Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Természetvédelmi terület

Kecskeméti Arborétum

· 1 értékelés · Természetvédelmi terület · Duna-Tisza közi síkvidék · 116 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kecskeméti arborétum
  Kecskeméti arborétum
  Fénykép: Martin Edit, Magyar Természetjáró Szövetség

A Kiskunság legnépesebb városát, Kecskemétet egy jól megtervezett zöldövezeti gyűrű veszi körül, mely láncolat fontos tagja a fiatal, formálódó arborétum. Szerepe messze túlmutat a közjóléti funkciókon: termőhely-állékonyságot célzó vizsgálatoknak, madártani megfigyeléseknek, tanításnak-tanulásnak válik évről évre gazdagabb, színvonalasabb helyszínévé.

Az arborétum története

A néhány évtizede alapított arborétum megálmodója és a beruházás szervezője Dr. Gőbölös Antal erdőmérnök. A fejlesztési tervek készítője Mészöly Győző, a kivitelezés kezdeti irányítója Ván László. Az arborétum területén 1986-ig mezőgazdasági művelés folyt, amelyet egy speciális erdő telepítésének előkészítési munkái követtek még abban az évben. Az őszi mélyszántást követően a közönséges fa- és cserjefajok mellett – kísérleti jelleggel – néhány díszfát és díszcserjét is kiültettek. Az alapállományt elsősorban kocsányos tölgy, fehér nyár, valamint szil-, kőris- és juharfajok alkalmazásával geometrikus rendben telepítették. Az előállomány fokozatos megnyitásával, ennek védelmét élvezve, később kerültek beültetésre az egzóták.

Az arborétum három fő részre tagolódik, ezek a véderdősáv, a tölgygyűjtemény, és a gyűjteményes rész. A gyűjteményes részt három oldalról 20-80 méter szélességben véderdőövezet szegélyezi, mely az Alföld főbb erdőállomány-típusait mutatja be. Ezen túl szerepe még, hogy a közrezárt gyűjteményes kertet és annak területét védje a széltől, az arborétum menti autósforgalom okozta zajszennyezéstől, oxigéntermelésével, párologtatásával tiszta levegőt, kedvezőbb mikroklímát teremtsen.

A tölgygyűjtemény az arborétum legfiatalabb része, 1989-ben csatolták a gyűjteményhez. A tölgygyűjtemény hazai, illetve egyes külhoni, száraz viszonyokat elviselő tölgytípusokat mutat be mintegy 16 hektáron. 

Botanikai értékek és gyűjteményi sajátosságok

A Kecskeméti Arborétum tájképi keretben kívánja bemutatni a mérsékelt égöv fás növényei közül azokat, melyek ökológiai igényeik alapján itt várhatóan sikerrel nevelhetők. A Gyűjteményes kert dendrológiai arculatát az adja, hogy a területet behálózó feltáró utak és ösvények környezetében meghatározott rendező elvek szerint csoportosított fás növényzetet ismerhetünk meg. A gyűjteményes részben helyezkednek el a növényföldrajzi ösvények: Mediterrán, Atlantikus és Pacifikus (csendes-óceáni) észak-amerikai, Kelet-ázsiai, Balkáni, Pannóniai.

Más ösvények esetében morfológiai tulajdonságok, rendszertani szempontok és a növények igényei voltak meghatározóak a kialakítás során. Ilyen a Színes lombok ösvénye, a Virágos fák és cserjék körútja, a Hosszútűs fenyők, Ciprusok, Borókák ösvénye, a Szárazságtűrők, Örökzöldek, Sziktűrők és Vízkedvelők útja. A gyűjteményes részt három oldalról 20-80 m szélességben véderdő övezi, mely az Alföld főbb erdőállomány-típusait mutatja be. A tölgygyűjtemény ezen a sávon kívülre esik.

Oktatás és kutatás

A kert alapításának és fenntartásának egyik célja honosítási kísérletek, termőhely-állékonysági megfigyelések folytatása.

Épített értékek

Az arborétum szerves részét alkotja a közel 2 hektáros egyházi terület, melyen egy 1718-ban épült műemlék kápolna áll oromzatos homlokzattal, azon fa huszártoronnyal, félköríves záródású kapukerettel. Szomszédságában a kálvária, a sziklakert, a szabadtéri oltár, a Magyar Szentek szoborsétánya, a Lourdes-i barlang, a Kegyeleti hely teszi a Kápolna-dombot még gazdagabb, spirituális elmélyülésre alkalmas hellyé. A Mária-kápolna több évszázados kegyhely.

Nyitvatartás

Ma nyitva

Az arborétum minden nap látogatható.

 • január 1. - február 12.: 8:00-16:00

 • február 13. - március 12.: 8:00-17:00

 • március 13. - 31.: 8:00-18:00

 • április 1. - április 23.: 8:00-19:00

 • április 24. - augusztus 31.: 8:00-20:00

 • szeptember: 8:00-19:00

 • október: 8:00-18:00

 • november: 8:00-16:00

 • december 1. és 25. között: ZÁRVA

 • december 26. és 31. között: 8:00-16:00

Árak:

Az arborétumba a belépés díjtalan.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek,és a 2022 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége profilképe
Szerző
Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
frissítve: 2022-09-21

Tömegközlekedéssel

 • A helyközi buszokról a Kecskemét, Domb Áruház megállónál kell leszállni.
 • Városon belül a 14-es buszra szállva a Margaréta Otthon nevű (vég)állomásig kell utaznunk. 

Megközelítés

 • A Domb Áruház megállótól a körforgalom felé induljunk. Ott kanyarodjunk balra a III. Béla körútra. Jobb kéz felől lesz az arborétum bejárata (300 m).
 • A Margaréta Otthontól induljunk el a Károly Róbert körúton, majd a körforgalom után egyenesen menjünk tovább a III. Béla körúton. Jobbra találjuk a bejáratot (400 m).

Parkolás

 • Az arborétum bejáratánál ingyenesen parkolhatunk (III. Béla körút). 
 • Az egyházi terület felőli bejáratnál is találunk parkolót.

Koordináták

DD
46.915657, 19.658280
DMS
46°54'56.4"N 19°39'29.8"E
UTM
34T 397835 5196665
w3w 
///sorompók.hóhullás.közelgő
Navigáció Google Térképpel
Sajnáljuk, nincs találat!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

1,0
(1)

A közösség fényképei


Kecskeméti Arborétum

III. Béla körút
6000 Kecskemét
Telefon +36 76 492 455

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp