Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Viewpoint

Oszoly csúcs

Viewpoint · Pilis-hegység · 329 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Naplemente az Oszoly csúcsán
  Naplemente az Oszoly csúcsán
  Photo: Péter Farkas

A Pilis egyik legkeletibb csúcsa jellegzetesen sziklás megjelenésével, csúcskeresztjével, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység találkozására nyíló lenyűgöző panorámájával elsőrangú turistacélpont Csobánka és Pomáz között. Nyugati, sziklás letörésein a 19. század óta gyakorolnak a hegymászók, sziklamászók, míg keleti, lankás oldalán mára már elvadult, bokros, hagyásfákkal teli legelőfoltokat találunk.

A panoráma

A Pilis és a Visegrádi-hegység közötti tágas hegyközi medence keleti oldalát zárja az Oszoly mészkőszirtekkel körbebástyázott tömbje. Nagy kanyarral téríti el útjáról a Dunába igyekvő Kovácsi-patakot, amelynek partján a Pilis egyik leglátványosabb települése, Csobánka fekszik. A falukép meghatározó eleme a 2010-es évek óta kettős kereszttel ékesített, fehér sziklás csúcs, aminek mészkőfalain szinte mindig láthatunk pár apró, színes foltként mozgó sziklamászót. A túrázók a lankásabb északi és keleti oldalról megközelítve ostromolják a csúcsot, hiszen a sziklabérc tetejéről lenyűgöző panoráma nyílik a Pilis-tető és a Dobogó-kő által uralt hegyvidékre.

Az Oszoly csúcs két markánsan elkülönülő hegység, két szerkezetileg és formáiban is eltérő hegyvidék határára tekint. Tőlünk délre és nyugatra az Oszoly tömbjét is alkotó triász mészkőtáblák feltöredezett tömbjei, hosszan elnyúló, kibillent mészkőhátai alkotják a Pilis hegység bérceit. Az Oszolytól északra azonban egy sokkal tagoltabb, apró kúpok uralta vulkáni tömeg tornyosul a Visegrádi-hegység keleti részét alkotva. A hegység adótornyokkal tűzdelt, legmagasabb pontja a Dobogó-kő  nyugat felé tekintve az utolsó nagyobb kiemelkedés, míg tőle balra a hatalmas platóval terpeszkedő Pilis-tető emelkedik a táj fölé, uralva a hegyvidék látványát.

A szikla és takarója

A sziklás csúcson illetve a nyugati oldalon feltáruló sziklaletöréseken jól látszik a hegyet felépítő dachsteini mészkő szerkezete, ami 220 millió évvel ezelőtt keletkezett a Pangea szuperkontinens testébe ékelődő sekélytengeri környezetben. Vastag padokat, 1-2 méteres rétegekre tagolódó lépcsőzetes tömböket alkot a tömött, rideg megjelenésű mészkő, lankásabb részein murvával behintett, gyenge talajú lejtőkkel. A köves, murvás terepet előszeretettel népesíti be a tavasszal lila „bársonydíszbe” öltöző leánykökörcsin, de aprónőszirmot és napsárga tavaszi héricset is felfedezhetünk a kevésbé kitett részeken.

Ahol a sziklagyep sem tud már megkapaszkodni, ott kezdődik a hegymászók által kedvelt, függőleges sziklavilág, amelyen a hegyeket ostromlók generációi nevelkedtek a 20. század eleje óta. Két nagyobb falszakasz található a hegy látképét messziről is meghatározó nyugati letörésen, köztük karsztbokorerdő húzódik a köves hegyoldalon. A keleti lejtő jellegében és hangulatában is a nyugati ellentéte. Itt, a ligetes sarjerdő fedte lankás tetőn még gömböt formázó lombkoronával ékes tölgyeket is találunk. A Csobánkáról és Pomázról felkapaszkodó nyájak legelőhelye volt ez évszázadokon át, és az egykori delelőfák terebélyes szigetei még mindig felfedezhetők a pásztorkodás hanyatlásával feltörekvő erdőben.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes

Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: January 23, 2023

Public transport

 • A többnyire Pomáz felől közlekedő buszokkal a Csobánka, községháza megállóhelyig kell utazni.
 • Pomázra a H5-ös HÉV közlekedik.
 • Vannak buszok Pomáz és Pilisszentkereszt között, amelyek nem mennek be Csobánkára, ezekről a Csobánkai elágazás buszmegállóban kell leszállni.

Getting there

 • A Csobánka, községháza megállóhelyről a S+ jelzés vezet a csúcs alatti nyeregbe, ahonnan a S jelzés, majd a S▲ jelzés vezet a hegytetőre (1,3 km, 140 m szint).
 • A pomázi HÉV-megállóból a S jelzés hosszan vezet fel a hegyre, az utolsó 200 méteren a S▲ jelzés navigál fel az Oszoly csúcsra (5,8 km, 190 m szint).
 • A csobánkai elágazástól a P jelzés, majd az abból balra kiágazó P▲ jelzés vezet a csúcs nyergébe. Onnan jobbra a S▲ jelzés kalauzol a csúcsra (1,9 km, 154 m szintemelkedés).

Parking

 • Csobánka központjában, a Béke út és Széchenyi utca keresteződésénél lévő parkolóban hagyhatjuk az autót.
 • Parkolni Pomázon, a HÉV-megállóban tudunk.

Coordinates

DD
47.646585, 18.973947
DMS
47°38'47.7"N 18°58'26.2"E
UTM
34T 347838 5279009
w3w 
///displays.above.rinses
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Pilis-hegység
Kalandtúra Csobánka sziklakoronáján
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.9 km
Duration 3:37 h
Ascent 503 m
Descent 503 m

A sziklás ormokkal tetőző pilisi csúcsok körét járjuk be Csobánka felett csodás kilátásokkal, a látványos és érdekes Mackó- barlanggal, a ...

11
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15 km
Duration 4:00 h
Ascent 379 m
Descent 379 m

Látványos és változatos terepen vezet keresztül körtúránk karnyújtásnyira a fővárostól, a Pilis központjában. Csobánka és Pilisszentkereszt között ...

39
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8.9 km
Duration 2:45 h
Ascent 398 m
Descent 398 m

A Visegrádi-hegység komor sziklaidomai számtalan mendemondát és feltételezést ihlettek. A Holdvilág-árok szűk folyosója különösen sok elméletet ...

61
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Trail Running · Visegrádi-hegység
A Kő-hegy és a Csikóvárak
recommended route Difficulty moderate
Distance 12.5 km
Duration 1:40 h
Ascent 520 m
Descent 520 m

Élményben és szintkülönbségben is gazdag futás: a közel 600 méternyi emelkedésnek völgy és gerinc, több csúcs, számos csodás panoráma, továbbá ...

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Szép kilátás: Salabasina, a Rém-szakadék
recommended route Difficulty moderate
Distance 5.6 km
Duration 1:41 h
Ascent 181 m
Descent 181 m

Kihívásokkal teli, elvadult kalandtúra-útvonal a Visegrádi-hegységben, a Holdvilág-ároktól egy kicsit nyugatabbra, Pilisszentkereszt felé.

14
from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 36.2 km
Duration 10:46 h
Ascent 989 m
Descent 747 m

A Pilisi vándorlás a Piliscsabai Természetjáró Egyesület jelvényszerző túramozgalma, melynek célja a Pilis és Visegrádi-hegység ismert és kevésbé ...

from Lánczi Péter,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 11.3 km
Duration 1:20 h
Ascent 357 m
Descent 357 m

Levendulamező, Kálvária-hegy, Jenői-torony, Mackó-barlang, Kevély-nyereg, Egri vár, Teve-szikla – ez tereptárgyak tekintetében az egyik ...

1
from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Pilis-hegység
Tevelesen a Pilisben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 3.2 km
Duration 2:00 h
Ascent 88 m
Descent 88 m

Egy igazán családbarát túra keretében felfedezzük a Pilis híres tevéjét, és meglátogatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát.

30
from MTSZ _,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp