Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Templom

Nagykőrösi református templom

Templom · Duna-Tisza közi síkvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A nagykőrösi református templom
  A nagykőrösi református templom
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
Az alföldi város központjában tornyosul Pest megye (Budapesten kívüli) legmagasabb épülete, a református templom.

A középkori alapokra épült templomot tulajdonképpen építése óta folyamatosan bővítik, átépítik, felújítják, legutóbb a 2000-es években került sor egy átfogó rekonstrukcióra. A fél évezredes református múltra visszatekintő mezőváros emblematikus épülete együtt fejlődött, gyarapodott és szépült a várossal.

Az egymás mellett élés évtizedei

Nagykőrösre már nagyon korán, a 16. század elején eljutott a reformáció. A török hódoltság idején, a három részre szakadt országban a katolikus egyház meggyengülésével párhuzamosan terjedt el és vált meghatározóvá az új vallási irányzat sok alföldi városban, így Nagykőrösön is.

A mai református templom helyén a 12. századtól mindig is templom állt, igaz, nem ugyanaz, és nem is református. Először egy román stílusú, kis templom volt itt, majd azt elbontották, hogy felépüljön a mai templom alapjait adó, 14-15. századi, egyhajós, gótikus templom. Az 1500-as évek elején ezt bővítették a támpilléres toronnyal, valamint meghosszabbították a templomhajót.

Eleinte mindkét felekezet használta a katolikus templomot, majd 1560-ra a hívők száma annyira megnőtt, hogy az északi oldalon kibővítették az épületet egy oldalhajóval, amit csak a reformátusok használtak, külön bejárattal. Az eredeti, csúcsíves ablakfülkék ma is jól láthatóak kívülről. 1696-ban a két hajót boltívekkel kapcsolták össze.

Az ekkorra már kéthajós templom 1758-ban új toronysisakot kapott, ami egészen az 1907-es átépítésig látható volt. A 18. században már túlsúlyba kerültek a reformátusok, akik így már egyedül használták a felekezetet váltott templomot. A gyülekezet – és egyben a város – gyarapodása újabb templombővítésre adott okot: 1748 és 1788 között felépült a harmadik, déli hajó is.

Egy az állandó: a változás

1855-ben meg kellett magasítani a templomot, mert különben az újonnan építendő orgona nem fért volna be. Később ezt az orgonát az I. világháborúban szétszedték, és fém alkatrészeit a hadiiparban használták fel. 1933-ban a híres pécsi Angster orgonagyár készítette el az új hangszert, amelyet 1995-ben rekonstruáltak; új anyagokkal, de az eredeti formában.

1876-ben ismét nagyszabású átépítés vette kezdetét, majd a 20. század elején újabb nagy feladat várt az egyházközségre. A Városházától a templom tornyába átkerült tűzjelző szolgálatot veszélyeztette a torony rossz állapota: a hagymakupola zsindelyes teteje beázott, fái elkorhadtak. 1907-ben ezért új, körerkélyes toronysisakot építettek, amely 9 méterrel magasabb lett az előzőnél, így messzebbre elláttak a tüzet figyelő toronyőrök. A századfordulón még minden ház nádfedeles volt a településen, ezért a torony tűzvédelmi funkciója alapvető fontosságú volt ahhoz, hogy időben észrevegyék és jelezni tudják, ha valahol kigyulladt egy ház. (Sajnos ennek ellenére kétszer is teljesen leégett a város.) A magasabb torony arányosabban is mutatott a háromhajóssá bővült templom mellett, és nem mellesleg 62,5 méteres magasságával azóta a Pest megye legmagasabb épülete titulussal is büszkélkedhet.

A templom puritán enteriőrje szinte minden részletében 1877-ből származik. Egyedül a szószék régebbi, ezt a 18. századi, barokk ízlést tükröző díszítése is elárulja.

Az épületnek évszázadokig négy harangja volt, ám az első világháború során ebből hármat elvittek, természetesen a felhasználható anyaguk miatt. Később az állam kárpótolta a templomot, így rövid ideig ismét négy harang zúgott a toronyban. A II. világháború során azonban a legnagyobbat ismét elvitték, azt viszont a későbbiekben már nem is tudták pótolni, így ma már csak három harang működik.

A toronyba mindenképpen érdemes felmenni (fontos, hogy ezt csak előzetes bejelentkezéssel tehetjük meg), hiszen nem csak az alattunk elterülő várost térképezhetjük fel, de tiszta időben a szomszédos Cegléd, illetve Kecskemét házait is felfedezhetjük

A templomkertben Strobl Alajos 1910-ben átadott szobra látható, amely az Arany János által megénekelt vén gulyást ábrázolja, felette a költő mellszobrával. A templommal szomszédos általános iskola - nem meglepő módon - Arany János nevét viseli, aki az akkor még a református gimnáziumnak helyet adó épületben tanított kilenc éven át.

Nyitvatartás

 • Istentisztelet vasárnaponként 10:00 és 18:00 órakor.
 • A turisztikai látogatásról, főleg ha csoporttal érkezünk, érdemes a Lelkészi Hivatallal egyeztetni.
 • A torony kizárólag előzetes bejelentkezéssel látogatható! Bejelentkezni a Lelkészi Hivatalon keresztül lehet.
  • Lelkészi Hivatal
   2750 Nagykőrös, Szolnoki út 5.
   Telefon: +36 53 351 535

 

Árak:

Ingyenes
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-05-05

Tömegközlekedéssel

 • A templom oldalával szemközt találjuk a buszpályaudvart, a Nagykőrös, Szabadság tér megállót keressük.
 • A Budapest és Szeged között közlekedő vonatok megállnak Nagykőrös vasútállomáson is. Az állomás a város határában található, így aki nem akar sokat gyalogolni, inkább szálljon fel az állomás előtt a buszra, és utazzon a Nagykőrös, Szabadság tér megállóig.

Megközelítés

 •  A vasútállomástól induljunk el a Kárpát utcán jobbra, majd a Kossuth Lajos útra érve azon egyenesen a belvárosba sétálhatunk (2 km).

Parkolás

 • A környező kisebb utcákban parkolhatunk, illetve a Szabadság téren is találunk néhány parkolóhelyet.

Koordináták

DD
47.033406, 19.784607
DMS
47°02'00.3"N 19°47'04.6"E
UTM
34T 407657 5209593
w3w 
///ruhabolt.elnevez.hotelek
Navigáció Google Térképpel
Sajnáljuk, nincs találat!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nagykőrösi református templom

Szabadság tér
2750 Nagykőrös
Telefon +36 53 351 535

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Rossz időben is ajánlott
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp