Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide
Múzeum

Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum

Múzeum · Duna-Tisza közi síkvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kiskunhalasi Csipkeház épülete
  A kiskunhalasi Csipkeház épülete
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség

Az 1935-ben épített múzeum kuriózuma, hogy a hungarikumként elismert csipkék a szemünk láttára készülnek különleges technikával, hajszálvékony cérnából. Amilyen kicsi, olyan nagyszerű élményt ad a kiállítás.

A település turisztikai látnivalói között iparművészeti termékként képvisel tradicionális értéket a halasi csipke és a csipkevarrás. A több mint százéves hagyománynak otthont adó Csipkeház nemcsak múzeum, mivel egy kis manufaktúra is működik benne. Az itt dolgozók egy része a kiállítással kapcsolatos feladatokat látja el, a többiek csipkéket készítenek az ablak mellett ülve, így a látogatók is megfigyelhetik, milyen precizitást, kézügyességet igényel ez a tevékenység.

Az épületben három kiállítótér van: a Csipkemúzeum, a csipkevarrás és az épület történetét ismertető „Halasi csipke anno” című retro fotókiállítás, illetve egy időszakos tárlatoknak helyet biztosító terület.

A kiállítás bemutatja a halasi csipke „születését” és világhírnévig tartó fejlődését. Olvashatunk a minták tervezőiről, megnézhetjük az általuk rajzoltak alapján elkészült, aprólékosan kidolgozott csipkéket, sőt csipkével díszített modern ruhakölteményekben is gyönyörködhetünk. A gyerekeket játszósarok várja kirakókkal, logikai feladványokkal, színezőkkel – és persze rengeteg csipkés motívummal.

A halasi csipke „születése”

A történet a helyi gimnázium rajztanárával, Dékáni Árpáddal kezdődött, aki hobbiból népi motívumokat gyűjtött. Az volt az álma, hogy kidolgoz egy új csipkekészítő technikát, és az általa rajzolt népi mintákból alkot egyedi díszeket. Hiába volt a segítségére ügyes kezű édesanyja, kísérletezése sokáig újra és újra kudarcba fulladt. Az áttörést 1902-ben a városba érkező Markovits Mária, tehetséges varrónő hozta meg, akivel a közös munka végre a várt eredményre vezetett. Az egyik vitrinben szemügyre vehetjük az ekkor elkészült első darabokat, amik még színes, vastag fonallal készültek, majd a kiállítótér többi részén láthatjuk az átalakulást, amely során a csipkevarrás történetében korábban ismeretlen technikát dolgoztak ki együtt. Elhagyták a színeket, újabb és újabb öltésformákat találtak ki (napjainkban 60 különféle létezik, amiket egytől egyig meg is nézhetünk), a munkákat pedig hajszálvékony lenfonallal és igen apró tűvel készítették.

Az elkészült csipkéket elsőként az Iparművészeti Múzeumban mutatták be. A töretlen sikernek köszönhetően egyre híresebbé váló halasi csipkével számos nemzetközi kiállításon szerepeltek, egyre több díjat nyertek, és idővel világhírnévre tettek szert. Habár idővel tematikus minták is születtek, a népi motívumok (páva, lepke, virág, tánc) máig megmaradtak. Jó néhány híres személy kapott halasi csipkét ajándékba – ilyen például a Julianna-terítő, amit a holland Julianna királynőnek készítettek, de diplomáciai ajándékként a pápának és uralkodóknak is adják. Divattervezők is felfigyeltek a halasi csipkére, új irányzat, hogy elegáns ruhakölteményeket díszítenek vele – de sérülékenysége miatt a legtöbbet bekeretezik, és falidíszként gyönyörködnek benne.

Egy kis csipkelődés – avagy hogyan készül a halasi csipke?

A halasi csipkék készítése két, egymástól jól elkülönülő lépésből áll. Az egyiket a tervező végzi, aki megálmodja, majd papírra veti a szükséges mintarajzot, a másikat pedig a csipkevarró, aki elkészíti a munkát.

A csipkevarrásnak szintén két elkülönülő fázisa van. A kontúrozó végigvezet a tervvonalakon egy viszonylag vastag cérnaszálat, és ezt vékonyabb cérnával rögzíti. A kivarrt kontúr egy másik személy kezébe kerül, aki a fent említett hatvanféle öltés valamelyikével kitölti a kontúrszálak közötti tereket. A technika ördöngössége, hogy a papírba nem, csak a kontúrszálba öltenek bele – ezért az eljárást levegőben varrásnak is nevezik. Amikor kész, már csak a kiálló szálakat kell eltávolítani, viszont keményítésre és vasalásra nincs szükség, a csipke megtartja a formáját.

Minden egyes minta kontúrozásának és kivarrásának munkaórában meghatározott ideje van. A legkisebb darab is legalább egy napig formálódik, de vannak olyanok, amiknek az elkészítése akár két évig is eltarthat. Érdemes rápillantani az adatokra, hiszen a múzeumban kiállított darabok mellett feltüntették, melyiket mennyi idő alatt varrták. (Érdekesség, hogy a csipkevarró az adott mintáért mindig fix díjat kap, ami független attól, hogy az előírtnál rövidebb vagy hosszabb idő alatt készítette el.)

Felmerülhet bennünk a kérdés: hogyan lesz valakiből halasi csipkevarró? Az ügyes kezű jelentkezők itt, a helyszínen tanulnak. Körülbelül egy év alatt sajátítják el a hatvanféle öltést, illetve minden szükséges tudnivalót, majd további 3-4 év alatt a nagyobb felületek egyenletes kidolgozásához szükséges rutint. Az elkészült munkák szigorú minőségellenőrzésen mennek át, ezért a kevésbé rátermettek már az elején kirostálódnak. Aki viszont itt marad, stabil munkahelyet kap egész életére. Jelenleg 10-en dolgoznak a családbarát közösségben.

A legtöbb csipkét a helyszínen értékesítik, de a Halasi csipke honlapján minden minta megnézhető, és online is rendelhető. Választhatunk késztermékek közül, de akár kérhetünk olyan mintát is, melyet a megrendelést követően készítenek el.

A tervezés, varrás és értékesítés folyamata jelenleg egy alapítvány kezében van.

Nyitvatartás

 • május 1. és szeptember 30. között: hétfőtől vasárnapig 9:00-12:00 és 13:00-17:00
 • október 1. és április 30. között: hétfőtől szombatig 9:00-12:00 és 13:00-16:00, vasárnaponként előzetes bejelentkezés alapján

Árak:

 • Felnőtt: 1000 Ft/fő
 • Gyermek/nyugdíjas: 750 Ft/fő

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2023 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2023-02-13

Tömegközlekedéssel

 • A távolsági buszról a Kiskunhalas, Park áruház nevű megállóban érdemes leszállni.
 • A helyközi járatok legközelebbi megállója az Erdei Tér elnevezésű.

Megközelítés

 • A távolsági busz megállójából délkeleti irányba indulunk a Széchenyi utcán, majd 100 méternyi séta után jobbra kanyarodunk a Kossuth utcába. A múzeum bejáratát (összesen 130 m szintemelkedés nélkül).
 • A helyközi busz megállójából nyugati irányba indulunk a Kossuth utcán. 60 méternyi séta után a múzeum bejáratát az utca bal oldalán, a Csipkevarrók szobra mellett találjuk.

Parkolás

 • A múzeum épületéhez tartozó, vendégek számára fenntartott parkolót a Vasút utca 2. címen érhetjük el.

Koordináták

DD
46.430551, 19.488893
DMS
46°25'50.0"N 19°29'20.0"E
UTM
34T 383902 5142995
w3w 
///kulcs.tagok.felmér
Navigáció Google Térképpel
Sajnáljuk, nincs találat!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum

Kossuth Lajos utca 37/A
6400 Kiskunhalas

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak Rossz időben is ajánlott
 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp