Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Körözés a pilisi Sasfészek fölött

· 6 értékelés · Gyalogtúra · Pilis-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Fekete-kő Pilisszentlélek fölött strázsáló vad sziklatornyai. Jobbra a Börzsöny emelkedik ki a felhőkből
  A Fekete-kő Pilisszentlélek fölött strázsáló vad sziklatornyai. Jobbra a Börzsöny emelkedik ki a felhőkből
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 12 10 8 6 4 2 km Pálos kolostorrom (Pilisszentlélek) Fekete-kő Pilis-nyereg Fekete-hegyi Berda … (Sasfészek)
Látogatás a Pilis északi tagjának szétnyíló hátára és a Sasfészek kémlelőtornyához. Buja erdők és impozáns sziklakolosszusok, kilátások és hűs hegyi hangulatok forrnak össze ezen a túrán.
nyitva
könnyű
Hossz 13 km
4:00 óra
589 m
589 m
650 m
327 m

A Kétágú- és a Fekete-hegy tömbje, akár egy lego-kocka, úgy hever a Dorogi-medence oldalában. Nyugati és keleti szegélyén nyílegyenes vetővonalak jelölik ki, hol emelkedett a szomszédos tájak fölé. Meredek, sziklabordákkal sűrűn megszórt oldala feltűnést kelt a lágy ívektől görbe terepek felől nézve, számottevő csúcsoktól mentes fennsíkján idős bükkös a túrázók vendéglátója. No meg a pazar hegyorra épült Sasfészek, a Berda József kulcsosház gondnoka. A panorámateraszos ház körül rajzol hurkot túránk, mely a Pilis legkevésbé frekventált részére vezet.

Különös szeglete ez a hegységnek: a Pilis keskeny rögsora piciny bércek és fennsíkok sorozata, melyet a fővárosi túrázók nagy számban keresnek fel. Itt, az észak felé elvékonyodó Fekete-hegyen, a Pilis utolsó, hegyként értelmezhető mészkőtömbjén a meredeken leszakadó lejtők és az erdő fedte platók egyszerre vannak jelen. Mivel keleti oldalról, egy mély völgyön keresztül a Visegrádi-hegység kapcsolódik hozzá, nyugaton pedig széles hegylábi terület simul a Dorogi-medencébe, és a budapesti túrázók túlnyomó részét elszipkázza a közeli Pilis-tető és Dobogókő, a Fekete-hegy a Pilis némileg magára hagyott, békésebb szilánkja. Erdősége, a kapcsolódó kétágú-hegyi Öreg-szirt sziklaorma, a kilátóhelyekről átélhető magasságélmény és a Sasfészek látványa kezeskedik a terület saját atmoszférájáról.

A Fekete-hegy adottságaitól elmarad a híre és látogatottsága is. Legek és rendkívüli kuriózumok nélküli, mégis unikális terepre vezet túránk, mely a Kétbükkfa-nyeregből indulva mutat be mindent, ami fontos errefelé.

A szerző tippje

 • A fekete-hegyi Berda József kulcsosházban, avagy a Sasfészekben igazi hegyi hangulatban tölthetjük az estét, ha kibéreljük a szállást.
 • Pilisszentléleken is találni szálláshelyeket, itt is meg lehet bontani a túrát.
 • A Fekete-kő ormán legyünk óvatosak, hiszen a meredély kitett és csúszós. A gyerekeket ne engedjük lemászni a sziklákon! A védett sziklán tilos a jelzést elhagyni.
 • A túra kezdő- és végpontjának választhatjuk Pilisszentléleket is.
 • Pilisszentléleken érdemes kitérőt tenni a falu szélén található pálos kolostorromhoz is.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2022-05-11
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
650 m
Legalacsonyabb pont
Pilisszentlélek, 327 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 0,76%Földút 34,88%Ösvény 37,64%Utca 2,62%Ismeretlen 24,08%
Murvás út
0,1 km
Földút
4,5 km
Ösvény
4,9 km
Utca
0,3 km
Ismeretlen
3,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Fekete-kő ormain lemászni életveszélyes, ráadásul a védettség miatt tilos.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Kétbükkfa-nyereg (583 m)
Koordináták:
DD
47.715833, 18.867157
DMS
47°42'57.0"N 18°52'01.8"E
UTM
34T 340031 5286920
w3w 
///leng.medencék.ásványok

Végpont

Kétbükkfa-nyereg

Útleírás

Itiner

 • A Kétbükkfa-nyeregből a Z+ jelzésen indulunk el észak felé.
 • Egy elágazástól jobb felé követjük a Z▲ jelzést a Fekete-kőre.
 • A Fekete-kőtől visszafelé a Z▲ jobb ágán ereszkedünk le a Pilis-nyeregbe.
 • A Pilis-nyeregből a Z jelzésen túrázunk tovább.
 • Egy elágazásnál kitérőt teszünk balra az Öreg-szirtre a Z▲ jelzésen.
 • Visszatérve a Z jelzést követjük a Kétágú-hegy nyergében lévő elágazásig.
 • Jobbra térünk a Z◼ jelzésre, ami elvezet a Fekete-hegyre, a Sasfészekhez.
 • A Z+ jelzésen ereszkedünk le Pilisszentlélekre.
 • A pilisszentléleki főutcán jobbra fordulunk, és a P jelzést követjük egy tisztásig.
 • A tisztásról egyenesen folytatjuk túránkat a P+ jelzésen.
 • Újabb elágazásnál ismét tartjuk az egyenes irányt, és a Z jelzés vezet vissza a Kétbükkfa-nyeregbe.

A túra részletes leírása

Egy jó fekete

Az üledékes kőzetek felépítette Pilist és a vulkáni származású Visegrádi-hegységet elválasztó vonal legmagasabb része, a Kétbükkfa-nyereg túránk kezdő- és végpontja. Az út ma már elrejti, de hajdan tisztás fedte a hágót - ezen állt a névadó két vén bükk. Ahogy a Z+ jelzésen enyhén kaptatva bevesszük magunkat a fák alá, éppen e fafaj lesz domináns, és ez így is marad túránk csaknem egészében. Átszelünk egy léniát, majd rövidesen egy elágazásban jobbra váltunk a Z▲ jelzésre, ami már a Fekete-kő felé terel.

Az erdő fenséges hangulata itt teljesedik ki igazán: átláthatatlan, öreg bükkös fedi a platót és lejtőit, magasan záródó lombplafonján csak bátortalan pászmákban merészkedik át a fény, ezzel misztikusan félhomályos árnybirodalmat festve az ezüstszürke törzsekre. Rövidesen megérkezünk a szikla háta mögé, ahol elfogy a hegyhát, és keskeny nyelvvel kapcsolódik a lombok közt feltűnő dolomitoromhoz. Fenséges, karcsú élű szirtként mered a Pilisszentléleki-medence fölé, hátáról a Kétágú-hegy és a Maróti-hegyek felé tekinthetünk ki, a Visegrádi-hegység alacsony hátai mögött pedig széles lepényként magasodik a Börzsöny. A szabdalt szirt oldalában ösvény kanyarog le az egyik toronyra. Végigjárása nem veszélytelen, ezért csak olyanoknak ajánlott, akik magabiztosan mozognak kitett környezetben. A szikla nehezen magyarázható elnevezése mellett szlovákul is ismert (hiszen a környék falvaiban nagy számban éltek és élnek a mai napig szlovákok): Hrebeň, mely hegygerincet jelent. A Pilis legvadabb orma ez, számtalan torony és él alkotja, alatta félelmetes a mélység. Vad hangulatát csak az alant kanyargó autóút sosem szűnő zaja tompítja.

A Kétágú-hegy hátán

Visszatérünk a bérc mögé, ahol ezúttal a Z▲ jelzés jobb ágára lépünk rá. Természetes, háborítatlannak tetsző bükkösben kanyarodik lefelé utunk, egy sekély árok szűk ösvényén haladunk. A szokatlanul buja erdőkép nem szelídül, amikor a Pilis-nyeregbe érünk: az ellaposodó terepen esőbeálló, tűzrakó és padok, valamint asztalok nyújtanak lehetőséget a felfrissülésre. Az emlékoszlop a II. világháború végnapjaiban itt zajlott véres küzdelmekre irányítja a figyelmet.

A nyereg túloldalán, a Z jelzés szintútján folytatódik túránk. Kényelmes, a plató hátát keresztező nyomon haladunk, körben sűrű növésű, bükkök dominálta szálerdő fedi a hegyet. Egy-egy nyiladék hasít a zöld szövetbe, az útszakasz egyetlen érdekessége itt a hangulatos erdőség. A félreeső, középhegységi táj hangulatát fokozza az elhagyatottság is, hiszen a Pilis más részeihez képest csak viszonylag kevés túrázó vetődik erre. Kiágazik a Sasfészekhez vezető, rövidítési lehetőséget kínáló jelzés, de ha kilátásra éhezünk, maradjunk egyelőre a Z jeleken. Egy völgyfőt elhagyva elkeskenyedik a fennsík, és már a Kétágú-hegy hátán járunk. Jobbról fiatalos, balról zilált, természetes állapotú, holtfaszőnyeges rengeteg váltja fel a megszokott szálerdőt. Kövessé váló ösvényünk enyhe ereszkedésbe kezd, mígnem egy ponton balra hív a jól kijelzett Z▲ jelzés.

Rövid és mérsékelt kaptató vezet ki az Öreg-szirt tetejére, ahol sziklagyepes talaj sejteti a merészen lefelé hajló hegyoldal tekintetünk elől rejtőző szikláit. A kilátópontról szemlélődve görbe dombvidék, és jobbra a Gerecse, balra a Budai-hegység alacsony rögeinek hullámzása fogja meg a tekintetet. A távolban a Vértes is kibukkan, alattunk Kesztölcről hozza kutyaugatás hangját a szél. Jobbra Dorog ipari kéményei tűnnek fel, és megcsillan a Duna is. A hegyet felépítő dachsteini mészkő tömbjét nyílegyenes vonalban határolja az a vetővonal, mely mentén maga a hegytömb kiemelkedett a tektonikus erők hatására. Az elmozdulás zónájában óriási, ellenálló mészkőblokkok maradtak hátra. Ebben rejtőzik a kicsiny Sármány-lyuk-barlang (avagy Öreg-szirti-barlang) - a benne feltárt régészeti leletek tanúsága szerint az ősembernek és remetéknek is menedéket kínált. A sziklamászók körében közkedvelt Öreg-szirt mészkőtornyainak tetejére jelzetlen, hegyperemi ösvény vezet ki, számos kilátást kínálva.

Visszasétálunk a Z jelzésre, melyen balra nagyobb ereszkedés veszi kezdetét. Egy rövid szakaszon meredekké váló, mészköves ösvényen érkezünk le a nagyobb sziklakémények tövébe - balra, egy rövid kitérővel meg is csodálhatjuk az Öreg-szirt kitüremkedő tornyait. Valamivel lejjebb, az elágazásnál pedig, a jelzésből balra kiágazó csapás vezet ki egy sziklahalom hátára, melyről az egész térségre, és még a szomszédos Fehér-szirtre is rápillanthatunk.

Föl a Sasfészekbe

Túránk azonban nem a kis sziklakapun át vezet lefelé, hanem egy kanyarral jobb felé, a Z◼ jelzés ösvényén célba veszi a Fekete-hegyet. Elaggott, rossz állapotú dózerutak szövevényében, felárkolt terepen túrázunk, ahogy a Kétágú-hegy mögé fordulunk. Jobbunkon egyébként egy szűk pásztában felszínen van a jura kori mészkő, ami a Pilisben máshol hiányzik, és csak itt bukkan elő. Szép bükkösben kaptatunk följebb egy mélyúton; a hűvös, árnyas, hegy mögötti zugot bükkös lakja. Nyeregbe érkezve fiatalos váltja az idősebb erdőt, majd egy szállítóút balkanyarját természetszerű, öreg bükkös követi. Itt áll a Jakus-fa, mely arról nevezetes, hogy a névadó erdőőrt napokra ehhez a fához kötözték a falubeliek. Hogy mi sarkallta őket e tettre, arra két magyarázat ismert: az egyik szerint haragudtak rá, amiért nem nézte el a fatolvajlást, a másik szerint gonosz embernek ismerték. A félholt erdőőrt végül egy túrázó találta meg és engedte szabadon. A történet több mesei jellegű elemet is tartalmaz, így nem tekinthető megbízhatónak.

Kisvártatva elágazásba érkezünk, ahonnan jelzésünk jobbra nekivág a Fekete-hegy oldalának. Fárasztóan meredek, ráadásul csúszós ösvényen kaptatunk fel a hegyorra, ahol tágas pihenőhely végében a stílusos megjelenésű, küllemében évszázados eleganciát sugárzó Sasfészek tornya áll. Ez az elnevezése nem szorul magyarázatra. Az épület 1933 óta díszíti a hegyorrot, és megnyitása óta turistamenedékként szolgál (ma kulcsosház formájában). Ivóvíz nincs a hegyen, így a szállóvendégeknek arról maguknak kell gondoskodnia. Terasza kiváló panorámát kínál: észak felé Esztergomra látunk ki, tiszta időben Szlovákia hegységei sorakoznak a távolban (köztük pl. a Madaras, vagy a Börzsöny hátterében kibontakozó Selmeci-hegység, kivételes esetben pedig a Kis-Kárpátok is feldereng). Az épület terméskő falán emléktáblák garmadája sorakozik, köztük Berda József költőé, akinek egyik kedvenc kirándulóhelye volt ez, és akiről a kulcsosház a nevét kapta.

A pilisi postás kálváriája

Amilyen érdekes hely a hegyorr, olyan látványos a lefelé vezető út is. A Z+ jelzésen, a háznak háttal (balra) indulunk Pilisszentlélek irányába. Robusztus, mohával fedett mészkősziklák pettyezik a hegyoldalt, amin ösvényünk lefelé hajlik, mégis harántol. A meredekségre utal az északi lejtő, a Háromszázgarádics neve is, mely háromszáz lépcsőfokot jelöl régies formában - előttünk csak néhány deszkafok tagolja az utat. A csapást Postás út néven említik a térképek, mivel a hagyomány szerint a kesztölci postás erre jutott át Pilisszentlélekre, amikor küldeményeket kézbesített. Lejjebb dózerútra lépünk, majd azt rövidesen bal felé elhagyjuk, és egy pihenőhelynél autóutat keresztezünk. Sötét, zárt bükkösben, az aszfalttal párhuzamosan haladunk, majd a jelzés egy hirtelen balkanyarral egyenesen célba veszi a falut.

Élet a Pilisben

Kertek alatt, a kocsmával szomszédos placcon érkezünk a kb. 300 lakosú Pilisszentlélekre, a meredek oldalak közé szorult faluba - főutcáján jobbra, a P jelzésre térünk. Szemközt azonnal felhívja magára hívja a figyelmet a Fekete-kő merész orma, de más irányban sem látni ki a völgykatlanból. Történelme is tipikus hegyi falvainkéval megegyező. Királyi vadászbirtokként kezdte, majd a 13. században a pálosoknak adományozták, akik kolostort emeltek a lejtőn. A mohácsi vész után ezt felhagyták, a falu pedig a török időkben pusztult el. A 18. század elején egy üveghuta kezdte itt meg működését, később a Nyitra környéki szlovák telepesek mészégető működése jelentette a fő bevételt: az esztergomi építkezésekhez innen szállították az egyik alapanyagot. A hajdani Hutaszentléleket máig áthatja az eldugott hegyvidéki hangulat - alighanem ezért is eshetett rá a filmesek választása, akik a 2010-es évek végén népszerű Mi kis falunk forgatási helyszínének választották. (Az egykori életmódba a Szlovák tájházban tekinthetünk be, érdemes ezzel az élménnyel megfűszerezni a túrát.)

A falu fölső végén jobb felé kapaszkodunk tovább, ismét az erdőbe lépve. Gyertyános-bükkösben érkezünk meg az elágazáshoz, ahonnan balra kurta kitérő csupán a Szent László-forrás, avagy a Kálmán-kút jó fekvésű pihenőhelye (a P● jelzésen). A moha lepte terméskőfalból előtörő karsztvíz olykor kis tócsában gyűlik össze. Visszatérünk a P jelzésre, mely balra kanyarodik, és egy rétre vezet - érdemes föltekinteni a magasba, hiszen a Fekete-kő uralja a látványt, félelmetes sziklakéményként tör elő a leszakadó hegyoldalból.

A tisztás túlvégén elágaznak a turistautak. Innen az egyenes irányt, s ezzel a P+ jelzést választjuk. Utunk villanyvezetéket és a csemetekert placcát kíséri, miközben közepesen meredek kaptatásra kényszerít. Egy újabb elágazásban tartjuk az egyenes irányt, a Z jelzésen emelkedünk tovább. Keresztezzük az országutat, és sűrű bükkösben érkezünk vissza a Kétbükkfa-nyeregbe, ahol a túra véget ér.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Pomáz/Esztergom és Dobogókő között közlekedő távolsági buszról a Dobogókő, Kétbükkfanyereg megállóban kell leszállni.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van (néhány lépést kell tennünk a kanyar ívén délnyugati irányba).

Parkolás

 • A Kétbükkfa-nyeregben parkolót is találunk.
 • A parkoló jó időben, hétvégén néha megtelik. Ekkor érdemes a túrát Pilisszentlélekről indítani, ott jobb eséllyel találunk ilyenkor parkolóhelyet.

Koordináták

DD
47.715833, 18.867157
DMS
47°42'57.0"N 18°52'01.8"E
UTM
34T 340031 5286920
w3w 
///leng.medencék.ásványok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Pilis és a Visegrádi-hegység turistakalauza

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,2
(6)
Szűcs Gergely
2023-03-12 · Közösség
Fénykép: Szűcs Gergely, Közösség
Fénykép: Szűcs Gergely, Közösség
Péter Vártás
2023-03-12 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2023-03-12
Fénykép: Péter Vártás, Közösség
Fénykép: Péter Vártás, Közösség
Fénykép: Péter Vártás, Közösség
Attiláné Merész 
2023-01-01 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2023-01-01
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 1

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
13 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
589 m
Szintcsökkenés
589 m
Legmagasabb pont
650 m
Legalacsonyabb pont
327 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp