Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kalandos körtúra a Bükkalján

Gyalogtúra · Bükkalja
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A berezdaljai pincesor
  A berezdaljai pincesor
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 300 250 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km

Cserépfaluból indulva egy merész fizikai kihívásokkal, de akadálymentesen is járható erdei körtúrán fedezzük fel Észak-Magyarország e rejtett gyöngyszemét és a körülötte elterülő természetes tölgyest.

nehéz
Hossz 8,8 km
4:00 óra
170 m
170 m
314 m
208 m

Eger keleti határában, a Déli-Bükk árnyékában bújik meg néhány, erdők ölelte, hagyományaiban is egyedi kis település: Noszvaj, Szomolya, Bükkzsérc, Bogács és Cserépfalu - ez utóbbi lesz túránk fókuszában. A Hór-patak völgyében, hegyek koszorújában fekvő település természeti kincseivel, a hagyományos paraszti építészet még fellelhető bájával, és a rejtélyes, riolittufába vájt kaptárkövekkel hívogatja az oda kirándulókat.

A néhány órás túra folyamán megismerkedhetünk a falu kedves utcácskáival, faluszéli pincéivel, hajdani szakrális sziklák fenséges környezetével, terebélyes tölgyfákkal, lenyűgöző panorámákba illeszkedő lankás legelőkkel, csalafintán kanyargó erdei és mezei utakkal. Ebbe a lenyűgöző és marasztaló miliőbe kalauzoljuk a kirándulni szerető, tartalmas kikapcsolódásra vágyó kerekesszékes sorstársainkat.

A szerző tippje

 • A túra önállóan nem ajánlott, előfordulnak olyan kisebb-nagyobb felszíni akadályok, meredek emelkedők/ereszkedők, amelyek a rutinos, aktív kerekesszékkel közlekedőknek is kihívást jelentenek.
 • Nagy első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy elektromos hajtánnyal szerelt aktív kerekesszékkel közlekedőknek ajánlott leginkább a túra. A szűk, agyagos, murvás, helyenként süppedősen homokos erdei ösvények, a felső részen változatosan hullámzó terep és a hosszú bitumenezett utak így járhatóak biztonságosan.
 • A túra kórházi kerekesszékkel vagy nagy akkumulátoros kerekesszékkel nem ajánlott.
 • Többségében hegyi terepről lévén szó, a túra kimondottan sportos, jó erőnléttel rendelkező, tapasztalt kísérővel ajánlott.
 • Túránkat a Berezdi pincesor ligetes, árnyas tisztásától indítjuk, itt található az akadálymentesítés szellemében épített, részben akadálymentes mosdó és WC (a helyiség bejáratánál 1 db lépcső van, bent fogódzó, kapaszkodó egyáltalán nem található). Hétköznap a Cserépfalui Polgármesteri Hivatal munkatársát keressük, szívesen segít a helyiség kinyittatásában. A túra folyamán máshol ilyen épület nem található.
 • Nem a túra útvonalán, de Cserépfalu északi határában található a Bükk délikapuja, a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont, ahol nyitvatartási időben büfét és mosdókat is találunk.
 • Étterem, büfé a túra folyamán nem található, ivóvizet, szendvicset, hideg élelmiszert nyitva tartási időben érdemes korábban beszerezni, illetve otthonról hozni.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő. A túra kimondottan száraz időben javasolt, esős időszakban a hegyi szakaszokon agyagos, csúszós, sáros, állatok által cuppanósra taposott útviszonyokkal találkozunk. A túra télen nem ajánlott.
 • Váltakozva érünk hosszabb árnyékmentes, napsütötte térségekbe, fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó ajánlott.
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2022-11-21
Nehézség
nehéz
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
314 m
Legalacsonyabb pont
208 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 40,10%Földút 59,89%
Aszfalt
3,5 km
Földút
5,2 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra kimondottan száraz időben javasolt, esős időszakban a hegyi szakaszokon agyagos, csúszós, sáros, állatok által cuppanósra taposott útviszonyokkal találkozunk. A túra télen nem ajánlott.

Kezdés

Cserépfalu, Berezdaljai pincesor (212 m)
Koordináták:
DD
47.943236, 20.539930
DMS
47°56'35.6"N 20°32'23.7"E
UTM
34T 465643 5310093
w3w 
///szeplő.tény.kacagás
Mutasd a térképen

Végpont

Cserépfalu, Berezdaljai pincesor

Útleírás

Itiner:

 • A berezdaljai pincesortól indulva a S+ jelzésen indulunk el. 
 • A Mész-patakon átkelve jobbra a S sávon megyünk tovább.
 • Az erdészeti úton emelkedünk, majd egy sorompónál jobbra letérünk.
 • A rétet délfelé átszeljük, majd ismét a S jelzésre térünk, jobbra.
 • A S jelzés és tanösvény elágazásánál az utóbbit válasszuk.
 • A már ismert kereszteződésnél átkelünk a patakon, és balra a szilárd úton érkezünk vissza a faluba. 

Részletes leírás:

A három egymás feletti utcából álló berezdaljai pincesor tisztásáról indulunk, párhuzamosan a pincékkel. A takaros, hegyoldalba vájt homlokzatok a hazánkban több helyen is fellelhető, hasonló funkciójú épületegyüttesek paraszti arculatának liliputi változatai. Elhaladva a pincék pár száz méteres frontvonalán, utunk murvás-agyagos, kis lejtésszögű mezei útba torkollik a Mész-patak mentén. Jobbra már tornyosulnak a hegyhátak, melyek szelíden dombokká simulnak útvonalunkon. E könnyű, enyhén kanyargós terep 1-2 km-t követően délről megérkezik a Kaptárkő kúpját övező tágas legelőre.

Ez a térség tágas dimenzióival őseink által nem véletlenül talált és alakított szakrális terület. A környezetükből kiemelkedő, természetes riolittufa képződmények, azaz a kaptárkövek jellemzően kúp alakúak; emberi kéz alakította fülkéik eredete, készítési ideje és célja azonban homályba vész. A furcsa, ősi hely szakrális célokkal épülhetett hajdanán, még a honfoglalás előtti időkben, mely a település kialakulásával új, pragmatikus funkciót kapott: méheket, méhcsaládokat telepítettek ide az itt lakók. Napjainkra e lenyűgöző domborzati forma és elődeink keze nyoma ismét egyfajta ősi emlékként vonzza a látogatókat.

A nagyon meredek, sziklás ösvényen ide kerekesszékkel sajnos nem tudunk feljutni, viszont az előtte elterülő, hagyományos legeltetéssel kezelt, tág legelőt kísérő tölgyesek karéja már előszele túránk különleges szépségének. A patakot és a Kaptárkövet összekötő ösvény keresztezésében tűzrakó hely található, szabadtéri sütésre ideális helyen. Ezen az ösvényen átkelve kiérünk egy erdei bitumenezett útra, ahol jobbra fordulva hosszan, 2-3 km-n keresztül menedékesen emelkedünk felfele a tölgyes régiója felé. Kétoldalt vegyes erdő, helyenként éger, kőris, hárs, galagonyabokrok, vadmálna, szeder, kecskerágó és farkascseresznye foltozza a többségében cser-tölgyest.

A patak völgyéhez képest enyhén távolodva maradunk az erdészet által fenntartott, nyilvános forgalom elől elzárt úton. A vizuális „jutalomért” érdemes felküzdenünk magunkat túránk leggyönyörűbb részéhez, ahol is nyitott sorompóval ellátott rövid bekötőút vezet bennünket egy elképesztően szép fennsíkra: mind erdészeti, mind látvány szempontjából nagyszerűen karban tartott hegyhátra érkezünk, ahol elszórva matuzsálem korú tölgyfák kísérnek a legeltetéssel karbantartott („bio-fűkaszálás”) legelőn. Gulyások egykori szálláshelyéül is szolgált ez az álombéli táj, érdemes itt több időt is eltölteni.

A hosszú emelkedőt követően tetőzik az út, majd pár száz métert követően fokozatosan lejteni kezd az agyagos út (jellemzően traktorral és terepjáróval közlekednek errefelé, a völgyben tanyázó pásztorlakhoz, ezért erősen nyomvályús az út, esős időben az agyag pedig helyenként csúszós), érdemes ilyenkor az út melletti füves felületen haladni.

Elképesztően hatalmas tölgyfák, messzebb elszórtan pedig ezüstösen csillogó bükkök kísérnek, ahogy az agyagos-meszes-murvás úton ereszkedünk vissza a völgybe. Ezen a részen embert próbáló a terep, kerekesszékkel érdemes hátrafele haladva, stramm társunk biztosításával ereszkednünk. Ez a sportos érzés több helyen utolér bennünket, de a minden évszakban ragyogó táj gazdagon kompenzál bennünket.

A völgybe érve, a tölgyerdő peremén, immár visszakanyarodva ereszkedünk tovább. Hullámzó felszínen forgolódunk, közeledünk a patak völgyéhez, majd rövid köves-beszakadásos útfelszínt követően érünk a sűrűbe. Ez túránkba újabb színt hoz: kétoldalt nagy sziklákkal határolt, hangulatos szurdokba érünk. Jobbra tőlünk a patak vad medre húzódik, de mi enyhén lejtős, helyenként köves hűsben ereszkedünk, ahol a háttal haladós mutatvány újra szerepet kap.

Ez a sziklafolyosó már a Kaptárkőhöz ereszkedő út, ahol a nagy, mohás sziklákon felfedezni az ember keze nyomát. Ilyen például az Útőrfülke, amely egy pár embert befogadni képes „barlangocska”, tufába vájt helyiségek.  Nemsokára eltűnnek a vadabb ereszkedők, az út ligetes, murvás síkba hajlik, bal oldalunkon megjelenik a Kaptárkő rétje. A már ismert kereszteződésben, a tanösvény és a S+ találkozásánál átkelünk a Mész-patakon, majd hirtelen balra kifordulunk a bitumenes, faluba bevezető útra. Békés, jómódú házak közt ereszkedünk, majd egy hídon (Hór-patak) és hidacskán (Mész-patak) átkelve visszapillanthatunk e szuper, tartalmas túra hegyvonulataira. Visszaérünk a pincesor előtti térhez, és ha szerencsénk van, bekopoghatunk valamelyik pincébe megkóstolni a helyi borokat.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Túránk útvonalának megközelítése kimondottan autóval ajánlott, Cserépfalu megközelítése Egerből ugyan lehetséges autóbusszal (vasútvonal nincs a környéken), viszont a falubeli autóbuszállomás és a túra kiinduló pontja közti jelentős falubeli csalinkázás jócskán meghosszabbítaná az utat.
 • A nem kerekesszékes túrázók Egerből busszal érhetik el Cserépfalut, a Cserépfalu, autóbusz-váróterem megállóig kell utazni.

Megközelítés

 

 

 

Parkolás

 • Autónkat a berezdaljai pincesor előtti tisztáson hagyhatjuk.

Koordináták

DD
47.943236, 20.539930
DMS
47°56'35.6"N 20°32'23.7"E
UTM
34T 465643 5310093
w3w 
///szeplő.tény.kacagás
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • A túra önállóan nem ajánlott, előfordulnak olyan kisebb-nagyobb felszíni akadályok, meredek emelkedők/ereszkedők, amelyek a rutinos, aktív kerekesszékkel közlekedőknek is kihívást jelentenek.
 • Nagy első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy elektromos hajtánnyal szerelt aktív kerekesszékkel közlekedőknek ajánlott leginkább a túra. A szűk, agyagos, murvás, helyenként süppedősen homokos erdei ösvények, a felső részen változatosan hullámzó terep és a hosszú bitumenezett utak így járhatóak biztonságosan.
 • A túra kórházi kerekesszékkel vagy nagy akkumulátoros kerekesszékkel nem ajánlott.
 • Többségében hegyi terepről lévén szó, a túra kimondottan sportos, jó erőnléttel rendelkező, tapasztalt kísérővel ajánlott.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
8,8 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
170 m
Szintcsökkenés
170 m
Legmagasabb pont
314 m
Legalacsonyabb pont
208 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Kerekesszékkel megközelíthető

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp