Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kaptárkövek és barlanglakások földjén - körtúra a Bükkalján

· 9 értékelés · Gyalogtúra · Bükkalja · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Hideg-kút laposa hegyalji legelője
  A Hideg-kút laposa hegyalji legelője
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
A vulkanikus eredetű Bükkalja lankás dombvidékére látogatunk túránkkal. Utunk felfűzi az Ördög-szikla és a Kő-völgy tansövények nagy részét; az állomásokon sok érdekességet megtudunk e különleges tájról.
nyitva
közepes
Hossz 15,1 km
4:15 óra
408 m
408 m
319 m
188 m

A Bükkalja szelíd arcú táján, Cserépfalu és Cserépváralja között vezet túránk. A Bükk fő tömegétől eltérően a déli hegységperem vulkáni kőzetekből épül fel. A miocén kori tűzhányókitörések terítettek a térségre vastag dácit- és riolittufa-réteget, amibe a térségre jellemző és a hungarikumok közé tartozó bükkaljai kőkultúra részeként a híres kaptárkövek fülkéi mellett borospincéket, barlanglakásokat és más faragott üregeket, helyiségeket mélyítettek a környékbeliek ősei.

Utunk során felkeresünk számos kőalakzatot és sziklába vájt építményt, kibámulunk a tájba a Millenniumi kilátóból, végigmegyünk a többszintes berezdaljai pincesoron, bekukkantunk Kis-Amerika évtizedekig használt barlanglakásaiba, megszemléljük az Ördögtorony és más kaptárkövek misztikus kiemelkedéseit, átvágunk a tágas Cserépi-legelőn, elmerülünk a Kő-völgy vad szurdokában, és felkapaszkodunk Cserépvár romjaihoz is. Tartalmas és látványos túrára hív útvonalunk.

A szerző tippje

 • A Cserépváralja feletti Mangó-tető oldalában a P▲ jelzésen 700 méteres kitérővel felkereshetjük a Nagy-, és Kiskúp elnevezésű kaptárköveket.
Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2023-04-12
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
319 m
Legalacsonyabb pont
188 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 1,05%Földút 69,60%Ösvény 13,43%Utca 9,28%Ismeretlen 6,62%
Murvás út
0,2 km
Földút
10,5 km
Ösvény
2 km
Utca
1,4 km
Ismeretlen
1 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Cserépfalu, autóbusz-váróterem buszmegálló (210 m)
Koordináták:
DD
47.942367, 20.534944
DMS
47°56'32.5"N 20°32'05.8"E
UTM
34T 465270 5309999
w3w 
///oktató.középkor.íratlan

Végpont

Cserépfalu, autóbusz-váróterem buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A Törökök nyomában tematikus túraútvonal egyedi jelzésein kirándulunk Cserépfaluból a Mész-patak szurdokáig.
 • A szurdok feletti mélyúton jobbra a PT jeleket követjük.
 • A szoros túlvégétől a S jelzések lesznek irányadó kalauzaink a Cinegés útelágazásáig.
 • A Dobi-rét pihenőpadjáig a P+ jelek navigálnak.
 • Jobbra a P jelzésre váltva a Felső-szoros utáni kápolna épületéig ballagunk.
 • A kápolnától jelzés nélküli ösvényen megyünk fel Cserépvár romjaihoz, majd ugyanerre visszatérünk.
 • P jelzések mentén Cserépváralja központjába ereszkedünk.
 • Cserépváraljából a Törökök nyomában túraút egyedi jelzéseit követve bandukolunk vissza Cserépfaluba.

Túraleírás

Cserépfalu körül

Cserépfalu központjából kelet felé indulva kezdjük vándorlásunkat a Törökök nyomában tematikus túraút egyedi jelzéseit követve (stilizált kék bástya, felette félhold). A szemben felettünk magasodó a Millenniumi Kilátó tornya kiváló navigációs objektum, ezt az irányt tartjuk. Átkelünk a Hór-patak hídján, majd tovább kanyarogva az utcákon a jelzést követve végül lépcsősorhoz érkezünk. Ezen indulunk fel a Berezd-tető oldalába a Kis-Amerikának hívott egykori barlangtanyához. A jól megmunkálható riolittufába lakóbarlangokat faragtak, ami igen elterjedt volt a középkor óta szerte a Bükkalján. Egy 1938-as leírás Cserépfaluban 12, a teljes járásban 805 kőhajlékot említ, összesen 4000 lakossal. Sokuk a 20. század elején készült, amikor jelentős volt a kivándorlás a Kárpát-medencéből Amerikába. A legszegényebb környékbeliek azonban a tengerentúl helyett csak ide, Kis-Amerikába jutottak. A ma már romos barlangfalunak 1975-ben még lakták egyik kőlakását.

Feljebb a hegyoldal laposán egy kaszálóra érkezünk, és célba vesszük a Millenniumi Kilátó míves tornyát. A környékre jellemző kaptárkövet formázó építmény dácittufából készült, ablakaiból nagyszerű panoráma nyílik. Cserépfalu mögött a Hór-patak szurdokszerű kapuját látjuk, amin a vízfolyás a Déli-Bükkből a szelíd hegylábfelszínére lép. Nyugat felé az Eger és Felsőtárkány feletti vonulat húzódik, jól felismerhető a Vár-hegy és a Nagy-Eged csúcsa.

Pincesor és kaptárkő - élő kőkultúra

Ereszkedővel érkezünk a három egymás feletti utcából álló berezdaljai pincesor tetejéhez. A törmelékes vulkáni kőzetből szőlőt tápláló talaj keletkezett, ezért jelentős boros múltja és jelene van a Bükkalja településeinek. A gazdálkodás miatt számos pincét, tárolót vájtak a faluszéli dombok oldalaiba. Bár a legfelső sor már használaton kívüli, az alsókat ma is takarosan rendben tartják. Ahogy lépcsőzünk lefelé a présházak és pincék között, bekukkanthatunk a tufába faragott Nótaaréna mulatóhelyére.

Az alsó soron végigballagva hagyjuk el az épületeket, és a Mész-patak mentén a Felső-rét földjei, gazdaságai mellett folytatjuk. Ligetes tisztásokon átvágva érkezünk a Mész-tető beerdősült oldalához. Ösvényen emelkedünk tölgyfák tövében, amíg az Ördögcsúszda nyílt kőfelszínéhez jutunk, ahol közelről tanulmányozhatjuk a riolittufa érdes felületét. Ereszkedőben érkezünk az Ördögtoronynak nevezett kaptárkőhöz, aminek oldalába három fülkét véstek őseink.

Az Ördögtoronyhoz kapcsolódó egyik monda szerint itt a régi időkben templom állott. Megzavarodott hívei azonban a sátánt kezdték imádni, és amikor egyszer mind összegyűltek benne, az Isten büntetésből a föld alá süllyesztette az épületet. Azóta csak a kővé vált torony emelkedik a felszín fölé. Aki éjfélkor erre jár, ma is hallhatja a bűnbánó hívek imáját a szabadulásukért.

A Bükkalja térségében 82 kaptárkő ismert. A környezetükből kipreparálódott természetes képződményeket sajátos kúp alak jellemzi, ami a víz- és fagyerózió hatására formálódott ki. Emberi eredetű fülkéiknek készítési ideje és ezek funkciója azonban homályba vész. A témával foglalkozó kutatók háromféle lehetséges rendeltetést vélnek: sziklaméhészetre vagy urnás temetkezőhelyként használták ezeket, esetleg kultikus szertartások, rituálék során volt jelentőségük.

Régi legelők nyomai

A lenti réten át visszatérünk a Mész-patak mellé, és a PT jelzésen jobbra térve a tufában kialakult mélyúton folytatjuk túránkat. Mellettünk a vízfolyás a Kőporos-szurdoknak hívott kanyont mélyítette a kőzetbe; helyenként felülről jól belátunk a függőleges falak közé. Egy helyen emberi kéz alkotta kőfülke mellett sétálunk el, majd a szoros elvégződésénél jobbra a S jelzésre váltunk, és a széles úton a Hideg-kút-laposához gyalogolunk. A hagyásfás legelőterület régóta a környékbeli jószágok tartására szolgál. Miközben átvágunk a mezőn, érintjük a névadó gémeskutat, és egy kőbe vájt pásztorszállást is látunk.

A rét túlsó végén öreg tölgyek tövében lépünk ismét fák közé, majd a már részben beerdősült Cserépi-legelő területét keresztezve a Cinegés útelágazásához ballagunk. Innen a P+ jeleket követve jutunk a dús füvű, vadvirágos Dobi-rét kiépített pihenőhelyéhez, ahol a padokon megpihenhetünk.

A Kő-völgy szurdokából a Cserépvárhoz

A P jelzésen jobbra tartva sétálunk át a hosszúkás mezőn, hogy a Kő-völgy Felső-szorosnak nevezett szakaszába kezdjünk, ami talán túránk legérdekesebb része. A Tardi-ér által kivájt szurdok merész sziklaalakzatok tövében kanyarog. Az erózió által formált riolitos tűzárkő vagy ignimbrit oszlopokba és tornyokba rendeződött. Különleges élmény a mohos sziklafalak alatt és a lehullott kőblokkok mellett a patakmeder mentén sétálni. A homályos, vadregényes szurdok egy pontján ösvényünk a peremre emelkedik, ahonnan felső perspektívából is megcsodálhatjuk a szorost. Átmegyünk a Kő-völgy szelídebb szakaszán is, aztán átkelve a patakon magunk mögött hagyjuk a sziklavilágot.

Enyhén emelkedve kerüljük a Mangó-hegy szoknyáját, majd keskeny aszfaltútra lépünk. Innen van lehetőség balra térve a P▲ jelzésen, hogy 700 méteres kitérővel két érdekes kaptárkövet, a Nagy- és Kiskúpot megtekintsük.

A P jeleken tovább indulva elkerített épületcsoportot kerülünk, majd egy kápolna falai alá érkezünk. Az építmény a 18. században emelt kastélyhoz tartozott, utóbbi mára teljesen elpusztult. Túránkat a kápolna mellett kiágazó jelzetlen ösvényen folytatjuk a közeli Cserépvár romjaihoz. A Vár-hegy tetejére vezető út mellett nagyméretű barlanglakást, és szintén tufába vájt gabonatároló vermeket nézhetünk meg. A csúcson a vár csekély romjai fogadnak, érdekes történetét a tájékoztató táblán elolvashatjuk. Visszatérve a P jelekre Cserépváraljára ereszkedünk, ahol vásárlásra is van lehetőség, illetve megtekinthetjük a barlanglakásos tájházat.

Visszatérés Cserépfaluba

A központban a Törökök nyomában túraút jelzéseire váltunk, és a falu másik széle felé tartunk. A község utcáin járva több portán is látni a tufába vájt helységeket, szobákat, pincéket, amiket jelenleg is használnak. Ezek szintén a hungarikumok közé felvett bükkaljai kőkultúra részei. Elhagyva az utolsó házakat fenyvesben kapaszkodunk a Hegyes-halom nyergébe, ahonnan rövidesen a Cserépfaluba vezető bitumenútra lépünk. Szemben feltűnik az Eger feletti Nagy-Eged csúcsa és a Vár-hegy felé vezető gerincszakasz. Szőlősorok mentén ereszkedünk be a községbe, és a hagyományos tornácos házak, kőbe vájt pincék mellett elsétálva érkezünk vissza a központba.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Az Eger/Mezőkövesd és Bükkzsérc között közlekedő járatról a Cserépfalu, autóbusz-váróterem megállóban szálljunk le!

Megközelítés

 • A buszmegállótól 50 métert kell sétálnunk déli irányba a főúton a túránk kezdő- és végpontjához.

Parkolás

 • Parkolóhelyet könnyen találunk Cserépfalu utcáin.

Koordináták

DD
47.942367, 20.534944
DMS
47°56'32.5"N 20°32'05.8"E
UTM
34T 465270 5309999
w3w 
///oktató.középkor.íratlan
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Bükk túrakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,9
(9)
Zöldi Orsolya
2023-05-27 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2023-05-20
Zéman Attila
2022-08-22 · Közösség
Klassz túra, változatos domborzaton. Nyáron a kullancsokra vigyázni kell, csak úgy peregtek le rólam, pedig futva teljesítettem a túrát 😁
Mutass többet!
Soproni Balázs 
2021-11-21 · Közösség
Szép túraútvonal, néhány kisebb kaptatóval. Nekünk a Milleniumi kilátó és a Kő-völgy tetszettek leginkább.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-11-20
Fénykép: Soproni Balázs, Közösség
Fénykép: Soproni Balázs, Közösség
Fénykép: Soproni Balázs, Közösség
Fénykép: Soproni Balázs, Közösség
Fénykép: Soproni Balázs, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 20

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
15,1 km
Időtartam
4:15 óra
Szintemelkedés
408 m
Szintcsökkenés
408 m
Legmagasabb pont
319 m
Legalacsonyabb pont
188 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Egészséges környezet Kutyabarát

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp