Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Sziklamászás

Cseszneki sziklamászó meredély

Sziklamászás · Bakonyvidék · 312 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fölfelé a cseszneki sziklákon
  Fölfelé a cseszneki sziklákon
  Fénykép: Kovács Attila
A cseszneki vár évszázados falai alatt, a várdomb nyugati oldalán találjuk a Dunántúl egyik legvonzóbb mászóhelyét. Nem nagy falak ezek, de a Bakony egyik legszebb részén helyezkednek el, a titokzatos várrom közelségében. A lombok között mélyen megbúvó mészkőfalakon pompás útvonalak vezetnek. Közel félszáz lehetőség, változatos és szép mászások közül válogathatnak az érdeklődők. Nem véletlen, hogy a helyet már az 1960-as években is látogatta maroknyi fiatal sziklamászó. A Kőmosó-szurdokban található összesen 600 méter hosszú vasalt utak „hálózatával” együtt ez egy nagyon jó helyszín a sportolásra, ideszámítva a közeli (kb. 15 km autóúton) Cuha-völgy hasonló lehetőségeit is.

Általános jelleg

A kis sziklafal a vár közvetlen közelében emelkedik, a nyugati oldalon, de a sűrű lombok gondosan betakarják. Ebből következően a nyári melegben kellemes mászóhely. Kissé áthajló falainak köszönhetően jó része még egy kisebb esőtől se ázik használhatatlanra.

A falsáv kb. 60 méter széles, és magassága itt-ott éppen meghaladja a 20 métert. 2015 őszén egy európai uniós támogatás felhasználásával nagyon jól, szinte véglegesen kiépült. Jól biztosított utak és kétpontos standok találhatók rajta. Bár akad néhány könnyebb, kezdőknek való útvonal is, jellegzetesen a nehezebb, technikás mászások terepe ez, ami a függőleges vagy kissé áthajló falakon szembetűnő is.

A szikla formakincse technikás mászásokat kínál, jellegzetesen a 6-os, 7-es, 8-as nehézségi fokozatokban, egyedi formakincsű, kissé „lépésszegény” utakkal. A hely két könnyű és legnépszerűbb útvonala a jobb szélen található: a Tálos út (4+) repedése és ettől kissé balra a Suhanó árnyak (5+). Ezek meglehetősen kopottak már, mert könnyen elérhetőek felső biztosítással is. Ezektől jobbra és balra, kissé áthajló és sima falakon találhatóak a hely legnehezebb és pompás útjai: a Billegő (7+), az Ildi útja (8) és a Variációk egy témára (9).

A falsáv közepén, függőleges bevágásokkal tagolt, legömbölyített formákon vezető útvonalak közepes nehézségűek, de az 5-ös és 7-es fokozat között odafigyelést igényelnek. Túlnyomórészt jó mászások ezek is. A fal legsimább és áthajló részén van a Pszicho (9), Nagy Krisztián talányos hagyatéka. Ő egy nagyon eredeti mászónk volt, és fiatalon, tragikusan távozott. Ettől az úttól jobbra, a pilléren néhány jó 6-os út vezet.

Mélyen bevágódott, kéményszerű repedések (melyek nagyon könnyű mászások) fogják közre a hely legimpozánsabb (22 m magas) részét, amely egy kihasasodó felszökés. Négy pompás, a legjobbak közül való útvonal vezet rajta a magasba, pl. a Boca Veritas (7), amely talán a legszebb mászóút Cseszneken. Jellemző e négy különleges útra, hogy meglepő mozgást igényelnek és technikásak - a 6-os és 7-es fokozatban.

Egy szép zug zárja a fal bal szélét, markáns és sötétlő kéménnyel, ami 5-ös fokozatú mászást kínál (Barlangi medve). A baloldali pilléren is vezet öt, nagyon hasonló nehézségű (6+ körül) mászóút, amelyek 15 méteresek. Abban is hasonlítanak, hogy fokozatukhoz képest zavarba ejtően technikásak. A további falrész alacsonyabb és a sűrű borostyán birodalma.

Helyi tippek

 • Ez egy pompás mászóhely, mert az útvonalak különösen technikásak. Találunk itt tucatnyi könnyebb útvonalat is, melyek ideálisak a kezdőknek és a tanfolyamoknak, de nem ez a jellemző. A lépésszegény falakon a mozgások bonyolult koreográfiák, néha még a 6-os fokozat is alaposan próbára tesz.
 • E különösen inpiráló sportmászóhely útjai jól biztosítottak. A nyári kánikulák idején jó választás, sőt kisebb eső során se ázik be könnyen a fal. A hely néhány nehezebb, D és E fokozatú vasalt útjának bejárásával egy jó sportos napot tölthetünk itt. De kezdőknek és családoknak is jó lehetőség néhány könnyebb sziklautat a via ferrata-lehetőségekkel kombinálni.
 • A környék  minden szempontból szép. A vár a folyamatos turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően a Dunántúl egyik ékköve. A romantikus Kőmosó-szurdok, a többi közeli szurdokvölgy (Ördög-árok, Kő-árok, Cuha-völgy – amelyek pompás mászóhelyek is), a festőien szép falucska - együtt több napot is kitölthetnek, akár rendszeresen visszatérve családdal vagy baráti társaságban. Cseszneken és környékén ráadásul a szálláskínálat is bőséges.

Történet

A cseszneki Sziklamászó meredélyen a sziklamászás két emberöltőre tekint vissza. A II. világháború után a lassan éledező hazai mászás egyik kis szentélye lett e hely, ami a pannonhalmi bencések tornatanárának, Tálos Zoltánnak köszönhető. 1962-ben a pannonhalmiak még egy mászókalauzt is kiadtak kis füzetben, tucatnyi mászható út leírásával. Ennek emlékét jelzi az a néhány ódon sziklaszög, melyekkel még találkozhatunk itt-ott. Később kissé elfelejtődött a hely, csupán a veszprémi mászók törték meg olykor a kis falak magányát.

A hazai sportmászás fejlődésével ismét fókuszba került Csesznek. A tatabányai mászók, Kovács Tamás, Kovács Attila, Nádasdi Oszkár és Szentirmai Enikő új utakat fedeztek fel a falakon, távolabbról Nagy Krisztián és Babcsán Gábor is idelátogatott. 2010-ben egy uniós fejlesztés során szépen kiépültek a sziklák. Ekkor jött el a vasalt utak építésének hulláma is, aminek köszönhetően jelenleg 600 m őszhosszúságú ferrata található a Kőmosó-szurdokban. Csesznek különleges fekvése miatt ezek a vasalt utak országos összevetésben a legnépszerűbbekké váltak. Jobb egy csendesebb hétköznapot választani megmászásukhoz, mint hétvégi napokat!

Mászóutak

1. Határvonal 6+

2. Fragile 6+

3. Rámpák 6+

4. Hárman a sötétben 6+

5. Barlangi medve 5+

6. Nagy bevágás 4

7. Boca Veritas 7+

8. Zsebre megy 7-

9. Szellős haránt 6+

10. Nagy Kémény 2

11. Odúsor 4+

12. Oszi útja 5

13. Oszi útja 7+

14. Trepnis út 5

15. Császármorzsa 6+

16. Rámpa 6

17. Pszicho 9

18. Piszkos Fred 8-

19. Kitolós 5

20. Fülig Jimmy 7

21. Fekete ribizli 7+

22. Fordított hetes 6

23. Kis kalapács 5

24. V út 5+

25. Variációk egy témára 9

26. Ildi útja 8/8+

27. Egy nyugdíjas pap 7

28. Suhanó árnyak régen 5+

29. Guggoló dervis 7

30. Tálos útja 4+

31. Billegő 8-

32. Francia él 5

33. Nyugati tábla 3

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.
Babcsán Gábor profilképe
Szerző
Babcsán Gábor
frissítve: 2022-04-11

Tömegközlekedéssel

 • Gyakrabban közlekednek buszok a falu széli országúton, ezekről a Csesznek, Suttony megállóban kell leszállni.
 • Ritkább a közlekedés a Csesznek, vendéglő buszmegállóba, mely a falu területén található.

Megközelítés

 • A Kőmosó-szurdok fölött, az erdős hegyoldalban találhatók a sziklafalak, a szurdok baloldali vasalt útjainak tetőpontján.
 • A suttonyi buszmegállóból a Z, majd az abból a patakparton, jobbra, egyenesen kiágazó Z⩍ jelzésen érhető el a szurdok (0,5 km, 18 m szintemelkedés a szurdokig).
 • A mászóutak a vendéglő előtti sarokról jobbra induló Z jelzésen, majd arról balra téve a Z⩍ jelzésen közelíthetőek meg (1,5 km, 30 m szintemelkedés a szurdokig).

Parkolás

 • Parkolni a vár alatti, vagy a falu szélén, a Tarac köz végénél kialakított parkolóban lehet.

Koordináták

DD
47.351345, 17.879750
DMS
47°21'04.8"N 17°52'47.1"E
UTM
33T 717488 5248230
w3w 
///csuka.vastag.vaku
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Bakonyvidék
Cuha-kör Csesznekről
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,6 km
Időtartam 4:05 óra
Szintemelkedés 426 m
Szintcsökkenés 426 m

A hírneves Cuha-völgy legszebb szakaszára látogat körtúránk, mely Csesznekről kínál sportos, egész napos kikapcsolódást. Végigjárásával ...

20
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Szurdoktriplázás Csesznek körül
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 13,9 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 474 m
Szintcsökkenés 474 m

Elnézve a szelíd-lankás bakonyi tájat nem is gondolnánk, milyen vad szurdokvölgyeket rejtenek a szerény magasságok. Csesznek környékén két ...

37
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,2 km
Időtartam 1:45 óra
Szintemelkedés 455 m
Szintcsökkenés 455 m

Kis szurdok után nagy kanyon: látványos és hangulatos útvonal a Cseszneki vár alatti Kőmosó-szurdokból az Ördög-árokba. Egyik sem a gyors, ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Északi-Bakony
Az Ördög-árok szurdoka
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,1 km
Időtartam 2:10 óra
Szintemelkedés 252 m
Szintcsökkenés 114 m

Zirc és Csesznek közelében hosszú szurdoktúrára ad lehetőséget az Ördög-árok. A szűk, sziklás völgyben nyers mészkőfalak, mohos kőgörgetegek és ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Északi-Bakony
Erdőmélyi bringatúra az Öreg-Bakonyban
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 55,3 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 563 m
Szintcsökkenés 563 m

A zömében csendes erdei kerékpárutakon haladó, veszélyes emelkedőket meglepő módon alig tartalmazó körtúra az országszerte erdőiről híres, legendás ...

1
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Északi-Bakony
Hajlított nyolcas a Bakony közepén
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 21,1 km
Időtartam 6:25 óra
Szintemelkedés 677 m
Szintcsökkenés 677 m

A Bakony elsősorban erdőségei és szurdokai miatt megfelelő turistacélpont, nyolcasként fonódó útvonalunkon pedig kijut mindkettőből.

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,4 km
Időtartam 2:40 óra
Szintemelkedés 179 m
Szintcsökkenés 179 m

Bakonyszentlászlóról a szelíd hegyalja vad patakáttörésébe, az Alsó-Cuha-szurdokba látogatunk, és egy jégkorszak utáni maradványerdő, a Fenyőfői ...

20
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 21,6 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 663 m
Szintcsökkenés 663 m

Fenyőfőről a Kőris-hegyre gyalogolva páratlanul változatos túrát tehetünk, és belekóstolhatunk abba, milyen lehetett az egykori Bakony-erdő ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp