Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language

Visit Hungary 

Welcome to our site!

We offer nice hiking tours and spectacular sights in Hungary.

Although our contents published in Természetjáró are in Hungarian, we still suggest that you should register and sign up on Természetjáró to discover Hungary! 

Üdvözlünk a Természetjáró honlapján! Böngéssz a tartalmaink között a fenti menüben, regisztrálj, hogy lementhesd a kedvenc túráidat és látnivalóidat, aztán járd végig mindet a telefonos applikációnkkal!


A legújabb túrák, látnivalók, szállások és események

Valami újat szeretnél felfedezni? Görgess oldalra! Itt mindig megtalálod a legfrissebb tartalmainkat.

Túrázz felelősen!

Napfelkelte a Három-kőn
Napfelkelte a Három-kőn
Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

Látjuk és örülünk neki, hogy egyre többen mozdultok ki a szabadba. Az aktív kikapcsolódás, a természetben töltött idő nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, fontos azonban, hogy a környezetet olyan érintetlenségben hagyjuk, amilyenben találtuk. Ne károsítsuk, a szemetünket pedig vigyük haza és otthon dobjuk ki, lehetőleg szelektíven.

Kerüljük a zsúfolt helyeket! Inkább ismerjünk meg eddig felfedezetlen tájakat, amihez itt, a Természetjáró.hu-n és a Turista Magazinban rengeteg ötletet találtok. Jó túrázást!

#turazzfelelosen #vigyazzunkegymasra


Via ferraták Magyarországon

Hazánk összes via ferratája egy helyen minden szükséges információval: leírásokkal, fotókkal, falrajzokkal és kisokossal. Kattints ide!


A legjobb hazai sziklamászó helyek

Magyarország legfontosabb, legnépszerűbb sziklamászó helyei összegyűjtve - leírásokkal, jellemzőkkel, falrajzokkal, fotókkal és kisokossal.

Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Ajánlott túránk

Gyermekes családoknak és kényelmesen túrázni vágyóknak is ideális ez a hangulatos, könnyen bejárható körséta. Patakparti ösvényeken, a tájba horpadó szurdokerdőben és a felette húzódó fennsíkperemen haladunk látványos kilátópontokon keresztül. Az élményekről festői tavacska, kalandos betyárbarlang és erdei forrás is gondoskodik.

Ha a TERMÉSZETJÁRÓ appban nyitjátok meg a túrát, a mobilotokkal navigálni is tudtok a terepen, így biztosan nem tévedtek el!

Hiking Trail · Bakonyvidék
A Gaja-szurdok színe-java
recommended route Difficulty easy Open
Distance 8.4 km
Duration 3:30 h
Ascent 250 m
Descent 250 m

Népszerű és hangulatos, könnyen bejárható körséta patakparti ösvényeken, a tájba horpadó szurdokerdőben és a felette húzódó fennsíkperemen, ...

39
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Megújult a Természetjáró app

Népszerű, ingyenes túrázós alkalmazásunk sokkal szebb és praktikusabb lett. Ha szeretsz aktívan kikapcsolódni, és még nem töltötted le, innen megteheted. Ha már megvan a telefonodon, most érdemes frissítened, de előtte ne felejtsd el szinkronizálni a lementett tartalmaidat a régi app Kedvencek menüjében. Ízelítő az új verzió szolgáltatásaiból:

  • Vektoros rendszerű, jobban olvasható térkép
  • Az összes tartalom (túrák, látnivalók, szállások) áttekintése a térképen egyszerre
  • Modernebb, könnyebben navigálható felhasználói felület
  • Szűrés körtúrákra, és egyéb paraméterek, pl. konkrét táv, szintemelkedés vagy időtartam szerint
  • Egyszerűbben használható offline mód
  • Pontosabb útvonalrögzítés
  • Interaktív szintgörbe tervezés és navigáció közben
  • Közvetlen navigáció terepen is a választott látnivalóhoz vagy túrához
  • Fejlettebb csúcskereső Skyline néven
  • A terepi figyelmeztetések sokrétűbb megjelenítése

Ha kérdésed van, írj a címre!


Terepfutások Németh Csaba ajánlásával

A könnyűtől a nehézig, a kezdőtől a haladóig: ha terepen, természeti környezetben szeretnél futni, ebben a válogatásunkban sokat megtalálsz az ország legjobb útvonalai közül. A rovat támogatója a Dockyard.

Photo: Németh Csaba, Magyar Természetjáró Szövetség

Kirándulóhelyek Budapest környékén

Budapesten vagy a környékén szeretnél kikapcsolódni a szabad levegőn, de zavar a koronavírus-járvány miatti zsúfoltság a népszerű kirándulóhelyeken? Ezen a térképen egyben megtalálod az összes túrát és látnivalót a főváros vonzáskörzetéből.
Photo: Péter Farkas

Az Országos Kéktúra összes szakasza

Kéktúrázol? Nálunk megtalálod a hivatalos szakaszolást részletes ismertetőkkel, fotókkal, az útba eső látnivalókkal, egyre több szállással, és valamennyi pecsételőhellyel. Az Országos Kéktúra kezdőoldalát itt találod. A terepi navigáláshoz töltsd le a telefonos alkalmazásunkat!


Pilis Bike

Erdei kerékpártúrák Budapest környékén

Itt megtalálod a Pilis Bike bringatúrákat részletes ismertetővel és a hivatalos nyomvonallal, így a Természetjáró app segítségével a terepen is követheted a fákon PB jelzéssel muattott utakat.

Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség

Turista Magazin

Hol a történelem a mesével összefolyik

A Turista Magazin 2022 májusi száma
A Turista Magazin 2022 májusi száma

Hunfalvy János írta le e szavakkal Ajnácskőt (Túrakártya), s bizony nincs is ennél jobb jellemzése az egyébként meglehetősen képlékeny Palócföld-képnek. A palócok eredete és a Palócföld kiterjedése ugyanis messze nem egyértelmű, ugyanakkor a palócok egy igen jellemző vonása, a fokozott (népi) vallásosság nagyon is szembetűnő e vadregényes tájban: kegyhelyek, útszélikeresztek, kápolnák, regélő kövek keresztezik utunkat.

A tágabb értelemben vett Palócföld minden szépségét persze nem tudjuk bemutatni, szokásunkhoz híven ezért inkább a kevésbé ismert helyszínekre és túratematikákra fókuszálunk. A Bükk-fennsík helyett a Karancs- és a Medves-vidékre (Jelvényvadász), Hollókő helyett Terényre (Városi Séta), a vulkáni csúcsok helyett a homokkősziklákra (Top 10), a Mátra gerince helyett pedig a Gömöri-Erdőhát nem kevésbé vadregényes terepét járjuk be (Rejtett Kincseink).

A Cserhát kapcsán gyakran hallani manapság a„palóc Toscana” kifejezést – természetesen ennek is utánajárunk (Két Keréken). História rovatunk Kékkő impozáns erődítményét mutatja be, már csak azért is, mert a Palócföldet a szlovák–magyar határ kettészeli. Éppen ezért a sok helyütt ősi medrében kanyargó határfolyóról is olvashatsz az újságban (Ökotúra). Tematikus lapszámunkból ugyanakkor a szívünkhöz oly közel álló Mátra (Tudtad-e?) és a Börzsöny (Mesél a Térkép) sem maradhatott ki.

Isten tenyerén: Hamvas Béla sorait idézi meg a címlapunkon is szereplő új kilátó, amelyet – némi feszültséget gerjesztve, illetve természetvédelmi aggályokat is felvetve – rengetegen keresnek fel. Lapszámunkkal üzenjük: a Palócföldön is érdemes az ismert látványosságok mögé nézni. Van mire rácsodálkozni!


Szép kilátás: Tenczer Gábor túrái

Itt a népszerű blogger túrái közül válogathatsz. A Természetjáró app segítségével rögtön neki is tudsz vágni bármelyiknek! A sorozat összes túráját itt találod, a Szép kilátás blogot pedig itt.


Természetjáró Kártya (TEKA)

Válogatás a természetjáróknak kedvezményt nyújtó TEKA-partnerek közül. Az összes elfogadóhely listáját itt találod.


A legnépszerűbb túráink

Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp