Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Gerecse kóstoló

Terepfutás · Vértes és vidéke · zárva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Terepfutók
  / Terepfutók
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tatabánya felett őrködő Turul
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A starthelyről a P jelzésen, kényelmes talajon indulunk el
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Végigfutunk a Malom-dűlő mentén
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Bundschu-kút felé
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bundschu-kút
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bundschu-kútnál átkelünk a patakon
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vértestolnai 4 Tonó kilátó
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kattints a képre a teljes panorámáért!
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vértestolna után a P jelzésen folyamatosan emelkedni kezdünk
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A teljes körön nagyrészt kényelmes talajon futhatunk
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hangulatos vízmosásvölgyben ereszkedünk
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csúcsos-hegyért meg kell küzdenünk
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Ranzinger-kilátó a Csúcsos-hegyen
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Gerecse Kapuja Látogatóközpont
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Ranzinger-kilátó Vértestolnai kilátó
Hegy, völgy, erdő, mező, patak, falu, kilátó – a gerecsei hangulat sokszínűségéből kapunk egy csokorral ezen a futáson. Ugyanakkor a kör sportértéke is magas: a táv számottevő, és a komoly kihívások az út végére esnek.

Ez a túra lezárt területen vezet át, ezért jelenleg nem járható. Aktuális információk

zárva
közepes
Hossz 15,6 km
1:50 óra
522 m
522 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A szintgörbe szépen mutatja, hogy ezen az útvonalon érdemes tartalékolni az energiát, ugyanis a komoly dolgok az utolsó harmadon várnak ránk. Előbb a tortára habként egy 1000 méteren 135 méteres emelkedőt kapunk, majd a habra cseresznyeként még egy, ezúttal 140 méteres kaptató jön, de minössze 715 méter hosszon. Minden más gyerekjáték – vagy legalábbis majdnem!

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal komoly hányada árnyékos. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • Ha a futást hétvégére tervezzük, akkor igyekezzünk már reggel 8-ra odaérni, különben nemhogy a parkolóban nem lesz már hely, de akár kilométernyi autósor végén tudunk csak az út szélén megállni. Esetleg válasszuk a tömegközlekedéses megközelítést.
 • Családi programba is illeszthető: amíg mi futunk, a többiek a Turul-emlékműtől elsétálhatnak a Csúcsos-hegyig és a Ranzinger Vince-kilátóig, a parkoló infrastruktúrája pedig mindenféle kényelmet garantál.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz is.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-28
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
462 m
Legalacsonyabb pont
234 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Tatabánya, Turul-parkoló (309 m)
Koordináták:
DD
47.588061, 18.408950
DMS
47°35'17.0"N 18°24'32.2"E
UTM
34T 305191 5273769
w3w 
///bátorító.táncolás.szeplős

Végpont

Tatabánya, Turul-parkoló

Útleírás

Itiner

 • A parkolóból a P jelzésen indulunk, majd 1 km után jobbra a P+ jelzésre váltunk, és elfutunk rajta a végéig, ahol jobbra a S jelzésre térünk.

 • A S jelzést addig követjük, amíg meg nem érkezünk a balra induló S● jelzéshez, innen ezen futunk tovább.

 • A S● jelzés jobb oldali kitérőjét balra tartva egy jelzetlen úton vágjuk le, majd újra a S● jelzésen érkezünk a Bundschu-kúthoz.

 • A kútnál a patakon átkelve jelzetlen úton futunk a 4 Tonó kilátóig, majd onnan Vértestolnáig.
 • A településre érve balra, a Kert utcára fordulva a P+ jelzésen futunk a P jelzésig, amelyen balra indulunk és 5 km hosszan követjük.
 • A P jelzésről újra a P+ jelzésre térünk, majd erről a P▲ jelzésre váltva jutunk föl a Csúcsos-hegyre és a Ranzinger-kilátóhoz.
 • A kilátótól jelzetlen úton futunk tovább, amelynek végén a közös és P▲ jelzésbe csatlakozva érkezünk vissza a parkolóhoz.

Az útvonal részletes leírása

A parkolóból a P jelzésen indulunk, kényelmes, murvás sétaúton, ami utána hasonlóan könnyű erdei útra vált. 1 km-t futunk az erdőben a bal oldalon felbukkanó Nagy-rétig, ahol jobbra, a P+ jelzésre váltunk. Ezután az út összeszűkül, nagyon kövessé válik, és erősen emelkedni kezd. Ez kb. 350 m-en át tart, majd ugyanennyi sík szakasz után lejteni kezd. Amikor a P+ jelzés véget ér, jobbra térve a S jelzésen futunk tovább, elhaladunk az évszázados tölgyfa és az alatta található faragott pad, majd rögtön utána a Kisréti vadászház romjai mellett - az út továbbra is lejt. Egy jobbkanyarban egy erdészeti úthoz érkezünk, itt balra, a S● jelzésre térünk – ahogy az útjelzőtábla is mutatja, a Malom-patak és a Bundschu-kút felé. Ezután figyeljünk a jelzésekre és a navigációra, a S● jelzés ugyanis jobbra kitérőt tesz, de mi ezt balra, egy háromszög bal befogójaként levágjuk, majd 500 m-t megtéve újra becsatlakozunk ugyanebbe a jelzésbe. Egy hatalmas rét széléhez érkezünk, amelynek jobb oldalán, az azt szegélyező kerítés belső, tehát bal felén halad az utunk, amelyen nemsokára megérkezünk a Bundschu-kúthoz és az ott kiépített pihenőhöz.

A forrásnál frissíthetünk is, majd a patakon átkelve és a vadkerítésen átmászva balra, a patakkal párhuzamosan, immár jelzetlen úton indulunk tovább. Ahol a patak elhagyja az erdőt, mi jobbra, az erdő szélét követve futunk a vértestolnai 4 Tonó kilátóig, amelyről szép kilátás nyílik a völgyre, Vértestolnára és szemben a nemsokára általunk is meghódítandó magaslatra. A kilátótól továbbra is jelzetlen úton átvágunk a falu irányába, a gazdaságnál jobbra fordulunk, beérkezünk a településre, majd rögtön az első, Kert utcán balra, egyben a P+ jelzésre térünk. Ezen végigfutunk, majd a fölső végén a sportpályánál és a présházaknál balra, a P jelzésre fordulunk, amelyen 5 km-t fogunk megtenni.

Folyamatosan emelkedni kezdünk, de kényelmes talajú, kétnyomos erdei úton. A kaptató előbb meredekebb, majd enyhébb, majd újra meredekebb lesz, végül felérünk egy síkabb szakaszra, ahol a P jelzés egy ponton jobbra letér az erdészeti útról. Lejtős, kényelmes erdei úton vágunk át az erdőn, és kiérkezünk a hangulatos Halyagos rétre, amelynek bal szélén futunk keresztül. A rét után az út lejteni kezd, és egynyomossá szűkül. Több, a területre jellemző víznyelő-barlang bejárata mellett futunk el, majd leérünk egy kereszteződéshez, ahol átváltunk a P+ jelzésre, és továbbra is ereszkedve futunk tovább ugyanabban a vízmosás-völgyben, de még hangulatosabb szakaszon.

Az út egynyomossá szűkül és kövessé válik, óvatosan fussunk. A völgy alján egy elágazáshoz érünk, itt balra a P▲ jelzést választjuk, és elkezdünk emelkedni. Tábla is jelzi, hogy a Ranzinger-kilátóig hátralévő távolság még 700 méter – de milyen 700 méter! Figyeljünk, mert 200 m megtétele után a P▲ jelzés az útról merőlegesen jobbra fordul, ez azonban az útra részben belógó öreg, kidőlt fa miatt ott nem eléggé egyértelmű, és könnyen továbbfuthatunk egyenesen. Egyre meredekebb lesz az út, megjelennek a kövek és a gyökerek, egy balkanyar után pedig már futhatatlanul meredekké válik, a talaj is morzsalékos lesz, elég, ha óvatosan lépkedünk. A tetején enyhül a meredek, és a somos-hársas tölgyerdőben felérkezünk a Csúcsos-hegyre. Hamarosan megpillantjuk a hajdani bányászati aknatoronyból átalakított Ranzinger Vince-kilátót. Hétvégén számítsunk arra, hogy várakozni kell a följutáshoz – már amennyiben az iménti küzdelmes emelkedés után még lenne erőnk és kedvünk hozzá.

A kilátó után nem a balra induló P▲ jelzésen, hanem egyenesen, jelzetlen úton futunk tovább, majd egy elágazásnál - ahol jobbra a barlangokhoz lehet lejutni - balra tartva maradunk is ezen, amíg a végén a közös P és P▲ jelzésbe visszacsatlakozva visszaérkezünk a parkolóhoz.

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Turul-parkolóhoz a tatabányai autóbusz-állomásról induló 70-es járattal lehet följutni, amelyre öt közbülső állomáson is föl lehet szállni. A teljes menetidő 12 perc. A végállomás a Turul-parkolóban van, hivatalos neve Gerecse Kapuja megálló.

Megközelítés

 • A futás közvetlenül a parkolóban található Gerecse Kapuja megállóból indul.

Parkolás

 • A Turul-parkoló nagy és tágas, ha ott nincs már hely, akkor a Panoráma úton gyakorlatilag bármilyen hosszan lehet parkolni. Hétvégente nagyon nagy a látogatottság, ilyenkor igyekezzünk korán odaérni.

Koordináták

DD
47.588061, 18.408950
DMS
47°35'17.0"N 18°24'32.2"E
UTM
34T 305191 5273769
w3w 
///bátorító.táncolás.szeplős
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
zárva
Nehézség
közepes
Hossz
15,6 km
Időtartam
1:50 óra
Szintemelkedés
522 m
Szintcsökkenés
522 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp