Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: Hetyke csúcsok és lichthofos barlang a Keleti-Gerecsében

· 10 értékelés · Gyalogtúra · Gerecse
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A mogyorósbányai Kősziklán
  A mogyorósbányai Kősziklán
  Fénykép: Farkas Péter
m 600 500 400 300 200 100 20 15 10 5 km Nagy-Gete Jankovich-barlang (bajót … kői-barlang) Hegyes-kő
A Keleti-Gerecse sasbércsorozata a Nagy-Getétől az Öreg-kőig erdei tóval, barlangokkal, sziklapaddal.
közepes
Hossz 23,4 km
7:15 óra
849 m
850 m
448 m
112 m

A Keleti-Gerecse az alig ismert Bajóttól a turistaparadicsomnak éppen nem nevezhető Dorogig terjed, kijelölt turistaút alig szabdalja. Az eldugottság nem válik hátrányára: itt nem valószínű, hogy népes kiránduló csapatokkal találkozunk. További előny, hogy a túra kiindulópontja Budapestről egy órán belül elérhető kocsival.

A táj lösztakaróval borított, lankás dombvidéke kellemes látvány, de nem lenne különösebben érdekes, ha az északi és a déli szélén nem emelkednének ki belőle sorozatban hatalmas, látványos mészkőszirtek. Az északi szirtsorozat szikláit az Országos Kéktúra útvonala köti össze, valamint erre kanyarog a legismertebb teljesítménytúra, a Kinizsi Százas is. Hiába a két ismert útvonal, a legtöbben elrohannak az érdekes pontok mellett.

Ez a túraajánló eredetileg a Telex.hu-n jelent meg.

A szerző tippje

 • Ha marad idő, érdemes megnézni a késő romai erőd maradványát Tokod határában.
Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2021-04-08
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
448 m
Legalacsonyabb pont
112 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 62,63%Ösvény 34,89%Utca 2,47%
Földút
14,6 km
Ösvény
8,2 km
Utca
0,6 km
Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Club Leonardo Étterem és Panzió

Biztonsági előírások

 • A Baits- és Jankovich-barlanghoz vezető út csúszós és meredek, a Nagy-Gete keleti lejtője szintén, jól tapadó, a bokát megfelelően tartó bakancs ajánlott. A Hegyes-kő, a mogyorósi Kőszikla és az Öreg-kő sziklakilátóiról könnyen le lehet esni, úgyhogy óvatosan mozogjunk!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Tokod, Hősök tere (121 m)
Koordináták:
DD
47.718935, 18.654242
DMS
47°43'08.2"N 18°39'15.3"E
UTM
34T 324073 5287727
w3w 
///képeslap.átölel.kisautók

Végpont

Tokod, Hősök tere

Útleírás

Itiner:

 • A tokodi Hősök terét az Országos Kéktúra K jelzését követve, a Szabadság utcán kell elhagyni, a jelzés egészen a Nagy-Gete csúcsáig vezet.
 • A Nagy-Getéről vissza a K jelzésen a Sörház-völgyig ereszkedünk, ahol balra a K+ útra térünk át, egészen a Hegyes-kőig követve a jelzést.
 • A Hegyes-kőt és a következő állomást, a mogyorósi Kősziklát megintcsak az Országos Kéktúra K jelzése köti össze.
 • A Kősziklához egy rövid K▲jelzés vezet ki (könnyű mellette elmenni).
 • A Kősziklától érdemesebb ismét egy K+ jelű úton elkerülni Mogyorósbánya völgyét, majd az út ismét belefut a lentről érkező Kéktúrába, ami bevezet az Öreg-kő alá.
 • Az Öreg-kő barlangjaihoz, valamint a csúcsra a jelzés vezet.
 • A csúcsról a Muzsla-tetőt megkerülő erdei út, majd a Z jelű út vezet Mogyorósbánya központjába, ahonnan a Mária zarándokutat követve lehet visszajutni a tokodi startpontra.

  A túra részletes leírása:

A Szabadság utcán, a K turistajelzésen indulunk a legmagasabb csúcs, a 457 méter magas Nagy-Gete irányába. Ez a túra rögtön legnehezebb része, nemcsak hogy 327 méteres szintkülönbséget kell lekaptatni, hanem az emelkedő sok helyütt kellemetlenül köves, csúszós, meredek és fárasztó.

A csúcson viszont egy olyan panorámával ellátott természetes pihenőhely van, ahol sokáig el lehet üldögélni a tájat nézegetve. Innen jól látni a túra többi állomását: a Hegyes-kő kemény bimbóját, a Kő-hegyi sziklaperemet és az Öreg-kő sziklafalát, valamint ezeken túl a szélesen terpeszkedő Nagy-Gerecsét. Lefelé ugyanúgy a K jelzésen ereszkedünk vissza kb. félútig, a Sörház-völgyig, ahol balra átváltunk a K+ jelzésre.

Itt figyelni kell, mert a turistaúttól le kell térni egy erdei úton, hogy egy száz méteres séta után eljussunk az eldugott erdei tavacskához, de a felfedezés öröme kárpótol. Azt nem tudni, mi okból alakították ki a tavat, mert se horgászt, se mást nem lehet látni a környéken, és a part is túl természetesnek hat az állandó használathoz, de az biztos, hogy kellemes hely.

A K+ jelzésű turistaút innen a szántóföldek mellett, széles dombtetőkön vezet a Hegyes-kő irányába. Utoljára Burgenland környékén láttam ilyen jókedvűen púpos, dimbes-dombos vidéket, ráadásul a földútról szinte végig elég jól körbelátni, és a Hegyes-kő is a legszebb arcát mutatja.

A szép mészkőoromra a turistaútról 5 perc alatt fel lehet mászni a sziklás ösvényen. A tetejéről rálátni Tokodra, meg lehet nézni a Nagy-Gete púpját, ahonnan érkeztünk, jól látszik Esztergom is a Duna-híddal, a Bazilikával és a hátterében, a szlovák parton a Kovácsi-sziklákkal. A Hegyes-kő helyi viszonylatban népszerű hely, néha sajnos terepmotoros csordák is felmerészkednek rá.

Innen a K jelzést követve lekocogunk a Bajnai út völgyébe, ahonnan a tokodi pincesor mellett visz fel az út a következő megálló, a mogyorósi Kőszikla felé. Decemberben a pincesori üdülőhely már kihalt, de nyáron elég nagy élet van itt. Szép komótosan emelkedik az út, majd erdei út, aztán ösvény, és ha nem figyelünk, simán elsétálunk a Gerecse legszebb szirtje, a mogyorósi Kőszikla mellett. A meredeken leszakadó, tíz emeletnyi sziklaperemhez egy nagyon rövid, K▲ jelzésű turistaút vezet ki.

Az oromról észak-kelet felé nyílik kilátás, amit a Hegyes-kőről már nagyjából ismerünk, de itt nem is a panoráma az igazi vonzerő, hanem a Magyarországon ritkaságszámba menő, meredeken a mélységbe zuhanó sziklafal. A tetején biztosítókarikák mutatják, hogy itt régebben sziklamászó tevékenység is folyt. A sziklákat, csakúgy, mint a Gete csúcsát, egy nagy kereszt díszíti.

Ha már kereszt, akkor a turistaútra visszatérve újra letérünk az Országos Kéktúra K jelzéséről, és a K+ jelzésű úton megyünk tovább. Egyrészt, mert ez nem visz le a völgybe, Mogyorósbányába, hogy aztán megint fel kelljen kaptatni, másrészt mert a földek mellett gyalogolva innen is kinyílik dél felé a táj. A K+ aztán ismét belefut a Mogyorósbánya felől érkező Országos Kéktúra útvonalba, amely egyenesen az Öreg-kő lábához vezet.

A Kéktúra nem vezet fel az Öreg-kő tetejére, és ez hiba, mert így olyan látványosságok maradnak ki, amelyekből az egész országban kevés van. A hegyre egy mesterséges lépcsővel induló ösvény visz fel (a jelzést kell követni), amely aztán átcsap egy lépcső nélküli, meredek sárcsúszdába. Nem egyszerű a felkapaszkodás, pláne kicsit esősebb időben, de azért óvatosan meg lehet oldani. Először a Baits-barlang, majd egy kicsivel tovább a Jankovich-barlang következik. Ez utóbbi az érdekesebb, mert a nyolc méter magas bejárat mögötti barlangcsarnokot egy tág felső kürtőn beérkező fény világítja meg, mint egy óriási tetőablak. A barlangot Jankovich Béla oktatáspolitikusról (1913-1917 között oktatási miniszter volt) nevezték el.

Érdemes feljebb menni a turistaösvényen, mert több látványos kilátópontot is találunk, ahonnan körbenézhetünk az ekkor már valószínűleg lassacskán szürkületbe boruló tájon. A nappal együtt mi is elindulhatunk lefelé a hegyről, majd a sötétben a könnyű és gyors hegylábi utakon, Mogyorósbányán keresztül kb. másfél óra alatt átgaloppozhatunk a tokodi startpontra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A startpont Esztergomból távolsági busszal megközelíthető, leszállni a Tokod, Hősök tere megállóban kell.

Megközelítés

 • A buszmegállótól a Szabadság utcán indulj el a K jelzést követve.

Parkolás

 • A tokodi Hősök terén, a templom környékén mindig szokott lenni parkolóhely.

Koordináták

DD
47.718935, 18.654242
DMS
47°43'08.2"N 18°39'15.3"E
UTM
34T 324073 5287727
w3w 
///képeslap.átölel.kisautók
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Ajánlott az alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. Jól jöhet a csúszásgátló és a túrabot. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(10)
K. Krisztián
2023-01-02 · Közösség
Ritkán találkozom ennyire szép és tartalmas tájjal, feledhetetlen élmény. A leírással ellentétben mondjuk talán csak a budai hegyekben találkoztam több túrázóval, de biztos csak a szilveszter miatt. 😃 És nálam ez az útvonal már súrolja a Nehéz kategóriát, mondjuk én futva mentem végig. 😬
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-12-31
Fénykép: K. Krisztián, Közösség
Fénykép: K. Krisztián, Közösség
Fénykép: K. Krisztián, Közösség
Németh Vera
2022-10-23 · Közösség
Nagyon szerettük🥰
Mutass többet!
Fénykép: Németh Vera, Közösség
Biró Betti
2022-02-26 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-02-25
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 26

Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
23,4 km
Időtartam
7:15 óra
Szintemelkedés
849 m
Szintcsökkenés
850 m
Legmagasabb pont
448 m
Legalacsonyabb pont
112 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Csúcstúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp