Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Vízitúrák ajánlott túra

Fel Nagymarosra!

· 1 értékelés · Vízitúrák · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Fénykép: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
m 104 102 100 98 96 10 8 6 4 2 km
Van egy napod, s eveznél egy jót?  Irány Kisoroszi; onnan szigetről-szigetre evezz fel Nagymarosra!
nyitva
közepes
Hossz 10,5 km
4:00 óra
1 m
1 m
105 m
98 m
Nem is gondolnád, hogy a visegrádi vár tövében milyen változatos evezésre van lehetőség! A kisoroszi sátorozóhely tövében, a Rácz-kertben bérelhetsz kenut. A Szentendrei-sziget csúcsával szemben a Váci-Dunaágban egyik sziget éri a másikat. Ezek mögött evezz fel Nagymarosig!  Olyan változatos az út, észre sem veszed, hogy felfelé is milyen jól haladsz. Nagymaros kitűnő célpont látnivalókkal, büfékkel, éttermekkel. A visszajutás pedig igencsak egyszerű: a nagy hajó forgalomra figyelve csurogj le a kiindulópontig!

A szerző tippje

A túra nemzetközi hajóúton zajlik. Egész nap élénk motoros hajó- és csónakforgalom várható. Soha ne középen, hanem valamelyik parthoz közelebb haladj! Árral szemben segít az a tény, hogy a part közelében és a szigetek mögötti ágakban kevésbé gyorsan folyik a víz. Haladj a part mellett, de ügyelj a vízben lévő akadályokra!
Malárik Attila profilképe
Szerző
Malárik Attila
frissítve: 2019-10-17
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
105 m
Legalacsonyabb pont
98 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Evezés közben be kell tartani a vonatkozó jogszabályokat. Minden, az evezősben lévő személy számára megfelelő méretű mentőmellényt kell a járműben tartani. Úszni nem tudóknak és 14 éves kor alatt ennek viselése kötelező! A motoros hajókat legalább 50 m oldaltávolsággal kell kikerülni. Különösen ügyelni kell a hajózási jelzésekre: azok a veszélyes helyeket és a hajózóút szélét is jelölhetik.

Kezdés

Kisoroszitól nyugatra, a Kisoroszi sátorozóhely felé vezető út mellett (100 m)
Koordináták:
DD
47.807169, 18.994843
DMS
47°48'25.8"N 18°59'41.4"E
UTM
34T 349870 5296815
w3w 
///kőműves.válaszok.alkotott
Mutasd a térképen

Végpont

Kisoroszitól nyugatra, a Kisoroszi sátorozóhely felé vezető út mellett

Útleírás

A Rácz-kerttől gyalogút vezet le a vízreszállóhelyig. Ott jobbra, árral szemben indulj el! A Szigetcsúcsig zátonyos a meder; vízállás függvényében más és más távolságot kell a parttól tartanod, de maradj a szigethez közel, mert a túlsó oldalon erősebb az áramlás. A szigetcsúcsnál nézz körül! Ha van kedved és jó az idő, fürödj egyet a Dunakanyar legjobb természetes kavicsos fürdőhelyén! Nemcsak a hosszú kavicszátony, hanem a panoráma is csodás. Ha nem jön nagy hajó, indulj el keresztbe a Váci-Dunaágban!

A Kisoroszi-szigetek közül a felső épp szemben van, de nyugodtan célozd meg a másodikat, így különösebb erőlködés nélkül épp alatta  érhetsz partot. Alacsony vízállásnál a homokos part kifejezetten alkalmas fürdésre. Innen kezdődik a felfelé lapátolás. A szigettől jobbra a kis mellékágba evezz be! Ha van benne elég víz, a szigetet kettészelő csatornán evezz ki a főág felé: jó kis kalandban lesz részed! Akár erre, akár arra mész tovább, a felső szigetet is jobbról kerüld! Nyugodt, szép víz ez. A sziget tetejéhez érve a bal parton (felfelé evezve jobb kéz felé esik) egy alig látható szűk bejáratot találsz. Ez a következő sziget mögötti ág. Keskeny, helyenként kissé kiszélesedő, alacsony vízállás felett evezhető víziösvény. Addig evezz rajta, amíg a jachtkikötőbe nem érsz! Itt megállhatsz a kikötő éttermében egy ebédre, de akár tovább haladva ki is evezhetsz a Dunára, ahol Nagymarosig már szabad az út.

Innen a strandig pontonok és kikötők sokaságát kell megfelelően távolról elkerülnöd. Ez a legnehezebb szakasza a túrának. Ha bírod erővel, a komp alatti strand, a büfék, éttermek, látnivalók kárpótolnak. Visszafelé a legjobban teszed, ha szintén a bal parthoz közel haladsz, és csak a Szentendrei-sziget csúcsa előtt keresztezed a hajóutat. Ha sietsz, fél óra evezéssel visszaérsz - ha ráérsz, egy órácska csurgás és bámészkodás vár rád. Szép a vízről a Visegrádi vár.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A Budapest-Esztergom buszjárattal Szentgyörgypuszta megállóhelyig, onnan révvel Kisorosziba, majd gyalog még 1100 méternyire van a kiindulópont.

Parkolás

  • Budapest felől a 11-es főúton Tahitótfalunál a hídon át a Szentendrei-szigetre, majd Kisorosziba. Ott a Széchenyi utca végén balra fordulva végig a földúton.
  • Szentgyörgypusztán a révnél ingyenes a parkolás.

Koordináták

DD
47.807169, 18.994843
DMS
47°48'25.8"N 18°59'41.4"E
UTM
34T 349870 5296815
w3w 
///kőműves.válaszok.alkotott
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

Az időjárásnak megfelelő ruházatban indulj! Legyen nálad váltóruha, amit vízmentes zsákba vagy hordóba csomagolj el! Ha alkalmas a hőmérséklet a fürdésre, fürdőruhát vegyél a ruházat alá! Legyen a felszerelésed része az esőkabát és esőnadrág, ami nemcsak az esőtől, hanem a széltől is megvéd!

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei

+ 3

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
10,5 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
1 m
Szintcsökkenés
1 m
Legmagasabb pont
105 m
Legalacsonyabb pont
98 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek

Statisztika

  • Tartalmak
  • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
  • 3 Útpontok
  • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp