Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 4

Petróczi-iskola – Mindszent vá. (AK-04)

· 1 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Duna-Tisza közi síkvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tanya mellett halad a kéktúra az Alföldön
  Tanya mellett halad a kéktúra az Alföldön
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 80 60 40 20 km Rúzsa-fa (AKPH_10_B) Zákányszék (AKPH_12) Ópusztaszer (AKPH_17) Bordány (AKPH_13) Sándorfalva (AKPH_16) Ruzsa (AKPH_11) Szatymaz (AKPH_15)
A túra útvonala az 55-ös út melletti volt Petróczi iskola és Mindszent vasútállomás között halad. Bejárjuk a Kiskunság keleti oldalát, majd leereszkedünk a Tisza völgyébe. Mindszentnél komppal keresztezzük a folyót, majd besétálunk a városba a vasútállomásig. 
közepes
Hossz 97,4 km
24:40 óra
55 m
100 m
128 m
76 m
Egy négynapos túra során bejárjuk a volt Petróczi iskolától indulva a Kiskunság keleti oldalát, számtalan kisebb-nagyobb települést (Ruzsa, Zákányszék és Bordány) érintve. Eljutunk Sándorfalvára, majd onnan Ópusztaszeren keresztül érkezünk meg a mindszenti komphoz. Átkelünk a Tiszán, majd túránkat Mindszenten fejezzük be a vasútállomáson. Bár kiterjedt erdőkön is áthaladunk, de inkább az árnyékmentes mezők, szántók jellemzőek erre a túraszakaszra. Nehezítik a haladást a homokos utak is.

A szerző tippje

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben):

Petróczi-iskola  12,4  Rúzsa-fa  8,7  Ruzsa  15,1  Zákányszék  8,8  Bordány  5,8  Zsombó  8,6  Szatymaz  6,7  Sándorfalva  20,4  Ópusztaszer  8,5  Mindszenti rév  2,6  Mindszent vá.

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Ruzsa (AKPH_11): Ruzsa, Dózsa Gy. u. vagy Ruzsa, autóbusz-váróterem buszmegállók (mindkettőből Szeged, illetve Pusztamérges és Öttömös felé)
 • Zákányszék (AKPH_12): Zákányszék, autóbusz-váróterem (Szeged, Mórahalom és Öttömös felé)
 • Bordány (AKPH_13): Bordány, Zákányszéki út (Szeged)
 • Zsombó (AKPH_14): Zsombó, autóbusz-váróterem (Szeged, illetve Kiskunmajsa és Kalocsa felé)
 • Szatymaz (AKPH_15): Szatymaz vasútállomás (Bp-Szeged vonal)
 • Sándorfalva (AKPH_16): Sándorfalva, autóbusz-állomás (Szeged irányába)
 • Ópusztaszer (AKPH_17): Ópusztaszer, Nemzeti Emlékpark, bejárati út buszmegálló (szeged, illetve Csongrád irányába)

Látnivalók

 • Sándorfalva, Pallavicini kastély
 • Ópusztaszeri Töténelmi Emlékpark
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
128 m
Legalacsonyabb pont
76 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot. 

Hasznos linkek és ötletek

 • Az Ópusztaszeri Történelmi Emlékpark honlapja

Kezdés

Petróczi-iskola (az 55-ös főút és az öttömösi bekötőút elágazása) (124 m)
Koordináták:
DD
46.255541, 19.657883
DMS
46°15'19.9"N 19°39'28.4"E
UTM
34T 396556 5123315
w3w 
///kézfogás.útközben.kuvik
Mutasd a térképen

Végpont

Mindszent vasútállomás

Útleírás

Ha már pecsételtetünk a kéktúra bélyegzővel a volt Petróczi iskolában működő vendéglőben vagy az ivóban, elindulunk Mindszent vasútállomásáig vezető túránkon. Kiballagunk az épület előtti területen addig a pontig, ahol megérkeztünk az előző szakasz végén a széles, süppedősen homokos úton az 55-ös főúthoz. Átvágunk a forgalmas aszfaltcsíkon, s folytatjuk az utunkat a túlsó oldalán kezdődő, az előzőhöz roppant módon hasonlatos homokon. Pár perc alatt elenyészik mögöttünk a főút forgalmának zaja, ahogy megindulunk a tanyák között.

Hosszasan gyalogolunk az út mellett sorakozó porták mellett, aztán nagyjából egy kilométernyi menet után a mezőket egy erdő váltja fel a bal oldalon. Körülbelül 20-25 perc elteltével érjük el a letérési pontot, ahol az út jobb szélén álló villanyoszlopon a nyilazott K jelzés balra, az erdő felé mutat. Bár a fák felé nézve nem látszik semmiféle ösvény, higgyünk az iránynak: a talán 30 lépésnyi széles füves sávon az erdő felé indulva, a fák előtt pillantjuk csak meg a közéjük bevezető, alig használt ösvényt. Belépünk a Felső-Ásotthalmi-erdőbe, s a következő órákban el sem hagyjuk árnyas útjait. Nagyjából kétszáz lépést követően az ösvény homokos keréknyomokba torkollik.

Bal felé indulunk el rajtuk, de 70-80 lépés után jobbra térítenek bennünket a kék jelzések egy másik, nagyon hasonló útra. Ezen már hosszabban gyalogolunk: nagyjából ezer lépés után kell csak letérnünk róla jobbra. Itt váltunk át az erdő nyiladékaiban futó homokos utakra,  amiken több órát fogunk túrázni, miközben sarkosan fordulgatunk a pagonyok határain. Tehát nekiindulunk a nyiladéknak délkelet felé tartva 500 lépést erejéig, aztán balra kanyarodunk északkelet felé. Ezen a szakaszon csak háromszáz lépést megyünk, aztán ismét délkelet felé tartunk. Ebben a nyiladékban már hosszabban ballagunk; nagyjából a harmadánál érjük el a térképünkön is jelzett erdészház erdei tanyáját. Elhaladunk előtte, aztán az út végén jobbra, délnyugat felé vesszük az irányt, s itt is megyünk egy osztásnyit a nyiladék homokos útján.

Ezután ismét délkelet felé térünk, és pár száz lépés után belekezdünk a következő kitérőbe. Az északkelet felé történő váltás után újra délkelet felé fordulunk, az itt kezdődő nagyjából kilométeres szakasz kétharmadánál érve el a Back kápolnához vezető rövid letérést. Érdemes bevállalni a kis kápolnáig vezető néhány száz lépésnyi letérést, mert a templomocska mellett egy hangulatos erdei pihenőt is találunk.

Az 55-ös főút szélén, egy bekerített telken álló kápolnát Begavári Back Bernát szegedi üzletember és neje emeltették 1937-ben fiatalon elhunyt fiuk, dr. Begavári Back Ottó emlékére. Sajnos az épület általában zárva van, csak Nagyboldogasszony és Magyarok Nagyasszonya ünnepén tartanak benne szentmisét. Back Bernát a szegedi Rotary Club első elnöke volt. Az újjáalakult klub a közelmúltban részt vett a kápolna felújításában és a környezete rendezésében.

Az erdei pihenőtől továbbindulva visszatérünk az Alföldi Kéktúra útvonalára, és folytatjuk a kanyargást a Felső-Ásotthalmi-erdő pagonyai közti nyiladékokban. A délnyugat felé történő váltás után egy balkanyarral megint délkelet felé fordulunk. Innen megszűnnek a kitérők. A homokos úton nagyjából öt kilométert poroszkálunk délkeleti irányban az erdőben. Erről egy balkanyarral térünk le, ezerlépésnyit északkelet felé ballagunk rajta, aztán jobbra, délkelet felé térünk a keresztúton. Pár lépés után utunk balra, északkelet felé hajlik, aztán becsatlakozik egy keskeny erdei aszfaltútba.

Innen tegyünk egy rövid kitérőt az úton Rózsa Sándor fájához, ami egy öreg szürkenyárfa. A fa mellett felállított irányjelző oszlopon találjuk a kéktúra pecsétet, így ki sem tudjuk kerülni a fát, amelynek tövében a legendák szerint sokszor megpihent a híres betyár. A legközelebb érintett település, Ruzsa 1957-ben kapta ezt a nevét; addig Csorva volt. A hely arról nevezetes, hogy területén, a Paplógó tanyán fogták el 1857-ben Rózsa Sándort. Természetesen a ruzsai kéktúra pecséten is az ő arcképe díszeleg. A híres betyár emlékét még több környékbeli vén fa és egy csárda is őrzi, ami Zsombó keleti határában áll, és a kéktúra útvonaláról mintegy félórás gyaloglással érhető el.

Az aszfaltútra térve pár perc alatt kiérünk az 55-ös főútra, amivel eddig párhuzamosan haladtunk az erdő nyiladékain. Most is keresztezzük a forgalmas utat, s a túlsó oldalán kezdődő, már unalomig ismert, vendégmarasztaló homokon indulunk tovább. Mezők, kisebb erdőfoltok között, tanyák előtt ballagunk, aztán egy átereszen keresztezzük a Bogárzói-csatorna náddal, sással benőtt árkát. Újabb tanyák következnek, aztán nagyjából másfél kilométerrel a csatornahíd után újra beérünk az erdőbe.

Csorvai-erdő azonban nem olyan zárt, mint amilyen a felső-ásotthalmi volt: annál kicsit ligetesebb, szellősebben állnak benne a fák. A túlsó oldalán ismét mezők és tanyák közé érünk ki, aztán egy jobbkanyar után egy felettébb süppedős, homokos úton kiporoszkálunk a Ruzsára vezető keskeny, kopottas aszfaltútra. Ezen baktatunk be a faluba, nagyjából fél óra alatt érve el a központot. A kéktúra bélyegzőt a Szegedi út és az Alkotmány tér sarkán találjuk, az informácuós táblán. 

Az adminisztráció és pihenő után az Alkotmány út felé indulva átvágunk a parkon, majd a Szent István úton balra tartunk, aztán jobbra, a Tölgyes utcára fordulva érjük el a község határát. A faluszélen balra teszünk meg 200 lépést egy homokos úton, majd egy jobbkanyar után a friss erdőtelepítésen átvágva érjük el a Kállai-erdőt. Végigballagunk az egyik nyiladékot követő egyenes keréknyomokon, ahol felváltva akácosok, tölgyesek és erdei fenyves pagonyok között haladunk. Nagyjából másfél kilométer után térünk csak le jobbra egy újabb porhomokos útra. Ezen végigcaplatva a Ruzsa és Üllés közötti keskeny aszfaltútra jutunk, ráfordulunk, de kicsivel több, mint 100 lépés után letérve róla ismét homokos keréknyomok kerülnek a talpunk alá.

Egy kicsit erdősebb szakasz után itt is szántók jönnek, szórványos tanyákkal. Nagyjából három kilométeres menet végén már látjuk magunk előtt a Ruzsa és Zákányszék közötti aszfaltutat - de nem megyünk el odáig, mert talán kétszáz lépéssel előtte balra fordítanak bennünket a jelzések a tanyák előtt végigvezető keréknyomokra. Elsétálunk az épületek előtt, aztán egy nagyobb gazdaság sarkánál jobbra térünk az elágazásban, s kiballagunk a már korábban látott aszfaltútra. Balra indulunk el a szélén, és párszáz lépés után megérkezünk a Vágói elágazásba. Egy kis kocsma-vegyesbolt-dohánybolt kombót találunk a sarkon az utak elágazásában. Érdemes betérnünk ide egy pihenőre, s feltölteni megcsappant készleteinket.

A kis „bevásárlóközpont” előtt kezdődő keskeny, kopott aszfaltúton megyünk tovább másfél kilométernyit, mire elérünk a végére, egy kisebb tanyaközponthoz. Elhagyjuk a volt tanyasi iskola épületét, majd a megszokott homokos terepen folytatjuk utunkat. Egy kilométert poroszkálunk itt is a tanyák és szántók közötti úton, aztán egy elágazásban balra fordulunk kelet felé. Utunk jellege ezután sem változik: kisebb erdőfoltok, szántók, tanyák hosszú sora előtt haladunk el. Több, mint háromnegyed órás menettel érjük el a Zákányszékre vezető 5432-es utat. Itt egy időre magunk mögött hagyjuk a homokos utakat, ezután egy jó darabon a faluk közötti aszfaltutakat kell koptatnunk. A kisforgalmú országút bal oldali padkán gyalogolva fél óra alatt jutunk be Zákányszék faluközpontjába. A kéktúra pecsétet a buszállomás előtti információs táblán találjuk.

A falu utolsó buszmegállója után jobbra fordulunk a Vasút utcába, amit hosszan követünk. Amint véget ér az aszfalt, mi balra haladunk tovább, és eleinte szétszórt telkek, majd leginkább szántóföldek, néhol kisebb erdőfoltok közt jutunk el Bordányig. A településre az Építő utcán keresztül sétálunk be, majd a főúton jobbra fordulunk. Bordány központjában szusszanhatunk a Viking sörözőben a Kossuth utca 111. szám alatt, ami kéktúra pecsételőhely is. A bélyegző dobozkája a hátsó udvar falán található, így a kocsma nyitvatartásától függetlenül elérhető egész nap!

Bordányból is aszfalton távozunk; a belterületet szinte észrevétlenül elhagyva érünk ki a tanyák közé. Húsz perc múlva láthatjuk meg a letérés helyét: egy balra induló homokos utat. Szántók, elszórtan álló tanyák között vágunk át a keréknyomokat követve. Néhány kisebb kitérőt leszámítva tartjuk az északkeleti irányt. Nagyjából egy óra alatt érünk ki a földekről a Zsombóra bevezető 5405-ös útra; erre rátérve pedig húsz perc alatt bejutunk a központba. Pecsételni a templommal szemközti OKK információs táblánál, az Andrássy úton lehet. Az  Alföldi Kéktúra pár lépéssel előtte fordul le a település főutcájáról balra, a templom mellett kezdődő Béke utcába. A vendéglő délelőtt 11-től este 9-ig tart nyitva.

Zsombót a Béke utcán, illetve annak a folytatásán, az Alkotmány utcán hagyjuk el. Az aszfaltozás a település szélén sem ér véget, még jó másfél kilométer hosszan kitart alattunk; egy nagyjából száz méter széles erdősáv keresztezése után fejeződik be. Ebben a fák alkotta foltban érdemes pár percre megállnunk, hiszen itt található a Zsombói-ősláp egyik kis maradványa. Ha benézünk az útról a törzsek közé, látjuk is, hogy a fák vízben állnak, körülöttük pedig zsombék, sás, nád borítja a talajt.

Az Alföld képe a Tisza szabályzása és a lápok lecsapolása után teljesen átalakult. A hajdani flórát és faunát már csak nyomokban találhatjuk meg benne. Egy ilyen folt a Zsombói-ősláp is, amit éppen itt keresztezünk. A mintegy 35 hektár területű ősláp-maradványt 1974-ben nyilvánították védetté. A terület egy erdőrészből és a mellette húzódó láprétből áll. 43 rendszeresen fészkelő, illetve 31, itt táplálékot szerző madárfajt tartanak nyilván, illetve 6 madárfaj téli vendégként fordul elő itt. A lápos terület hosszabb, szárazabb időszakokban kiszáradhat, de tavasszal, nyár elején általában vízzel elárasztva találjuk. Mellesleg erről a zsombékos lápról kapta a nevét a határában fekvő falu, Zsombó.

Az erdősáv túlsó oldalán jobb felé térünk a „T” elágazásban, s délkelet felé tartva haladunk az ősláp peremén futó homokos úton, megművelt földek határán. 750 méter múlva azonban balra kanyarodunk, majd a dűlőút végén jobbra: több mint két km-en keresztül ezt az irányt tartjuk, miközben keresztezzük a Szatymazi utat is. A hosszú egyenes szakasznak az M5-ös keresztezése vet véget. Az autópálya feletti hídon átkelve hamarosan elérjük Szatymaz határát. A házak között fordulunk rá a Kossuth Lajos utcára, a település főutcájára, amin átvágunk a falun. A túlsó végéhez közeledve már messziről észrevesszük a vasúti átjárót. Előtte kell balra térnünk a Vasút utcára, hogy aztán pár száz lépés után megérkezzünk a vasútállomás épülete elé. A kéktúra bélyegző dobozkája a pénztár mellett, a váróterem falán vár ránk. Elhaladunk a gyönyörű templom mellett, rögtön utána balra fordulunk, letérve a főútról. Döngölt földút váltja az aszfaltot, amelyen jobbra kanyarodunk, hogy átkeljünk a Fehértó-Majsai-főcsatornán. Tanyák közt, néhol erdős, ligetes környezetben, de többnyire szántóföldek mentén vezet utunk. Egy temetőnél érjük el Sándorfalvát, amelynek legszélső utcájára jobbra fordulva visszaérünk a főút mellé, majd a járdán ballagunk a központ felé. A település központjában, a Dózsa György utca - Alkotmány körút sarkán tudunk pecsételni az információs táblára szerelt kéktúra bélyegzővel. Ha időnk engedi, sétáljunk el a csupán percnyire lévő Pallavicini kastélyhoz!

Érdekes a település története: az 1879-es nagy tiszai árvíz után Pallavicini Sándor őrgróf 300 kataszteri hold területen összesen 597 ingyen házhelyet ajánlott fel az árvíz sújtotta Algyő lakóinak. Az árvízkárosultaknak csak egy része élt ezzel a lehetőséggel; a fennmaradó házhelyeket több száz környékbeli szegényparaszt kaphatta meg. Így jött létre a település, ami máig alapítója nevét viseli. Központjában, egy hangulatos park közepén áll a nemrég felújított kastély, ahol állandó és időszaki kiállítások is helyt kaptak; földszintjén egy kávézó található.

Pecsételés után a településen átvezető főúton folytatjuk az utunkat. A központot magunk mögött hagyva aztán tíz perc alatt egy lazábban települt, parkosabb részre érünk. Itt kell balra fordulnunk a Sport utcára. Ezen érjük el Sándorfalva utolsó házait. Százötven lépésnyit jobbra teszünk meg a szélső utcán, aztán balra térve egy homokos úton belépünk az erdőbe. Az erdőfolton átvágva 7-8 perc alatt jutunk ki egy hétvégi házas övezet peremére; itt balra kanyarodva végigcaplatunk a szélső utcán, néha szinte bokáig süppedve a púder finomságú homokba. Szerencsére néhány perc alatt a házak végére érünk; az erdőben aztán számottevően javul a földút állapota. A következő útelágazásban balra térve hamarosan megérkezünk a Nádastó Szabadidőpark kapujához.

A kapun belül strandot és büféket is találunk, de kinn is leülhetünk pár percre pihenni. Az Alföldi Kéktúra végigvezet a bekerített terület mellett, aztán az útelágazásban jobbra fordulva és egy újabb hétvégi házas övezeten átvágva pár perc alatt kikísér a Sándorfalva és Ópusztaszer közötti országútra. Keresztezzük ezt, és a homokos keréknyomokon bevesszük magunkat a Vöröscsárdai-erdő nyiladékaiba. Ez az erdős terület hosszan nyúlik el az országút mellett, alig kilométernyi szélességben. Ennek a nyiladékait járjuk a következő két órában, tartva nagyjából az északi irányt, néha téve csak rövid kitérőket keletre és nyugatra a pagonyok között. A felfestett kék jelzések megbízhatóan vezetnek az utunkon.

Az erdei csavargás a Dócra vezető kopottas aszfaltútnál ér véget, amin visszaballagunk a közeli országútra, s annak a szélén folytatjuk a túrát Ópusztaszer felé. Nagyjából háromnegyed órányit kell a szélén kutyagolnunk, mire elérjük a balra induló letérést. Most az út bal oldalán húzódó erdőbe teszünk kitérőt. Egy rövid, délnyugat felé vezető szakasz után északnyugat felé fordulunk, s háromnegyed órát ebben az irányban teszünk meg. Az erdőjárásnak keskeny aszfaltút vet véget, amire rávezet a K jel. Pár perces menettel megint a főútra lyukadnánk ki, de előtte egy ezzel párhuzamosan futó, biztonságosabb földútra fordulunk. Jobbra teszünk meg rajta pár száz lépést, aztán balra fordulunk az Ópusztaszeri Történelmi Emlékpark felé. A Szeri Csárda és a kemping kapuja előtt elhaladva negyed óra alatt érjük el az emlékpark központi bejáratát.

Mostani túránkon a történelmi emlékpark az adu-ász, a kihagyhatatlan látnivaló! Még csak le sem kell térni érte az Alföldi Kéktúra útvonaláról, hiszen az pont a főbejárat előtt vezet el - pecsételnünk pedig a Tourinform iroda oldalfalánál tudunk. Anonymus így ír a magyarok viselt dolgait megörökítő Gesta Hungarorum-ban: „Azon a helyen a vezér és nemesei elrendezték az országnak minden szokástörvényét meg valamennyi jogát is, hogy miképpen szolgáljanak a vezérnek meg főembereinek, vagy miképpen tegyenek igazságot bárminő elkövetett vétekért. Azt a helyet, ahol mindezt elrendezték, a magyarok a maguk nyelvén Szerinek nevezték el azért, mert ott ejtették meg a szerét az ország egész dolgának.” Az emlékpark az egykor itt állt Szer monostor romjai köré települt. A 12. században épült szerzetesház romjai mellett találjuk többek között a Millenniumra felépített Árpád emlékművet, a Feszty-körképnek és egyéb kiállításoknak is helyt adó Rotundát, a Csete-jurtákat, a Skanzent, a Nomád parkot és a nemrég felavatott Látogatóközpontot is.

A főkaputól a park kerítése mentén indulunk tovább. Keskeny betonút vezet a csupán pár percnyire lévő gazdasági kapuhoz, ahol a kéktúra bélyegzőt találjuk. A pecsétet úgy kell elkérni a portaszolgálattól, nincs külön doboza. A betonút nem ér véget a kapunál, még kitart alattunk nagyjából ezer lépést, és csak ott fordul be a vízmű bekerített telkére. Mi egyenesen indulunk tovább egy bokorsorok között futó földúton, ami meglepő módon már cseppet sem homokos - legfeljebb kátyús, de ez a tény már elviselhetőbb. Körülbelül háromnegyed órás menettel érjük el Levelényt, a megművelt földek között fekvő tanyaközpontot.

Pár lépés erejéig balra kanyarodva rátérünk a bekötőútjára, keresztezünk egy békalencsés csatornát, aztán jobbra folytatjuk a túrát a mezőkön keresztül. Valamivel több, mint fél óra alatt érjük el ezen a földúton a Tisza gátját. Felkaptatunk a füves oldalában a tetején futó betonozott keréknyomokra, s észak felé indulunk el rajtuk. Húsz-huszonöt perc alatt érkezünk meg a gátra felkapaszkodó keskeny aszfaltúthoz, amin pár perc alatt leszaladunk a kompkikötőbe. A mindszenti kompnak információink szerint nincs menetrendje, igény szerint közlekedik a két part között. Ezzel kelünk át a Tiszán, hogy a Duna-Tisza-közéről a Tiszántúlra juthassunk.

A pár perces hajóút közben a pecsételés elintézése után – a bélyegzőt a komp személyzetétől kell elkérnünk – még van időnk gyönyörködni a folyó látványában is. Kis számvetést készítve elmondhatjuk, hogy Szekszárdtól eddig a pontig összesen 243 kilométert jöttünk, de a nagyobbik rész több mint 600 kilométere még előttünk áll!

Átérve a folyó keleti oldalára felkapaszkodunk a magas partra. Innen már látjuk a halászcsárdát (itt is találunk egy kéktúra bélyegzőt az épületben). A komptól induló út a gát tetejéről leereszkedve éri el Mindszent legszélső házait. A hosszú Kossuth Lajos utcán ballagunk be a városba. Közben szemügyre vehetjük a római katolikus templomot, és elhaladunk hangulatos Gyümi vendéglő előtt is. A központon átvágva a Kossuth Lajos utca folytatásán, a Csokonai utcán érkezünk meg a vasútállomás melletti útelágazáshoz. Az Alföldi Kéktúra itt balra, észak felé fordul, mi azonban térjünk le az útvonalról, hogy az állomáson pecsételhessünk a füzetünkbe. A bélyegzőt a pénztárablak mellett találjuk a falra szerelt dobozkájában.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Petróczi-iskola:

 • A Szeged és Baja között közlekedő buszokról az Öttömös, Dobó-tanya megállónál kell leszállni.

Mindszent, vasútállomás:

 • Vasúttal a Szentes és Hódmezővásárhely, illetve Kiskunfélegyháza és Hódmezővásárhely között közlekedő vonatokkal a Mindszent vasútállomásig utazzunk.
 • Szentes és Csongrád, valamint Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő távolsági és helyközi busszal érkezve a Mindszent, Stop büfé megállóig utazzunk.

Megközelítés

Petróczi-iskola:

 • Ahol a busz megáll, ott találjuk a pecsételőhelyet, és már indulhatunk is a Kéken.

Mindszent, vasútállomás:

 • A vasútállomáson találjuk a pecsétet. Az állomással szemben elindulunk a Vasút utcán, majd a Nyomás soron jobbra kanyarodunk. Kiérve a Csokonai utcára, már a Kéken vagyunk.
 • A buszmegálló a Csokonai utcában található, amin halad a K jelzés. Pecsételni viszont egy kis kerülőt kell tennönk a vasútállomásig és vissza (170 m).

Parkolás

 • A Petróczi iskola (csárda) előtti nagy téren bárhol leparkolhatunk az autóval. 
 • Mindszent vasútállomásán betonozott parkolót találunk.

Mindkét helyen díjmentes a megállás.

Koordináták

DD
46.255541, 19.657883
DMS
46°15'19.9"N 19°39'28.4"E
UTM
34T 396556 5123315
w3w 
///kézfogás.útközben.kuvik
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(1)
Pfeffer Árpád
2021-04-02 · Közösség
Ruzsán kicsit hiányos a jelzés amikor a pecsételőhelyhez értünk volna egy parkon visz át az út de nincs jelölve, hogy ott hol kellene elfordulni. Amúgy jó volt a túra, de néha a tanyáknál biztonságosabban éreztük volna magunkat ha be vannak csukva a kapuk hogy a kutyák ne akarjanak kiszaladni elénk.
Mutass többet!
2021.03.28. Ruzsa fa
Fénykép: Pfeffer Árpád, Community
2021.03.28. Kb ilyen az út
Fénykép: Pfeffer Árpád, Community

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
97,4 km
Időtartam
24:40 óra
Szintemelkedés
55 m
Szintcsökkenés
100 m
Legmagasabb pont
128 m
Legalacsonyabb pont
76 m
Szakaszosan teljesíthető túra Kulturális/történelmi értékek Egyirányú túra Flóra, fauna

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 19 Útpontok
 • 19 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp