Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language

Visit Hungary 

Welcome to our site!

We offer nice hiking tours and spectacular sights in Hungary.

Although our contents published in Természetjáró are in Hungarian, we still suggest that you should register and sign up on Természetjáró to discover Hungary! 

Üdvözlünk a Természetjáró honlapján! Böngéssz a tartalmaink között a fenti menüben, regisztrálj, hogy lementhesd a kedvenc túráidat és látnivalóidat, aztán járd végig mindet a telefonos applikációnkkal!


A legújabb túrák, látnivalók, szállások és események

Valami újat szeretnél felfedezni? Görgess oldalra! Itt mindig megtalálod a legfrissebb tartalmainkat.


Túrázz felelősen!

Napfelkelte a Három-kőn
Napfelkelte a Három-kőn
Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

Látjuk és örülünk neki, hogy egyre többen mozdultok ki a szabadba. Az aktív kikapcsolódás, a természetben töltött idő nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, fontos azonban, hogy a környezetet olyan érintetlenségben hagyjuk, amilyenben találtuk. Ne károsítsuk, a szemetünket pedig vigyük haza és otthon dobjuk ki, lehetőleg szelektíven.

Kerüljük a zsúfolt helyeket! Inkább ismerjünk meg eddig felfedezetlen tájakat, amihez itt, a Természetjáró.hu-n és a Turista Magazinban rengeteg ötletet találtok. Jó túrázást!

#turazzfelelosen #vigyazzunkegymasra


VÍZITÚRÁK ORSZÁGSZERTE


Balatoni strandok

Ha a Balaton környékén túráztok, esetleg éppen megkerülitek a tavat bicajjal, hasznos információ lehet, hogy hol, milyen körülmények közt juthattok a vízpartra. Térképes listánkban ezért összeszedtük a Balaton-parti strandokat, külön jelölve az ingyenes- és a fizetős helyeket.

102 entries |
updated July 08, 2020

A nyári túrázásnak is megvannak az előnyei, ilyen például a fárasztó menetelés után a hűsítő víz, pontosabban a csobbanás a vízbe. Ha a Balaton környékén túráztok, esetleg éppen megkerülitek a tavat ...

Magyar Természetjáró Szövetség

Via ferraták Magyarországon

Hazánk összes via ferratája egy helyen minden szükséges információval: leírásokkal, fotókkal, falrajzokkal és kisokossal. Kattints ide!


A legjobb hazai sziklamászó helyek

Magyarország legfontosabb, legnépszerűbb sziklamászó helyei összegyűjtve - leírásokkal, jellemzőkkel, falrajzokkal, fotókkal és kisokossal.

Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Ajánlott túránk

A jó hír, hogy az erdőben hűvösebb van, mint a városban! Ezen a Királyréttől Királyrétig tartó, kiadós, önállóan bejárható körtúránkon a főváros környéki hegyvidék legérdekesebb csúcsát, a Csóványost hódítjuk meg. Nem akármilyen helyeket ejtünk útba: Királyrét kirándulóhelyét, a fő csúcs mellbevágó panorámájú kilátóját, illetve a Nagy-Hideg-hegy kárpáti miliőjű turistaházát. A táj ipartörténeti emlékeit (pl. a kisvasutat) és természeti értékeit egyaránt felsorakoztatja hosszú és sportos útvonalunk. Cserébe egyedi és maradandó élményt nyújt, egy igazi roncsvulkán természeti paradicsomát.

Ha a TERMÉSZETJÁRÓ appban nyitjátok meg a túrát, a mobilotokkal navigálni is tudtok a terepen, így biztosan nem tévedtek el!

Hiking Trail · Börzsönyvidék
A Magas-Börzsöny csúcsköre
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 19.2 km
Duration 7:00 h
Ascent 874 m
Descent 874 m

Egynapos hétvégi körtúra a fővároshoz legközelebb eső 900-as csúcsra és a Magas-Börzsöny vadregényes, kárpáti erdőtájára. Változatos, de komoly ...

15
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Terepfutások Németh Csaba ajánlásával

A könnyűtől a nehézig, a kezdőtől a haladóig: ha terepen, természeti környezetben szeretnél futni, ebben a válogatásunkban sokat megtalálsz az ország legjobb útvonalai közül. A rovat támogatója a Dockyard.

Photo: Németh Csaba, Magyar Természetjáró Szövetség

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Budapesten vagy a környékén szeretnél kikapcsolódni a szabad levegőn, de zavar a koronavírus-járvány miatti zsúfoltság a népszerű kirándulóhelyeken? Ezen a térképen egyben megtalálod az összes túrát és látnivalót a főváros vonzáskörzetéből.

Photo: Péter Farkas

Az Országos Kéktúra összes szakasza

Kéktúrázol? Nálunk megtalálod a hivatalos szakaszolást részletes ismertetőkkel, fotókkal, az útba eső látnivalókkal, egyre több szállással, és valamennyi pecsételőhellyel. Az Országos Kéktúra kezdőoldalát itt találod. A terepi navigáláshoz töltsd le a telefonos alkalmazásunkat!


Turista Magazin

Nyár eleji „csendesülős”

A Turista Magazin 2022 júniusi száma
A Turista Magazin 2022 júniusi száma
Photo: Magyar Természetjáró Szövetség

A Turista Magazin új lapszámának minden írása olyan túrákat és helyszíneket mutat be, ahol jó eséllyel nagyon is intenzíven tudunk összekapcsolódni a természettel, annak meghittségével, csöndjével. Az ország egyik legkülönlegesebb helyén egy darabka sivatagot fedezünk fel (Ökotúra), a Balaton-felvidéken kevésbé ismert várakból csodáljuk a megunhatatlan tájat (Jelvényvadász), Szekszárd mellett pedig a lösszel szöszmötölünk (Geotúra). A Börzsöny nagyobb testvérének számító Polyána őserdeiben szintén jó adag csendben lehet részünk (Kitekintő), ahogy azt is csak ajánlani tudjuk, hogy a Búbánat-völgy új túrabázisából (Természetjáróknak Készült) egyszer mindenki kapaszkodjon fel a Fehér-szikla kevésbé ismert kilátópontjára.

Az éppenséggel az ország legcsendesebb helyének számító kamalduli remeteség újonnan felújított épületegyüttesét História rovatunk írása mutatja be. A sorból egyedül a Két Keréken és Messzelátó rovataink írásai lógnak ki, de csak elsőre: az Ybbs mentén a vonatkerekek már kevésbé csattognak, annál több viszont a bringás, ahogy a kirándulók is szép számban keresik fel a Naplás-tó feletti új kilátót.

De ne feledjük, még ezeken a frekventáltabb helyszíneken is csendesülhetünk, hiszen rajtunk is áll, hogyan kapcsolódunk a természettel. Ausztria hegyi vízfolyásai mentén például jó eséllyel megleshetjük Európa egyik legkülönlegesebb énekesmadarát (Zöldhullám), a Naplás-tó melletti tanösvények egyik félreeső szegletében a fűben fekve tanulmányozhatjuk a felhőket (Meteo), a nem védett természeti területeken pedig akár virágokat is szedhetünk szendvicsünkbe (Gasztro). Sose rosszabb programot júniusra!


Szép kilátás: Tenczer Gábor túrái

Itt a népszerű blogger túrái közül válogathatsz. A Természetjáró app segítségével rögtön neki is tudsz vágni bármelyiknek! A sorozat összes túráját itt találod, a Szép kilátás blogot pedig itt.


Természetjáró Kártya (TEKA)

Válogatás a természetjáróknak kedvezményt nyújtó TEKA-partnerek közül. Az összes elfogadóhely listáját itt találod.


A legnépszerűbb túráink

Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp