Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Barlang

Leány-barlang

Barlang · Pilis-hegység · 458 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Leány-barlang kívülről nézve hasadékszerű
  A Leány-barlang kívülről nézve hasadékszerű
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

Klastrompuszta fölött, a Pilis meredeken letörő, nyugatra néző lejtőjén, a Csévi-szirtek oldalában nyílik a Leány-barlang.

A Pilis mészkőrögei kiterjedt barlanghálózatot rejtenek: ékes példája ennek a közel 20 km-es összhosszúságú Ariadne-barlangrendszer (hazánk harmadik leghosszabb barlangrendszere), amelynek része a Leány-barlang is. A bejárati szakasznál húzódó meredek, sima falon szépen kirajzolódik a barlang létrejöttében szerepet játszó, kibillent mészkőrétegek dőlésszöge. Beljebb egy kb. tíz méter hosszúságú kürtő tör a felszínre, míg másik irányban egy nagyobb termet találunk, amelyben előszeretettel tanyáznak denevérek. Innen lépcső vezet a barlang távolabbi járataihoz, ám ahogy azt a zárt vasajtó is jelzi, itt ér véget a szabadon bejárható rész. A belsőbb járatok egyszeri túrázók számára balesetveszélyesek és nehezen járhatóak, de az itt található, különleges cseppkőformák védelme is indokolttá teszi a lezárást.

A Leány-barlang az innen alig 100 méterre nyíló Legény-barlanggal összefüggő rendszert alkot – ez sokáig nem volt bizonyítható, ám 1997-ben a kutatók megtalálták az összeköttetést a két barlang között. Ezután további hat, közeli, egymáshoz kapcsolódó barlangot sikerült feltérképezni: akadt köztük, amit a mélyből áramló, a havat elolvasztó levegő buktatott le, a Vacska-barlangot pedig egy vadmacskát követve lelték meg a kutatók. Az összességében több mint 19 km hosszú rendszer nyolc barlangjának kilenc bejárata van, de kutatása jelenleg is aktívan folyik, így elképzelhető, hogy a jövőben újabb járatokra bukkannak.

Régészetileg a 20. század elején Bella Lajos és Kadić Ottokár kezdte feltárni a felszíni üregeket, és sok egyéb mellett kimutatták az előember egykori jelenlétét is. A tárgyi leletek sokszínűsége azt bizonyítja, hogy az itt élő ember több ezer év óta folyamatosan használta ezeket a barlangokat. Bella Lajos feltevése szerint a kőkorszakban a nagyobb barlangban laktak a férfiak, míg a magasabban fekvő és védettebb, kisebb barlang a nők és a gyerekek számára szolgált menedékül – innen ered a barlangok elnevezése, amit 1913 óta hivatalosan is használnak.

A barlang keletkezése

A terület domborzatát elsősorban a Pilis rögeit magasba emelő tektonikus mozgások alakították. A kitett helyzetbe került, fedetlen mészkőbércek néhol elvesztették alátámasztásukat, elhasadtak, az események nyomában pedig nyers sziklafalak maradtak hátra, mint amilyeneket a Pilis-tető „hátsó udvarában" sorakozó Csévi-szirteknél láthatunk.

Az elhasadt rögök törései mentén barlangjáratok nyíltak fel. Eleinte a mélyből fölfelé áramló hévíz alakította ki az üregrendszert, ami aztán a felszín felől beszivárgó csapadékvizekkel is kapcsolatba került. A törések mentén kifejlődött, ezért szerfelett szövevényes, sokszorosan elágazó járatokat ettől fogva részben karsztvíz nyitotta és tágította. Az egyre magasabbra került járatokból mélyebbre vándorolt a karsztvíz, szárazzá vált termeik pedig gigászi, ásító üregekként állapodtak meg a lejtőkbe ékelődve - menedéket nyújtva az ősember, vagy éppen régen kihalt állatok számára.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes

Dömsödi Áron/Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Dömsödi Áron/Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-11-24

Tömegközlekedéssel

 • A barlanghoz legközelebb eső buszmegállókat Kesztölcön és Piliscséven találjuk.
 • Ha Kesztölcön szeretnénk leszállni, akkor az Esztergom és Dorog irányából közlekedő buszokról a Kesztölc, sportpálya megállóig utazzunk.
 • Indulhatunk Piliscsév felől is, ide is az Esztergom és Dorog felől érkező buszokkal juthatunk el, ez esetben a Piliscsév, Hősök tere megállóig utazzunk.

Megközelítés

 • A Kesztölc, sportpálya buszmegállótól sétáljunk el a településen átvezető Klastrom utcára, és forduljunk jobbra. A zöld kerékpáros jelzést követve érkezünk 2,5 km után Klastrompusztára, ahol a kolostorromnál kanyarodjunk jobbra, az erdőbe. Az útelágazásnál térjünk a KΩ jelzésre, ami a Legény-barlangig vezet, majd onnan néhány perc múlva a PΩ jelzésen érkezünk meg a Leány-barlanghoz (3,5 km, 236 m szintemelkedés).
 • Piliscsév, Hősök tere buszmegállóból indulva a templom felé induljunk el a K és P jelzések mentén. A két jelzés szétválásánál maradjuk a P jeleken (ez a rövidebb út), ami egészen a KΩ jelzésig vezet. Ez utóbbin forduljunk jobbra, majd a Legény-barlangtól a PΩ jelzésen érjük el a Leány-barlangot (3,5 km, 263 m szintemelkedés).
 • Klastrompusztáról a KΩ jelzésen induljunk el, ami egészen a Legény-barlangig vezet. Onnan a PΩ jelzésen néhány perc alatt a Leány-barlanghoz érünk (1 km, 128 m szintemelkedés).

Parkolás

 • A barlanghoz legközelebb eső parkolási lehetőséget Klastrompusztán találjuk - a kolostorrom melletti murvás területen hagyhatjuk autónkat.

Koordináták

DD
47.700000, 18.844400
DMS
47°42'00.0"N 18°50'39.8"E
UTM
34T 338275 5285208
w3w 
///karikás.rozsda.fagypont
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 4,5 km
Időtartam 1:44 óra
Szintemelkedés 338 m
Szintcsökkenés 338 m

Azokon a hétvégéken, amikor kiszámíthatatlan az időjárás, közeli, kompakt, aránylag gyorsan megjárható, mégis érdekes és látványos túrák az ideálisak.

45
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Pilis-hegység
Az óriások kertjében
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 10,9 km
Időtartam 3:50 óra
Szintemelkedés 655 m
Szintcsökkenés 655 m

Felemelő hangulatú bükkbirodalomba hatolunk a Pilis-tető tömbjének nyugati végein. A mészkőplató peremi karéját hűs, árnyas erdők és fergeteges ...

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Pilis-hegység
Körözés a pilisi Sasfészek fölött
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 589 m
Szintcsökkenés 589 m

Látogatás a Pilis északi tagjának szétnyíló hátára és a Sasfészek kémlelőtornyához. Buja erdők és impozáns sziklakolosszusok, kilátások és hűs ...

3
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
A fekete, a kémény és a hiányos
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 15,9 km
Időtartam 5:00 óra
Szintemelkedés 527 m
Szintcsökkenés 884 m

A rövid és könnyű délutáni túra két pilisi sziklameredélyt és egy kilátót fűz fel. Meglátogatjuk a Fekete-kő szirtjét, átvágunk a Pilis-nyergen ...

3
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Pilis-hegység
A Pilis sziklakapujában
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 12,5 km
Időtartam 4:10 óra
Szintemelkedés 622 m
Szintcsökkenés 622 m

Ezúttal a Pilis lábánál maradunk, hogy a hegybelső és a felszín határmezsgyéjén túrázva források, magasba emelkedett barlangi csarnokok és nyers ...

13
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes zárva
Hossz 24,6 km
Időtartam 7:13 óra
Szintemelkedés 662 m
Szintcsökkenés 867 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

Szerző: Péter Lánczi,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 31,3 km
Időtartam 2:57 óra
Szintemelkedés 831 m
Szintcsökkenés 831 m

Igazi edzőkör tapasztalt és kemény bringások számára. Nem csak a táv, hanem a szint és sokszor a köves talaj is kihívást fog jelenteni, de a bejárt ...

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 15,5 km
Időtartam 1:04 óra
Szintemelkedés 164 m
Szintcsökkenés 164 m

Szintet és technikás terepet teljes mértékben nélkülöző túra, amely hossza miatt sem fog komoly fejtörést okozni. Az út felét aszfalton, felét ...

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp