoz (2,1 km, szintemelkedés 8 m).

Parkolás

 • A Baja és Szeged közötti 55-ös főútról (leginkább Kisszállás felől látható) tábla jelzi a lekanyarodást a kilátó felé. Az aszfaltcsík végén, az erdő határán érdemes parkolni.
 • FIGYELEM! A kilátó természetvédelmi területen van, ne hajtsunk be autóval! Ahogy a tábla is mondja: óvjuk, védjük természeti értékeinket!

Koordináták

DD
46.285943, 19.586867
DMS
46°17'09.4"N 19°35'12.7"E
UTM
34T 391143 5126788
w3w 
///akaraterő.felhőtlen.kártyalap
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Többnapos gyalogtúra · Duna-Tisza közi síkvidék
Petróczi-iskola – Mindszent vá. (AK-04)
ajánlott túra Nehézség közepes Szakasz 4
Hossz 97,4 km
Időtartam 24:40 óra
Szintemelkedés 55 m
Szintcsökkenés 100 m

A túra útvonala az 55-ös út melletti volt Petróczi iskola és Mindszent vasútállomás között halad. Bejárjuk a Kiskunság keleti oldalát, majd ...

1
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Túrák a környéken
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp