Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language

Visit Hungary 

Welcome to our site!

We offer nice hiking tours and spectacular sights in Hungary.

Although our contents published in Természetjáró are in Hungarian, we still suggest that you should register and sign up on Természetjáró to discover Hungary! 

Üdvözlünk a Természetjáró honlapján! Böngéssz a tartalmaink között a fenti menüben, regisztrálj, hogy lementhesd a kedvenc túráidat és látnivalóidat, aztán járd végig mindet a telefonos applikációnkkal!


A legújabb túrák, látnivalók, szállások és események

Valami újat szeretnél felfedezni? Görgess oldalra! Itt mindig megtalálod a legfrissebb tartalmainkat.


GYALOGTÚRÁK SZLOVÁKIÁBAN

Magasabb hegyekre vágysz, kipróbálnád magad az itthoninál keményebb terepen? Már Szlovákiából is találsz Magyarországról könnyen elérhető túrákat a kínálatunkban a könnyebbtől a nehezebbig, a Természetjárón megszokott igényes ismertetővel, és rengeteg hasznos tippel, hogy a helyismeret hiánya se legyen akadály! Kattints ide a szlovákiai túrák gyűjtőoldalához.


ARBORÉTUMOK

Itt az ősz! A hazai arborétumok többsége ilyenkor a legszebb, amikor a fák színpompás gúnyába öltöznek, mielőtt levetik a ruhájukat télire. Vácrátót, Szarvas, Alcsút: ebben a tárképes listában csaknem 50 arborétumot gyűjtöttünk össze a slágerektől a kevéssé ismertekig, ahol érdemes andalogni egyet a sárga-vörös lombkorona alatt

  • Collection ARBORÉTUMOK

Túrázz felelősen!

Napfelkelte a Három-kőn
Napfelkelte a Három-kőn
Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

Látjuk és örülünk neki, hogy egyre többen mozdultok ki a szabadba. Az aktív kikapcsolódás, a természetben töltött idő nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, fontos azonban, hogy a környezetet olyan érintetlenségben hagyjuk, amilyenben találtuk. Ne károsítsuk, a szemetünket pedig vigyük haza és otthon dobjuk ki, lehetőleg szelektíven.

Kerüljük a zsúfolt helyeket! Inkább ismerjünk meg eddig felfedezetlen tájakat, amihez itt, a Természetjáró.hu-n és a Turista Magazinban rengeteg ötletet találtok. Jó túrázást!

#turazzfelelosen #vigyazzunkegymasra


Ajánlott túránk

Túráznál egyet a völgyeket betakaró ködpaplan felett, ahonnan akár a Magas-Tátra ragyogó csúcsait is megpillanthatod? E körút során Galyatetőről indulva körülnézünk a Péter hegyesén álló toronyból, ahonnan a Mátra csaknem egészét és az ország északi, hullámos szegletét mérjük végig, tiszta időben pedig a szlovákiai hegycsúcsokig is ellátunk. Oszlopcsarnokszerű bükkösben indulunk nyugat felé, hogy a gerinc északi oldalán, ahhoz közel maradva, itt-ott tarvágásokról kitekintve érkezzünk le Mátraszentlászló közelébe. Körbekémlelünk a Vörös-kő kilátójából, ahonnan fölnézhetünk a Galya-tető tömbjére, melyre útvonalunk második felében visszakapaszkodunk.

Ha a TERMÉSZETJÁRÓ appban nyitjátok meg a túrát, a mobilotokkal navigálni is tudtok a terepen, így biztosan nem tévedtek el!

recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.4 km
Duration 3:05 h
Ascent 440 m
Descent 440 m

Közepes hosszúságú, de izgalmas körtúra a Mátra gerincén, illetve annak peremén. Meglátogatjuk a Magas-Mátra két neves kilátóját, de számos másik ...

20
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Budapesten vagy a környékén szeretnél kikapcsolódni a szabad levegőn, de zavar a koronavírus-járvány miatti zsúfoltság a népszerű kirándulóhelyeken? Ezen a térképen egyben megtalálod az összes túrát és látnivalót a főváros vonzáskörzetéből.

Photo: Péter Farkas

Via ferraták Magyarországon

Hazánk összes via ferratája egy helyen minden szükséges információval: leírásokkal, fotókkal, falrajzokkal és kisokossal. Kattints ide!


Terepfutások Németh Csaba ajánlásával

A könnyűtől a nehézig, a kezdőtől a haladóig: ha terepen, természeti környezetben szeretnél futni, ebben a válogatásunkban sokat megtalálsz az ország legjobb útvonalai közül. A rovat támogatója a Dockyard.

Photo: Németh Csaba, Magyar Természetjáró Szövetség

Az Országos Kéktúra összes szakasza

Kéktúrázol? Nálunk megtalálod a hivatalos szakaszolást részletes ismertetőkkel, fotókkal, az útba eső látnivalókkal, egyre több szállással, és valamennyi pecsételőhellyel. Az Országos Kéktúra kezdőoldalát itt találod. A terepi navigáláshoz töltsd le a telefonos alkalmazásunkat!


Pilis Bike

Erdei kerékpártúrák Budapest környékén

Itt megtalálod a Pilis Bike bringatúrákat részletes ismertetővel és a hivatalos nyomvonallal, így a Természetjáró app segítségével a terepen is követheted a fákon PB jelzéssel muattott utakat.

Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

Turista Magazin

Az örök balatoni dilemma

A Turista Magazin 2022 novemberi száma
A Turista Magazin 2022 novemberi száma
Photo: Magyar Természetjáró Szövetség

Bár a legtöbb természetjárónak a Balaton-felvidék jut eszébe a „Magyar-tenger” kapcsán, tematikus lapszámunkban arra törekedtünk, hogy a számunkra is kevésbé ismert déli part különleges terepeire is felhívjuk a figyelmet, oldva ezzel a természetjárás szempontjából szintén releváns, örök dilemmát, az északi és déli part összehasonlítását.

Bemutatjuk a nemrég született Dél-balatoni várak túramozgalmat (Jelvényvadász), valamint feltárjuk a Nagyberek, a Balatont övező régi lápvilágnak a Kis-Balatonnál jóval kevésbé ismert, utolsó hírmondójának titkait (Ökotúra). Zamárdi esetében sem a természetjárásra és a település határában található erdőrezervátumra szoktunk gondolni (Rejtett Kincseink), túrakártyáink egyike pedig Fonyód jellegzetes magaslataira hívogat. Kilátásokból nincs hiány egyik parton sem: mi azt a kilátót mutatjuk be (Messzelátó), ahonnan valóban tengernyinek látszik a tó, ahol hazánk egyik botanikai különlegességét, a tátorjánt is megismerhetjük, s nem mellesleg e partszakaszra fut be a BuBa (Két Keréken).

A szezonon túli Balaton a sikeres vidéki élet kérdéseit szintúgy felveti, ezért tartjuk fontosnak bemutatni az e szempontból példaértékű Nivegy-völgyet (Táj és Ember). A Keszthelyi-hegységben többek között a cserszömörce őszilombszíneződésére csodálkozunk rá (Trekking), Szigliget várában pedig megtudjuk, hogyan vívták eleink a vízi csatákat a tavon (História). Tihanyi specialitásként a gardát ajánlom az Olvasónak (Zöldhullám), továbbá azt, hogy tapasztalja meg egyszer az őszi Balaton csendjét Tihany páratlan tanösvényén (Túrakártya).


Szép kilátás: Tenczer Gábor túrái

Itt a népszerű blogger túrái közül válogathatsz. A Természetjáró app segítségével rögtön neki is tudsz vágni bármelyiknek! A sorozat összes túráját itt találod, a Szép kilátás blogot pedig itt.


Természetjáró Kártya (TEKA)

Válogatás a természetjáróknak kedvezményt nyújtó TEKA-partnerek közül. Az összes elfogadóhely listáját itt találod.


A legnépszerűbb túráink

Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp