Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Sziklamászás

Kétágú-hegyi sziklamászó hely

Sziklamászás · Dunazug-hegyvidék · 357 m
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kesztölci kilátással függeszkedve a kétágú-hegyi sziklamászó helyen
  Kesztölci kilátással függeszkedve a kétágú-hegyi sziklamászó helyen
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
Egyáltalán nem véletlen, hogy az első Budapest környéki mászóutat a Kétágú-hegy egy lefutó, 100 méteres, meredek sziklabordáján jegyezték fel. 1903-at írtak akkor, és Schwickert Richárd mászta meg társával a ma 2-3-as fokozatba sorolt útvonalat. A Kétágú-hegy 500 méter magasan egy kicsi, de fejedelmi mászóhely. A szikla minősége, kecses formái és kitettsége, a délnyugatra nyíló kilátás a pannon tájra (a budai hegyvidéktől az esztergomi bazilika kupolájáig) egészen nagyszerű.

A Kétágú-hegy a Pilis hosszú vonulatának egyik röge, mely meredeken emelkedik Kesztölc részben szlovákok lakta települése felett. Több mint félórás, meredek (200 méter szintkülönbségű) kaptató vár ránk, ha élvezni szeretnénk a kilátást a mászóhelyről.

A falu szélétől indulva fölfelé, a kis hágó alatt először a Barát és Apáca jellegzetes, 10 méter magas kettős sziklaformációját érjük el (egy kis sziklafal és egy mellette álló tornyocska). Ezen felső biztosítással már jókat lehet és meglepően nehezeket lehet mászni.  A nyeregből egyre meredekebb jelzett ösvény vezet fel, és kb. 10 perc meneteléssel elérhető a sziklás felszökés tetőpontja. (Előtte található egy népszerű paplanernyős startpont, ami az egyik legjobb az országban.)

Az ösvény először az Óvoda kb. 8 méter magas sziklacsoportjához vezet, ami fél tucat könnyű (2-5-ös fokozatú) utat tartalmaz - ezek jórészt felső biztosítással mászhatóak, de már elég kopottak. Innen valamivel lejjebb egy szép sziklatorony és kis fal emelkedik, a Kémény. Ez egy igazi 10 méteres, 3-as fokozatú sziklakémény, amelyben a barlangászok valószínűleg jobban mozognak, mint a műfalakra szokott modern sportmászók. A kis falon is van pár rövid, de szép kőzetű út.

A kétágú-hegyi mászóhely ékköve az előbbi alatt található Nagy-fal, ahol tucatnyi markánsan szép mászásra nyílik lehetőség a könnyűtől a legnehezebbekig. E fal legtagoltabb része a pillérszerű Váll, ahol néhány 4-5-ös fokozatú, 20 méteres út van. Ezeket már az 1920-as években is ismerték (lásd Benedek István: Csavargások az Alpokban c. nagyszerű könyvét.)

A Válltól jobbra és balra néhány, kissé áthajló és pompás mászás van a 7-8-as fokozatban (Pamir, Gyöngyhalász délutánja, Csend és Kiáltás.) A Nagy-fal igazi ékköve a kis barlang feletti áthajló falsáv, amelyen a hazai sportmászás historikus útjai születtek három évtizede: a Jin-jang 9-es fokozatától a 10-es fokozatú Nagydoktori útjáig. Ez egy szuper fókuszú áthajlás!

Helyi tippek

 • Szerencsére 2020 őszén a mászóhelyet szépen kiépítették, kihúzva ezzel évtizedes elhagyatottságából, és jelenleg kb. félszáz változatos jellegű és nehézségű út várja itt a mászókat. A sok könnyű lehetőség miatt ez egy ideális és nagyon inspiráló mászóhely a kezdők és tanfolyamok számára is. A fél tucat nehéz út pedig kihívás a legjobb sportmászóknak. Specialitása, hogy délies fekvésű, ezért az egyik legmelegebb mászóhely a Pilisben. A nyári kánikula itt viszont csak kirándulóidő!

Története

Sokáig Budapest környékének egyik legkedveltebb mászóhelye volt - már a két világháború között is. Az 1960-as évek végén építették ki a Vörös Meteor hegymászói. Később a magyar sportmászás híres útjai születtek az Nagy-fal forgatagos áthajlásaiban: a JIn-Jang (9/9+) (1987,  Babcsán Gábor), a Doktor úr (10) (1992, Kangyal András) és a Nagydoktori (10/10+) (Babcsán Gábor).

2020-ban az MHSSZ (Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség) szervezésében a MAHOE (Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete) teljesen felújította a helyet Kosztin Arnold vezetésével.

Nyitvatartás

Egész évben látogatható.

Árak:

Ingyenes.
Babcsán Gábor profilképe
Szerző
Babcsán Gábor
frissítve: 2022-05-24

Tömegközlekedéssel

 • A Kesztölc, Szabadság tér buszmegállót érdemes megcélozni.

Megközelítés

 • Kesztölcről a K jelzés vezet el a sziklamászó hely alá, ahonnan jelzetlen ösvényeken kereshetők fel a mászóutak.

Parkolás

 • Kesztölc központjában, vagy a Dózsa György utca végén (a falu szélén) érdemes parkolni.

Koordináták

DD
47.724010, 18.799399
DMS
47°43'26.4"N 18°47'57.8"E
UTM
34T 334975 5287971
w3w 
///rovarok.drágakő.képzések
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 31,3 km
Időtartam 2:57 óra
Szintemelkedés 831 m
Szintcsökkenés 831 m

Igazi edzőkör tapasztalt és kemény bringások számára. Nem csak a táv, hanem a szint és sokszor a köves talaj is kihívást fog jelenteni, de a ...

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 15,5 km
Időtartam 1:04 óra
Szintemelkedés 164 m
Szintcsökkenés 164 m

Szintet és technikás terepet teljes mértékben nélkülöző túra, amely hossza miatt sem fog komoly fejtörést okozni. Az út felét aszfalton, felét ...

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 15,6 km
Időtartam 1:48 óra
Szintemelkedés 440 m
Szintcsökkenés 389 m

A Pilis tömbje természeti érdekességekben, kulturális emlékekben egyaránt gazdag, és akkor még nem is beszéltünk a látványos megjelenéséről.

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 8,4 km
Időtartam 0:34 óra
Szintemelkedés 76 m
Szintcsökkenés 97 m

A Pilis Bike túrák legrövidebbik útvonala. Talán túlzás is túrának nevezni, gyakorlatilag Kesztölcről átkerekezünk Piliscsévre a vasúthoz.

Szerző: Németh Ádám,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes zárva
Hossz 24,6 km
Időtartam 7:13 óra
Szintemelkedés 662 m
Szintcsökkenés 867 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

Szerző: Péter Lánczi,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű
Hossz 4,5 km
Időtartam 1:44 óra
Szintemelkedés 338 m
Szintcsökkenés 338 m

Azokon a hétvégéken, amikor kiszámíthatatlan az időjárás, közeli, kompakt, aránylag gyorsan megjárható, mégis érdekes és látványos túrák az ideálisak.

46
Szerző: Tenczer Gábor,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 23,1 km
Időtartam 6:39 óra
Szintemelkedés 715 m
Szintcsökkenés 589 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

3
Szerző: Péter Lánczi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Gerecse
Rögről rögre a Gerecsében
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 11,4 km
Időtartam 3:40 óra
Szintemelkedés 495 m
Szintcsökkenés 503 m

A Gerecse panorámás, szigetszerű bérceire kapaszkodunk, melyekről a lankás dombvidéki tájra, illetve a Dunakanyar nyugati kapujára nyílik pazar ...

2
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp