Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Betekints-völgyből a Tekeres-völgybe

· 1 értékelés · Terepfutás · Bakonyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Terepfutó
  Terepfutó
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Egyszerű navigáció, kevés szint és kényelmes talaj garantál gondtalan, lendületes futást nyílt mezőn át, öreg tölgyek alatt és a Tekeres-völgy hangulatos kanyargását követve. Ideális kör kezdőknek, teljesítményorientált haladók pedig felhőtlenül koncentrálhatnak a kilométerátlagukra.
könnyű
Hossz 12 km
1:15 óra
131 m
131 m
310 m
229 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az útvonalon a szintemelkedés kevés: 126 m, amelynek a legnagyobb része (kb. 70 m) a 2. és az 5. km közé esik, tehát három kilométeren, kényelmesen oszlik el.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. A táv nagyjából fele árnyékos, erdős.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • A Veszprémi Állatkertbe szervezett programmal is összeköthető, család- és gyermekbarát futás.
 • Az állatkert mellett a gyerekek számára a Betekints-völgyben is több játszótér található, köztük az "A part alatt – Magyar népmesék" játszókert.
 • A parkolóban kék nyomóskút található.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-28
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
310 m
Legalacsonyabb pont
229 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 0,45%Ösvény 1,14%Ismeretlen 98,39%
Földút
0,1 km
Ösvény
0,1 km
Ismeretlen
11,9 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Veszprém, a völgyhíd alatti parkoló (229 m)
Koordináták:
DD
47.096601, 17.895495
DMS
47°05'47.8"N 17°53'43.8"E
UTM
33T 719728 5219967
w3w 
///nyitás.esküvők.fonat

Végpont

Veszprém, a völgyhíd alatti parkoló

Útleírás

Itiner

 • A starthelyről a Betekints-völgyön át, jelzetlen úton végigfutva indulunk, majd annak végénél a P jelzésre térünk.
 • A P jelzésen elfutunk a 8-as útig, amelyen átkelve a P+ jelzésre fordulunk.
 • A P+ jelzést a mezőn át, a tölgyesen keresztül és a Tekeres-völgy mentén majdnem 6 km-en át követjük.
 • Az Ördög-szikla után újra a P jelzésre térünk, ezen futunk vissza a Betekints-völgyig, és megyünk föl a Gulya-dombra, majd azon végigfutva ezen ereszkedünk le a parkolóba.

Az útvonal részletes leírása

A parkolóból a Betekints étterem felé, a patak partján, a jelzetlen, térkövezett sétaúton indulunk el. A szabadtéri színpad, a sziklamászóhely és a magyar népmeséket megidéző játszókert mentén végigfutunk a Séd-völgyi sétaúton. A legvégén a kerítésnél balra fordulunk az aszfaltútra, amelybe balról hamarosan becsatlakozik a P jelzés. A dombokat és a jelzést követve kanyargunk tovább a Veszprémvölgyi utcán, amelynek végén az elágazásnál jobbra tartunk az aszfalton, ami hamar földúttá válik. E szakasz vége a 8-as út, amin figyelmesen átkelünk.

A főút túloldalán rögtön egy Y elágazáshoz érünk, ahol balra tartva a P+ jelzésen futunk tovább. Előbb murvás úton emelkedünk röviden, majd felérünk egy óriási rétre, amelynek bal szélén, a bozótsor mentén, kényelmes, füves földúton haladunk az erdő felé, nagyon enyhén emelkedve. Megérkezünk az idős, ritkás tölgyeshez, ahol egyenesen futunk tovább. A kétnyomos földút emelkedik, de még a vége előtt figyeljünk, mert a P+ jelzésen gyors egymásutánban több éles irányváltást kell követnünk. Az erdő sűrűbbé válik, az út továbbra is nagyon enyhén emelkedik. Megérkezünk egy hajdani katonai gyakorlópálya drótkerítéséhez, amely mentén lámpaoszlopok is állnak, és amelynek a közepe táján jobbra fordulunk. Immár egynyomos ösvényen futunk tovább az erdőben.

Ezen a szakaszon érkezünk az útvonal legmagasabb pontjára (310 m), innentől az ösvény keskenyedni és ereszkedni kezd, és egy nagy, lekerített mező aljához érkezünk. Egyenesen átfutunk a túlsó végére, ott betérünk a bozótfoltokba, és azokon átkelve egy nagy jobbkanyar után már újra tölgyesben kanyargunk tovább, normál erdei úton, kényelmes talajon. A völgyecske végén egy T elágazáshoz érünk, ahol jobbra, a sziklák felé, a Tekeres-völgybe fordulunk. Az út alatt jobbra, a sziklák alatt pihenő áll, esőtetővel, tűzrakóhellyel. A szakasz nagyon hangulatos, és jó iramban, lendületesen futható. Kiérünk egy nagy tisztásra, amelyen évszázados tölgyfák állnak, szemben sziklafal, majd újra völgy, újabb pihenőhely, és egy még nagyobb tisztás következik. Itt balra fordulunk, még mindig a P+ jelzésen.

Hamarosan megérkezünk az Ördög-szikla alatti tisztásra, ahol balról becsatlakozik a P jelzés - innentől ezen futunk tovább. Az Ördög-sziklára föl lehet mászni, de panorámát nem igazán ad, csupán magasabbról nézünk le oda, ahonnan fölmásztunk. A szikla és az azzal szemben lévő domb között futunk tovább, elhaladunk a kis hétvégi telkek mellett, majd egy nagy tisztáson a villanyvezeték alatt átvágva hamarosan elérjük a 8-as utat, és visszaérkezünk arra a helyre, ahol korábban átkeltünk rajta.

Innen a már ismert úton futunk visszafelé egy darabig. Elhaladunk a jobb oldalon, kissé beljebb található Laczkó-forrás kőépítménye mellett – érdemes ránézni, éppen jön-e belőle víz, ha igen, akkor pont jólesik a frissítés az utolsó kaptató előtt. Elfutunk addig a pontig, ahol a Betekints-völgy vége előtt a P jelzés egy nagy sziklánál jobbra fordulva elindul fölfelé, a Gulya-dombra. Meredek, köves, egynyomos ösvényen emelkedünk, de rövid szakaszon. Fölérve egy szélesebb erdei utat találunk, amelyen balra fordulva megérkezünk az első kilátóhelyre. Innen messze ellátni, és szépen végigkövethetjük az eddig megtett útvonalunk jó részét is. Továbbfutva kényelmes, erdei úton haladunk a patak fölötti gerincen, a Gulya-dombi parkerdőben. Kissé távolabb, balra egy másik kilátóteraszt érintünk, ahonnan immár a viaduktra és a veszprémi várra nyílik szép kilátás. Innen csupán pár lépés a Rovaniemi-lépcső, amin elindulunk lefelé, de még a fölső szakaszán jobbra a P jelzéssel együtt le is térünk róla, és a fenyvesben hullámvasutazó egynyomos ösvényen kanyarogva futunk tovább. Felérünk az állatkert kerítéséhez, megpillantjuk a Dinópark néhány magasabb dinoszauruszát is, majd a kerítés után egy öreg kőlépcsőn ereszkedünk le a starthely parkolójába.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Veszprémbe vonattal és autóbusszal is könnyen eljuthatunk akár Budapestről, akár a Balaton északi partjáról. A vasútállomástól (14 perc) vagy az autóbusz pályaudvartól (4 perc) a helyi buszokkal a Harmat utca megállóig utazzunk.

Megközelítés

 • Harmat utca buszmegállótól csupán 500 m, illetve 6 perc séta a völgyhíd alatti parkoló.

Parkolás

 • A völgyhíd alatti parkoló (Kittenberger Kálmán u.) tágas, ingyenes, két elektromos töltőállomással is rendelkezik.

Koordináták

DD
47.096601, 17.895495
DMS
47°05'47.8"N 17°53'43.8"E
UTM
33T 719728 5219967
w3w 
///nyitás.esküvők.fonat
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
12 km
Időtartam
1:15 óra
Szintemelkedés
131 m
Szintcsökkenés
131 m
Legmagasabb pont
310 m
Legalacsonyabb pont
229 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp