Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Climbing

Kétágú-hegyi sziklamászó hely

Climbing · Dunazug-hegyvidék · 357 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Nagydoktori út (10/10+), 1993
  / Nagydoktori út (10/10+), 1993
  Photo: Szendrő Szabolcs
 • / Falrajz a Kétágú-hegy mászóhelyéről (1. ábra)
  Photo: Babcsán Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Falrajz a Kétágú-hegy mászóhelyéről (2. ábra)
  Photo: Babcsán Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kétágú-hegy sziklái
  Photo: Kovács Attila
 • / Repedezett mészkő a Kétágú-hegy szikláin
  Photo: Kovács Attila
 • / Táj a naplementében az Öreg-szirt tetejéről
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Egyáltalán nem véletlen, hogy az első Budapest környéki mászóutat a Kétágú-hegy egy lefutó, 100 méteres, meredek sziklabordáján jegyezték fel. 1903-at írtak akkor, és Schwickert Richárd mászta meg társával a ma 2-3-as fokozatba sorolt útvonalat. A Kétágú-hegy 500 méter magasan egy kicsi, de fejedelmi mászóhely. A szikla minősége, kecses formái és kitettsége, a délnyugatra nyíló kilátás a pannon tájra (a budai hegyvidéktől az esztergomi bazilika kupolájáig) egészen nagyszerű.

A Kétágú-hegy a Pilis hosszú vonulatának egyik röge, mely meredeken emelkedik Kesztölc részben szlovákok lakta települése felett. Több mint félórás, meredek (200 méter szintkülönbségű) kaptató vár ránk, ha élvezni szeretnénk a kilátást a mászóhelyről.

A falu szélétől indulva fölfelé, a kis hágó alatt először a Barát és Apáca jellegzetes, 10 méter magas kettős sziklaformációját érjük el (egy kis sziklafal és egy mellette álló tornyocska). Ezen felső biztosítással már jókat lehet és meglepően nehezeket lehet mászni.  A nyeregből egyre meredekebb jelzett ösvény vezet fel, és kb. 10 perc meneteléssel elérhető a sziklás felszökés tetőpontja. (Előtte található egy népszerű paplanernyős startpont, ami az egyik legjobb az országban.)

Az ösvény először az Óvoda kb. 8 méter magas sziklacsoportjához vezet, ami fél tucat könnyű (2-5-ös fokozatú) utat tartalmaz - ezek jórészt felső biztosítással mászhatóak, de már elég kopottak. Innen valamivel lejjebb egy szép sziklatorony és kis fal emelkedik, a Kémény. Ez egy igazi 10 méteres, 3-as fokozatú sziklakémény, amelyben a barlangászok valószínűleg jobban mozognak, mint a műfalakra szokott modern sportmászók. A kis falon is van pár rövid, de szép kőzetű út.

A kétágú-hegyi mászóhely ékköve az előbbi alatt található Nagy-fal, ahol tucatnyi markánsan szép mászásra nyílik lehetőség a könnyűtől a legnehezebbekig. E fal legtagoltabb része a pillérszerű Váll, ahol néhány 4-5-ös fokozatú, 20 méteres út van. Ezeket már az 1920-as években is ismerték (lásd Benedek István: Csavargások az Alpokban c. nagyszerű könyvét.)

A Válltól jobbra és balra néhány, kissé áthajló és pompás mászás van a 7-8-as fokozatban (Pamir, Gyöngyhalász délutánja, Csend és Kiáltás.) A Nagy-fal igazi ékköve a kis barlang feletti áthajló falsáv, amelyen a hazai sportmászás historikus útjai születtek három évtizede: a Jin-jang 9-es fokozatától a 10-es fokozatú Nagydoktori útjáig. Ez egy szuper fókuszú áthajlás!

Helyi tippek

 • Szerencsére 2020 őszén a mászóhelyet szépen kiépítették, kihúzva ezzel évtizedes elhagyatottságából, és jelenleg kb. félszáz változatos jellegű és nehézségű út várja itt a mászókat. A sok könnyű lehetőség miatt ez egy ideális és nagyon inspiráló mászóhely a kezdők és tanfolyamok számára is. A fél tucat nehéz út pedig kihívás a legjobb sportmászóknak. Specialitása, hogy délies fekvésű, ezért az egyik legmelegebb mászóhely a Pilisben. A nyári kánikula itt viszont csak kirándulóidő!

Története

Sokáig Budapest környékének egyik legkedveltebb mászóhelye volt - már a két világháború között is. Az 1960-as évek végén építették ki a Vörös Meteor hegymászói. Később a magyar sportmászás híres útjai születtek az Nagy-fal forgatagos áthajlásaiban: a JIn-Jang (9/9+) (1987,  Babcsán Gábor), a Doktor úr (10) (1992, Kangyal András) és a Nagydoktori (10/10+) (Babcsán Gábor).

2020-ban az MHSSZ (Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség) szervezésében a MAHOE (Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete) teljesen felújította a helyet Kosztin Arnold vezetésével.

Open from

Egész évben látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Gábor Babcsán
Author
Gábor Babcsán
Update: December 08, 2021

Public transport

 • A Kesztölc, Szabadság tér buszmegállót érdemes megcélozni.

Getting there

 • Kesztölcről a K jelzés vezet el a sziklamászó hely alá, ahonnan jelzetlen ösvényeken kereshetők fel a mászóutak.

Parking

 • Kesztölc központjában, vagy a Dózsa György utca végén (a falu szélén) érdemes parkolni.

Coordinates

DD
47.724010, 18.799399
DMS
47°43'26.4"N 18°47'57.8"E
UTM
34T 334975 5287971
w3w 
///recoding.momentous.marathons
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate Open
Distance 31.3 km
Duration 2:57 h
Ascent 831 m
Descent 831 m

Igazi edzőkör tapasztalt és kemény bringások számára. Nem csak a táv, hanem a szint és sokszor a köves talaj is kihívást fog jelenteni, de a bejárt ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.5 km
Duration 1:04 h
Ascent 164 m
Descent 164 m

Szintet és technikás terepet teljes mértékben nélkülöző túra, amely hossza miatt sem fog komoly fejtörést okozni. Az út felét aszfalton, felét ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 15.6 km
Duration 1:48 h
Ascent 440 m
Descent 389 m

A Pilis tömbje természeti érdekességekben, kulturális emlékekben egyaránt gazdag, és akkor még nem is beszéltünk a látványos megjelenéséről.

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8.4 km
Duration 0:34 h
Ascent 76 m
Descent 97 m

A Pilis Bike túrák legrövidebbik útvonala. Talán túlzás is túrának nevezni, gyakorlatilag Kesztölcről átkerekezünk Piliscsévre a vasúthoz.

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 24.6 km
Duration 7:13 h
Ascent 662 m
Descent 867 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

from Lánczi Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy
Distance 4.5 km
Duration 1:44 h
Ascent 338 m
Descent 338 m

Azokon a hétvégéken, amikor kiszámíthatatlan az időjárás, közeli, kompakt, aránylag gyorsan megjárható, mégis érdekes és látványos túrák az ideálisak.

42
from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 23.1 km
Duration 6:39 h
Ascent 715 m
Descent 589 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

2
from Lánczi Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Gerecse
Rögről rögre a Gerecsében
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 11.4 km
Duration 3:40 h
Ascent 495 m
Descent 503 m

A Gerecse panorámás, szigetszerű bérceire kapaszkodunk, melyekről a lankás dombvidéki tájra, illetve a Dunakanyar nyugati kapujára nyílik pazar ...

2
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp