Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Via ferrata pályák

Cseszneki via ferraták

Via ferrata pályák · Bakonyvidék · 283 m · Ma nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A cseszneki Várpanoráma út via ferrata a Kőmosó-hegy csúcsán
  A cseszneki Várpanoráma út via ferrata a Kőmosó-hegy csúcsán
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Csesznek és környéke a Bakony egyik kiemelkedően szép tája, amelyet a cseszneki vár, a kellemes falvak, a lágy hegyek, és a szűk szurdokvölgyek különleges egysége alkot. 2013-ban szinte Csesznek házai mellett, a kicsiny, de varázsos Kőmosó-szurdokban születtek meg az ország első vasalt mászóútjai.

Az ötlet és a gondos építőmunka a tatabányai Kovács-testvéreknek (Attila és Tamás) köszönhető. Az itt létesített három útvonal olyan pompásan sikerült, hogy azonnal országos népszerűségre tett szert, és rengeteg új rajongót szerzett e sportnak. 2015-ben újabb két útvonal készült, így azóta már igazán tekintélyes hosszúságú pálya áll rendelkezésre a cseszneki vár falai alatt.

A cseszneki via ferraták töretlen népszerűségűek: a könnyű megközelíthetőség, a természeti szépség, a tekintélyes megjelenésű várrom együttesen kiemelkedő hétvégi kikapcsolódást kínálnak az idelátogató családoknak. A felkapott helyszín hétvégi zsúfoltsága miatt érdemes a csendesebb hétköznapokon meglátogatni a helyszínt. A közelben, található a Kő-árok és az Ördög-árok szurdokvölgye is, ezek (különösen az utóbbi) vadromantikus sziklaformációit is érdemes felkeresni. A sziklák sűrűsége miatt az ország egyik legjobb adottságú mászóvidéke ez, amelyhez a közeli Cuha-patak völgye is kapcsolódik. Utóbbiban jelenleg több mint 1 km via ferrata várja a mászni vágyókat.

A cseszneki Kőmosó-szurdokban lévő ferraták ajánlhatók a kezdők és a sportosabb családok számára egyaránt, nehézségüket tekintve pedig jórészt a közepes C és D fokozatokban vezetnek. Kedves, meghitt szépségű, 50-180 m hosszú útvonalak ezek; a drótkötelek a kicsi, szellősen sorakozó sziklákon kanyarognak, hol elrejtve, hol megcsillantva a különleges tájat a lombok között.

Geológiai jellemzés

A falutól délre található, triász dachsteini mészkőtömb sziklaszirtjére vezetnek fel a Kőmosó-szurdok vasalt útjai. A fal természetesen alakult ki a szerkezeti mozgások hatására, a patak eróziójának rásegítésével. A sziklafelület oldott és töredezett, néhol láthatóak tektonikus mozgások nyomán kialakult, tükörsima táblák is. A dachsteini mészkőre jellemző rétegzettség, padosság szembetűnő, az utak ki is használják a kényelmesebb párkányokat. A réteglapok közötti felszökések kihívást jelentenek a továbbhaladás során.

 

Via ferraták Cseszneken

Várpanoráma út: 180 m, D

Talán a legszebb klettersteig itt, és talán országosan is. Szinte a kis patak mormogó fodraiból indul, majd nagyrészt traverzálva csodálhatunk meg minden szép sziklaformát a szurdok jobb oldalán. A néhány húzósabb szakaszt az út végén, a túlpartra nyíló kilátás hálálja meg. Gyakorlottaknak ajánlott.

MZ/X: 60 m, E/F

A fönti úthoz tartó, rövid direkt, amely a legnehezebb, néhol áthajló részeken vezet. Csak atlétikus mászásrajongóknak ajánlott, hiszen kirívóan nehéz.

Futrinka utca: 100 m, B/C

A fal balszélén, egy csinos kis barlangkezdemény mellett vezet. Kifejezetten gyermekeknek készült, de a kisebbeknek nehéz lehet, ezért mindenképpen szülői felügyelettel ajánlott!

A szép sziklacsúcsról egy rövid drótkötél képezi a lejöveti utat (A) mindhárom feljutási útvonal végén.

Ostromlók útja: 150 m, C

Egy hosszú kanyargás, amellyel a Vár falai alá juthatunk. A vasalt mászóutakkal ismerkedőknek is ajánlott. Szép sziklarészeket köt össze, van benne egy kötélhíd is. A tetejéről a Várba felmászni nem megengedett, balra egy kis ösvény vezet vissza, ahol a nagyszerű mászóhelyet érintjük, majd lefelé útba esik a kicsi, meditatív szépségű, de elhanyagolt zsidótemető is.

Tálos Zoltán-emlékút: 70 m, E

Különösen nehéz kapaszkodás a falon, így akinek az első mozdulatok problémásnak tűnnek, ne menjen tovább! A Sziklamászó meredélyt Tálos Zoltán pannonhalmi tornatanár és diákjai építették ki az 1960-as években, ezzel kis mászócentrummá fejlesztve e sziklás vidéket.

Nyitvatartás

Ma nyitva
vasárnap00:00–24:00
hétfő00:00–24:00
kedd00:00–24:00
szerda00:00–24:00
csütörtök00:00–24:00
péntek00:00–24:00
szombat00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenes
Babcsán Gábor profilképe
Szerző
Babcsán Gábor
frissítve: 2022-04-20

Tömegközlekedéssel

 • A Csesznek, Suttony buszmegálló a falu szélén, azon kívül található, de ide érkezik a legtöbb busz, és ez található legközelebb is a ferratákhoz.

Megközelítés

 • A főúton lévő Suttony buszmegállóból az út alatt átbújó Z jelzést, majd a faluban egyenes irányt tartva a Z⩍ jelzést követve, a Kőmosó-szurdok alsó bejáratánál, a jobb oldali falon találjuk az első beszállópontokat (500 m, 12 m szintemelkedés). Itt az MZ/X és a Várpanoráma út kezdődik. Ha a szurdokban feljebb sétálunk a padokkal felszerelt pihenőhelyig, a bal oldalon szállhatunk be az Ostromlók útja, még feljebb, szintén a bal oldalon pedig a Tálos Zoltán-emlékút via ferratába.
 • A vár alatti parkolóból a P, majd arról balra térve a P+ jelzésen kerülhetjük meg a várat. A zsidótemetőt elhagyva, balra térve találjuk a ferratákat a Kőmosó-szurdok alsó bejáratánál (470 m, a Tarac közi parkolótól 800 m szintemelkedés nélkül).
 • A parkolóból a vár felé sétálva, a balra nyíló Totya utca bejáratánál induló jelzetlen ösvényen, amely röviddel később a Z⩍ jelzésben folytatódik, felülről közelíthetjük meg a Kőmosó-szurdokot. Itt először jobbra kezdődik a Tálos Zoltán-emlékút, majd a pihenőhelynél az Ostromlók útja (800 m, 4 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Parkolni legközelebb a vár alatt lehet.
 • Találunk egy nagyobb parkolót Csesznek keleti szélén, a Tarac köz végén is.

Koordináták

DD
47.352484, 17.878060
DMS
47°21'08.9"N 17°52'41.0"E
UTM
33T 717355 5248352
w3w 
///vétel.birsalma.trolibusz
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Bakonyvidék
Cuha-kör Csesznekről
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 13,6 km
Időtartam 4:05 óra
Szintemelkedés 426 m
Szintcsökkenés 426 m

A hírneves Cuha-völgy legszebb szakaszára látogat körtúránk, mely Csesznekről kínál sportos, egész napos kikapcsolódást. Végigjárásával ...

20
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Bakonyvidék
Szurdoktriplázás Csesznek körül
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 13,9 km
Időtartam 4:15 óra
Szintemelkedés 474 m
Szintcsökkenés 474 m

Elnézve a szelíd-lankás bakonyi tájat nem is gondolnánk, milyen vad szurdokvölgyeket rejtenek a szerény magasságok. Csesznek környékén két ...

37
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 14,2 km
Időtartam 1:45 óra
Szintemelkedés 455 m
Szintcsökkenés 455 m

Kis szurdok után nagy kanyon: látványos és hangulatos útvonal a Cseszneki vár alatti Kőmosó-szurdokból az Ördög-árokba. Egyik sem a gyors, ...

Szerző: Rózsa Edvárd,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Északi-Bakony
Az Ördög-árok szurdoka
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 7,1 km
Időtartam 2:10 óra
Szintemelkedés 252 m
Szintcsökkenés 114 m

Zirc és Csesznek közelében hosszú szurdoktúrára ad lehetőséget az Ördög-árok. A szűk, sziklás völgyben nyers mészkőfalak, mohos kőgörgetegek és ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
Kerékpártúra · Északi-Bakony
Erdőmélyi bringatúra az Öreg-Bakonyban
ajánlott túra Nehézség nehéz
Hossz 55,3 km
Időtartam 5:30 óra
Szintemelkedés 563 m
Szintcsökkenés 563 m

A zömében csendes erdei kerékpárutakon haladó, veszélyes emelkedőket meglepő módon alig tartalmazó körtúra az országszerte erdőiről híres, legendás ...

1
Szerző: Szigeti Ferenc,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Északi-Bakony
Hajlított nyolcas a Bakony közepén
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 21,1 km
Időtartam 6:25 óra
Szintemelkedés 677 m
Szintcsökkenés 677 m

A Bakony elsősorban erdőségei és szurdokai miatt megfelelő turistacélpont, nyolcasként fonódó útvonalunkon pedig kijut mindkettőből.

7
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség könnyű nyitva
Hossz 9,4 km
Időtartam 2:40 óra
Szintemelkedés 179 m
Szintcsökkenés 179 m

Bakonyszentlászlóról a szelíd hegyalja vad patakáttörésébe, az Alsó-Cuha-szurdokba látogatunk, és egy jégkorszak utáni maradványerdő, a Fenyőfői ...

20
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 21,6 km
Időtartam 6:30 óra
Szintemelkedés 663 m
Szintcsökkenés 663 m

Fenyőfőről a Kőris-hegyre gyalogolva páratlanul változatos túrát tehetünk, és belekóstolhatunk abba, milyen lehetett az egykori Bakony-erdő ...

4
Szerző: Dömsödi Áron,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp