Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: Odvas-Farkas kör Budaörs felett

Gyalogtúra · Budai-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Tenczer Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség

Budapest környékének egyik legszelídebb hangulatú, legjobb kilátású hegyi fennsíkja tökéletes megnyitása a tavaszi túraszezonnak.

könnyű
Hossz 7,7 km
2:20 óra
294 m
294 m
372 m
146 m

Valahogy a földtörténet úgy hozta, hogy Budai-hegység köpcös banánformájának két nyugat felé kacsintó végét szelíden domborodó, sziklagyepes kopárok zárják. Északon a Nagy-Szénás után következő Meszes-hegy és Zajnát-tető kopasz búbjairól nyílik kilátás a Gerecse irányába, délen pedig a Budaörsi-kopárok háromszáz méter magas púpjairól tekintgethetünk ugyanarra, kissé más szögből – sőt itt a lábaink előtt hever kelet felé fél Budapest is. Ezek a szemet-lelket megnyugtató, meleg sziklagyepes platók elég ritkák Magyarországon, és mivel flórájuk-faunájuk is igen gazdag, fokozottan védettek. Egy szezonindító könnyed túrára mindkét helyszín tökéletes.

Aki több érdekességet (tudományos visszatekintést, kapcsolódó legendákat, fejtegetést a néveredetről) szeretne olvasni a túraútról, a leírást teljes egészében a Telex.hu-n érheti el.

A szerző tippje

 • Ha marad idő, el lehet még nézni a Törökugratóra is.
Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2023-04-01
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
372 m
Legalacsonyabb pont
146 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 49,96%Murvás út 9,40%Földút 18,51%Ösvény 21,59%Utca 0,51%
Aszfalt
3,8 km
Murvás út
0,7 km
Földút
1,4 km
Ösvény
1,7 km
Utca
0 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A meredekebb, sziklás részeknél legyünk fokozottan óvatosak a csúszásveszély miatt!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Budaörs, Kisfaludy utcai buszmegálló (145 m)
Koordináták:
DD
47.460218, 18.953363
DMS
47°27'36.8"N 18°57'12.1"E
UTM
34T 345747 5258338
w3w 
///fülvédő.idézet.kuncog

Végpont

Budaörs, Kisfaludy utcai buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A buszmegállótól a Kisfaludy utcán indulunk el, a P jelzést követve kifelé
 • Pár száz méter után jobbra a Kőláb utca, majd a Kőszikla utca visz a Kő-hegyre felvezető, kiépített lépcsőig
 • A Kő-hegyi kitérő után tovább megyünk a P jelzésen, ami még egy rövid ideig a házak között halad, majd beér egy hirtelen elkeskenyedő, bokros-fás völgybe az Odvas-hegy oldalába.
 • A hegygerincre érve nem fordulunk rá rögtön a Farkas-hegy közeli csúcsára vezető P+ túraútra, hanem benézünk jobbra a Piktortégla-üregek zónájába
 • A következő állomás a közeli, Farkas-hegyi kopár lesz, amit a P+ túraúton érünk el, kb 600 méternyi séta után
 • Ha egy kicsit többet sétálnánk a fokozottan védett hegytetőn, arra a rövidke Gubóvirág tanösvény nyomvonala ad legális lehetőséget
 • P+ úton folytatva lebaktatunk Budaörs felé, majd lent a településen a Víg utcán kötünk át a startponthoz.

A túra részletes leírása:

A startpont a budaörsi Kisfaludy utcai buszmegálló. A környéken jól lehet parkolni, és busszal is gyorsan ki lehet jutni ide a fővárosból. A buszmegállótól indul P jelű túraút a Kisfaludy utcán. Pár száz méter után odaérünk a jobb oldalt emelkedő Kő-hegy lábához, itt körutunkra varrunk egy vargabetűt a hegytetőre. A Kőláb utca, majd a Kőszikla utca visz a hegyre felvezető, kiépített lépcsőig. Fent szinte beleütközünk az egyik szikla mellé épített kis kápolnába, amelytől nem messze áll a kő-hegyi kereszt. Túránk első állomása mindig elég forgalmas, szép időben kifejezetten, ugyanis elég könnyű elérni, és a kilátás is nagyszerű már innen is – főleg Budapest felé.

A kő-hegyi kis túrahurok után visszaereszkedünk a P jelű túraútra, amely még egy rövid ideig a házak között vezet, majd beér egy hirtelen elkeskenyedő, bokros-fás völgybe az Odvas-hegy oldalába. Itt jönne a következő kitérő. A hegyre egy tanösvényen legálisan fel lehetne kaptatni, ugyanis itt már fokozottan védett természeti területen járunk. Csakhogy a túra bejárása után érkezett az információ, hogy az Odvas-hegyi tanösvény hivatalosan valószínűleg nem létezik, annak ellenére, hogy az online turistatérképek és több nyomtatott turistatérkép is mutatja , sőt az interneten megtalálható a tervezetének a leírása. Ha pedig így van, akkor a fokozottan védett területre, azaz az Odvas-hegyre jelölt túraút hiányában a törvények szerint nem szabad belépni. Ám tovább bizonytalanítja a helyzetet az is, hogy a hegy aljában sehol nincs a fokozottan védett természeti területre utaló tábla, ami erre felhívná a figyelmet, igaz, a helyszínen a tanösvény sincs kijelölve.

Amíg tisztázatlan a helyzet, addig az Odvas-hegyre vezető kitérő nem javasolható, pedig különösen izgalmas lenne. A tanösvény egyébként geológiai érdekességeket mutatna be, de minket az algagyep maradványok és a márgával kitöltött neptuni telérek sajnos csak mérsékelten hoznak lázba, ezért szinte teljes figyelmünket a hegytetőről kitárulkozó panorámának és a lejtősztyepprétet tarkító friss, tavaszi virágoknak szentelhetnék.

Túránkat a szűk völgyben vezető P jelzésen folytatjuk a Farkas-hegy felsőbb szférái felé. Tovább kaptatunk a hegygerincre, de amikor felérünk rá, nem fordulunk rá rögtön a Farkas-hegy közeli csúcsára vezető P+ túraútra, hanem benézünk a Piktortégla-üregek zónájába.

Ebben a térségben ugyanis nincsenek szurdokok vagy jelentősebb barlangok, vannak viszont a csak erre a területre jellemző Piktortégla-üregek. Ezek részben beomlott tárók, ahonnan az 1800-as évek végétől a helyi bányászcsaládok fehéragyagot termeltek ki, hogy abból tégla formájú darabokat, úgynevezett piktortéglát vagy festőtéglát gyártsanak.

A Piktortégla-üreg felfedezése után a következő állomás a Farkas-hegy kopár búbja lesz, amelyet a P+ túraúton érünk el, kb 600 méternyi séta után. A 343 méter magas, sziklagyeppel, rétekkel szőnyegezett tetőn több kitaposott ösvény csábít sétálgatásra. A hegy azonban fokozottan védett természeti terület, és mint ilyen, szintén csak a kijelölt túraúton taposható. Erre a P+ túraösvény mellett a hegytetőt körbejáró, rövidke Gubóvirág tanösvény nyomvonala ad legális lehetőséget.

A Farkas-hegy tetején különleges emlékmű állt egy 2023 márciusi, különösen viharos hétvégéig: egy V-alakú vitorlázórepülő-szárny, amely annak állít emléket, hogy 1929-ben itt kezdődött meg a magyar vitorlázórepülés. (A nehéz kezdeti időkben minden tizedik felszállás géptöréssel végződött.)

A hegytetőről szép panoráma nyílik körbe. Délen az Odvas-hegy nyúlik el csigaként, észak felé a Szekrényes-hegy és a Szállás-hegy derűs, kopasz kobakja hívogat – ez utóbbi két hegy viszont tiltott gyümölcs, hiszen fokozottan védett természeti területen áll, és jelzett túraút se visz fel rájuk.

Miután beteltünk a kilátással, a P+ úton folytatva lebaktatunk Budaörs felé, majd lent a településen a Víg utcán kötünk át a startponthoz. Az utolsó métereken még útba ejtjük a naplemente ferde fényében fürdő kis Kálvária-dombot, ahonnan jól látszik a túra kezdetén megmászott Kő-hegy a kápolnával és a kereszttel.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Kelenföld irányából a 40-es busszal a Kisfaludy utca buszmegállóig utazzunk!

Megközelítés

 • A Kisfaludy utca a buszmegálló mellől nyílik, itt vágunk neki a túrának.

Parkolás

 • Parkolási lehetőségeket mindig találunk a kezdőpont környékén.

Koordináták

DD
47.460218, 18.953363
DMS
47°27'36.8"N 18°57'12.1"E
UTM
34T 345747 5258338
w3w 
///fülvédő.idézet.kuncog
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Zárt cipő, esőkabát és növényhatározó ajánlott.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
7,7 km
Időtartam
2:20 óra
Szintemelkedés
294 m
Szintcsökkenés
294 m
Legmagasabb pont
372 m
Legalacsonyabb pont
146 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Csúcstúra Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp