Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Teljesítménytúra ajánlott túra

Bodri Kör - Kisfröccs

Teljesítménytúra · Szekszárdi-dombság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Idilli környezetben található a Bodri Körök rajtja
  Idilli környezetben található a Bodri Körök rajtja
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 100 14 12 10 8 6 4 2 km Bati-kereszt kilátó (Szekszárd)
Ha egy könnyed túrára vágysz a Szekszárdi-dombságban, amelynek teljesítéséért még szerény díjazás is jár, akkor nem érdemes tovább keresned, a Kisfröccs tökéletes választás.
könnyű
Hossz 14,5 km
4:30 óra
458 m
458 m
277 m
122 m

A Bodri Kör egy bármikor teljesíthető - instant - terepfutás vagy teljesítménytúra, amelyet meghatározott útvonalon, meghatározott szintidőn belül kell teljesíteni. Négy különböző táv közül lehet választani (8, 14, 33 és 85 km), mindegyik táv útvonalának végigjárását a GeoGo alkalmazással kell igazolni. A Kisfröccs nem egészen 15 kilométeres távjával egy igazán barátságos túra, amely ráadásul a Szekszárd környéki dombok számos arcát bemutatja: az útvonal hol dűlők között kanyarog, hol kilátót érint, szurdikban ereszkedik alá vagy pedig sűrű erdőn vezet át. 

Szintidő:

 • Gyalogos: 4 óra 30 perc
 • Futó: 2 óra 15 perc

Start/Cél: Bodri pincészet

Nevezési díj: 2500 Ft

Technikai tudnivalók:

 • A teljesítéshez szükséged lesz egy feltöltött, mobilinternet kapcsolattal rendelkező okostelefonra. (Ha nincs internet-előfizetésed, offline módban is teljesíthető a túra.)
 • Az induláshoz előzetes nevezésrevan szükséged a Bodri Kör oldalán, amit bankkártyás fizetéssel vagy átutalással tudsz kiegyenlíteni.
 • A túra teljesítéséhez szükséges regisztrálni a GeoGo oldalán.
 • Sikeres utalást követően e-mailben kapsz egy egyedi kódot, amely a GeoGo oldalon szükséges a teljesítéshez. A rajt után a megadott sorrendben, az útvonalat követve kell felkeresned az ellenőrzőpontokat, és telefonod segítségével becsekkolni.
 • Az utolsó becsekkolást követően, sikeres és szintidőn belüli teljesítés esetén felkerülsz az eredménylistára, és átveheted a kerámia plakettet a célnál található Optimus Étteremben (nyitvatartási időben). Emellett minden sikeres teljesítő a teljesítői listából letöltheti oklevelét.

A szerző tippje

 • Ha hosszabb útvonalat választanál, a Bodri Nagyfröccs (33 km) és a Bodri Hosszúlépés (85 km) közül választhatsz.
 • Ha a Kisfröccsöt rövidnek, a Nagyfröccsöt hosszúnak találod, a Kisfröccs előtt bemelegítésnek (vagy utána levezetésnek) pont megfelel a 8 kilométeres Must útvonala.
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2021-06-07
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
277 m
Legalacsonyabb pont
122 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Tavasztól-őszig nagy melegben a szőlők között semmiféle árnyékra nem számíthatsz, mindenképp vigyél megfelelő mennyiségű folyadékot és naptejet.

Hasznos linkek és ötletek

 • A Bodri kör honlapján minden információt megtalálsz a túráról.

Kezdés

Bodri pincészet parkolója (130 m)
Koordináták:
DD
46.329320, 18.666080
DMS
46°19'45.6"N 18°39'57.9"E
UTM
34T 320356 5133285
w3w 
///elalszik.javítgat.láncolat

Végpont

Bodri pincészet parkolója

Útleírás

Itiner

 • A parkolóból indulj az ide vezető aszfaltúton a Sárköz utca irányába (észak felé).
 • A Sárköz utcát elérve fordulj balra, és haladj az aszfaltúton a buszfordulóig, majd fordulj ismét balra, és folytasd az utat a domboldalba vezető dűlőúton.
 • A dűlőút ide-oda kanyarog a szőlők között – mindig a legmeredekebb aszfaltutat kövesd.
 • Ahol az aszfaltút véget ér, fordulj jobbra, a felfelé vezető földútra, amely a szőlőket elhagyva bevezet az erdőbe. Erről az útról nem kell letérni, amíg el nem érsz egy aszfaltozott dűlőutat.
 • A dűlőutat elérve fordulj jobbra, majd az út végén ismét balra, a felfelé vezető dűlőútra. Ennek az útnak a végén újból balra kell fordulni, és a K jelzést követni. A Bati-kereszt kilátóhoz a következő lehetőségnél jobbra kell térni, és tenni egy körülbelül 200 méteres kitérőt.
 • A kilátótól visszatérve a K jelzést kövesd, amely bevezet a Szarvas-szurdikba, ahonnan kiérve a K+ jelzésre kell térni. A jelzés átvezet egy kapun egy bekerített szőlőbe, majd egy másik kapun keresztül kivezet onnan.
 • Kövesd a K+ jelzést a Sötét-völgyben található gyermektáborig, majd az útelágazásnál fordulj balra, a K↺ jelzésre (egy darabig együtt halad a K jelzéssel), amely elvezet a Haramia-forrásnál található pihenőig. (Egy nagyobb mezőre kiérve az erdőből a „hivatalos” útvonal kicsit kanyarog ugyan, rátérve a K jelzésre, de egyenesen végighaladva a mezőn is elérhető a forrás.)
 • A forrástól vissza kell térni a mezőnek abba a csücskébe, ahol azt a K↺ jelzésen korábban elérted, majd jobbra kell térni a K▲-re.
 • A K▲ vezet az Óriás-hegyre, ahol az elágazásban tarts egyenesen, a K jelzést követve. Kisvártatva becsatlakozik jobbról a S is, majd a következő elágazásban a K balra tér, a S egyenesen halad tovább a P jelzéssel együtt – ezt az utat kell követned.
 • Ahol a S és P jelzés kettéválik, ott tarts balra, a P jelzéseket követve.
 • A P jelzés kiér egy dűlőútra, egy enyhe S-kanyart követően, elhagyva a fenyvest fordulj balra, egy földútra. A fák közül meredeken kivezető út betonra vált, és elvezet a célig, a Bodri pincészet parkolójáig.

A túra részletes leírása

A túra a Faluhely-dűlőből, a Bodri pincészet parkolójából indul. A meglehetősen nagy betonplacc arra enged következtetni, hogy a borturizmus sok látogatót vonz, ami elnézve a közeli étterem, vendégházak, de akár a gazdasági célokat szolgáló épületek igényes kialakítását, nem lenne meglepő. A földrajzi név két dologra utal: egyrészt itt lehetett valamikor egy település, másfelől maga a „dűlő” elnevezés a határnak két út vagy mezsgye közé eső, rendszerint külön névvel jelölt része. A szó eredete az azonos irányba „dűlő” barázdákra, parcellákra, olyan szántóföldre utal, amely a másikra merőlegesen „rádől”. Maga a borvidék is dűlőkből áll össze, leginkább egy puzzle-re hasonlít így a térképe.

Dűlőből dűlőbe

A starttól a Faluhely-dűlőbe vezető aszfaltúton a Cinka-patak völgye felé indulunk, majd a patakon átkelve balra fordulunk. Az úton egyenesen a dombhát irányába pillantva látszik már az első ellenőrzőpont, a Bati-kereszt kilátó. A közeli buszfordulóban balra térve a nagyon szépen gondozott szőlők között kanyargó dűlőúton kezdünk felfelé kaptatni. Helyenként – főleg az aszfaltos szakaszokon az egyes elágazásokban a földön – lehet lila színű BK jelzéssel találkozni, azonban ez elsőre nem igazán feltűnő, így mindenképpen ajánlott a térkép használata.

Ahogy egyre feljebb jutunk a domboldalra vezető meredek úton, úgy nyílik egyre jobb kilátás a magunk mögött hagyott völgyre, és annak másik oldalára, a Baranya-völgyre. Amerre a szem ellát, erdőkkel körülvett szőlőket láthatunk. A Szekszárdi borvidék területe 2600 hektár, és a Szekszárdi-dombság legkeletibb területeit foglalja magában. A környékbeli szőlőtermesztésnek évezredes hagyománya van: a kelták talán, a rómaiak viszont már biztosan foglalkoztak szőlőműveléssel. Ma Szekszárd elsősorban vörösborairól ismert, azonban ez nem mindig volt így. A törökök 15-16. századi előrenyomulása, a török hódoltság a szőlőművelésben is változásokat idézett elő. Egyrészt a legnagyobb hírnévnek örvendő déli, szerémségi borvidéktől elvágta az ország többi részét a török hódoltság területe, másrészt a törökök nyomában rácok is érkeztek, akik hozták magukkal a balkáni szőlőművelési kultúrát. Ezzel együtt pedig a vörösbor készítéséhez szükséges technológiát, és szőlőfajtákat is, mint például a kadarka, ami valószínűleg az albániai Shkodër városról kapta nevét. A 20–50 méter vastag vörösagyag-takaróra települt lösztalajt évi 2040-2050 órán keresztül éri a napsütés, emellett a két tájegység, az Alföld és a Szekszárdi-dombság találkozásánál kialakult sajátos éghajlat is segíti a borászok munkáját.

A szőlők közötti dűlőút szinte minden átmenet nélkül egyszer csak jelzés nélküli erdei útba vált át. A Szekszárdi-dombság erdeinek legkeletibb nyúlványai érnek el idáig, ahol kis szerencsével nagyvadakat is megpillanthatunk. Hőségben kifejezetten üdítő lehet beérni a fák közé, ahol egyenesen kell haladni a földúton egészen addig, amíg be nem érünk a következő dűlőbe. Itt betonutat elérve jobbra kell térni, hogy ismét szőlők között, ezúttal már a Baranya-völgy dűlőben folytassuk utunkat. Néhány száz métert szintben teszünk meg, majd balra fordulunk, a kilátóig folyamatosan emelkedő dűlőutat kövessük. A Bati-kereszt kilátó az első ellenőrzőpont – egy 280 méter magas dombon áll, húsz méterrel a talajszint fölé magasodva. A 15 méter magasan lévő kilátószintről 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé az Alföld végtelen síksága terül el a Szekszárdi-dombság lábai előtt, nyugati-délnyugati irányban magukat a dombokat láthatjuk hullámzani, észak felé tekintve a Mezőföld déli része tűnik fel, míg dél felé a már ismert Baranya-völgy és a Faluhely-dűlő. A népszerű kirándulóhelyen pihenőhelyet is találunk, padokkal, asztalokkal, tűzrakóhellyel felszerelve.

Szurdik, szőlő, sötét völgy

A kilátótól visszatérünk a dűlőútra, amelyen a K jelzés is halad, és jobbra fordulunk. A szemközti kerítésen a Heimann Birtok dűlőinek térképét láthatjuk, amelyről az is kiderül, hogy melyik dűlőt elsősorban milyen szőlő borít. A legjellemzőbb fajták egyébként az olaszrizling, a chardonnay, a kadarka, a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a zweigelt. A szekszárdi bikavér és a Fuxli, azaz a siller talán a legnevezetesebb helyi borok. Egyébként a szekszárdi alapborokban általában több dűlőt házasítanak a kiegyenlített minőség érdekében, és sok fajtabor is házasítás egyben, ugyanazon szőlőfajta esetében a dűlők házasítása.

Pár lépésre innen találjuk a Bati-keresztet. A kőkeresztet felirata szerint 1887-ben állították, nevében egy török korban elpusztult falura emlékeztet (Bat falu Kakasd közelében állt). A szó eredete érdekes, hiszen "báta" szerbül pocsolyát, tócsát jelent, míg a török nyelvben vizenyős helyet, mocsarat jelölt. A dombok alatt elterülő sík vagy gyengén tagolt tájon az átfolyó vizek gyakran valóban mocsarakban gyűltek fel, így ezen a környéken is (lásd még: Bátaszék).

A keresztet elhagyva pár lépés, és már a Szarvas-szurdikban vagyunk. Szurdiknak errefelé a löszmélyutakat nevezik, amelyek részben a csapadék, részben pedig emberi tevékenység hatására alakulnak ki a lösszel fedett dombokon. Ezek lehetnek egészen mélyek és szélesek, amelyek korábban szekérrel, ma autóval is járhatóak, és olyan keskenyek, mint a Szarvas-szurdik, amelynek 2-4 méter magas falai között csak egy szűk ösvény kanyarog. A néhány száz méter hosszú szurdikból kiérve elhagyjuk a Rockanbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát, és a K+ jelzésre térünk. A Bodzás dűlő szőlői között vezet az út a Sötét-völgy irányába (egy utolsó pillantást még vethetünk a Mezőföld síkja felé), hogy rövid idő múlva egy meredek, technikás ösvényben folytatódjon a völgy mélyére. A völgyben vezető út egyszer csak egy nagyobb rét sarkára ér, és feltűnnek a Sötétvölgyi Gyermektábor faházai. Ahol a kis tábor kerítése véget ér, balra kell térni, a K és K↺ jelzésű útra, amely mentén egy darabig a Sötét-völgyi tanösvény infótábláit is láthatjuk.

Haramiák és óriások földje

A K↺ vezet el a Haramia-forrás melletti hangulatos rétig. A forrás a Szekszárdi-dombság egyik legrégebben épített foglalt forrása, és neve arra utal, hogy a bővizű kút környékén betyárok telepedhettek meg régen. A forrást elhagyva visszatérünk az előbb már említett rét csücskébe, majd jobbra, a K▲ jelzésre térünk, amely az Óriás-hegyre vezet. Ha maga a hegy nem is óriási, mégis a Szekszárdi-dombság legmagasabb pontja (285 m), és egy elég erős kaptató vezet fel rá: nem véletlen a háromszög jelzés, az összes utunkba eső szintvonalat merőlegesen metszi a nyílegyenesen vezető út. A dombtetőn (második ellenőrzőpont) egy négyágú elágazásba érve a K jelzésen folytatjuk utunkat, majd egy rét oldalában (szép kilátás a Bati-kereszt kilátó és a Mezőföld felé) előbb a S jelzés érkezik meg jobbról, majd a K tér balra. A S jelzést követve kisvártatva becsatlakozik a P is, innen a Gurovica-hegyig ezt követjük (a S egy idő után jobbra kanyarodik). Előbb egy földúton haladunk, ami egy betonozott dűlőútban folytatódik – itt már a Gurovica-dűlőben járunk. Pompás kilátás nyílik a Tót-völgyre, azon túl pedig a gemenci erdőre és az Alföld végtelen síkjára.

A Gurovica-tető fenyvessel fedett csúcsát elhagyva az első lehetőségnél egy földútra balra térünk. Bármennyire is csalogató lehet a pár lépésre lévő betonozott dűlőút, balra kell tartani a meredeken lefelé vezető földúton, amely hamarosan a Faluhely-dűlő betonútjába torkollik, és egyre szelídülve a célig vezet. A becsekkolást követően a Optimus étteremben átvehető a teljesítésért járó kerámiaplakett, és természetesen egy kisfröccs elfogyasztására is van lehetőség.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Szekszárd autóbusz-állomástól (amely a vasútállomás mellett található) az 5 vagy 5Y jelzésű helyi járatokkal Faluhely-dűlő megállóhelyig kell utazni.

Megközelítés

 • Az 5 vagy 5Y jelzésű helyi járatokról Faluhely-dűlő megállóhelyen leszállva a megállónál induló dűlőúton kb. 500 méter sétával érhető el a Bodri Kör rajtja.

Parkolás

 • Autóval a Bodri pincészet parkolójában lehet megállni.

Koordináták

DD
46.329320, 18.666080
DMS
46°19'45.6"N 18°39'57.9"E
UTM
34T 320356 5133285
w3w 
///elalszik.javítgat.láncolat
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Szükséged lesz egy feltöltött, helymeghatározásra képes telefonra.
 • A túra offline állapotban is teljesíthető, így nem szükséges a teljesítés során internet kapcsolattal rendelkezni, de az offline használathoz előzetesen le kell tölteni a túra adatait, ez a GeoGo alkalmazáson belül a „Letöltés offline használathoz” menü választásával lehetséges.
 • Szekszárdi-dombság turistatérképe vagy track fájl. Navigáláshoz ajánljuk a Természetjáró app használatát.
 • Vizet vételezni csak a Haramia-forrásnál lehet, így elegendő ételt, italt érdemes bekészíteni a hátizsákba.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
14,5 km
Időtartam
4:30 óra
Szintemelkedés
458 m
Szintcsökkenés
458 m
Legmagasabb pont
277 m
Legalacsonyabb pont
122 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp