Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Az Öreg-kő és a Kőszikla: a Gerecse északi rögei

· 41 értékelés · Gyalogtúra · Gerecse · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A mogyorósbányai Kősziklán
  A mogyorósbányai Kősziklán
  Fénykép: Farkas Péter
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Jankovich-barlang (bajót … kői-barlang) Mogyorósbányai Kőszikla … rósi-szikla)
A Keleti-Gerecse mészkőrögeinek leglátványosabb képviselői a remek kilátást kínáló, barlangoktól zegzugos, misztikus Öreg-kő, és a hegyből kioldott mészanyag újjászületéséből kialakult, különleges mésztufasziklában tetőző Kőszikla, amelyek izgalmas túrára csábítanak ezen a félreeső vidéken.
nyitva
könnyű
Hossz 10,8 km
3:30 óra
477 m
477 m
355 m
151 m

Túránk a Gerecse tömbjének előterében sasbércszerűen kiálló, szigetszerű mészkőrögökön kalandozik, betekintést nyújtva a hegység geológiai folyamataiba és a hely lelkiségébe. A fekvő nyolcast formáló túraútvonal a környék legszebb és legérdekesebb helyeit járja végig, esszenciába sűrítve a Gerecse hangulatát.

Kiindulópontunk, a péliföldszentkereszti kolostor nem véletlenül épült pont erre a helyre: a szelíden hullámzó táj békét és harmóniát áraszt. A szerzetesek elvonulását, természetben való elmélyülését segítette a gerecsei rögök ölelésében fekvő, erdőkkel, ligetekkel borított medence meghittsége. Ha figyelmesen, letisztult érzékekkel járjuk e vidéket, mi is megtapasztaljuk ezt a különleges hangulatot.

A szerző tippje

 • Az útvonal nyolcast formáló körtúra jellege miatt részekre bontható, és aktuális igényünk, erőnlétünk szerint alakítható.
 • Ha tömegközlekedéssel érkezünk, érdemes megfontolni, hogy a jobb csatlakozással rendelkező Mogyorósbányáról indulunk. Ebben az esetben  érdemes a túrát ellentétes irányban bejárni, és a Kőszikla kilátópontjától a bajóti Öreg-kő felé, Péliszentkeresztre leereszkedni.
 • Az Öreg-kő barlangjainak felfedezéséhez vigyünk magunkkal lámpát, hogy az üregek belső zugait is feltérképezhessük!
 • A túra során két kilátópontot is érintünk, ahonnan a Duna völgye és a Gerecse északkeleti rögei tűnnek elő. Ennek megfelelően érdemes a túrát tiszta időben bejárni, amikor élvezhetjük a panorámát.
 • A túra kezdő- és végpontján találjuk a 2020-ban átadott, egész évben nyitvatartó Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-03-09
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
355 m
Legalacsonyabb pont
151 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 75,59%Ösvény 12,75%Utca 5,48%Ismeretlen 6,16%
Földút
8,2 km
Ösvény
1,4 km
Utca
0,6 km
Ismeretlen
0,7 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Ha a bajóti Öreg-kő barlangjainak belső zugaiban járunk, legyünk körültekintőek a barlangi környezetben! A sziklák a lecsapódó pára miatt szinte mindig nedvesek, csúszósak, így a Jankovich-barlangban legyünk óvatosak a sziklás peremek közelében! A Szalay-barlangban különösen figyeljünk a mennyezet sokszor valószerűtlenül lecsüngő formáira! Sisak nélkül egy hirtelen mozdulat miatt komolyabb sérülést is szenvedhetünk a sziklaélekkel való találkozáskor.
 • A sziklás kilátópontoknál óvatosan közlekedjünk a mély repedésekkel szabdalt kőzetfelszínen! Különösen nedves időben a sziklaperemekről könnyen lecsúszhatunk, tehát figyelemmel és kellő elővigyázatossággal közelítsük meg a meredek letöréseket!

Kezdőpont

Péliföldszentkereszt buszmegálló (159 m)
Koordináták:
DD
47.708323, 18.589376
DMS
47°42'30.0"N 18°35'21.8"E
UTM
34T 319171 5286697
w3w 
///változik.belefut.udvarias

Végpont

Péliföldszentkereszt buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Péliföldszentkeresztről az Országos Kéktúra K jelzését követjük a bajóti Öreg-kő lábánál lévő pihenőig északnyugati irányba, Mogyorósbánya felé.
 • Kitérőt teszünk az Öreg-kő oldalában lévő barlangokhoz a Kjelzésen az Öreg-kői pihenőtől.
 • A pihenőtől Mogyorósbánya felé ismét az Országos Kéktúra K jelzését követjük a Mogyorósbánya feletti nyeregig.
 • A nyeregtől a K+ jelzésen haladunk keleti irányba a Kősziklához.
 • A kilátóponthoz a K▲ jelzésű ösvényen érünk ki, majd ugyanezen az ösvényen kell visszajönnünk az elágazáshoz.
 • A Kősziklától Mogyorósbányára az Országos Kéktúra K jelzésén ereszkedünk le, és megyünk tovább dél felé a falu feletti nyeregig a K / Z jelzésen.
 • A nyeregből a Mária-úttal együtt haladó Z jelzést követjük Péliföldszentkeresztre.

A túráról részletesen:

Péliföldszentkeresztről az Öreg-kőre

Utunk Péliföldszentkereszt buszmegállójától indul az Országos Kéktúra K jelzésén a szalézi rend kolostoregyüttesén keresztül. Az Árpád-kortól lakott települést Peel néven említik először 1243-ban. A török időkben a környékbeli falvak sorsában osztozva elnéptelenedett, és csak a 18. század közepétől települtek be szerzetesek Bakóczy Ferenc hercegprímás jóvoltából. Az újjáéledt templomban és a köré épített kolostorban először nazarénusok, majd pálosok, végül a 20. század elejétől a Don Bosco szellemiségét követő szaléziek tevékenykedtek. A torinói alapítású rend „az anyagi vagy lelki szükségben lévő leány ifjúság keresztény nevelését” tűzte ki célul.  Főként oktatással és karitatív tevékenységgel segítettek a társadalom szélére sodródott fiatalságnak, hitet és életcélt adva számukra. A világháború után a kommunista rendszerben elkobozták a kolostort, ahol ezután vájárképző iskola és internátus működött, illetve a helyi téesz vadászháza lett a teológia épületéből. A rendszerváltással azonban visszakapták a szaléziek jogos tulajdonukat; az újjászerveződő rend képviselői gyarapodó szerzetesi állománnyal és intézményrendszerrel országszerte segítik a rászoruló fiatalokat.

A kolostor öreg fákkal övezett épülete után pár száz méterrel, a lourdi barlangszentéllyel kialakított szent kúthoz érkezünk. Nem csak a szerzeteseket, de az itt keresztülhaladó turistákat is megérinti a hely lelkisége. Érdemes pár percre elidőzni a gondozott rét szélén csobogó forrásnál: igazi béke honol az árnyas völgy szegletében. Ajánlatos hűs forrásvízzel feltöltve továbbindulni, megkezdve a lassú kapaszkodást az Öreg-kő erdővel borított tömbje felé. A völgyből kikanyarodva szántók és kaszálórétek között haladunk az egyre felénk magasodó, sziklafalban csúcsosodó hegy irányába. A hegylábi tölgyerdőben hamarosan elérjük az Országos Kéktúra éles kanyarjánál kiépített pihenőhelyet, ahonnan mindenképpen érdemes egy rövid kitérővel felkeresni a sziklás hegyoldal rejtett kincseit.

A bajóti Öreg-kő izgalmas képződményei

Az Öreg-kő egyre meredekebb oldalában lépcsőkkel támogatott ösvényen haladunk felfelé a KΩ jelzésen. Az első jobb oldali leágazásnál az Öreg-kői 1. számú zsombolyhoz jutunk, melynek vasráccsal lezárt bejáratát tekinthetjük meg a meredek, sziklás hegyoldalban. A rácsozat minket is véd a szakadékszerűen mélybe zuhanó aknabarlang veszélyes kürtőjétől, illetve maga a barlang is fokozott védettséget élvez az itt található képződmények miatt. Számos érdekes barlangi ásványkiválás, mint a karfiolszerű kalcit- és aragonitkristályok mellett az egykor Európa-hírű, nagyra nőtt, táblás baritkristályok már csak elvétve láthatóak a barlang falán.

Az eredeti ösvényhez visszatérve és a meredek hegyoldalban tovább kapaszkodva érdekes jelenséget figyelhetünk meg. A környező fatörzseket egyre nagyobb foltokban borítja vastag moharéteg a nedves mikroklímának köszönhetően. A meredek hegyoldal sziklákkal övezett bevágása egyre jobban bezárul a felénk magasodó szirt árnyékában - végül a párás, hűvös levegőt szolgáltató barlangok előterébe érkezünk. Először a kisebb, egyetlen gömbfülkéből álló Baits-barlang mellett haladunk el, majd balra tovább, a sziklafalhoz érve különös látvány tárul elénk. Az utunkat kísérő szikla egy hatalmas boltívben tetőzve egyszeriben felénk borul, és a hegyoldalból kibontakozik a Jankovich-barlang tekintélyes méretű, különleges sziklaképződménye. A drámai formákat és méreteket kiemelve, a barlang mennyezetéből egy szabályos kerek ablak nyílik az égboltra, természetes fénnyel megvilágítva a tágas sziklacsarnok belsejét. A falakon jól megfigyelhetjük a hegyet alkotó dachsteini mészkő rétegződését, mely 1-2 méter vastag vízszintes sávokban épül egymásra. A barlang belső zugaiban a feltörő melegvizek kürtőszerű üregeket oldottak a mennyezetbe, melyeket a nyári időszakban denevérek szülőkolóniái népesítenek be. A védett, sötét zugokban összegyűlt és az ifjú nemzedéknek életet adó denevérek orrfacsaró jelenlétükkel fontos alapkövei a barlangi ökoszisztémának. A nyári aktivitás miatt felhalmozódó guanót egykor értékes nyersanyagként termelték a Gerecse belső vidékeinek barlangjaiból, mint a lőporgyártáshoz szükséges foszfor alapanyagát; jelenleg a gombák, bogarak és egyéb lebontó szervezetek életfeltételeit biztosítja. Legyünk kíméletesek a jelen lévő törékeny ökoszisztémával és ne háborgassuk az itt lakókat!

A Jankovich-barlangtól vissza, a Baits-barlang előtti elágazásban letérve, ha a köves lejtőn szintben oldalazó ösvényt követjük, némi harántolás után elérjük a Szalay-barlang hangulatos kis tisztásról nyíló bejáratát. Az összesen 40 méter hosszúsággal rendelkező barlang felfedezése igazi kaland. A gömbszerű termek sorából álló zegzugos járatrendszer bejárásához vigyünk magunkkal lámpát! A még természetes fénnyel megvilágított bejáraton és az első teremben is jól látszik a barlang kialakulásának földtani háttere. Az olykor több méteres, egymásba harapó oldási üstök sora alkotja a barlang járatait, melyet a repedések mentén feltörő meleg vizek oldottak ki szabályos gömb alakban a hegyet felépítő tömör mészkőből. A legnagyobb ilyen gömbüst közel 3 méter átmérőjű a hátsó terem mennyezetében.

A barlang előtti tisztás szélén remek kilátópont nyújt panorámát az Öreg-kő oldalára, az alatta húzódó erdőkre, jó időben a Keleti-Gerecse mészkőrögeitől a Pilisen át a Börzsöny vulkáni kúpjáig. Miután visszaereszkedtünk a K és a K jelzés kereszteződésénél lévő pihenőhöz, tovább folytatjuk utunkat az Országos Kéktúra ösvényén keleti irányban.

A Mogyorósbányai Kőszikla és környéke

Az Öreg-kő lábánál elterülő hangulatos tölgyerdőben leereszkedve, egy rét keresztezése után szántóföldek és erdők határán érkezünk a Mogyorósbánya feletti nyeregbe, ahol a K+ jelzésen kell továbbmennünk a Kőszikla irányába. Pár száz méter enyhe emelkedő után kiérünk a Látó-hegy nyitott platójára. A név beszédes: valóban remek panoráma nyílik a környező hegyekre az erdei fenyőkkel tűzdelt ligetes fennsíkról. A K+ jelzést csak nyomokban tartalmazó útról egy szántó túlsó felén kanyarodunk a Kő-hegy irányába, és rövidesen felérünk a fenyőcsoportokkal tarkított tetőre.

A K+ és a K jelzés kereszteződésénél emléktáblához érünk, mely a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Komárom-Esztergom megyei csillagász szakosztályát hirdeti. Évtizedek óta ezen a helyen rendezik meg a helyi csillagászok szakmai észlelő táborát. A táblától alig pár méterre indul a K▲ jelzés a Kőszikla mészkőszirtjeihez, ahonnan mi is körbetekinthetünk a tájon. Az Öreg-kőhöz hasonló a kilátás, csak kicsit közelebbről szemlélünk mindent: a gerecsei rögöket, a Dunát, Esztergomot és  a lábunk alatt sorakozó tokodi pincék tarka présházait.

A hegy érdekessége, hogy a többi gerecsei röggel ellentétben itt nem a tengervízben keletkezett, szokványos mészkövet találjuk, hanem forrástóban lerakódott édesvízi változatot. Több millió évvel ezelőtt ugyanis az ősi Gerecsében, a mélybe szivárgó csapadékvizek által feloldott mészanyag a nagyobb hozamú forrásokon keresztül a felszínre bukkanva kicsapódott, létrehozva a mai Kő-hegy anyagát. Ahogy azt a mészkőhegységekben ma is megfigyelhetjük, a források körül elhalt növényi törmelék a vízbe esve meszes réteggel bekérgeződik. Később maga a növény elrohad, de lenyomata megmarad a kőzetben, így egyedi mintázatú, lyukakkal teli szikla alakul ki az egykori forrás emlékeként. Bár a helyet kevesen ismerik, és még kevesebben keresik fel, Magyarországon egyedül itt tudunk édesvízi mészkövön, biztosított falon sziklát mászni.

Az elágazáshoz visszatérve a K jelzésen nyugat felé leereszkedünk egy löszbe vágódott mélyúton Mogyorósbányára. A múlt században a falu északi határában bányák nyíltak a kőszénvagyon kitermelésére, melyet vasúton szállítottak tovább. A péliföldszentkereszti vájár iskola tanbányája is itt volt, melyet még működés közben láthattunk a Rockenbauer Pál által forgatott kultikus Kéktúra-filmben. A rendszerváltással a bányákat bezárták, a síneket felszedték, ma már csak a falu főutcáján felállított emlékmű emlékeztet az egykori bányász múltra.

Mogyorósbánya főteréről dél felé indulunk tovább a falu feletti nyeregbe, ahová egy kikövezett löszmélyúton érünk. A nyereg ismerős, mivel az Öreg-kő és a Kőszikla között már jártunk erre, csak most a Z jelzés Péliföldszentkeresztre vezető ágát választjuk, melyen szántókat keresztezve kényelmesen visszasétálunk utunk kiindulópontjához.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A túra Péliföldszentkereszt autóbusz megállóhelytől indul és oda is érkezik vissza. Sajnos csak kevés busz jár erre, de lehetőségünk van a nyolcas alakot formáló körtúrát egy másik pontjáról indítani, így a jobb tömegközlekedéssel rendelkező Mogyorósbányáról indulhatunk és oda is érkezhetünk vissza.
 • Ha Mogyorósbánya felől járjuk be a túrát, akkor a falu főterén, a Mogyorósbánya, községháza megállóhelynél kell leszállnunk.

Megközelítés

 • A túra a Péliföldszentkereszt autóbuszmegállóból indul és oda is érkezik vissza.
 • Ha Mogyorósbányáról kezdjük a túrát, akkor a falu főterén áthaladó K jelzés keresztezi a Mogyorósbánya, községháza megállóhelyet.

Parkolás

 • Péliföldszentkereszt a Bajót és Tokod közötti országút mentén található, Bajót közigazgatási területén. Parkolni a templomhoz vezető út elágazása előtti kanyar mellett, a murvás parkolóban vagy a péliföldszentkereszti templom mögött tudunk.

Koordináták

DD
47.708323, 18.589376
DMS
47°42'30.0"N 18°35'21.8"E
UTM
34T 319171 5286697
w3w 
///változik.belefut.udvarias
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(41)
Kocsis Tünde
2022-05-16 · Közösség
Fantasztikusan szép túraút, remek útvonal jelzésekkel.Csodás kilátással.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-05-15
Malina Alexandra
2022-03-27 · Közösség
A barlangos képek alapján nagyon megtetszett a túra. Tavasszal vagy nyáron biztos sokkal szebb az út, most nagyon poros volt és üres, de azért így is voltak szép részek. A Jankovics-barlang pl nagyon szuper és az a rész a hegytetőn ahol látni Esztergomot. Azért a sok fel és lefelé menetben elfáradtunk, túra botot érdemes vinni.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-03-27
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 161

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,8 km
Időtartam
3:30 óra
Szintemelkedés
477 m
Szintcsökkenés
477 m
Legmagasabb pont
355 m
Legalacsonyabb pont
151 m
Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Fauna Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp