Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language

Természetjáró app

Gyakran Ismételt Kérdések

Természetjáró app Gyakran Ismételt Kérdések

Miért érdemes használnod a Természetjáró appot?

Rengeteg kész, gazdagon ismertetett és illusztrált túraötlet, ezernyi látnivaló és szállás, beépített túratervező, offline is működő terepi navigáció, útvonalrögzítés: csak néhány Magyarország túrázókra szabott digitális útikönyve, az ingyenesen letölthető Természetjáró app előnyei közül. Az alábbi videóban bemutatjuk, miért érdemes az alkalmazásunkkal túráznod, itt pedig további részleteket tudhatsz meg róla.

A videó alatti tartalomjegyzékben felsorolt, gyakran ismételt kérdésekre a mellettük lévő nyílra kattintva kaphatod meg a választ. Ha ezeket végigböngészve sem találod meg, amit keresel, írj bátran a termeszetjaro@termeszetjaro.hu email-címre, és segítünk!

Túrázz a Természetjáró appal!
Video: Természetjáró

A Természetjáró app nem csak, sőt elsősorban nem is egy terepi navigációs szoftver, amelyből már régóta több van a piacon. Inkább úgy szeretünk gondolni rá, mint egy kirándulóknak szóló, mobiltelefonos Magyarország útikönyvre: profi szerkesztőink segítségével napról napra, a felhasználók érdekében egységes formába öntve új túraajánlatokat, látnivalókat, szállásokat töltünk fel a kínálatába, és a célunk az, hogy idővel hazánk teljes turisztikai adatbázisává váljon. Mindehhez egy német cég, az Outdooractive kiforrott, nemzetközileg piacvezető térképes rendszere biztosítja a hátteret. Az app tulajdonképpen nem más, mint a számítógépes (vagy telefonos) böngészőből elérhető Természetjáró.hu mobilos felülete, kiegészítve az olyan, kifejezetten hordozható eszközökre szabott funkciókkal, mint a terepi navigáció, az útvonalrögzítés és az offline letöltés. Egyébként mindkettőben ugyanazok a tartalmak érhetőek el, és mindkettő ugyanazzal az ingyenes regisztrációval működik.

Bár a turistajelzések megjelenítése bekapcsolható a térképén, az app szándékosan útvonalközpontú, azaz arra a szemléletre épül, hogy a fákon látható, olykor hiányos jelzések helyett a képernyőn pirossal kivastagított nyomvonalat lehessen követni. Emellett tartalomközpontú is: noha viszonylag nagy térképrészletek is lementhetők benne, inkább a kiszemelt túrákat és látnivalókat érdemes letölteni offline használatra.

Az appal, akárcsak a honlappal, arra szeretnénk buzdítani mindenkit, hogy mozduljon ki a szabad levegőre, túrázzon egy jót, és egészségesen kikapcsolódva könnyen felfedezhesse Magyarország ismert és rejtett szépségeit, látnivalóit. A mobil alkalmazás reményeink szerint ehhez jelent egy praktikus, mindig kéznél lévő eszközt.

A Természetjáró app motorja és felhasználói felülete az Outdooractive nevű német cég nemzetközi szinten piacvezető túrázós platformjára épül. Ez egy kész program, amelynek a funkcionalitása adott, és tőlünk függetlenül frissül - a legközelebbi megújulása 2020 első félévében várható. A térképek pár havonta frissülnek, a tartalmak - túraajánlók, látnivalók, szállások - kínálata, amelyet házon belül, a Természetjáró.hu szerkesztőségében állítunk elő, viszont napról napra bővül.
Az alkalmazáshoz 5.0-s vagy magasabb verziószámú Android, illetve 8.0-s vagy magasabb verziószámú iOS szükséges.
Habár a térkép jobb alsó sarkában lévő rétegválasztó gombbal akár a Google Térképet (vagy a Google Műholdat) is ki lehet választani, az app alapbeállításban a széles körben elterjedt OpenStreetMap-et (OSM) használja. Ez a turisták számára sokkal hasznosabb, mert nemcsak az autóutak és a fontosabb erdei utak szerepelnek rajta, hanem szinte az összes gyalogos ösvény is. Ráadásul ugyanúgy lefedi az egész világot, mint a Google Térkép, ezért nem csak Magyarországon használhatod és tervezhetsz rajta túrát, hanem lényegében bárhol. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az OSM tulajdonképpen “a térképek Wikipediája”: lelkes közreműködők szerkesztik ingyen, közösségi alapon, ezért - mint minden térképen - előfordulhatnak rajta pontatlanságok. Viszont cserébe gyorsan követi a változásokat.

A fentiekből adódik, hogy a térképet nem mi készítjük, tehát közvetlenül nem tudjuk javítani sem a hibáit. Ráadásul, mivel a gyorsabb megjelenítés érdekében az Outdooractive szervereire lementett másolatról van szó, amely csak pár havonta frissül, az OSM-en elvégzett javítások sem jelennek meg benne azonnal. Ettől függetlenül, ha hibát tapasztalsz, megpróbálunk tenni ellene valamit, ezért kérjük, egy képernyőképet csatolva küldd el nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre!

A térkép alapbeállításban szaggatott illetve folytonos fekete vonallal jeleníti meg a gyalogutakat, nem mutatja, hogy melyiken van turistajelzés. Ez a funkció a térkép jobb alsó sarkában lévő rétegválasztó gombbal, az “OpenStreetMap nyár” felirat alatt lenyíló menüben aktiválható, ahol külön-külön lehet ki/bekapcsolni a jelzett gyalog- illetve kerékpárutakat. Ha ezt megtettük, a jelzett gyalogutak pirossal, a jelzett kerékpárutak lilával kivastagítva lesznek láthatóak a térképen.
A jelzések a térképen
A jelzések a térképen

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app térképén a fákon megszokott ikonok helyett a jelzés színének kezdőbetűje, valamint az esetleges kiegészítő karakter utal a jelzésre. A K pl. a kék sávot, a S▲ a sárga háromszöget, a P◼ a piros négyzetet, a ZΩ a zöld barlangot, a K+ a kék keresztet, a S● a sárga pöttyöt, a PL a piros L-t, a Z↺ pedig a zöld irányított kört jelenti. A könnyebb beazonosíthatóság érdekében ugyanezt (az egyébként már a korai magyar turistatérképekről is ismert) jelzésrendszert használjuk a túrák és látnivalók ismertetőiben. Mivel a nálunk megszokott ikonos jelzésrendszer más országokban nem jellemző, az Outdooractive platformja sajnos nem alkalmas a megjelenítésére. Néhány helyen ugyanakkor az útvonalak kezdő- és végpontja is ki van írva a térképen (pl. “S+ Máriagyűd, autóbusz forduló - Bisse”), és az Országos Kéktúra nyomvonala is így, a hivatalos nevén szerepel.

A térkép négy sarkában látható négy gomb az alábbi funkciókat teszi elérhetővé:

 • Jobb felső sarok: teljes képernyős nézet
 • Jobb alsó sarok : rétegválasztó
  • OpenStreetMap nyári nézet, jelzett turistautak ki/bekapcsolása
  • OpenStreetMap téli nézet
  • Google Térkép / Apple Standard
  • Google Műhold / Apple Hybrid
  • Google Terrain (a domborzat árnyékolásával, csak Androidon)
 • Bal alsó sarok : nézetválasztó
  • Általános nézet (szabadon mozgatható térkép)
  • Középen tartás (az aktuális pozíciód mindig a térkép közepére ugrik)
  • Irányba forgatás (a térkép arra néz, amerre a telefont fordítod)
 • Bal felső sarok: az iránytű be/kikapcsolása

Tipp: A térkép ugyanúgy két ujjal nagyítható/kicsinyíthető, ahogy a fotók az okostelefonokon. A legpraktikusabb általában az OpenStreetMap nyári nézet, bekapcsolt turistautak mellett.

Az iránytű működéséhez a telefonban kell lennie mágneses szenzornak és gyorsulásmérőnek. Ha nincs, álló helyzetben semmilyen alkalmazás nem képes mutatni az irányt. Kérjük, vedd figyelembe, hogy az iránytű pontossága a telefon szenzorain múlik!

A térképrészlet letöltése
A térképrészlet letöltése

A főmenüben a “Térkép” menüpontot kell választani, a térképen be kell hozni a lementeni kívánt részletet, majd a jobb felső sarokban lévő nyílra (Android) illetve “Mentés” gombra (iOS) kell bökni. Ha a várható méret elfogadható, a lemez ikonra (Android) illetve “Offline mentés” gombra (iOS) bökve lehet megkezdeni a letöltést. A rendszer ekkor a képernyőn látható térképrészletet menti el. Amennyiben szeretnéd, hogy a jelzett turistaút-hálózat is mentésre kerüljön, azt mentés előtt be kell kapcsolnod a rétegválasztóval (lásd: Hogy kell bekapcsolni a turistajelzéseket?). Offline használatra lementeni csak az OpenStreetMap nyári és téli nézetét lehet, a Google és az Apple térképalapjait nem.

Röviden: azért, mert túl nagy lenne. A Természetjáró app jelenlegi verziójában raszteres (lényegében képként tárolt) térkép van, amit több nagyítási szinten is menteni kell, ezért a maximális terület korlátozott. Ez a következő verzióban reményeink szerint változni fog.
Androidon a “Beállítások” menüpontban az “Offline térképek” között. Itt a szerkesztés (ceruza) lehetőségre bökve törölheted is a már nem kívánt térképeket, vagy lementhetsz újakat. iOS-en közvetlenül nem férsz hozzá az offline térképeidhez, de ha azon a területen vagy, amit lementettél, akkor ott is meg fognak jelenni, ahol nincs térerő.
Ha épp olyan területen vagy, amit nem mentettél le, válaszd a “Nem” lehetőséget! Ha viszont előzőleg  lementetted a térképnek azt a részletét, akkor az “Igen” opciót érdemes választanod. Utána hazaérve a “Beállítások” menüpont alatt célszerű visszakapcsolnod a “Minden térképletöltés engedélyezése” opciót, különben mobilnetről legközelebb nem fog betöltődni a térkép (csak Androidon).

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app “kéz a kézben” működik: mindkettőben ugyanazokat a túraajánlatokat, látnivalókat és szállásokat találod meg, csak az egyiken számítógépre, a másikon mobil készülékre optimalizálva. A számítógépes felület előnyei közé tartozik, hogy nagyobb képernyőn tervezhetsz túrát és tekintheted át az útvonalakat, illetve a térképe is gyakrabban frissül, ráadásul vektoros rendszerű, ezért részletesebb és jobban nagyítható. A Természetjáró.hu főoldalán nyomon követheted a legújabb tartalmakat is. Az app viszont sok olyan szolgáltatást kínál, amelyre a terepen szükséged lesz: a tartalmak és a térkép offline letöltését, navigációt, útvonalrögzítést, a közeledben lévő túrák és látnivalók gyors áttekintését, iránytűt, segélyhívót stb. A számítógépes felület és az app között az ingyenes regisztrációval tudod szinkronizálni a kedvenceidet. (Lásd: Miért érdemes regisztrálnom?)

Tipp: Érdemes követned a Facebook-oldalunkat is, ahol naponta adunk ötleteket a legjobb túrákról és a legérdekesebb látnivalókról.

Az egyik Kéktúra-szakasz
Az egyik Kéktúra-szakasz

Ennek több előnye van. Egyrészt a Természetjáró.hu és a Természetjáró app kiadója a Magyar Természetjáró Szövetség, amely egyben az Országos Kékkör “gazdája” is, ezért a változásokat gyorsan felvezetjük: az egyes szakaszoknál mindig a legfrissebb nyomvonalat találod meg. Másrészt:

 • Az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra valamennyi szakaszát megtalálod nálunk részletes leírással, fotókkal, az összes pecsételőhellyel.
 • Az egyes túramozgalmakat egyben is áttekintheted a térképen, a pecsételőhelyekkel együtt.
 • Létrehozhatsz saját listákat a kéktúrázáshoz, ahová beteheted pl. a már érintett pecsételőhelyeket és a teljesített szakaszokat.
 • A szakaszokat megnyitva láthatod az útvonalhoz közeli látnivalókat, hogy semmit ne hagyj ki.
 • Az egyes szakaszoknál felsoroljuk a legpraktikusabb be/kiszállási pontokat.
 • Igyekszünk egyre több szállást is feltölteni az Országos Kéktúra mentén, ezzel is megkönnyítve számodra a szervezést.
Nem. Mi csak ötleteket adunk, tehát a Természetjáró.hu és a Természetjáró app katalógusában található túrákat egyénileg lehet teljesíteni. Túrák szervezésével nem foglalkozunk.

Nem. A katalógusunkban egyelőre csak magyarországi túrákat és látnivalókat találsz, de az appba épített turistatérkép az egész világot lefedi, ezért a Túratervezővel is bárhol tervezhetsz magadnak túrákat, és lementheted őket offline használatra, hogy külföldön kirándulva se tévedj el.

Az app túratervezője
Az app túratervezője

A beépített, az app főmenüjéből elérhető Túratervező lehetővé teszi, hogy egyszerűen megtervezd a saját útvonaladat a turistatérképen, és azonnal áttekinthesd a túrád hosszát, várható időtartamát, a szintkülönbséget és a magasságprofilját. A használat főbb lépései a következők:

 1. Add meg a túra nevét!
 2. Válassz tevékenységet! (Gyalogtúra, kerékpártúra stb. Jármódtól függően más-más útvonal lesz az eredmény.)
 3. Ha szeretnéd, az Útvonal (Android) illetve Opciók (iOS) almenüben módosíthatod a várható átlagsebességedet, a tervezés módját (vagyis azt, hogy a rövid, a gyors vagy a kevés szintkülönbséget tartalmazó nyomvonalat részesíted előnyben), és megadhatod, hogy körtúrát szeretnél-e szerkeszteni. Ebben az esetben a túra végpontja automatikusan meg fog egyezni a kezdőpontjával.
 4. Érinteni kívánt útpontot kétféleképpen adhatsz meg:
  • Ha ismered a koordinátáját, az ÚTPONTOK gombra (Android), és azon belül az A, B stb. lehetőségre bökve megadhatod. Ezt érdemes használnod akkor is, ha az aktuális pozíciódból szeretnél indulni, mert itt találsz egy “Jelenlegi helyzet használata” opciót.
  • Ha a térképen szeretnéd elhelyezni az útpontot, a TÉRKÉP gombra kell böknöd, majd az adott pontot hosszan kell nyomnod. Ekkor kap egy betűvel jelölt térképtűt, amely egyben a sorrendjét is jelzi. Egy, már letett pontot utólag is átmozgathatsz, ha hosszan nyomva tartod, majd odébb húzod a térképen (iOS-en ekkor törölheted is a kuka ikonnal). Az útpontok sorrendjét az ÚTPONTOK között módosíthatod úgy, hogy a kívánt útpont sorának jobb szélén található 3 vízszintes vonalat nyomva tartod, és feljebb vagy lejjebb csúsztatod. Itt törölheted is az útpontot (Androidon).
 5. Ha szeretnéd, az ADATOK (Android) / Leírás (iOS) és KÉPEK fülön megadhatsz további információkat a túráról, illetve feltölthetsz hozzá fotókat (ez nem kötelező).
 6. Ahhoz, hogy egy mások számára is elérhető linken megoszthasd a túrádat, be kell kapcsolnod a “túra közzététel” gombot. Ez jelenleg csak Androidon lehetséges. Te magad e nélkül is bármikor elérheted a túrádat akár a számítógépes felületről, akár az appból.
 7. Ha végeztél a tervezéssel, a jobb felső sarokban lévő, kis lemez (Android) ikonra, illetve a “Túra mentése” gombra (iOS) kattintva tudod elmenteni a túrát.

Tipp: a túrádat még kényelmesebben, nagyobb képernyőn is megszerkesztheted a számítógépes felület, a Természetjáró.hu túratervezőjével. Ha a számítógépen és az appban is be vagy jelentkezve ugyanazzal a regisztrációval, szinkronizáció után az app “Kedvencek” menüjéből is azonnal eléred a túrát.

Igen. Az összes tartalmat - túrákat, látnivalókat, szállásokat - lementheted offline használatra, de mivel a teljes térképet nem, és a túratervezőnek az úthálózat egészét látnia kell, ahhoz szükség van aktív internetkapcsolatra.

A túratervező technikai okokból egy “láthatatlan” úthálózatot használ, nem azt, amelyik a térképen megjelenik. Ahol a kettő nem egyezik meg (például azért, mert nem egyszerre frissültek), előfordulhat ez a hibajelenség. Kérjük, ha ilyet tapasztalsz, írd meg nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre, és küldj róla egy képernyőfotót!

A Kedvencek > Saját túráim menüben érheted el a tartalmaidat.

Azt, hogy kap egy nyilvános linket, amit bárki meg tud nyitni, ha elküldöd neki, valamint megjelenik nemzetközi “anyahonlapunk” az outdooractive.com túrái között is. A Természetjáró.hu és a Természetjáró app mindenki számára elérhető Túrák menüpontjában viszont nem fog szerepelni, mivel mi digitális útikönyvként működünk, azaz a felhasználók érdekében csak a szerkesztőségünk által készített tartalmakat publikáljuk. Egyrészt azért, hogy az összes túra egységes szerkesztésű legyen, másrészt azért, hogy ne kerüljön a kínálatba több ugyanabból a túrából, amit egy-egy népszerű területen esetleg sokan feltöltenének, megnehezítve a böngészést. (Lásd: Miért nem látom a saját túráimat az ajánlatok között?)

A túrák listája
A túrák listája
 • A Túrák menüben először a jármódot kell kiválasztani; a Túrázás almenüben találod a gyalogos túrákat. Ezen belül is tudsz szűrni (például a teljesítménytúrákra), de “Az összes innen: Túrázás” lehetőségre bökve minden gyalogos tartalmat egyben is megjeleníthetsz. A fenti füleken kiválaszthatod, hogy a túra címe (ÁBÉCÉ), a kezdőpont tőled való távolsága (TÁVOLSÁG), a túra hossza (HOSSZ), időtartama (IDŐTARTAM) vagy nehézsége (NEHÉZSÉG) alapján szeretnéd rendezni a listát. A TÉRKÉP fülön a térképen böngészhetsz az ajánlatok között: a körben lévő számok azt mutatják, hogy az adott területen hány túra indul, de ha kellően belenagyítasz, egyenként láthatod őket. A MINŐSÉG egy másik szempont, ami alapján rendezhetsz: ez a leírás összetettségéből és a többi túrázó által adott értékelésekből áll össze. Ha egy túrát részletesebben, a nyomvonalával, a leírásával és a képekkel együtt szeretnél megnézni, egyszerűen rá kell böknöd a sorára a listában, vagy a sétáló zöld emberkére a térképes nézetben.
 • A Látnivalók menüben először a kategóriát kell kiválasztanod. iOS-en egyben is megnézheted az összes látnivalót, Androidon viszont (a telefonok hardverének változatossága miatt) először választanod kell egy alkategóriát is. Például a vízeséseket és kilátókat a “Táj”, várakat és múzeumokat a “Kultúra” almenüben találod. Ha ráböktél a megfelelő (al)kategóriára, a nevük (ÁBÉCÉ) vagy a tőled való aktuális távolságuk (TÁVOLSÁG) szerint rendezheted a látnivalókat, illetve a TÉRKÉP fülön a térképen is áttekintheted őket. Ekkor - akárcsak a túráknál - a körben lévő számok azt mutatják, hogy az adott területen hány látnivaló van, de ha kellően belenagyítasz, egyenként láthatod őket.
 • A szállások közötti böngészés a látnivalókhoz hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy itt csak két fő kategória van. A “Turistaszállások” között a turistaházakat, kulcsosházakat és bivakszállásokat találod, az “Egyéb szálláshelyek” között pedig minden mást: szállodákat, panziókat, apartmanokat, vendégházakat, kempingeket stb.

Tipp: ha épp kirándulsz, a keresés legjobb módja a TÁVOLSÁG szerinti rendezés, mert úgy nézheted meg a legegyszerűbben, hogy milyen túrák, látnivalók és szállások vannak a közeledben.

Amikor a Természetjáró appban megnyitsz egy túrát, az rövidített nézetben jelenik meg. Az egyes tartalmi blokkok (pl. ADATOK, MEGKÖZELÍTÉS) a jobb szélen lévő nyilakkal külön-külön ki/bekapcsolhatók. A TÚRA nevű blokkban egy rövid összefoglalást olvashatsz. Ha többet szeretnél tudni az útvonal mentén látható érdekességekről, és át szeretnéd tekinteni, hogy milyen turistajelzéseket kell követned közben, a megfelelő nyíllal nyisd le az alapbeállításban bezárt LEÍRÁS blokkot! Ajánljuk, hogy ezt már otthon olvasd el, mert úgy biztosan semmiről nem fogsz lemaradni.

Az útba eső látnivalók: kilátók, természetes kilátópontok, várromok, barlangok, sziklaképződmények stb. Bármelyikre rábökve részletes ismertetőt és fotókat láthatsz az adott nevezetességről, aztán a vissza gombbal visszatérhetsz a túra oldalára.

Ha például 5-10 km hosszú, maximum 300 m szintemelkedésű túrákat keresel, akkor kérjük, használd a számítógépes felület, a Természetjáró.hu túrakeresőjét!  Itt a “Szűrő” gombra kattintva megjelenik egy ablak, amelyben a megfelelő csúszkák használatával megadható a minimális/maximális hossz, időtartam és szintemelkedés.

Ha benne vagy valamelyik tartalomban, a 3 pont (Lehetőségek) menüt megnyitva legfelül találod az “Offline mentés” lehetőséget. Erre bökve a rendszer lementi a túrát, látnivalót vagy szállást a hozzá tartozó leírással, térképrészlettel és képekkel együtt, amit az ADATOK fül tetején egy kék pipával és az “Offline mentés” (Android), illetve “Offline elérhető” (iOS) felirattal jelez.

Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy a megfelelő térképrészleten a jelzett turistautak is mentésre kerüljenek, mentés előtt kattints a TÉRKÉP fülre, és a rétegválasztóval kapcsold be a jelzett utak megjelenítését! (Lásd: “Hogyan kell bekapcsolni a turistajelzéseket?”) Ha betöltöd a lementett tartalmat, és a hozzá tartozó térképen nem látod a jelzett utakat, kapcsold be ismét a jelzéseket!

Kétféleképpen is elérheted őket: a Kedvencek > Érdekel listából, valamint Androidon a Beállítások > Offline tartalmak menüből. Itt a jobb felső sarokban lévő ceruza ikonra bökve törölheted is bármelyiket, ha már nincs rá szükséged.
A navigáció indítása
A navigáció indítása

Ennek többféle módja is van.

 1. Használhatod a beépített navigációt, amelyet a túrát megnyitva a “Kezdjük a túra navigációját!” lehetőségre bökve érhetsz el a legegyszerűbben. Ekkor az app mutatja a legközelebbi irányváltás távolságát, és a műszerfal jobb alsó sarkában az útvonal hosszát, valamint a túra teljes idejét. Erre a területre koppintva megjelenítheted az adott pillanatig megtett utat, eltelt időt, illetve a hátralévő távot és időt is. Ha a Beállítások menüben engedélyezed a “Beszédkimenet” opciót, a navigációt hangutasítások is kísérni fogják.
 2. Az útvonal követéséhez nem feltétlenül kell elindítanod a navigációt. Elég, ha a túrát megnyitva a TÉRKÉP fülre váltasz, és a bal alsó sarokban lévő gombbal bekapcsolod a középen tartást. (Lásd: Milyen extra szolgáltatásai vannak a térképnek? ) Így is látni fogod, hogy rajta vagy-e a nyomvonalon, illetve merre kell menned, hogy követhesd, és szabadon átválthatsz az irányba forgatott nézetetre is, amire navigációs módban nincs lehetőség.

Tipp: Bármelyik módszerrel szeretnél navigálni, érdemes már otthon, wifin keresztül letöltened a túrát offline használatra, hogy ott is lásd a térképet, ahol nincs térerő.

Az útvonalrögzítőt kétféleképpen is használhatod.

 1. Amennyiben nem egy előre ismert (megtervezett, vagy a katalógusunkból választott) útvonalat készülsz bejárni, a főmenüben bökj az Útvonalrögzítő, majd a képernyő alján lévő “Rögzítés” gombra! Először el kell nevezned a túrát, aztán indulhatsz is. Útközben szüneteltetheted a rögzítést, fotókat tölthetsz fel, a STATISZTIKA fülön (melynek eléréséhez iOS-en előbb a Túra feliratra kell koppintanod) pedig áttekintheted az addigi távolság-, szint- és sebességadataidat. A rögzítést az “Állj!” gombbal állíthatod le.
 2. Ha egy ismert útvonalnak - például a katalógusunkban szereplő túrák valamelyikének - vágsz neki, a 3 pont (Lehetőségek) menüben találod az “Útvonalrögzítés indítása” lehetőséget. A rögzítés ekkor ugyanúgy működik, mint az 1-es pontban, csak kékkel kivastagítva láthatod azt a nyomvonalat is, amelyet követned kell.

Tipp: Bármelyik módszerrel szeretnéd rögzíteni az útvonaladat, érdemes már otthon, wifin keresztül letöltened az érintett térképrészletet vagy a választott túrát offline használatra, hogy ott is lásd a térképet, ahol nincs térerő.

Az Android agresszív memóriakezelése miatt előfordulhat, hogy kikapcsolt képernyő mellett az app nem tudja letenni a térképre az útpontokat, mert az operációs rendszer megakadályozza a futását a háttérben. Ezt úgy tudod orvosolni, hogy a Természetjárót kiveszed a memóriakezelt alkalmazások listájáról. Az ehhez szükséges beállítás sajnos minden telefonon máshol érhető el, de általában az Akkumulátor, az Alkalmazások > Különleges alkalmazás-hozzáférés > Akkumulátoroptimalizálás, vagy az Energiagazdálkodás menüben találod. Ha letiltod az app optimalizálását, le fogja tenni az útpontokat kikapcsolt képernyő mellett is.

Kétféleképpen is igyekszünk megkönnyíteni számodra, hogy könnyen odatalálj.

 1. Ha megnyitsz egy túrát, látnivalót vagy szállást, a 3 pont (Lehetőségek) menü alján találod a “Navigáció a kiindulási pontra” (illetve iOS-en “Directons with Google Maps”) lehetőséget, amelyre bökve a készülékedre telepített térképalkalmazás azonnal megtervezi a megközelítést autóval vagy tömegközlekedéssel. Így nem kell a térképen külön megkeresned és bejelölnöd a célpontot. Kérjük, vedd figyelembe, hogy amennyiben a hely autóval nem elérhető területen fekszik, a végén gyalogolnod kell!
 2. Ha lejjebb görgetsz, minden egyes tartalomnál találsz egy MEGKÖZELÍTÉS szakaszt is, ahol felsoroltuk
  • A helyhez legközelebb eső vasút/buszmegálló nevét
  • A helyhez legközelebb eső autós parkolási lehetőséget
  • A középső, “Megközelítés” blokkban pedig azt, hogy a járműből kiszállva, a megállóból illetve parkolóból gyalog hogyan - merre, illetve milyen turistajelzéseket követve - juthatsz el a helyhez.
 • Ha egy meglévő útvonalat szeretnél feltölteni GPX fájlként, ahhoz egyelőre a számítógépes felület, a Természetjáró.hu túratervezőjét kell használnod. Itt találod a “GPX-útvonal feltöltése” lehetőséget. (Lásd: Hogyan kell használni a túratervezőt? )
 • Ha letölteni szeretnéd egy túra útvonalát, azt megteheted a számítógépes felületen és az appban is. A túra megnyitása után Androidon a 3 pont menüben találod a “GPX letöltése”, iOS-en pedig a Közösség menüben a “GPX nyomvonal küldése” opciót.

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app katalógusát napi rendszerességgel bővítjük. Az a célunk, hogy Magyarország teljes turisztikai adatbázisát hozzuk létre, ez azonban időbe telik, hiszen minden egyes túrához és látnivalóhoz mi magunk készítjük el a leírást, sőt általában a fotókat is, ami hosszadalmas és munkaigényes feladat. Ötleteket ugyanakkor szívesen fogadunk, tehát ha szeretnél ajánlani egy túrát, látnivalót vagy szállást, kérjük, írd meg nekünk a termeszetjaro@termeszetjaro.hu címre!

A Természetjáró.hu és a Természetjáró app folyamatosan fejlődő digitális útikönyvként működik, azaz a felhasználók érdekében csak a szerkesztőségünk által készített tartalmakat publikáljuk benne. Egyrészt azért, hogy az összes túra egységes szerkesztésű legyen, másrészt azért, hogy ne kerüljön a kínálatba több ugyanabból a túrából, amit a népszerűsége miatt esetleg sokan feltöltenének, megnehezítve a böngészést. Nemzetközi “anyahonlapunk”, az outdooractive.com viszont közösségi alapú, ezért a Természetjáróval tervezett/rögzített, közzétett túráid ott nyilvánosan is megjelennek.

A regisztráció nem kötelező, de előnyös, mert segít a tartalmaid kezelésében. A Természetjáró.hu honlap és a Természetjáró app ugyanazt a regisztrációt használja, és ha mindkettőbe belépsz, szinkronizálódnak közöttük a tartalmaid: például az appban rögzített túráid megjelennek a honlapon (a Saját oldalam > Saját túráim listában), illetve a honlapon, nagy képernyőn megtervezett  túráidat azonnal elérheted az appban, a Kedvencek > Saját túráim menüből. (Ha nem látod őket, bökj a jobb felső sarokban lévő “Szinkronizálás” ikonra!) Beteheted a téged érdeklő látnivalókat, szállásokat és túrákat a “Tervezett túráim” közé, hogy ne feledkezz meg róluk, ahol pedig már voltál, azt a “Már jártam itt” listába. Sőt létrehozhatsz tetszőleges számú saját listát is.

Tipp: Ha egy környékre utazol, előzőleg érdemes átböngészned a környékbeli látnivalókat és túrákat a honlapon, és betenni egy listába azokat, amelyeket szeretnél megnézni illetve teljesíteni. Ebből utána kényelmesen elérhetsz mindent a telefonodon is, ha már ott vagy a helyszínen.

Mivel az alkalmazás az Outdooractive nemzetközi platformjára épül, az operációs rendszer nyelvét követi, ezért az appon belüli választásra sajnos nincs lehetőség. A jó hír, hogy ha idegen nyelven használod a telefonodat, csak a felhasználói felület jelenik meg azon. A túraajánlók, a szállások és a látnivalók ismertetői zöme akkor is magyarul lesz, csupán az idegen nyelvre lefordított tartalmaink (például az Országos Kéktúra szakaszleírásai) nem.

Az appot eredendően magyarul írjuk, de egyes kiemelt, a külföldről beutazó turisták számára különösen érdekes tartalmak - például az Országos Kéktúra szakaszai és a Természetjáró Fesztivál túrái, valamint sok látnivaló - elérhetőek angolul, németül és szlovákul is. Mivel az alkalmazás felhasználói felülete a telefon nyelvét követi, a Természetjáró appot bátran ajánlhatod a külföldi barátaidnak is, ha Magyarországra jönnek.

Az egy évre szóló Természetjáró kártyát (TEKA) mindenképpen érdemes beszerezned, ha gyakran kirándulsz, mert országszerte rengeteg szolgáltatónál - szálláson, múzeumban, túraboltban stb. - kapsz rá kedvezményt, így hamar megtérül az ára. A részletes tudnivalókat itt találod, a kártyát itt tudod megvásárolni, az elfogadóhelyeket pedig kategóriákra bontva az app “TEKA kártya” menüpontjában, vagy a Természetjáró.hu-n nézheted meg. Azoknál a látnivalóknál és szállásoknál, amelyek kedvezményt biztosítanak a TEKA kártyára, ezt külön is feltüntettük.

Sok nyomtatott kiadványban is megtalálod a túráinkat és az általunk ajánlott látnivalókat, szállásokat. Ezeket a mellettük elhelyezett QR-kódon keresztül gyorsan megnyithatod a Természetjáró appban: elég hozzá beszkennelned a kódot az app QR-kód-olvasójával, amit az Eszközök menüben találsz. Bármilyen más QR-kód-olvasót is használhatsz, de a tartalom akkor nem az appban, hanem a mobil böngészőben fog megnyílni. Onnan a “Megnyitás az alkalmazásban” gombra bökve léphetsz át közvetlenül a Természetjáró appba.

A Természetjáró appba épített térkép, és a hozzá tartozó, az Eszközök menüből elérhető Csúcskereső nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot lefedi. Ez óriási adatbázist jelent, úgyhogy hazánk nemzetközi szinten szerény magasságúnak számító hegyei közül csak kevés került bele. Cserébe a Csúcskeresőt máshol, például az Alpokban vagy a Magas-Tátrában túrázva is használni tudod. 

Ezt a szolgáltatást az Eszközök menüben találod. Ha a terepen bajba kerülsz, a SEGÉLYHÍVÓ TÁRCSÁZÁSA gomb lenyomásával közvetlenül felhívhatod a 112-t, és rögtön bemonthatod a diszpécsernek a tartózkodási helyed UTM-koordinátáit, melyeket a piros dobozban láthatsz. Így a mentők könnyebben odatalálnak hozzád.

A válasz egyszerű: a több mint 100 ezer letöltés Androidra és iOS-re együtt vonatkozik, de a Play Store nyilvános számlálója csak nagyságrendeket mutat, ezért 50 ezer után legközelebb 100 ezernél ugrik feljebb.

Lényegében igen, csak pár apró különbség van. Néhány funkció/menüpont eltérő néven szerepel, és iOS-en az egységesebb hardvernek köszönhetően kategóriától függetlenül egyszerre lehet keresni az összes látnivaló között, illetve találsz egy műszerfalszerűen konfigurálható sebességmérőt is az Eszközök menüben. Androidon viszont az operációs rendszer beállításától függetlenül kiválaszthatod a távolság és a hőmérséklet mértékegységét, amire iPhone-on és iPaden nincs lehetőség.

A könyökszabály egyszerű: a térképi adat mindig pontos, a GPS-ből származó szinte soha. Az utóbbit ugyanis rengeteg tényező befolyásolja: a vevőkészülék minősége, az aktuális időjárás (főleg a felhőtakaró vastagsága), a napszéltevékenységgel összefüggő, úgynevezett Kp-index, a haladási sebesség, és mindenekelőtt a terepi viszonyok. Egy szurdokban, vagy egy erdőben, főként sűrű lombkorona alatt, ahonnan a vevő kevesebb műholdra lát rá, a GPS mindig pontatlan lesz, így akár 30-40 százalékkal többet mérhet a valóságosnál. Erről egyébként ránézésre is könnyen meggyőződhetsz, ha nagyon belenagyítasz a GPS által rögzített nyomvonalba: látható, hogy az sok helyen össze-vissza cikázik, holott a valóságban alighanem az utat követted. A sok kis töröttvonal hosszának összege jóval nagyobb lesz az útvonal igazi hosszánál, ebből származik az eltérés. A térképi adatunk ezzel szemben nem terepi mérésből ered, hanem az úthálózatra és a domborzatmodellre feszített nyomvonalból számolódik ki automatikusan, ezért pontosnak tekinthető. Ezt is könnyen leellenőrizheted, ha letöltöd az útvonalat GPX formátumban, és feltöltöd a GPS-re, vagy bármelyik másik térképszoftverbe: kb. ugyanaz a táv fog kijönni, mint ami nálunk is szerepel a túránál.

Ettől persze a valóságban még kicsit többet szoktunk gyalogolunk az elméleti távnál, hiszen le-letérünk az útvonalról, amit érdemes beleszámolni a tervezésbe, de nem annyival, mint amennyivel a GPS többet mutat. A lényeg, hogy a valós táv sokkal közelebb van a térképi adathoz, mint a GPS méréséhez. Egyébként ugyanez fokozottan érvényes a szintemelkedésre, abban ugyanis még pontatlanabb a GPS, csak barometrikus magasságmérővel mérhető viszonylag pontosan.

Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség  Verified partner  Explorers Choice 
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp